Καλέστε μας
6940167070
Βασ. Σοφίας 124Β
Αμπελόκηποι Τ.Κ. 11526
Ηροδότου 22
Γλυφάδα Τ.Κ. 16675

Ενότητες

Τι είναι ο Καρκίνος Θυρεοειδούς;

 

Ο καρκίνος θυρεοειδούς αποτελεί έναν εντοπισμένο, υπέρμετρο και ταυτόχρονα ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα. Η συχνότητα εμφάνισής του παρουσιάζει μία ραγδαία αύξηση τα τελευταία έτη. Αυτό το αποδίδουμε, κυρίως, στην συχνότερη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου για κάποια άλλη πάθηση, συγκριτικά με το παρελθόν. Εξαιτίας της τυχαίας ανακάλυψης αυτών των καρκινικών βλαβών, αυτές συχνά φέρουν την ονομασία τυχαιώματα (incidentalomas).

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου εξηγεί παρακάτω όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον Καρκίνο Θυρεοειδούς και την αντιμετώπιση του. Ο ιατρός είναι εξειδικευμένος στον κλάδο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων, με μακροχρόνια εμπειρία στην προσφορά υψηλής ποιότητας θεραπευτικών υπηρεσιών.

Καρκινος θυρεοειδους αδενα

Τύποι Καρκίνου Θυρεοειδούς 

Σύμφωνα με την κυτταρική του προέλευση, διακρίνονται οι ακόλουθοι ιστολογικοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς:

 • Θηλώδης καρκίνος
 • Θυλακιώδης καρκίνος
 • Καρκίνος θυρεοειδούς εκ των κυττάρων Hürthle
 • Μυελοειδής καρκίνος
 • Αναπλαστικός/Αδιαφοροποίητος καρκίνος
 • Λέμφωμα θυρεοειδούς

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καρκινος θυρεοειδους-ειδη

Θηλώδης & Θυλακιώδης Καρκίνος Θυρεοειδούς

Ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς ανήκουν στους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους θυρεοειδούς. Η προέλευση τους είναι από τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς. Αποτελούν τους συχνότερους καρκίνους του θυρεοειδούς (85 – 90% του συνόλου), ενώ οι ασθενείς εμφανίζουν άριστο προσδόκιμο.

Ο θηλώδης καρκίνος έχει την τάση να εμφανίζει συχνότερα μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες, σε αντίθεση με το θυλακιώδη καρκίνο, ο οποίος εμφανίζει συχνότερα απομακρυσμένες (αιματογενείς) μεταστάσεις (πνεύμονες, οστά).

θηλώδης καρκινος θυρεοειδους θηλώδης καρκινος θυρεοειδους-ευμεγέθης θηλώδης καρκινος θυρεοειδους-άλλο

Καρκινος Θυρεοειδη Πρόγνωση quote Δρ. Αποστόλου 

Καρκινος Θυρεοειδη Πρόγνωση quote Δρ. Αποστόλου

Καρκίνος Θυρεοειδούς εκ Κυττάρων Hürthle

Επιπρόσθετα, στους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους ανήκει και ο καρκίνος εκ των κυττάρων Hürthle. Ωστόσο, η πρόγνωση του είναι ελαφρώς δυσμενέστερη, με το 10-ετές προσδόκιμο των ασθενών να αγγίζει το 80%.

Μυελοειδής Καρκίνος Θυρεοειδούς

Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς εμφανίζεται λιγότερο συχνά από τους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους (5 – 10% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων). Ειδικότερα, ο μυελοειδής καρκίνος προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα (κύτταρα C) του θυρεοειδούς, τα οποία εκκρίνουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Εμφανίζει μία επιθετικότερη βιολογική συμπεριφορά, συγκριτικά με το θηλώδη και το θυλακιώδη καρκίνο. Στους περισσότερους ασθενείς με μυελοειδή καρκίνο, οι λεμφαδενικές μεταστάσεις είναι συχνά παρούσες, ήδη από τη στιγμή της διάγνωσης της νόσου. Εξαιτίας της έκκρισης της καλσιτονίνης από τα κύτταρα αυτά, η μέτρηση των επιπέδων της στο αίμα του ασθενούς αποτελεί χρήσιμο κριτήριο για τη διάγνωση του μυελοειδή καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια, η εκτίμηση των επιπέδων αίματος της προκαλσιτονίνης, μίας πρόδρομης ορμόνης της καλσιτονίνης, έχει αποδειχθεί πως εμφανίζει ισάξια ευαισθησία και ειδικότητα με την καλσιτονίνη στη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται συχνά, πλέον, ως συμπληρωματικό διαγνωστικό μέσο.

μυελοειδής καρκινος θυρεοειδους

Ευμεγέθης μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς

Αναπλαστικός/Αδιαφοροποίητος Καρκίνος Θυρεοειδούς

Ο αναπλαστικός ή αδιαφοροποίητος καρκίνος θυρεοειδούς αποτελεί τον πιο επιθετικό τύπο. Eυτυχώς, η εμφάνισή του είναι εξαιρετικά σπάνια (1–2% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων). Εντούτοις, η πρόγνωσή του είναι αποκαρδιωτική. Η διάμεση επιβίωση των ασθενών είναι της τάξεως των τριών έως έξι μηνών, ενώ μόλις το 20% των ασθενών επιβιώνει ένα ή και περισσότερα έτη.

Λέμφωμα του Θυρεοειδούς

Το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αποτελεί έναν ιδιαίτερο ιστολογικό τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς. Η προέλευσή του είναι από το λεμφικό ιστό του οργάνου, ενώ αντιπροσωπεύει το 1-5% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων. Παράλληλα, το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αποδεδειγμένα εμφανίζει ισχυρή συσχέτιση με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto (Χασιμότο). Πιο συγκεκριμένα, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος θυρεοειδούς κατά 70 – 80 φορές, συγκριτικά με την απουσία της.

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοπαθών λεμφωμάτων του θυρεοειδούς αδένα αφορά σε non – Hodgkin λεμφώματα. Αναλυτικότερα, οι συχνότεροι ιστολογικοί τύποι περιλαμβάνουν το διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β – κύτταρα, το εκ’ βλεννογονοεξαρτώμενου λεμφικού ιστού λέμφωμα, το λέμφωμα περιφερικής ζώνης από Β – κύτταρα, το θυλακιώδες λέμφωμα και τέλος, οποιοδήποτε συνδυασμό των ανωτέρω. Σε αντίθεση με τον καρκίνο θυρεοειδούς, το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς εμφανίζει εξαιρετική ευαισθησία στην ακτινοβολία και στη χημειοθεραπεία. Επιπρόσθετα, οι επιστημονικές μελέτες δεν αναδεικνύουν κάποιο πλεονέκτημα επιβίωσης με την προσθήκη της χειρουργικής εξαίρεσης του θυρεοειδούς.

Καρκίνος Θυρεοειδούς: Αίτια και Παράγοντες Κινδύνου

Ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών ή ακόμη και γενετικών παραγόντων προκαλούν την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς. Κυρίαρχα αίτια και παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο θυρεοειδούς αποτελούν το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς,  η ακτινοβολία του τραχήλου κατά την παιδική ηλικία, το γυναικείο φύλο, η δίαιτα πτωχή σε ιώδιοη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, καθώς και διάφοροι γενετικοί παράγοντες, ιδιαίτερα στα πλαίσια γενετικών συνδρόμων, όσον αφορά το μυελοειδή καρκίνο.

Καρκινος Θυρεοειδους Παράγοντες Κινδύνου

Αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς

Καρκίνος Θυρεοειδούς και Συμπτώματα

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, η νόσος δεν προκαλεί συμπτώματα. Σπανιότερα, ωστόσο, οι ασθενείς με κάποιο ευμεγέθη καρκίνο του θυρεοειδούς μπορούν οι ίδιοι να ψηλαφούν ένα συμπαγές, σκληρό μόρφωμα στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου.

Στις σπάνιες, ακόμη, περιπτώσεις που η εντόπιση του καρκίνου είναι πλησίον του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, ενδεχόμενη διήθηση του νεύρου από τη νόσο μπορεί να προκαλέσει βράγχος φωνής (βραχνάδα).

Κάποιοι ασθενείς, επίσης, με αδιάγνωστη νόσο επί μακρόν, μπορεί να ψηλαφούν σκληρούς, αμετακίνητους και διογκωμένους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να θεωρούμε σχεδόν βέβαιη τη μετάσταση της νόσου στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Διάγνωση του Καρκίνου Θυρεοειδούς

Με εξαίρεση την καλσιτονίνη για το μυελοειδή καρκίνο, δεν υπάρχουν άλλες ειδικές βιοχημικές εξετάσεις στο αίμα για τη διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί την πιο ευαίσθητη και ειδική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς. Ως εκ τούτου, τον καρκίνο θυρεοειδούς τον εντοπίζουμε, συνηθέστερα, στα πλαίσια διερεύνησης κάποιου ύποπτου όζου του θυρεοειδούς. Ως επί το πλείστον, τη βλάβη αυτή την ανακαλύπτουμε τυχαία, σε απεικονιστικές εξετάσεις του τραχήλου για κάποια άλλη πάθηση.

Καρκινος Θυρεοειδης Εμφάνιση quote Δρ. Αποστόλου

Καρκινος Θυρεοειδης Εμφάνιση quote Δρ. Αποστόλου

Συνηθέστερα, λοιπόν, ο καρκίνος θυρεοειδούς υποκρύπτεται εντός κάποιου όζου που εμφανίζει ύποπτα χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα.

 • Καρκίνος Θυρεοειδούς Διάγνωση Υπερηχογράφημα
  Καρκίνος Θυρεοειδούς Διάγνωση Υπερηχογράφημα

Κατά συνέπεια, η παρακέντηση του ύποπτου όζου και η κυτταρολογική εξέταση του υλικού της παρακέντησης διά λεπτής βελόνης (FNA) ενός όζου με ύποπτα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά θα επιβεβαιώσει την πραγματική φύση του όζου, όπως και την ύπαρξη ή μη κακοήθειας.

θυρεοειδής-παρακέντηση

Η παρακέντηση υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς

Στάδια του Καρκίνου Θυρεοειδούς

Το υπερηχογράφημα του τραχήλου (χαρτογράφηση τραχήλου) από εξειδικευμένο ακτινολόγο θα πρέπει να ακολουθεί την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η χαρτογράφηση του τραχήλου στοχεύει στον εντοπισμό πιθανής λεμφαδενικής διασποράς της νόσου στους τραχηλικούς λεμφαδένες. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτή η διάγνωση μιας ενδεχόμενης λεμφαδενικής διασποράς πριν τη χειρουργική θεραπεία της νόσου.

Ακόμη και σε αμφίβολες περιπτώσεις παρουσίας ύποπτων τραχηλικών λεμφαδένων, η παρακέντηση τους υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και η μέτρηση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης (για το θηλώδη, θυλακιώδη και τον καρκίνο εκ κυττάρων Hürthle) ή της καλσιτονίνης (για το μυελοειδή καρκίνο) στο υλικό της παρακέντησης, μπορεί να αποδείξει ή να αποκλείσει τη μετάσταση της νόσου στους λεμφαδένες του τραχήλου.

θυρεοειδής-λεμφαδένες

Οδοί πιθανής λεμφαδενικής διασποράς της νόσου

Η χαρτογράφηση του τραχήλου, λοιπόν, καθορίζει με ακρίβεια την έκταση της νόσου τόσο σε τοπικό (θυρεοειδής αδένας) όσο και σε περιοχικό (λεμφαδένες τραχήλου) επίπεδο. Κατά συνέπεια, η χαρτογράφηση του τραχήλου είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατηγοριοποίηση του καρκίνου θυρεοειδούς σε κλινικά στάδια.

Ως εκ τούτου, η χαρτογράφηση τραχήλου συμβάλλει στην επίτευξη άριστων ποσοστών οριστικής ίασης των ασθενών με σύγχρονη λεμφαδενική νόσο, αφού επιτρέπει τη σύγχρονη χειρουργική εξαίρεση τόσο του θυρεοειδούς αδένα καθώς και των προσβεβλημένων από τη νόσο λεμφαδένων (τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός) κατά την ίδια χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, οι ασθενείς αποφεύγουν, έτσι, μία ή και περισσότερες χειρουργικές επανεπεμβάσεις λεμφαδενικού καθαρισμού του τραχήλου, τις οποίες χαρακτηρίζουν αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας, συγκριτικά με τις πρωτογενείς επεμβάσεις.

Θεραπεία 

Καρκινος Θυρεοειδους Ίαση quote Δρ. Αποστόλου

Καρκινος Θυρεοειδους Ίαση quote Δρ. Αποστόλου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των άριστων αυτών αποτελεσμάτων αποτελεί η ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Επομένως, ακρογωνιαίο λίθο της ορθής θεραπείας αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου με τη διενέργεια ολικής θυρεοειδεκτομής (ολικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς).

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να προσβάλλει τους τραχηλικούς λεμφαδένες. Συνεπώς, σε περιπτώσεις διαπιστωμένης λεμφαδενικής διασποράς του καρκίνου θυρεοειδούς (συνηθέστερα στο θηλώδη καρκίνο, καθώς ο θυλακιώδης καρκίνος σπανίως μεθίσταται στους  λεμφαδένες), είτε από την προεγχειρητική χαρτογράφηση του τραχήλου είτε από την αναγνώριση «ύποπτων» λεμφαδένων κατά την χειρουργική επέμβαση της ολικής θυρεοειδεκτομής, διενεργείται επίσης σύγχρονος λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου στα τραχηλικά διαμερίσματα που περιλαμβάνουν τους προσβεβλημένους από τη νόσο λεμφαδένες.

καρκινος θυρεοειδους λεμφαδενες

Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς αριστερού λοβού με παρουσία διηθημένων από τη νόσο λεμφαδένων στο αριστερό κεντρικό και αριστερό πλάγιο τραχηλικό διαμέρισμα. Η ασθενής αντιμετωπίσθηκε με απόλυτη επιτυχία με ολική θυρεοειδεκτομή, αριστερό κεντρικό και αριστερό πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου

Ο μυελοειδής καρκίνος επιβάλλει το σύγχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό του κεντρικού διαμερίσματος του τραχήλου σε όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία «ύποπτων» λεμφαδένων στην προεγχειρητική χαρτογράφηση του τραχήλου. Συμπερασματικά, πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει σαφέστατο πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σύγκριση με την ολική θυρεοειδεκτομή άνευ κεντρικού τραχηλικού λεμφαδενικού καθαρισμού, στους ασθενείς αυτούς.

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

Καρκίνος Θυρεοειδούς και Μεταστάσεις

Ο καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσει μεταστάσεις, συνηθέστερα όπως προαναφέρθηκε στους λεμφαδένες του τραχήλου, ενώ σπανιότερα παρατηρούνται απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Το μεταστατικό δυναμικό του καρκίνου θυρεοειδούς εξαρτάται σαφέστατα από τον ιστολογικό τύπο καθώς και από το διάστημα μεταξύ της έναρξης της νόσου και της διάγνωσης της. Αναμενόμενα, λοιπόν, οι περιπτώσεις ασθενών με συμπτώματα και απεικονιστικά ευρήματα ύποπτα για καρκίνο θυρεοειδούς που καθυστέρησαν να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή και θεραπεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο η νόσος να διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο, με παρουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Η επέκταση του καρκίνου θυρεοειδούς εκτός της κάψας του αδένα (εξωθυρεοειδική επέκταση – διάσπαση κάψας θυρεοειδούς) αποτελεί, επίσης, έναν ισχυρό προγνωστικό παράγοντα συνύπαρξης μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου.

Καρκίνος θυρεοειδούς εξωθυρεοειδική επέκταση διάσπαση κάψας

Καρκίνος θυρεοειδούς με διάσπαση της κάψας του αδένα και εξωθυρεοειδική επέκταση

Όπως προαναφέρθηκε, ο ιστολογικός τύπος αποτελεί τον ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα καθορισμού του μεταστατικού δυναμικού του καρκίνου θυρεοειδούς.

Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται από την τάση του να εμφανίζει μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου, ενώ οι απομακρυσμένες μεταστάσεις είναι σπάνιες και παρατηρούνται σε ασθενείς στους οποίους η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου καθυστέρησε σημαντικά.

Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου σε ασθενείς που πάσχουν από θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς. Η πλέον πρόσφατη έρευνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη έως και σήμερα δημοσιευμένη μελέτη, αποκάλυψε πως οι παράγοντες εκείνοι που αυξάνουν τον κίνδυνο μεταστάσεων του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς στους λεμφαδένες του τραχήλου είναι:

 • Το ανδρικό φύλο
 • Η νεαρή ηλικία (< 45 ετών)
 • Ο θηλώδης καρκίνος με μέγεθος > 1 cm
 • Η συνύπαρξη πολλαπλών εστιών θηλώδους καρκίνου εντός του θυρεοειδούς αδένα (πολυεστιακός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς)
 • Η εντόπιση του θηλώδους καρκίνου στον άνω πόλο του θυρεοειδούς αδένα 
 • Η διήθηση της κάψας του θυρεοειδούς από τον θηλώδη καρκίνο
 • Η επέκταση του θηλώδους καρκίνου εκτός του θυρεοειδούς αδένα 

Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες δρουν και συνεργικά, δηλαδή η συνύπαρξη περισσότερων του ενός παραγόντων στον ίδιο ασθενή αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα εμφάνισης μετάστασης του θηλώδη καρκίνου θυρεοειδούς στους λεμφαδένες του τραχήλου.

Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς λεμφαδένες μετάσταση

Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς με μετάσταση σε κεντρικό τραχηλικό λεμφαδένα. Διακρίνεται η χαρακτηριστική σκούρα εμφάνιση του διηθημένου από τον καρκίνο λεμφαδένα

Ο θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς και ο καρκίνος εκ κυττάρων Hürthle εμφανίζουν συχνότερα απομακρυσμένες μεταστάσεις τη στιγμή της διάγνωσής τους (πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος), συγκριτικά με τη μετάσταση στους λεμφαδένες του τραχήλου.

Ο μυελοειδής καρκίνος εμφανίζει μία επιθετικότερη συμπεριφορά και θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν βέβαιες οι μεταστάσεις του στους λεμφαδένες του τραχήλου τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ συχνό φαινόμενο αποτελούν και οι απομακρυσμένες μεταστάσεις κατά τη διάγνωσή του.

Ραδιενεργό Ιώδιο & Καρκίνος Θυρεοειδούς

Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες ενδείξεις, ο καρκίνος θυρεοειδούς απαιτεί τη συμπληρωματική μετεγχειρητική θεραπεία με τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.

καρκινος θυρεοειδους ιωδιο

Το ραδιενεργό ιώδιο στοχεύει στην πλήρη καταστροφή ενδεχόμενων, μη ορατών κατά τη χειρουργική επέμβαση, υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού. Το υπόλειμμα αυτό μπορεί να αφορά τόσο το τοπικό (θυρεοειδής) όσο και το περιοχικό (τραχηλικοί λεμφαδένες) επίπεδο. Η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου συμβάλλει, συνεπώς, στην πλήρη εξάλειψη της νόσου και στην περαιτέρω βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Ιώδιο quote Δρ. Αποστόλου

Ιώδιο quote Δρ. Αποστόλου

Ο ιδανικός χρόνος χορήγησης του ραδιενεργού ιωδίου

Το ιδανικό χρονικό διάστημα χορήγησης του ραδιενεργού ιωδίου μετά τη χειρουργική θεραπεία έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλαπλών μελετών. Η αρχική θεώρηση ήταν πως η πρώιμη χορήγησή του συνοδεύεται από βελτιωμένα αποτελέσματα, σε σύγκριση με την καθυστερημένη. Νεότερες έρευνες, ωστόσο, έχουν ανατρέψει τη θεώρηση αυτή, αποδεικνύοντας πως η καθυστερημένη λήψη ραδιενεργού ιωδίου μετά τη χειρουργική θεραπεία (εντός των πρώτων 6 μηνών, ωστόσο) όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά αντιθέτως συνοδεύεται από βελτιωμένα αποτελέσματα, συγκριτικά με την πρώιμη (εντός των πρώτων 3 μηνών) χορήγησή του.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Γενικά, ο καρκίνος του θυρεοειδούς επιτάσσει την τακτική παρακολούθηση των ασθενών μετά την χειρουργική επέμβαση και την οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία. Στόχος της παρακολούθησης είναι η φαρμακευτική υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών, όπως και η έγκαιρη ανίχνευση πιθανής υποτροπής της νόσου.

Η υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών γίνεται με τη χορήγηση τους από το στόμα, κάθε πρωί, πριν τη λήψη οποιασδήποτε τροφής. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα εκτιμώνται και παρακολουθούνται σε τακτική βάση, από τη θεράπουσα ενδοκρινολογική ομάδα.

Ανίχνευση ενδεχόμενης υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς  

Ενδεχόμενη υποτροπή της νόσου, αν και σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί και να ανιχνευθεί:

 • Δομικά (Απεικονιστικά): παρουσία υποτροπής της νόσου στο υπερηχογράφημα του τραχήλου ή/και στο σπινθηρογράφημα με ιώδιο.
 • Βιοχημικά: επίπεδα θυρεοσφαιρίνης (Tg) αίματος > 0.2 mg/ml (μη διεγερμένη) ή Tg > 1 ng/ml (διεγερμένη) ή παθολογικά επίπεδα καλσιτονίνης αίματος (για το μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς).
 • Συνδυαστικά (δομικά & βιοχημικά): παρουσία νόσου στις απεικονιστικές εξετάσεις και σύγχρονη παρουσία αυξημένων επιπέδων θυρεοσφαιρίνης αίματος ή αντισωμάτων έναντι της θυρεοσφαιρίνης (anti-TG) (για τους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους θυρεοειδούς) ή παθολογικών επιπέδων καλσιτονίνης αίματος (για το μυελοειδή καρκίνο).

Θεραπευτική αντιμετώπιση υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς

Η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση ενδεχόμενης υποτροπής της νόσου συνοδεύεται, σαφέστατα, από βελτιωμένα αποτελέσματα οριστικής ίασης, συγκριτικά με την καθυστερημένη αντιμετώπισή της.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς απαιτεί μεγάλη εμπειρία και θα πρέπει, επίσης, να εξατομικεύεται, αναλόγως του ιστολογικού τύπου του καρκίνου θυρεοειδούς και της φύσεως της υποτροπής (δομική, βιοχημική ή συνδυαστική).

Τα θεραπευτικά μέσα αντιμετώπισης της υποτροπής της νόσου περιλαμβάνουν την επαναληπτική χειρουργική θεραπεία, τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή ακόμη και το συνδυασμό τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, η χορήγηση των νέας γενιάς ειδικών και στοχευμένων θεραπευτικών σκευασμάτων προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Καρκίνος Θυρεοειδούς: Προσδόκιμο και Ποσοστά Επιβίωσης

Το προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το στάδιο του καρκίνου θυρεοειδούς, ο τύπος του καρκίνου θυρεοειδούς, η ύπαρξη ή η απουσία εξωθυρεοειδικής επέκτασης του καρκίνου, η ηλικία του ασθενούς αλλά η γενική κατάσταση της υγείας του.

Γενικότερα, ο καρκίνος θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται από μία πολύ καλή πρόγνωση και αντίστοιχα ποσοστά επιβίωσης, εφόσον η διάγνωση και η θεραπεία πραγματοποιηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται από το καλύτερο προσδόκιμο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους τύπους καρκίνου θυρεοειδούς, με την επιβίωση των ασθενών στα 5 έτη από τη θεραπεία τους να αγγίζει το 99%.

Ο θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς, αν και ελαφρώς επιθετικότερος του θηλώδους καρκίνου, χαρακτηρίζεται επίσης από ένα πολύ καλό προσδόκιμο, με το 98% των ασθενών να επιβιώνουν στα 5 έτη από τη θεραπεία του.

Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς εμφανίζει ελαφρώς δυσμενέστερο προσδόκιμο ζωής, με συνολικά το 92% των ασθενών να επιβιώνουν στα 5 έτη από τη θεραπεία του.

Ο αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς εμφανίζει το δυσμενέστερο προσδόκιμο ζωής, με μόλις το 11% των ασθενών να επιβιώνουν στα 5 έτη από τη θεραπεία του.

 

Απευθυνθείτε στον Εξειδικευμένο Χειρουργό Θυρεοειδούς Δρ. Κωνσταντίνο Αποστόλου για την έγκαιρη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου θυρεοειδούς. Βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας, προσφέροντάς σας τις πλέον σύγχρονες, ριζικές & ασφαλείς θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου θυρεοειδούς.

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου θυρεοειδούς:

 • Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς
 • Θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς
 • Καρκίνος θυρεοειδούς εκ των κυττάρων Hurthle
 • Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς
 • Αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς
 • Λέμφωμα θυρεοειδούς

Ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων προκαλούν την εμφάνιση του καρκίνου θυρεοειδούς. Κυρίαρχα αίτια αποτελούν:

 • η ακτινοβολία του τραχήλου κατά την παιδική ηλικία,
 • το γυναικείο φύλο,
 • η δίαιτα πτωχή σε ιώδιο,
 • η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς,
 • γενετικοί παράγοντες, ιδιαίτερα στα πλαίσια γενετικών συνδρόμων, όσον αφορά το μυελοειδή καρκίνο.

Μεγάλο ποσοστό ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου ο ασθενής μπορεί να ψηλαφήσει ένα σκληρό μόρφωμα στην επιφάνεια του τραχήλου. Στην περίπτωση που ο καρκίνος είναι κοντά στο παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει βράγχος φωνής (βραχνάδα).

Κάποιοι ασθενείς, επίσης, με αδιάγνωστη νόσο επί μακρόν, μπορεί να ψηλαφούν σκληρούς, αμετακίνητους και διογκωμένους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί την πιο ευαίσθητη και ειδική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς. Η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς πραγματοποιείται, συνήθως, στα πλαίσια διερεύνησης κάποιου ύποπτου όζου του θυρεοειδούς.

Συνηθέστερα, λοιπόν, ο καρκίνος θυρεοειδούς υποκρύπτεται εντός κάποιου όζου που εμφανίζει ύποπτα χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα. Κατά συνέπεια, η κυτταρολογική εξέταση του υλικού της παρακέντησης διά λεπτής βελόνης (FNA) ενός όζου με ύποπτα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά θα επιβεβαιώσει την πραγματική φύση του όζου, όπως και την ύπαρξη ή μη κακοήθειας.

Το υπερηχογράφημα του τραχήλου (χαρτογράφηση τραχήλου) καθορίζει με ακρίβεια την έκταση της νόσου τόσο σε τοπικό (θυρεοειδής αδένας) όσο και σε περιοχικό (λεμφαδένες τραχήλου) επίπεδο. Κατά συνέπεια, η χαρτογράφηση του τραχήλου είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατηγοριοποίηση του καρκίνου θυρεοειδούς σε κλινικά στάδια.

Κάθε στάδιο του καρκίνου θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται και από το αντίστοιχο ποσοστό επιβίωσης, με άλλα λόγια προσδόκιμου ζωής.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου στο θυρεοειδή με την πραγματοποίηση ολικής θυρεοειδεκτομής (ολικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα), σε συνδυασμό ή μη με τους λεμφαδένες του τραχήλου (λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου) που εμφανίζουν μεταστάσεις, αποτελεί την ενδεδειγμένη και ιδανική θεραπεία για τον καρκίνο θυρεοειδούς.

Ο καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσει μεταστάσεις, συνηθέστερα όπως προαναφέρθηκε στους λεμφαδένες του τραχήλου, ενώ σπανιότερα παρατηρούνται απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Το μεταστατικό δυναμικό του καρκίνου θυρεοειδούς εξαρτάται σαφέστατα από τον ιστολογικό τύπο καθώς και από το διάστημα μεταξύ της έναρξης της νόσου και της διάγνωσης της.

Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται από την τάση του να εμφανίζει μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου, ενώ ο θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς και ο καρκίνος εκ κυττάρων Hürthle εμφανίζουν συχνότερα απομακρυσμένες μεταστάσεις τη στιγμή της διάγνωσής τους.

Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς εμφανίζει μία επιθετικότερη συμπεριφορά και θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν βέβαιες οι μεταστάσεις του στους λεμφαδένες του τραχήλου τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ συχνό φαινόμενο αποτελούν και οι απομακρυσμένες μεταστάσεις κατά τη διάγνωσή του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες ενδείξεις, ο καρκίνος του θυρεοειδούς απαιτεί τη συμπληρωματική μετεγχειρητική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Το ραδιενεργό ιώδιο στοχεύει στην πλήρη καταστροφή ενδεχόμενων, μη ορατών κατά τη χειρουργική επέμβαση, υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού. Το υπόλειμμα αυτό μπορεί να αφορά τόσο το τοπικό (θυρεοειδής) όσο και το περιοχικό (τραχηλικοί λεμφαδένες) επίπεδο. Η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου συμβάλλει, συνεπώς, στην πλήρη εξάλειψη της νόσου και στην περαιτέρω βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Το προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το στάδιο του καρκίνου, ο τύπος του καρκίνου, η ηλικία του ασθενούς αλλά η γενική κατάσταση της υγείας του.

Γενικότερα, ο καρκίνος θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται από μία πολύ καλή πρόγνωση, εφόσον η διάγνωση και η θεραπεία πραγματοποιηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Βάσει, λοιπόν, του ιστολογικού τύπου του καρκίνου θυρεοειδούς έχουμε και το αντίστοιχο προσδόκιμο ζωής:

 • Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς: 5 – ετής επιβίωση ≥ 99 %
 • Θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς: 5 – ετής επιβίωση = 98 %
 • Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς: 5 – ετής επιβίωση = 92 %
 • Αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς: 5 – ετής επιβίωση = 11 %

Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
Dimitris PikiokosDimitris Pikiokos
13:17 06 Sep 23
Εξαιρετικός επαγγελματίας, φοβερός χειρουργός και υπέροχος άνθρωπος!Πήρε εκτενέστατο ιστορικό και έδειξε να κατανοεί πραγματικά πόσο επηρέαζε την καθημερινότητά μου το πρόβλημά μου.Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
Erasmia ChorianopoulouErasmia Chorianopoulou
19:04 03 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός και ευγενέστατος ως άνθρωπος με αγάπη και ενδιαφέρον στους ασθενείς του.Με χειρούργησε για μια βρογχοκήλη στο θυρεοειδή που την είχα πολλά χρόνια και όλα πήγαν τέλεια.Θα πρότεινα τον κύριο Αποστόλου ως έναν από τους καλύτερους χειρουργούς θυρεοειδή ανεπιφύλακτα.
Olia AlkousiOlia Alkousi
10:48 29 Aug 23
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον χειρουργό Κωνσταντίνο Αποστόλου, καθώς η επέμβαση αφαίρεσης ενός αδενώματος στον παραθυρεοειδή αδένα που έκανα μαζί του ήταν απόλυτα επιτυχής. Ο γιατρός και όλη η ομάδα του ήταν συνεχώς δίπλα μου και το ενδιαφέρον τους συνεχίστηκε και μετά την έξοδο μου από το νοσοκομείο. Πέραν της επιστημονικής του κατάρτισης, η άψογη και ανθρώπινη συμπεριφορά του γιατρού και της ομάδας του είναι πραγματικά άξια αναφοράς!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας!!
Eleonora PapaEleonora Papa
09:48 28 Aug 23
Εξαιρετικός γιατρός,ευγενικός άνθρωπος και επιστήμονας!Φιλικός, υπεύθυνος και προσεκτικός με όλα, να σε ακούσει με προσοχή..μου δημιούργησε μια αίσθηση ψυχραιμίας!!!Κατά τη διάρκεια της επέμβασης για τον θυρεοειδή μου κ μετά ήταν δίπλα μου σε ότι χρειάστηκα ... Πολύ σοβαρός, να μου εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα... με πείρα ,γνώσεις κατάρτιση αλλα κυρίως με ενσυναίσθηση...!!Υψηλού επιπέδου αντιμετώπιση και ιατρική περίθαλψη. Είμαι ευγνώμων !!!! Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
Maria KastrMaria Kastr
12:44 18 Aug 23
Πρόσφατα επισκέφθηκα τον κ. Αποστόλου στο ιατρείο του, σχετικά με πολλαπλούς όζους που βρέθηκα να είχα έπειτα, από απλή εξέταση υπερήχου που έκανα τυχαία για προληπτικούς λόγους. Ο ιατρός είναι εξαιρετικός, δίπλα μου σε όλες τις επιπλέον εξετάσεις που ζήτησε να κάνω, πάντα πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις επαναλαμβανόμενες απορίες μου και φυσικά έδωσε λύσεις που μέχρι σήμερα ο γιατρός που με παρακολουθούσε δεν μου είχε μιλήσει.Γιατρέ μου, σε ευχαριστώ για όλα!!!Είσαι ο καλύτερος και άνθρωπος και επιστήμονας!
Εξαιρετικός γιατρός! Επιστημονικά καταρτισμένος και κοντά στον ασθενή!
Πέτρος ΔΠέτρος Δ
11:43 10 Aug 23
Ο χειρουργός είναι εξαιρετικός στην επιστήμη του! Ήμουν πολύ ανήσυχος πριν την επέμβασή μου, αλλά η εξήγηση και η διάθεσή του να με κατανοήσει με άφησαν άνετο. Όλη η διαδικασία ήταν εύκολη, και οι οδηγίες του για την μετεγχειρητική φροντίδα ήταν κατατοπιστικές. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα για οποιονδήποτε χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση!
Panagiotis FragiasPanagiotis Fragias
09:16 21 Jul 23
Απευθύνθηκα στο χειρουργό κ. Αποστόλου για ένα αδένωμα παραθυρεοειδούς που μου βρήκε η ενδοκρινολόγος μου και μου είπε πως η μόνη θεραπεία είναι η αφαίρεσή του. Ο γιατρός ήταν προσιτός, καθησυχαστικός και μου εξήγησε με λεπτομέρεια τη θεραπεία για το πρόβλημα μου. Το χειρουργείο πήγε πολύ καλά και το επόμενο πρωί πήρα εξιτήριο. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τον γιατρό και τον συνιστώ με κλειστά μάτια.
Τόνια ΤσαβΤόνια Τσαβ
07:22 11 Jul 23
Ένιωσα ότι ο χειρουργός ήταν πραγματικά αφοσιωμένος στη φροντίδα των ασθενών. Ήταν φιλικός και ενδιαφέρθηκε για την ψυχολογία μου πριν την επέμβαση στον θυρεοειδή, κατά τη διάρκεια και μετά. Είχα ένα θετικό και άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα και του είμαι ευγνώμον.
Ο γιατρός ήταν εξαιρετικός. Ήταν πολύ προσεκτικός και πρόθυμος να ακούσει τις ανησυχίες μου. Εξήγησε λεπτομερώς τη διαδικασία της επέμβασης και με έκανε να αισθανθώ άνετα και εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.
Μαρία ΚοττάΜαρία Κοττά
11:16 21 Jun 23
Ό,τι και να πω για τον γιατρό δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω! Άριστος επιστήμονας, σπάνιος ακέραιος χαρακτήρας και ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!! Ήμουν εξαιρετικά αγχωμένη, καθώς μου διέγνωσαν καρκίνο στο θυρεοειδή. Αφού απευθύνθηκα σε κάποιους ιατρούς, επισκέφθηκα και τον Κο Αποστόλου για μία γνώμη και τελικώς ήταν εκείνος που με κέρδισε, εμπνέοντάς μου εμπιστοσύνη και σιγουριά. Έκανα ολική αφαίρεση θυροειδή και των λεμφαδένων και όλα πήγαν τέλεια!! Επίσης σημαντικό, ο γιατρός μου ήταν πάντα εκεί!!! Οποιαδήποτε ώρα και αν τον χρειάστηκα μπόρεσα και τον βρήκα στο τηλέφωνο! Γιατρέ μου σε ευχαριστώ πολύ για όλα!! Σου εύχομαι να συνεχίσεις να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου, με την ανθρωπιά που σε διακρίνει και σε κάνει να ξεχωρίζεις!!!
Evi AdamopoulouEvi Adamopoulou
08:39 26 May 23
Ψάχνοντας για χειρουργό εξειδικευμένο στο θυρεοειδή, μιας και διαγνώσθηκα με πολυοζώδη βρογχοκήλη, εντόπισα τον ιατρό κ. Αποστόλου που όπως διαπίστωσα από την ιστοσελίδα του και το βιογραφικό του πρόκειται για έναν άριστο επιστήμονα, εξειδικευμένο στο αντικείμενο αυτό. Μετά την προσωπική μας επαφή, που κράτησε περίπου μία ώρα, μου εξήγησε λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα το πρόβλημά μου και την ενδεδειγμένη αντιμετώπισή του. Τον εμπιστεύτηκα απόλυτα και η επέμβαση της θυρεοειδεκτομής που ακολούθησε ήταν απόλυτα επιτυχής, ενώ την επόμενη ημέρα το πρωί ήμουν στο σπίτι μου. Για τον χειρουργό κ. Αποστόλου ισχύει το «Παν μέτρον ο άνθρωπος». Συγχαρητήρια γιατρέ μου για το ήθος σας και την επιστημονική σας κατάρτιση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλη την οικογένειά μου.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον χειρουργό κ. Αποστόλου και την ομάδα του. Είχα πρόβλημα με τους παραθυρεοειδής αδένες και σε όσους γιατρούς απευθύνθηκα δεν βρήκαν λύση. Από την πρώτη στιγμή ο γιατρός ήταν επεξηγηματικός, διερεύνησε σε βάθος την περίπτωση μου, με καθησύχασε και όλα πήγαν όπως ακριβώς μου είχε περιγράψει. Άριστος ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ, υπέροχος και ευγενικός ΆΝΘΡΩΠΟΣ. Η μετεγχειρητική πορεία μου ήταν άριστη, ήταν δίπλα μου κάθε στιγμή και όχι μόνο αυτό, αλλά καθώς πρόκειται για επέμβαση με υψηλό κόστος, ο γιατρός μας διευκόλυνε σε όλα τα επίπεδα. Σας ευχαριστώ γιατρέ μου.
Tonia KastrinakiTonia Kastrinaki
16:27 21 Mar 23
Εξαιρετικός χειρουργός! Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα με τον θυρεοειδή μου και σε ποιον γιατρό πήγα δεν έβρισκα λύση.Τελικώς, αποδείχθηκε πως ο Δρ. Αποστόλου με την εμπειρία του και την επιστημονική γνώση του ήταν ο γιατρός που έπρεπε να εμπιστευτώ, καθώς είναι απόλυτα εξειδικευμένος στην χειρουργική του θυρεοειδή.Σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με την ευγένεια του και τους καλούς τρόπους του.Όλα πήγαν άριστα με το χειρουργείο μου, η φωνή μου που φοβόμουν μήπως αλλάξει παρέμεινε ίδια και την επόμενη μέρα ήμουν σπίτι μου.Γιατρέ μου σε ευχαριστώ για όλα!
Ειρηνη ΓρυΕιρηνη Γρυ
11:23 26 Dec 22
Εξαιρετικός Επιστήμονας και Άνθρωπος πάνω από όλα! Πρόσφατα έκανα αφαίρεση θυρεοειδούς αδένα! Ο γιατρός πριν την επέμβαση, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά ήταν πλάι μου σε όλα ταστάδια! επεξηγηματικός, μεθοδικός, συνεπής σε ολα!! Από την αρχή αισθάνθηκα σιγουριά και ασφάλεια!τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι να είναι πάντα υγιής γιανα προσφέρει τις γνώσεις του σε όλους!
sissy krdnsissy krdn
11:53 14 Dec 22
Τα καλύτερα λόγια έχω να πω για τον γιατρό και την ομάδα του. Άψογος επιστήμονας, επεξηγηματικός, πρόσχαρος και πάντα δίπλα στον ασθενή! Για πολλά χρόνια είχα όζους στο θυρεοειδή που τους παρακολουθούσα. Ο ένας όζος όμως στην τελευταία εξέταση είχε κάποιες ύποπτες αλλαγές, για τις οποίες με διαβεβαίωναν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ευτυχώς που απευθύνθηκα στον Κύριο Αποστόλου, ο οποίος διερεύνησε το θέμα διεξοδικά και η παρακέντηση που μου συνέστησε να κάνω έβγαλε πως ο όζος ήταν τελικώς καρκίνος. Ο ιατρός με χειρούργησε και όλα εξελίχθηκαν άψογα! Γιατρέ μου σου είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που μου έσωσες τη ζωή!!! Σε ευχαριστώ για όλα και σου εύχομαι τα καλύτερα για το λαμπρό λειτούργημά σου!!
Είμαι ασθενής του αξιότιμου χειρουργού!Ένοιωσα την ανάγκη να μεταδώσω τις εντυπώσεις μου γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να πετύχει κανείς χειρουργό που να εμπιστεύεσαι!!Ο δόκτωρ κος Αποστόλου είναι ένα σπάνιο είδος ανθρώπου που να συμπληρώνει ότι έχει ανάγκη ένας ασθενής από τον γιατρό του: Εμπιστοσύνη,συνέπεια,άριστες γνώσεις της επιστήμης του και προπάντων ένας αληθινός άνθρωπος που πέρα από την Ιατρική αγαπά τους ασθενείς του και προσφέρει με τρυφερότητα την υποστήριξη του!!!Του εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να του δίνει υγεία για να προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις του!!!
js_loader

Drapostolou.gr

Συνήθως απαντά εντός μιας ημέρας

Πατήστε το παρακάτω κουμπί για να συνομιλήσετε μαζί μου μέσω του Viber.

Powered by WpChatPlugins