Τι είναι ο τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός;

Ο τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός αποτελεί μία σχετικά σπάνια νόσο των παραθυρεοειδών αδένων, αρκετά σπανιότερη από τον δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Αναπτύσσεται επί εδάφους χρόνιου δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, όπου ένας εκ των υπερπλαστικών παραθυρεοειδών αδένων αποκτά αυτόνομη καθώς και ανεξέλεγκτη έκκριση παραθορμόνης. Αποκτά, δηλαδή, χαρακτηριστικά αδενώματος παραθυρεοειδούς. Ο τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μια νόσος που επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα. Η αυτόνομη αυτή έκκριση παραθορμόνης, λοιπόν, αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου και μειώνει τα επίπεδα φωσφόρου στο αίμα.

Ποιες ομάδες ατόμων κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι γυναίκες με χρόνιο δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό έχουν περισσότερες πιθανότητες, συγκριτικά με τους άνδρες, να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, η ηλικιακή ομάδα που εμφανίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα άτομα από 50 έως 70 ετών. 

Τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός: Συμπτώματα

Η ανεξέλεγκτη έκκριση παραθορμόνης προκαλεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων του δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Ωστόσο, σε αντίθεση με την δευτεροπαθή μορφή της νόσου, τα επίπεδα ασβεστίου αίματος είναι εξαιρετικά υψηλά, όπως και τα επίπεδα παραθορμόνης αίματος. Επίσης, οι ασθενείς με τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ενδέχεται να εμφανίσουν ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
 • Εύκολη κόπωση
 • Μυαλγίες
 • Αρτηριακή υπέρταση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Διαταραχές μνήμης
 • Οστεοπόρωση
 • Ναυτία
 • Έμετοι
 • Κοιλιακό άλγος
 • Παγκρεατίτιδα
 • Μυϊκή αδυναμία

Τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός & Διάγνωση

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ασθενείς με τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό είναι συνήθως ασυμπτωματικοί, ενώ η διάγνωση της νόσου γίνεται τυχαία. Πιο συγκεκριμένα, η διάγνωση της νόσου είναι εργαστηριακή και πραγματοποιείται με τη μέτρηση της παραθορμόνης (PTH) καθώς και του ασβεστίου στο αίμα.

Θεραπευτική προσέγγιση

Σε αντίθεση με τη δευτεροπαθή μορφή της νόσου, η φαρμακευτική αγωγή δεν δύναται να ελέγξει την εξέλιξη του τριτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Η φαρμακευτική αγωγή είναι, συνεπώς, ανεπαρκής, εξαιτίας της αυτόνομης και ανεξέλεγκτης έκκρισης παραθορμόνης από το αναπτυχθέν παραθυρεοειδικό αδένωμα. Τριτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός Τριτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός Δεδομένης της υπερπλασίας όλων των παραθυρεοειδών αδένων όπως και της ανάπτυξης ενός παραθυρεοειδικού αδενώματος, στόχο της χειρουργικής θεραπείας αποτελεί ο εντοπισμός του συνόλου των παραθυρεοειδών αδένων, συμπεριλαμβανομένου του αδενώματος. Τον εντοπισμό όλων των παραθυρεοειδών αδένων ακολουθεί μία εκ των ακόλουθων χειρουργικών προσεγγίσεων:
 • Υφολική παραθυρεοειδεκτομή: αφαίρεση του συνόλου σχεδόν των παραθυρεοειδών αδένων, συμπεριλαμβανομένου του αδενώματος. Ένα τμήμα ενός παραθυρεοειδούς αδένα αφήνεται, ωστόσο, στη φυσιολογική του ανατομική θέση.
 • Ολική παραθυρεοειδεκτομή με αυτομεταμόσχευση τμήματος ενός παραθυρεοειδούς αδένα.
 • Ολική παραθυρεοειδεκτομή χωρίς αυτομεταμόσχευση. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που δεν είναι υποψήφιοι, ωστόσο, για μελλοντική μεταμόσχευση νεφρού.
  Ο έμπειρος γενικός χειρουργός Κωνσταντίνος Αποστόλου, έχοντας εξειδίκευση στη Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την ιδανική θεραπεία αντιμετώπισης του τριτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.  
Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader