Η χολοκυστίτιδα αποτελεί ουσιαστικά την φλεγμονήτηςχοληδόχουκύστης, συνιστώντας μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που οδηγεί τους ασθενείς στην αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο μικρού μεγέθους και σχήματος αχλαδιού, το οποίο εντοπίζεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος, με το οποίο είναι στέρεα προσκολλημένη.
Ο βιολογικός ρόλος της χοληδόχου κύστης συνίσταται στην αποθήκευση της χολής στο εσωτερικό της, ενός υγρού που παράγεται από το ήπαρ (συκώτι), όπως και στην απελευθέρωση της αποθηκευμένης χολής στο δωδεκαδάκτυλο μετά τη λήψη κάποιου λιπαρού γεύματος.
Η χολή αποτελείται κατά κύριο λόγο από χολικά άλατα, χοληστερόλη και χολερυθρίνη, το σύνολο των οποίων παράγονται και εκκρίνονται από το ήπαρ.
Η απελευθέρωση της χολής από τη χοληδόχο κύστη στο δωδεκαδάκτυλο, ως απάντηση στην κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος, βοηθά στην πέψη των λιπαρών αυτών τροφών στο λεπτό έντερο.
Χολοκυστίτιδα: Πόσα Είδη Υπάρχουν;
Τα είδη της χολοκυστίτιδας διακρίνονται με βάση τη χρονιότητα της φλεγμονής και το γενεσιουργόπαράγοντα που την προκαλεί.
Ανάλογα με τη χρονιότητα της φλεγμονής διακρίνουμε τα ακόλουθα είδη χολοκυστίτιδας:
Οξείαχολοκυστίτιδα (αιφνίδιαφλεγμονή της χοληδόχου κύστης)
Κατά ανάλογο τρόπο, θέτοντας ως κριτήριο τον γενεσιουργόπαράγοντα, διακρίνονται τα ακόλουθα είδη χολοκυστιτίδας:
Λιθιασικήχολοκυστίτιδα (90% των περιπτώσεων)
Αλιθιασικήχολοκυστίτιδα (10% των περιπτώσεων)
Ποια Αίτια προκαλούν την Χολοκυστίτιδα;
Όπως προαναφέρθηκε, η πλειοψηφία των περιπτώσεων χολοκυστίτιδας αφορούν στη λιθιασικήχολοκυστίτιδα, δηλαδή στη χολοκυστίτιδα εκείνη που προκαλείται από κάποιον χολόλιθο (πέτρα στη χολή) ή χολόλιθους (πέτρες στη χολή).
Η στάση της χολής στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης, όπως και η αυξημένη συγκέντρωση της χολής σε χοληστερόλη και χολικά άλατα αποτελούν τους κυρίαρχους προδιαθεσικούς παράγοντες καθίζησης των συστατικών της, με τελικό αποτέλεσμα το σχηματισμό χολολίθων.
Οι χολόλιθοι αυτοί εν συνεχεία αποφράσσουν τον κυστικόπόρο (πέτραστοσωληνάκιτηςχολής, όπως συχνά αναφέρεται), με αποτέλεσμα την υπερανάπτυξη βακτηρίων στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης και την πρόκληση φλεγμονής του τοιχώματος της, δηλαδή με άλλα λόγια της οξείαςχολοκυστίτιδας.
Με εξαίρεση τους χολόλιθους, διάφορα άλλα αίτια έχουν ενοχοποιηθεί για την χολοκυστίτιδα και τις ενδεχόμενες επιπλοκές της, με κυριότερο αυτό των βακτηριακώνλοιμώξεων της χοληδόχουκύστης και των χοληφόρων αγγείων.
Αλιθιασική Χολοκυστίτιδα: Που οφείλεται;
Σε αντίθεση με την λιθιασική μορφή, η οξείααλιθιασικήχολοκυστίτιδα (η ευρύτερη γνωστή ως “χολοκυστίτιδα χωρίς πέτρες στη χολή“) δεν οφείλεται σε κάποιον χολόλιθο, αλλά σε πολλαπλούς άλλους παράγοντες, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η στάση της χολής στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης και η πρόκληση ισχαιμίας στο τοίχωμα της, με αποτέλεσμα την δημιουργία φλεγμονής του οργάνου.
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αλιθιασική χολοκυστίτιδα εμφανίζουν έναν ή και περισσότερους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι προδιαθέτουν στην εμφάνιση της και στους οποίους περιλαμβάνονται:
οι βαρείες χειρουργικές επεμβάσεις
η παρατεταμένη περίοδος ασιτίας ή υποσιτισμού
η στεφανιαία νόσος
η νεφρική νόσος τελικού σταδίου
οι αγγειοπάθειες και οι αγγειίτιδες
τα εγκαύματα
οι βαρείες κακώσεις και οι σοβαροί τραυματισμοί
διάφορα είδη μικροβιακών λοιμώξεων
ο τοκετός
το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS)
διάφορες φαρμακευτικές ουσίες (οπιοειδή, sunitinib).
Ποιοι είναι οι Παράγοντες Κινδύνου Εμφάνισης Χολοκυστίτιδας;
Οι παράγοντες κινδύνου ή προδιαθεσικοί παράγοντες για την πρόκληση χολοκυστίτιδας είναι εν πολλοίς ταυτόσημοι εκείνων που ενοχοποιούνται για την χολολιθίαση, με το γεγονός αυτό να οφείλεται στο ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων χολοκυστίτιδας οφείλεται στους χολολίθους.
Στους παράγοντεςκινδύνου για την εμφάνιση χολοκυστίτιδας περιλαμβάνονται:
η ηλικία > 40 ετών
το γυναικείοφύλο
οι πολλαπλέςκυήσεις και εγκυμοσύνες
η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικώνφαρμάκων
η παχυσαρκία
η ταχείααπώλεια σωματικού βάρους
ο καθιστικόςτρόποςζωής και η έλλειψησωματικήςάσκησης
η διατροφήπλούσια σε λιπαρά
ο σακχαρώδηςδιαβήτης
η κληρονομικότητα (οικογενειακό ιστορικό).
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου δρουν και συνεργικά, με αποτέλεσμα η παρουσία πολλαπλών προδιαθεσικών παραγόντων να αυξάνει εκθετικά την πιθανότητα εμφάνισης χολοκυστίτιδας.
Ποια Συμπτώματα προκαλεί η Χολοκυστίτιδα;
Η οξεία χολοκυστίτιδα προκαλεί έντονα συμπτώματα, τα οποία ανησυχούν τους ασθενείς με αποτέλεσμα να αναζητούν άμεσα ιατρική φροντίδα.
Στα συμπτώματα που προκαλεί η χολοκυστίτιδα προεξάρχει ο πόνος στο δεξιό υποχόνδριο (πόνος δεξιά στην κοιλιά), ο οποίος είναι εντονότατος και δεν ανακουφίζεται με την αλλαγή στάσης του σώματος, ενώ χαρακτηριστικά ο πόνος που οφείλεται στην χολοκυστίτιδα αντανακλά προς την δεξιά ωμοπλάτη.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η οξείαχολοκυστίτιδα.
Πέραν, ωστόσο, του πόνου, η ένταση του οποίου διακόπτει την εισπνοή κατά την ψηλάφηση του δεξιού υποχονδρίου από τον ιατρό (σημείο Murphy), η οξεία χολοκυστίτιδα προκαλεί και άλλα συμπτώματα, στα οποία συγκαταλέγονται:
ο πυρετός (θερμοκρασία σώματος > 38.3 °C)
η έντονηεφίδρωση
η ναυτία
ο έμετος
η απώλεια της όρεξης για λήψη τροφής
η κοιλιακήδιάταση (διάταση της κοιλιάς ή φούσκωμα).
Τα ίδια ακριβώς συμπτώματα παρατηρούνται και στους ασθενείς που πάσχουν από οξεία αλιθιασικήχολοκυστίτιδα, με τη διαφορά πως στους ασθενείς αυτούς τα συμπτώματα είναι ακόμη εντονότερα, ενώ συνήθως συνοδεύονται από σημεία και συμπτώματα σήψης, όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού, η ελαττωμένη διούρηση (αποβολή ούρων) και η πτώση του επιπέδου συνείδησης.
Στις περιπτώσεις ασθενών με χρόνιαχολοκυστίτιδα, τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι λιγότεροέντονα, με την πλειοψηφία των ασθενών να περιγράφει ένα αίσθημα βάρους και ήπιου πόνου στο δεξιό υποχόνδριο, το οποίο χαρακτηριστικά επιδεινώνεται μετά τη λήψη κάποιου λιπαρού γεύματος, ενώ ενδέχεται να συνοδεύεται και από δεκατική πυρετική κίνηση.
Ποια Εξέταση θα θέσει τη Διάγνωση για τη Χολοκυστίτιδα;
Η διάγνωση για την οξεία χολοκυστίτιδα είναι κατά κύριο λόγο κλινική και βασίζεται στη λεπτομερή λήψη ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς.
Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν αξιολογήσει τη διαγνωστική ευαισθησία της κλινικής εξέτασης και του σημείου Murphy στην ορθή διάγνωση των ασθενών με οξεία χολοκυστίτιδα. Τα ευρήματα της πλέον πρόσφατης μελέτης της σύγχρονης επιστημονικής βιβλιογραφίας επιβεβαιώνουν πως ένα θετικόσημείοMurphy (πόνος στο δεξιό υποχόνδριο που εντείνεται κατά την εισπνοή με αποτέλεσμα να την διακόπτει πρόωρα) μπορεί να διαγνώσει αποτελεσματικά το 97% των περιπτώσεωνχολοκυστίτιδας, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την σπουδαιότητα της κλινικήςεξέτασης.
Πέραν, ωστόσο, της σημασίας της κλινικής εξέτασης, η διάγνωση για την οξεία χολοκυστίτιδα οφείλει και θα πρέπει πάντοτε να επιβεβαιώνεται, μέσω της πραγματοποίησης αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων.
Οι αιματολογικές εξετάσεις στους ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα θα αναδείξουν:
αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια
αυξημένη CRP (C – αντιδρώσα πρωτεΐνη).
Οι απεικονιστικές εξετάσεις, ωστόσο, είναι εκείνες που θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση, με το υπερηχογράφημα ήπατος – χοληφόρων και χοληδόχου κύστης να αποτελεί την πλέον ευαίσθητηεξέταση για την χολοκυστίτιδα και την ορθή διάγνωσή της.
Στους ασθενείς με οξείαχολοκυστίτιδα, το υπερηχογράφημα θα αναδείξει:
πάχυνση του τοιχώματος της χοληδόχουκύστης
παρουσίαυγρούπέριξ της χοληδόχου κύστης (περιχολοκυστικόυγρό)
παρουσίααέρα στο τοίχωμα της χοληδόχουκύστης, σε ασθενείς με γαγγραινώδη χολοκυστίτιδα.
Υπερηχογράφημα ασθενούς με οξεία χολοκυστίτιδα, που αναδεικνύει την παρουσία ενός ευμεγέθους χολολίθου, πάχυνση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης καθώς και παρουσία υγρού πέριξ αυτής (περιχολοκυστικό υγρό).
Ποιες Επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η Χολοκυστίτιδα;
Η χολοκυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει πολλαπλέςεπιπλοκές, οι οποίες απορρέουν από την ένταση της φλεγμονής της χοληδόχου κύστης και του τοιχώματος της.
Στις επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσει η χολοκυστίτιδα περιλαμβάνονται:
η εμφυσηματώδηςχολοκυστίτιδα (παρουσία αέρα στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης)
η γάγγραινα (γαγγραινώδηςχολοκυστίτιδα), που οφείλεται στη νέκρωση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης
το εμπύημαχοληδόχουκύστης (ανάπτυξη πύου εντός της χοληδόχου κύστης)
η διάτρηση – ρήξη της χοληδόχουκύστης εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, με αποτέλεσμα την περιτονίτιδα
η αιμορραγικήχολοκυστίτιδα (αιμορραγία εντός της χοληδόχου κύστης)
το χολοκυστοεντερικόσυρίγγιο (δημιουργία επικοινωνίας ανάμεσα στη χοληδόχο κύστη και το έντερο)
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι προαναφερθείσες δυνητικές επιπλοκές της χολοκυστίτιδας αποτελούν καταστάσειςεξαιρετικάαπειλητικές για τη ζωή και ως εκ τούτου χρήζουνεπείγουσαςχειρουργικήςεκτίμησης και αντιμετώπισης.
Οι ενδεχόμενες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η οξεία χολοκυστίτιδα.
Ποια είναι η Θεραπεία για τη Χολοκυστίτιδα;
Η θεραπεία για την οξεία χολοκυστίτιδα περιλαμβάνει διάφορα θεραπευτικά μέτρα, με τη χειρουργικήθεραπεία, ωστόσο, να εμφανίζει τα σημαντικότεραπλεονεκτήματα και να αποτελεί την ιδανικήθεραπεία.
Η θεραπεία για την οξείαχολοκυστίτιδα μπορεί να πραγματοποιηθεί με:
ενδοφλέβιααντιβίωση αρχικά, η οποία στη συνέχεια αντικαθίσταται από αντιβίωση από του στόματος (συντηρητική μέθοδος)
τη χειρουργικήλαπαροσκοπικήαφαίρεση της χοληδόχουκύστης
την διαδερμικήχολοκυστοστομία.
Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου για την αντιμετώπιση των ασθενών με χολοκυστίτιδα.
Συντηρητική Αντιμετώπιση για τη Χολοκυστίτιδα με Αντιβίωση
Η συντηρητική αντιμετώπιση για τη χολοκυστίτιδα συνίσταται στην χορήγηση ενδοφλέβιας αρχικά αντιβίωσης, η οποία στη συνέχεια και βελτιούμενης της κλινικής εικόνας των ασθενών αντικαθίσταται από αντιβίωση από του στόματος.
Η συντηρητικήαντιμετώπιση της χολοκυστίτιδας είναι σε θέση να ελέγξει την εξέλιξη της φλεγμονής της χοληδόχου κύστης σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, χαρακτηρίζεται, ωστόσο, από ένα ποσοστό της τάξεως του 30% για υποτροπή της χολοκυστίτιδας και ανάπτυξης των επιπλοκών της.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, η συντηρητική αντιμετώπιση για την οξείαχολοκυστίτιδα με αντιβίωση έχει ένδειξη εφαρμογής της σε ασθενείς υψηλού περιεγχειρητικού κινδύνου εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας, στους οποίους οι περιεγχειρητικοί κίνδυνοι υπερβαίνουν κατά πολύ του κινδύνου υποτροπής της οξείας χολοκυστίτιδας και της ενδεχόμενης ανάπτυξης των επιπλοκών της.
Διαδερμική Χολοκυστοστομία
Η διαδερμικήχολοκυστοστομία αναφέρεται στη μέθοδο εκείνη κατά την οποία η φλεγμαίνουσα χοληδόχος κύστη παρακεντάται διά του δέρματος, ενώ ακολούθως εισάγεται ειδικός καθετήρας στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης, η άκρη του οποίου εξέρχεται διά του δέρματος.
Η διαδερμικήχολοκυστοστομία αποτελεί την προτιμώμενη θεραπεία για την οξεία χολοκυστίτιδα, σε ασθενείς εξαιρετικά υψηλού περιεγχειρητικού κινδύνου, στους οποίους η χειρουργική θεραπεία για την χολοκυστίτιδα αντενδείκνυται εξαιτίας της γενικότερα επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους.
Λαπαροσκοπική Χειρουργική Θεραπεία για την Χολοκυστίτιδα
Στη σύγχρονη εποχή, η χειρουργικήθεραπεία για την οξείαχολοκυστίτιδα με την λαπαροσκοπικήαφαίρεση της χοληδόχουκύστης, χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, αποτελεί την ιδανικήμέθοδοθεραπείας για την οξεία χολοκυστίτιδα.
Η λαπαροσκοπικήχολοκυστεκτομή χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων μορφών θεραπείας για την χολοκυστίτιδα, στα οποία περιλαμβάνονται:
η οριστικήθεραπεία της χολοκυστίτιδας
η πρόληψη της ανάπτυξης των επιπλοκών της
ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
η μικρήδιάρκειανοσηλείας
η ταχύτατηανάρρωση των ασθενών
η άμεσηεπιστροφή των ασθενών στην οικία τους και τις δραστηριότητες τους.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ασθενών με προηγηθέντα χειρουργεία στην κοιλία και εντονότατη φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, ενδέχεται να κριθεί κατά τη διάρκεια του χειρουργείου η αδυναμία ασφαλούς πραγματοποίησης της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, με αποτέλεσμα τη μετατροπή της λαπαροσκοπικής στην παραδοσιακή ανοικτή χολοκυστεκτομή.
Χολοκυστίτιδα και Διατροφή
Οι ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα που αντιμετωπίζονται συντηρητικά με αντιβίωση ή με διαδερμική χολοκυστοστομία, όπως και οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή για την αντιμετώπιση της χολοκυστίτιδας, οφείλουν να ακολουθούν ειδική διατροφή, η οποία στοχεύει στην αποφυγή περαιτέρω ερεθισμού της χοληδόχου κύστης και της φλεγμονώδους διεργασίας του τοιχώματος της.
Η διατροφή των ασθενών με χολοκυστίτιδα αποτελεί κατά κύριο λόγο μία άλιποδίαιτα (διατροφήχωρίςλίπος ή δίαιτα χολοκυστοπαθούς), από την οποία θα πρέπει να απουσιάζουν:
οι λιπαρές τροφές
τα παράγωγα των λιπαρών τροφών
το πλήρες γάλα
τα όσπρια και τα δημητριακά
η μεγάλη ποσότητα νωπών λαχανικών.
τα αναψυκτικά
το αλκοόλ.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικήαφαίρεση της χοληδόχουκύστης οφείλουν να ακολουθούν την άλιποδίαιτα για τις πρώτεςμόνο7 – 10 ημέρες από την χειρουργική επέμβαση, μετά την παρέλευση των οποίων είναι σε θέση πλέον να σιτίζονται χωρίς περιορισμούς.
Εάν πάσχετε από χολοκυστίτιδα, συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Κωνσταντίνο Αποστόλου, για μία έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και οριστική θεραπεία. Ο χειρουργός διαθέτει μακρά εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική και μπορεί να σας προσφέρει την οριστική λύση για την χολοκυστίτιδα, με την πλέον σύγχρονη, ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, με σαφέστατα άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες σας.
Η χολοκυστίτιδα είναι ουσιαστικά η φλεγμονήτηςχοληδόχουκύστης, η οποία συνιστά μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που οδηγεί τους ασθενείς στην αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.
H πλειοψηφία των περιπτώσεων χολοκυστίτιδας αφορούν στη λιθιασικήχολοκυστίτιδα, δηλαδή στη χολοκυστίτιδα εκείνη που προκαλείται από κάποιον χολόλιθο (πέτρα στη χολή) ή χολόλιθους (πέτρες στη χολή).
Εξαιρουμένων των χολολίθων, ωστόσο, διάφορα άλλα αίτια έχουν ενοχοποιηθεί για την χολοκυστίτιδα και τις ενδεχόμενες επιπλοκές της, με κυριότερο αυτό των βακτηριακώνλοιμώξεων της χοληδόχουκύστης και των χοληφόρων αγγείων.
Στα συμπτώματα που προκαλεί η χολοκυστίτιδα προεξάρχει ο πόνος στο δεξιό υποχόνδριο (πόνος δεξιά στην κοιλιά), ο οποίος είναι εντονότατος και δεν ανακουφίζεται με την αλλαγή στάσης του σώματος, ενώ χαρακτηριστικά ο πόνος που οφείλεται στην χολοκυστίτιδα αντανακλά προς την δεξιά ωμοπλάτη.
Επιπρόσθετα, η οξεία χολοκυστίτιδα προκαλεί και άλλα συμπτώματα, στα οποία περιλαμβάνονται:
ο πυρετός (θερμοκρασία σώματος > 38.3 °C)
η έντονηεφίδρωση
η ναυτία
ο έμετος
η απώλεια της όρεξης για λήψη τροφής
η κοιλιακήδιάταση (διάταση της κοιλιάς ή φούσκωμα).
Η διάγνωση για την οξεία χολοκυστίτιδα είναι κατά κύριο λόγο κλινική, με αποτέλεσμα η κλινική εξέταση και το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό να αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την διάγνωσή της.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις, ωστόσο, είναι εκείνες που θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση, με το υπερηχογράφημα ήπατος – χοληφόρων και χοληδόχου κύστης να αποτελεί την πλέον ευαίσθητηεξέταση για την χολοκυστίτιδα και την ορθή διάγνωσή της.
Η χολοκυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει πολλαπλέςεπιπλοκές, οι οποίες απορρέουν από την ένταση της φλεγμονής της χοληδόχου κύστης και του τοιχώματος της και στις οποίες περιλαμβάνονται:
η εμφυσηματώδηςχολοκυστίτιδα (παρουσία αέρα στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης)
η γάγγραινα (γαγγραινώδηςχολοκυστίτιδα), που οφείλεται στη νέκρωση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης
το εμπύημαχοληδόχουκύστης (ανάπτυξη πύου εντός της χοληδόχου κύστης)
η διάτρηση – ρήξη της χοληδόχουκύστης εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, με αποτέλεσμα την περιτονίτιδα
η αιμορραγικήχολοκυστίτιδα (αιμορραγία εντός της χοληδόχου κύστης)
το χολοκυστοεντερικόσυρίγγιο (δημιουργία επικοινωνίας ανάμεσα στη χοληδόχο κύστη και το έντερο)
Η θεραπεία για την οξεία χολοκυστίτιδα περιλαμβάνει διάφορα θεραπευτικά μέτρα, με τη χειρουργικήθεραπεία, ωστόσο, να εμφανίζει τα σημαντικότεραπλεονεκτήματα και να αποτελεί την ιδανικήθεραπεία.
Η θεραπεία για την οξείαχολοκυστίτιδα μπορεί να πραγματοποιηθεί με:
ενδοφλέβιααντιβίωση αρχικά, η οποία στη συνέχεια αντικαθίσταται από αντιβίωση από του στόματος (συντηρητική μέθοδος)
τη χειρουργικήλαπαροσκοπικήαφαίρεση της χοληδόχουκύστης
Στη σύγχρονη εποχή, η χειρουργικήθεραπεία για την οξείαχολοκυστίτιδα με την λαπαροσκοπικήαφαίρεση της χοληδόχουκύστης, χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, αποτελεί την ιδανικήμέθοδοθεραπείας για την οξεία χολοκυστίτιδα.
Η λαπαροσκοπικήχολοκυστεκτομή χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων μορφών θεραπείας για την χολοκυστίτιδα, στα οποία περιλαμβάνονται:
η οριστικήθεραπεία της χολοκυστίτιδας
η πρόληψη της ανάπτυξης των επιπλοκών της
ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
η μικρήδιάρκειανοσηλείας
η ταχύτατηανάρρωση των ασθενών
η άμεσηεπιστροφή των ασθενών στην οικία τους και τις δραστηριότητες τους.
Η διατροφή των ασθενών με χολοκυστίτιδα αποτελεί κατά κύριο λόγο μία άλιποδίαιτα (διατροφήχωρίςλίπος ή δίαιτα χολοκυστοπαθούς), από την οποία θα πρέπει να απουσιάζουν:
Ο καλύτερος γιατρός χειρουργός με διάφορα κατατοπιστικός ευγενικός ήρεμος κ πράος!!!!Εξαιρετικός επιστήμονας και πολυ καλός άνθρωπος!!!Τον επέλεξα και θα συνεχίσω την πορεία Μ με τον ύποπτο όζο!!!Σ εμπνέει ασφάλεια!!!!
Ο Δρ. Αποστόλου είναι εξαίρετος και σαν γιατρός και σαν άνθρωπος. Με απόλυτη ενσυναίσθηση και κατανοητός, συνδυάζοντας την επιστήμη με την πιο ανθρώπινη πλευρά που εφησυχάζει τον ασθενή με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Ήταν άκρως αποτελεσματικός σε εγχείρηση συγγενικού μου προσώπου.
Ο Κος Αποστόλου χειρούργησε πρόσφατα τον σύζυγό μου(ολική αφαίρεση θυρεοειδούς αδένα).Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί και ευλογημένοι, που ερευνώντας,τον ανακαλύψαμε και τελικά τον επιλέξαμε ως γιατρό μας για την εκτέλεση της επέμβασης και την περαιτέρω παρακολούθηση του συζύγου μου.Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε και να μοιραστούμε δημόσια την μεγάλη εκτίμηση, εμπιστοσύνη και θαυμασμό που αισθανόμαστε προς τον κ. Αποστόλου για την ευγένειά του,το ήθος του, την επιστημονική κατάρτισή του,τηνσυνέπεια και την αφοσίωση που επιδεικνύει στον ασθενή του.Τι άλλο να πούμε, αποτελεί σπάνια περίπτωση για την εποχή μας.Γιατρέ, να έχετε πάντα υγεία και δύναμη.
Όσα λέγονται στις κριτικές για τον εκλεκτό κ. Αποστόλου, ειναι λίγα. Θα διαπιστώσετε από τη πρώτη συνάντησή σας, ότι εχετε να κάνετε με ενα γιατρό που κατέχει την ιατρική και διακρίνεται απο το ήθος του. Προσωπικά τον ευχαριστώ για όλα
Τι να πει κανείς για αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο αλλά και το μεγαλείο ψυχής που εκπέμπει στους συνανθρώπους του. Έχω ένα θέμα με την κόρη μου 12 χρονών και ενδιαφέρεται για το παιδί μου σαν να μας ξέρει χρόνια. Σ ευχαριστώ γιατρέ μου μέσα από τα βάθη της ψυχής μου!!!Συγχαρητήρια για το ήθος σας!!!
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς!! Όλα εξελίχθηκαν τέλεια στο χειρουργείο στο θυρεοειδή που έκαναν στον πατέρα μου! Ευχαριστούμε πολύ για όλα τον Δρ. Απόστολου!
19/08/2024 χειρουργείο κοκιγα παιδιά ποιο προβληματικος ασθενής από μένα δεν παίζει ακόμα και με τον ελάχιστο πόνο η πρόβλημα αν υπάρξει πανικοβαλωμε ο άνθρωπος παιδιά δεν υπάρχει από τον νοσηλευτη του ορόφου που ειμουν μέχρι τον νοσηλευτη που με πήγε στο χειρουργείο η ομάδα του κάτω στο χειρουργείο νοσηλευτές αναισθησιολογος όλοι με κάναν και ένιωσα πολύ άνετα παιδιά δεν είχα ούτε 1% πόνο έφυγα κυριολεκτικά και καθόμουν την ίδια μέρα χωρίς πόνο χωρίς κανένα πρόβλημα αν πρέπει να επιστευτειτε κάποιον αυτός είναι Ο Dr Κωνσταντίνος Αποστολου ότι σας πει ακολουθήστε το τύφλα παιδιά ο άνθρωπος είναι μεγάλος και η ομάδα που έχει είναι τεράστια και όλοι ότι καλύτερο έχω γνωρίσει στην χειρότερη φάση της ζωής μου γιατρέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα και στην ομάδα σας να είστε γεροί να κάνετε τον κόσμο καλύτερα και καλύτερο!!!
Doctor είσαι Super. Εκπέμπεις θετική ενέργεια και ευτυχώς που σε άκουσα και σώθηκα από την οξεία χολοκυστίτιδα. Όλα ήταν άψογα όπως μου το είπες και δεν πονάω πια. Αγαπάς τους ασθενείς σου, έχεις οικονομικές τιμές για την εποχή μας, είσαι ο τέλειος χειρουργός. Σου είμαι ευγνώμων και δεν σε αλλάζω! Keep smiling thank you!😊
Εξαιρετικός γιατρός κ πάνω από όλα υπέροχος άνθρωπος!Εξηγεί τα πάντα πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση κ είναι κ κοντά στον ασθενή κ μετά την επέμβαση!!Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!Γιατρέ σε ευχαριστώ για όλα!!Να είσαι πάντα καλά!!
ΓΙΑΤΡΈ ΕΊΜΑΙ ΠΟΛΎ ΤΥΧΕΡΌΣ ΠΟΥ ΣΈ ΓΝΏΡΙΣΑ ΚΆΝΑΜΕ ΜΑΖΊ ΈΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΊΟ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΕΠΑΦΉ ΉΣΟΥΝ ΆΨΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΑΣ ΜΈ ΓΝΏΣΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ! ΠΑΡΆ ΤΟ ΝΕΑΡΌ ΤΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΣΟΥ ΉΜΟΥΝ ΣΊΓΟΥΡΟΣ ΌΤΙ ΈΚΑΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΉ ΕΠΙΛΟΓΉ! ΣΈ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ ΠΟΥ ΈΔΕΙΞΕΣ ΚΑΙ ΠΡΊΝ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΣΥΝΈΧΙΣΕ ΈΤΣΙ ΚΑΙ ΕΊΜΑΙ ΒΈΒΑΙΟΣ ΌΤΙ ΕΊΣΑΙ ΉΔΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ!
Αξιόλογος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος!!! Ενημερώνει πλήρως και αναλυτικά τους ασθενείς για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, δείχνει απίστευτο ενδιαφέρον όχι μόνο πριν την επέμβαση αλλά και για την μετέπειτα ανάρρωσή τους. Αφήνεσαι στα χέρια του με ασφάλεια και εμπιστοσύνη! Η καλύτερη επιλογή που έκανα για την ολική αφαίρεση του θυρεοειδή μου! ... Σας ευχαριστώ πολύ για όλα γιατρέ!!!
Μου συστήθηκε απο φίλο μου ως ο καλύτερος χειρουργός στο αντικείμενο του και όχι άδικα .Ευρύτατο πεδίο γνώσεων ,ήρεμος και πάνω από όλα άνθρωπος .Ασχολήθηκε και με το παραπάνω με το πρόβλημα μου το οποιο ήταν και πολυσύνθετο και απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις .Τον ευχαριστώ θερμά για όλα .
Εξαιρετικός γιατρός με εμπειρία στο αντικείμενο του.Είχα μεγάλο μέγεθος graves και πολύ δύσκολο αδένωμα με συνέπεια πολλές ώρες χειρουργείο.Παρόλη τη δυσκολία όλα πήγαν καλά.Σας ευχαριστώ για όλα και εννοείται αν ποτέ ξαναχρειαστώ χειρουργείο για οτιδήποτε θα έρθω πάλι σε σας