Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη αποτελεί μία κήλη που αναπτύσσεται στη βουβωνική χώρα κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Από άποψης συχνότητας, αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κήλη της βουβωνικής χώρας. Η μηροκήλη, σύμφωνα με τον ορισμό της κήλης, έχει ως αποτέλεσμα την προβολή ενός ή περισσοτέρων ενδοκοιλιακών οργάνων διαμέσου ενός ευένδοτου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα. μηροκήλη Η πιθανότητα εμφάνισης μίας μηροκήλης είναι υψηλότερη στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Επιπρόσθετα, η πιθανότητα εμφάνισης μηροκήλης αυξάνει προϊούσης της ηλικίας και στα δύο φύλα.

Πως σχηματίζεται;

Διάφορες έρευνες αποδίδουν το σχηματισμό της μηροκήλης στη χαλάρωση των μυοαπονευρωτικών κοιλιακών τοιχωμάτων. Η χαλάρωση αυτή αφορά και στο μηριαίο δακτύλιο, διαμέσου του οποίου ξεκινά, συνεπώς, ο σχηματισμός της. Η ανατομική θέση του μηριαίου δακτυλίου είναι εσωτερικότερα των μηριαίων αγγείων (προς τη μέση γραμμή). Διαμέσου, λοιπόν, του ευένδοτου μηριαίου δακτυλίου μπορούν να διέλθουν ένα ή και περισσότερα ενδοκοιλιακά όργανα. Ύστερα, η συνεχόμενη και επί μακρόν προβολή των ενδοκοιλιακών οργάνων διά του μηριαίου δακτυλίου έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνσή του, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους της μηροκήλης.

Παράγοντες κινδύνου για σχηματισμό μηροκήλης

Πολλαπλοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό της μηροκήλης. Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:
 • Το γυναικείο φύλο
 • Την προχωρημένη ηλικία (> 70 ετών)
 • Το οικογενειακό ιστορικό σε 1ου βαθμού συγγενείς
 • Τη χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Το χρόνιο βήχα – Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Την εγκυμοσύνη
 • Το κάπνισμα
 • Τη βαριά χειρωνακτική εργασία
 • Το ιστορικό μηροκήλης στην αντίθετη πλευρά

Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Συνηθέστερα, οι ασθενείς περιγράφουν την εμφάνιση άτυπων συμπτωμάτων, όπως:
 • ήπιο άλγος και δυσφορία
 • με μία συνοδό ύπαρξη διόγκωσης στην πάσχουσα περιοχή, η οποία επιτείνεται κατά τον βήχα ή την άρση βάρους.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Την ενδεχόμενη ύπαρξη μηροκήλης θα πρέπει πάντοτε να διερευνούμε με την κλινική εξέταση των ασθενών σε κατακεκλιμμένη καθώς και σε όρθια στάση. Τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης περιλαμβάνουν την ύπαρξη ευαισθησίας καθώς και μίας προβάλλουσας μάζας στη βουβωνική χώρα, επιτεινόμενη κατά τον βήχα, σημείο που θέτει τη διάγνωση της μηροκήλης. Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο διαχωρισμός της μηροκήλης από τη βουβωνοκήλη καθώς και από τη μηριαία λεμφαδενοπάθεια (διόγκωση λεμφαδένων), η οποία, ωστόσο, εμφανίζεται εσωτερικότερα (προς τη μέση γραμμή) της μηροκήλης.

Ενδεχόμενοι κίνδυνοι της μηροκήλης

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κάποια επιπλοκή της νόσου κατά την προσέλευση στον ιατρό και την κλινική εξέταση. μηροκήλη Το δυσμενέστερο σενάριο αφορά στην περίσφιξη της μηροκήλης, δηλαδή τον επηρεασμό της αιμάτωσης των περιεχόμενων ενδοκοιλιακών οργάνων μίας μη ανατασσόμενης μηροκήλης. Η περίσφιξη είναι, ωστόσο, συχνό φαινόμενο στους ασθενείς με μηροκήλη και αποτελεί μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση. Μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά απειλητική για τη βιωσιμότητα των οργάνων εντός της κήλης καθώς και για τη ζωή του ασθενούς.

Θεραπεία της Μηροκήλης

Η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί τη μοναδική καθώς και οριστική θεραπεία της μηροκήλης. Καθοριστικό στοιχείο μίας επιτυχούς χειρουργικής θεραπείας αποτελεί η χρήση μεθόδων που επάγουν συμπλησιασμό των ιστών χωρίς τάσηΗ χρήση πλέγματος αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο αναφοράς για την αποφυγή της τάσης των ιστών. Προσφέρει άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο υποτροπής της μηροκήλης. μηροκήλη

Ανοικτή ή Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση;

Σύμφωνα με την πλέον σύγχρονη βιβλιογραφία, η ανοικτή όπως και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της μηροκήλης με τη χρήση πλέγματος έχουν ισοδύναμα ποσοστά επιτυχίας. Τα ποσοστά αυτά αφορούν στην ορθή αποκατάσταση της κήλης καθώς και στο εξαιρετικό μικρό ποσοστό υποτροπής της (επανεμφάνισης), το οποίο σε έμπειρα χέρια δεν ξεπερνά το 1%. Επιπρόσθετα, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση υπερέχει ελάχιστα της ανοικτής μεθόδου όσον αφορά στο μετεγχειρητικό πόνο. Αυτό μεταφράζεται σε μία ελαφρώς αμεσότερη επιστροφή του ασθενούς στην οικία του καθώς και στις καθημερινές δραστηριότητές του. Ο Γενικός Χειρουργός, Δρ. Αποστόλου και η χειρουργική του ομάδα διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των κηλών. Ο ιατρός έχει εξειδίκευση στην ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της λαπαροσκόπησης. Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης μηροκήλης, επικοινωνήστε έγκαιρα με Ειδικό Χειρουργό.  
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
js_loader