Τι είναι η μηροκήλη;

Η μηροκήλη αποτελεί μία κήλη που αναπτύσσεται στη βουβωνική χώρα κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Από άποψης συχνότητας, αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κήλη της βουβωνικής χώρας. Η μηροκήλη, σύμφωνα με τον ορισμό της κήλης, έχει ως αποτέλεσμα την προβολή ενός ή περισσοτέρων ενδοκοιλιακών οργάνων διαμέσου ενός ευένδοτου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα. μηροκήλη Η πιθανότητα εμφάνισης μίας μηροκήλης είναι υψηλότερη στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Επιπρόσθετα, η πιθανότητα εμφάνισης μηροκήλης αυξάνει προϊούσης της ηλικίας και στα δύο φύλα.

Πως σχηματίζεται;

Διάφορες έρευνες αποδίδουν το σχηματισμό της μηροκήλης στη χαλάρωση των μυοαπονευρωτικών κοιλιακών τοιχωμάτων. Η χαλάρωση αυτή αφορά και στο μηριαίο δακτύλιο, διαμέσου του οποίου ξεκινά, συνεπώς, ο σχηματισμός της. Η ανατομική θέση του μηριαίου δακτυλίου είναι εσωτερικότερα των μηριαίων αγγείων (προς τη μέση γραμμή). Διαμέσου, λοιπόν, του ευένδοτου μηριαίου δακτυλίου μπορούν να διέλθουν ένα ή και περισσότερα ενδοκοιλιακά όργανα. Ύστερα, η συνεχόμενη και επί μακρόν προβολή των ενδοκοιλιακών οργάνων διά του μηριαίου δακτυλίου έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνσή του, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους της μηροκήλης.

Παράγοντες κινδύνου για σχηματισμό μηροκήλης

Πολλαπλοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό της μηροκήλης. Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:
 • Το γυναικείο φύλο
 • Την προχωρημένη ηλικία (> 70 ετών)
 • Το οικογενειακό ιστορικό σε 1ου βαθμού συγγενείς
 • Τη χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Το χρόνιο βήχα – Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Την εγκυμοσύνη
 • Το κάπνισμα
 • Τη βαριά χειρωνακτική εργασία
 • Το ιστορικό μηροκήλης στην αντίθετη πλευρά

Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Συνηθέστερα, οι ασθενείς περιγράφουν την εμφάνιση άτυπων συμπτωμάτων, όπως:
 • ήπιο άλγος και δυσφορία
 • με μία συνοδό ύπαρξη διόγκωσης στην πάσχουσα περιοχή, η οποία επιτείνεται κατά τον βήχα ή την άρση βάρους.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Την ενδεχόμενη ύπαρξη μηροκήλης θα πρέπει πάντοτε να διερευνούμε με την κλινική εξέταση των ασθενών σε κατακεκλιμμένη καθώς και σε όρθια στάση. Τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης περιλαμβάνουν την ύπαρξη ευαισθησίας καθώς και μίας προβάλλουσας μάζας στη βουβωνική χώρα, επιτεινόμενη κατά τον βήχα, σημείο που θέτει τη διάγνωση της μηροκήλης. Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο διαχωρισμός της μηροκήλης από τη βουβωνοκήλη καθώς και από τη μηριαία λεμφαδενοπάθεια (διόγκωση λεμφαδένων), η οποία, ωστόσο, εμφανίζεται εσωτερικότερα (προς τη μέση γραμμή) της μηροκήλης.

Ενδεχόμενοι κίνδυνοι της μηροκήλης

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κάποια επιπλοκή της νόσου κατά την προσέλευση στον ιατρό και την κλινική εξέταση. μηροκήλη Το δυσμενέστερο σενάριο αφορά στην περίσφιξη της μηροκήλης, δηλαδή τον επηρεασμό της αιμάτωσης των περιεχόμενων ενδοκοιλιακών οργάνων μίας μη ανατασσόμενης μηροκήλης. Η περίσφιξη είναι, ωστόσο, συχνό φαινόμενο στους ασθενείς με μηροκήλη και αποτελεί μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση. Μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά απειλητική για τη βιωσιμότητα των οργάνων εντός της κήλης καθώς και για τη ζωή του ασθενούς.

Θεραπεία της Μηροκήλης

Η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί τη μοναδική καθώς και οριστική θεραπεία της μηροκήλης. Καθοριστικό στοιχείο μίας επιτυχούς χειρουργικής θεραπείας αποτελεί η χρήση μεθόδων που επάγουν συμπλησιασμό των ιστών χωρίς τάσηΗ χρήση πλέγματος αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο αναφοράς για την αποφυγή της τάσης των ιστών. Προσφέρει άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο υποτροπής της μηροκήλης. μηροκήλη

Ανοικτή ή Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση;

Σύμφωνα με την πλέον σύγχρονη βιβλιογραφία, η ανοικτή όπως και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της μηροκήλης με τη χρήση πλέγματος έχουν ισοδύναμα ποσοστά επιτυχίας. Τα ποσοστά αυτά αφορούν στην ορθή αποκατάσταση της κήλης καθώς και στο εξαιρετικό μικρό ποσοστό υποτροπής της (επανεμφάνισης), το οποίο σε έμπειρα χέρια δεν ξεπερνά το 1%. Επιπρόσθετα, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση υπερέχει ελάχιστα της ανοικτής μεθόδου όσον αφορά στο μετεγχειρητικό πόνο. Αυτό μεταφράζεται σε μία ελαφρώς αμεσότερη επιστροφή του ασθενούς στην οικία του καθώς και στις καθημερινές δραστηριότητές του. Ο Γενικός Χειρουργός, Δρ. Αποστόλου και η χειρουργική του ομάδα διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των κηλών. Ο ιατρός έχει εξειδίκευση στην ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της λαπαροσκόπησης. Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης μηροκήλης, επικοινωνήστε έγκαιρα με Ειδικό Χειρουργό.  
Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader