Τι είναι ο τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός;

Ο τριτοπαθής ή τριτογενής υπερπαραθυρεοειδισμός αποτελεί μία σχετικά σπάνια νόσο που αφορά στους παραθυρεοειδείς αδένες, αρκετά σπανιότερη από τον δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Αναπτύσσεται επί εδάφους χρόνιου δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, όπου ένας εκ των υπερπλαστικών παραθυρεοειδών αδένων αποκτά αυτόνομη καθώς και ανεξέλεγκτη έκκριση παραθορμόνης. Αποκτά, δηλαδή, χαρακτηριστικά αδενώματος παραθυρεοειδούς.

Ο τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μια νόσος που επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα. Η αυτόνομη αυτή έκκριση παραθορμόνης, λοιπόν, αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου και μειώνει τα επίπεδα φωσφόρου στο αίμα.

Ποιες ομάδες ατόμων κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι γυναίκες με χρόνιο δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό έχουν περισσότερες πιθανότητες, συγκριτικά με τους άνδρες, να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, η ηλικιακή ομάδα που εμφανίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα άτομα από 50 έως 70 ετών. 

Τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός: Συμπτώματα

Η ανεξέλεγκτη έκκριση παραθορμόνης προκαλεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων του δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Ωστόσο, σε αντίθεση με την δευτεροπαθή μορφή της νόσου, τα επίπεδα ασβεστίου αίματος είναι εξαιρετικά υψηλά, όπως και τα επίπεδα παραθορμόνης αίματος. Επίσης, οι ασθενείς με τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ενδέχεται να εμφανίσουν ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Εύκολη κόπωση
 • Μυαλγίες
 • Αρτηριακή υπέρταση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Διαταραχές μνήμης
 • Οστεοπόρωση
 • Ναυτία
 • Έμετοι
 • Κοιλιακό άλγος
 • Παγκρεατίτιδα
 • Μυϊκή αδυναμία

Τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός & Διάγνωση

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ασθενείς με τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό είναι συνήθως ασυμπτωματικοί, ενώ η διάγνωση της νόσου γίνεται τυχαία. Πιο συγκεκριμένα, η διάγνωση της νόσου είναι εργαστηριακή και πραγματοποιείται με τη μέτρηση της παραθορμόνης (PTH) καθώς και του ασβεστίου στο αίμα.

Θεραπευτική προσέγγιση

Σε αντίθεση με τη δευτεροπαθή μορφή της νόσου, η φαρμακευτική αγωγή δεν δύναται να ελέγξει την εξέλιξη του τριτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Η φαρμακευτική αγωγή είναι, συνεπώς, ανεπαρκής, εξαιτίας της αυτόνομης και ανεξέλεγκτης έκκρισης παραθορμόνης από το αναπτυχθέν παραθυρεοειδικό αδένωμα.

Τριτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός Τριτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός

Δεδομένης της υπερπλασίας όλων των παραθυρεοειδών αδένων όπως και της ανάπτυξης ενός παραθυρεοειδικού αδενώματος, στόχο της χειρουργικής θεραπείας αποτελεί ο εντοπισμός του συνόλου των παραθυρεοειδών αδένων, συμπεριλαμβανομένου του αδενώματος.

Τον εντοπισμό όλων των παραθυρεοειδών αδένων ακολουθεί μία εκ των ακόλουθων χειρουργικών προσεγγίσεων:

 • Υφολική παραθυρεοειδεκτομή: αφαίρεση του συνόλου σχεδόν των παραθυρεοειδών αδένων, συμπεριλαμβανομένου του αδενώματος. Ένα τμήμα ενός παραθυρεοειδούς αδένα αφήνεται, ωστόσο, στη φυσιολογική του ανατομική θέση.
 • Ολική παραθυρεοειδεκτομή με αυτομεταμόσχευση τμήματος ενός παραθυρεοειδούς αδένα.
 • Ολική παραθυρεοειδεκτομή χωρίς αυτομεταμόσχευση. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που δεν είναι υποψήφιοι, ωστόσο, για μελλοντική μεταμόσχευση νεφρού.

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Εξειδικευμένος Χειρουργός Παραθυρεοειδών, με πολυετή εμπειρία σε πολύπλοκα περιστατικά που απαιτούν αμέριστη προσοχή & ακρίβεια. Βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την ιδανική θεραπεία αντιμετώπισης για τον τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.

Η ανεξέλεγκτη έκκριση παραθορμόνης προκαλεί τα συμπτώματα του δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Ωστόσο, σε αντίθεση με την δευτεροπαθή μορφή της νόσου, τα επίπεδα ασβεστίου αίματος είναι εξαιρετικά υψηλά, όπως και τα επίπεδα παραθορμόνης αίματος. Επίσης, οι ασθενείς με τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ενδέχεται να εμφανίσουν ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Εύκολη κόπωση
 • Μυαλγίες
 • Αρτηριακή υπέρταση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Διαταραχές μνήμης
 • Οστεοπόρωση
 • Ναυτία
 • Έμετοι
 • Κοιλιακό άλγος
 • Παγκρεατίτιδα
 • Μυϊκή αδυναμία

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η διάγνωση για τον τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό γίνεται τυχαία, καθώς οι ασθενείς με τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό είναι συνήθως ασυμπτωματικοί.

Πιο συγκεκριμένα, η διάγνωση της νόσου είναι εργαστηριακή και πραγματοποιείται με τη μέτρηση της παραθορμόνης (PTH) καθώς και του ασβεστίου στο αίμα.

Η θεραπεία για τον τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό είναι αμιγώς χειρουργική, καθώς η φαρμακευτική θεραπεία αδυνατεί να ελέγξει τα συμπτώματα και τα σημεία της νόσου.

Δεδομένης της υπερπλασίας όλων των παραθυρεοειδών αδένων όπως και της ανάπτυξης ενός παραθυρεοειδικού αδενώματος, στόχο της χειρουργικής θεραπείας αποτελεί ο εντοπισμός του συνόλου των παραθυρεοειδών αδένων, συμπεριλαμβανομένου του αδενώματος.

Τον εντοπισμό όλων των παραθυρεοειδών αδένων ακολουθεί μία εκ των ακόλουθων χειρουργικών προσεγγίσεων:

 • Υφολική παραθυρεοειδεκτομή: αφαίρεση του συνόλου σχεδόν των παραθυρεοειδών αδένων, συμπεριλαμβανομένου του αδενώματος. Ένα τμήμα ενός παραθυρεοειδούς αδένα αφήνεται, ωστόσο, στη φυσιολογική του ανατομική θέση.
 • Ολική παραθυρεοειδεκτομή με αυτομεταμόσχευση τμήματος ενός παραθυρεοειδούς αδένα.
 • Ολική παραθυρεοειδεκτομή χωρίς αυτομεταμόσχευση. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που δεν είναι υποψήφιοι, ωστόσο, για μελλοντική μεταμόσχευση νεφρού.
Άριστος επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, επεξηγηματικός, υπομονετικός, με την ευγένεια και το χαμόγελό του εμπνέει σιγουριά και διώχνει τους φόβους. Δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για τον ασθενή του ακόμα και μετά την εγχείρηση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για όλη τη φροντίδα σας.
EVI FLORIDIEVI FLORIDI
21:07 29 Apr 24
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τον κύριο Αποστόλου.Άριστος Χειρουργος αλλά κυρίως άριστος άνθρωπος.Δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπεριφορά.Υπέροχος άνθρωπος
STRATOS KERAMIANAKISSTRATOS KERAMIANAKIS
17:44 28 Apr 24
Elena GrigorakiElena Grigoraki
16:55 23 Apr 24
Χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο ολική αφαίρεση θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση στον Άγιο Σάββα. Δεν ήξερα τον κ. Αποστόλου. Τον επέλεξα από τις κριτικές που διάβασα . Όντως από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο του με τον τρόπο ομιλίας του, μου ενέπνευσε ηρεμία και σιγουριά, λέγοντας αναλυτικά για την μέθοδο της επέμβασης μου έφυγε κάθε φόβος για το επικείμενο χειρουργείο. Έτσι και έγινε. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον άνθρωπο πρώτα από όλα κ.Αποστόλου και μετά τον χειρουργό. ( και τα 5 αστέρια λίγα είναι ) . Εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω από όλα για να κάνετε καλά και εμάς. Ευχαριστώ από την ψυχή μου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
js_loader