Ενότητες

Τι είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός;

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός συνιστά μία παθολογική κατάσταση, στην οποία παρατηρούνται παθολογικά υψηλή παραθορμόνη στο αίμα που συνοδεύεται από παθολογικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου και χαμηλά ή φυσιολογικά επίπεδα φωσφόρου αίματος. Φυσιολογικά, τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου αίματος προκαλούν την ελάττωση της σύνθεσης και έκκρισης της παραθορμόνης. Συνεπώς, αυτή η υπερέκκριση της παραθορμόνης από τους παραθυρεοειδείς αδένες αποτελεί παθολογική διεργασία. Αναλόγως των αιτιολογικών παραγόντων, διακρίνουμε τους ακόλουθους αιτιολογικούς τύπους υπερπαραθυρεοειδισμού:

πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-τύποι

Οι τρεις τύποι του υπερπαραθυρεοειδισμού

Όπως υποδηλώνει η ονομασία του, ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός οφείλεται σε πρωτοπαθή νόσο των παραθυρεοειδών αδένων. Με άλλα λόγια, το γενεσιουργό αίτιο εντοπίζεται αποκλειστικά στους παραθυρεοειδείς αδένες. Άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τους παραθυρεοειδείς αδένες είναι ο δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, ο τριτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και ο καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται παθολογικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου και χαμηλά επίπεδα φωσφόρου αίματος, ενώ η συγκέντρωση της παραθορμόνης αίματος, η οποία για τα δεδομένα υψηλά επίπεδα ασβεστίου φυσιολογικά θα αναμενόταν να ήταν ελαττωμένη, είναι εντούτοις αυξημένη ή εντός των ανώτατων φυσιολογικών ορίων.

πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-είδη

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί πως τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου αίματος, αν και αποτελούν διαγνωστικό κριτήριο του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, δεν είναι πάντοτε αναγκαία για τη διάγνωσή του.

πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-Desktop Quote πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός- Mobile Quote

Μορφές πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού

Με βάση, λοιπόν, τα επίπεδα ασβεστίου αίματος, διακρίνουμε τις εξής μορφές πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού:

Πού οφείλεται ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός;

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων παθήσεων των παραθυρεοειδών αδένων:

Κλινική εικόνα

Στο δυτικό κόσμο, ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός παραμένει στην πλειονότητα των περιπτώσεων ασυμπτωματικός ή ελαφρώς συμπτωματικός. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν τα κλασικά κλινικά συμπτώματα και σημεία της νόσου, παρά μόνο κάποια ήπια μη ειδικά συμπτώματα (αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη, δυσκολία συγκέντρωσης, γενικευμένοι μυϊκοί πόνοι, αϋπνία) ή σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πλήρως ασυμπτωματικοί. Στις περιπτώσεις αυτές, βέβαια, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται τυχαία μετά τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων.

υπερπαραθυρεοειδισμος κλινικη εικονα

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός: Ποια συμπτώματα προκαλεί;

O πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός εκδηλώνεται κλινικά με τα κλασικά συμπτώματα και σημεία του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

 • Νεφρολιθίαση,
 • Νεφρασβέστωση,
 • Πολυουρία (αυξημένη ποσότητα ούρων),
 • Ινώδης κυστική οστεΐτιδα,
 • Οστεοπενία,
 • Οστεοπόρωση,
 • Αρθρίτιδα
 • Δυσκοιλιότητα,
 • Ναυτία,
 • Έμετοι,
 • Πεπτικό έλκος,
 • Παγκρεατίτιδα,
 • Αρτηριακή υπέρταση,
 • Καρδιακές αρρυθμίες,
 • Υπερτροφία μυοκαρδίου,
 • Σύγχυση,
 • Κατάθλιψη,
 • Κόπωση,
 • Μυϊκή αδυναμία,
 • Αναιμία,
 • Λήθαργος,
 • Διαταραχές της μνήμης,
 • Ψύχωση.

 

πρωτοπαθης υπερπαραθυρεοειδισμος συμπτωματα

Συμπτώματα του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού

Διαγνωστική προσέγγιση 

Η διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης του ασθενούς. 

πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-διάγνωση-Desktop-Quote πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-διάγνωση-Mobile-Quote

Εφόσον αποκλείσουμε τα άλλα αίτια αυξημένων επιπέδων ασβεστίου και παραθορμόνης αίματος, είναι απαραίτητος ο περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος. Οι εργαστηριακές αυτές εξετάσεις περιλαμβάνουν τη μέτρηση των επιπέδων φωσφόρου, βιταμίνης D και κρεατινίνης αίματος καθώς και την εκτίμηση των επιπέδων του ασβεστίου σε μέτρηση των ούρων ενός 24ώρου. Συμπληρωματικά, η μέτρηση της οστικής πυκνότητας των ασθενών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ήδη κατά τη διάγνωση οστεοπενία ή οστεοπόρωση.

Επιβεβαίωση διάγνωσης – Εξετάσεις εντοπισμού

Την επιβεβαίωση της διάγνωσης του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού ακολουθεί ο ακριβής εντοπισμός του υπερλειτουργούντα ή των υπερλειτουργούντων παραθυρεοειδών αδένων, με κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις.

πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-εξετάσεις-εντοπισμού-Desktop-Quote πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-εξετάσεις-εντοπισμού-Mobile-Quote

Εξετάσεις εντοπισμού

Οι εξετάσεις εντοπισμού περιλαμβάνουν:

 • Το υπερηχογράφημα του τραχήλου, το οποίο πραγματοποιεί ακτινολόγος ή ακόμη και προεγχειρητικά ο χειρουργός ενδοκρινών αδένων. Η διαγνωστική ευαισθησία του αγγίζει το 75%. Συνεπώς, τα αρνητικά αποτελέσματα εντοπισμού δεν αποκλείουν την ύπαρξη ενός μονήρους αδενώματος μικρού μεγέθους.
 • Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων με τεχνήτιο 99m – Sestamibi (99mTc – sestamibi scan). Αποτελεί τη συχνότερα χρησιμοποιούμενη εξέταση εντοπισμού. Αποτελεί εξέταση της πυρηνικής ιατρικής, ενώ η διαγνωστική της ευαισθησία είναι της τάξεως του 80% ή και μεγαλύτερη.
υπερπαραθυρεοειδισμός

Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων από γυναίκα ασθενή μας με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, το οποίο αναδεικνύει την παρουσία αδενώματος του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς αδένα.

 • Η τομογραφία εκπομπής μονήρους φωτονίου (SPECT). Αποτελεί μία απεικονιστική μέθοδο δύο διαστάσεων. Ο συνδυασμός της, ωστόσο, με την αξονική τομογραφία (SPECT – CT) προσφέρει λεπτομερή απεικόνιση σε τρείς διαστάσεις (3D). Η SPECT – CT εμφανίζει την υψηλότερη διαγνωστική ευαισθησία (> 90%) μεταξύ όλων των μεθόδων εντοπισμού.
 • Η αξονική τομογραφία τεσσάρων διαστάσεων (4D – CT) αποτελεί, επίσης, μία εξαιρετική απεικονιστική μέθοδο εντοπισμού. Η εξέταση αυτή επιπροβάλλει τη σκιαγράφηση των παραθυρεοειδών αδένων σε πραγματικό χρόνο στην τρισδιάστατη ανατομική τους απεικόνιση. Η διαγνωστική ευαισθησία της μεθόδου αγγίζει το 88%.
 • Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων – Χολίνης (PET/CT Χολίνης).

πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-εντοπισμός

Στις περιπτώσεις, εντούτοις, εκείνες στις οποίες οι απεικονιστικές εξετάσεις εντοπισμού δεν αναδεικνύουν κάποιον υπερλειτουργούντα παραθυρεοειδή αδένα, ο αποκλεισμός της ύπαρξης ενός μονήρους αδενώματος παραθυρεοειδούς αδένα δεν μπορεί να γίνει προεγχειρητικά. Επιπρόσθετα, η διάχυτη υπερπλασία όλων των παραθυρεοειδών αδένων και όχι η νόσος ενός μόνο αδένα, μπορεί, επίσης, να προκαλέσει το φαινόμενο αυτό.

Για τους λόγους αυτούς, η ορθή εγχειρητική αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών περιλαμβάνει την αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του τραχήλου, με εντοπισμό όλων των παραθυρεοειδών αδένων καθώς και τη διεγχειρητική εκτίμηση του πάσχοντος ή των πασχόντων αδένων, από έναν έμπειρο χειρουργό ενδοκρινών αδένων.

Πρωτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός: Ποια είναι η θεραπεία;

Κλασικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Η παραθυρεοειδεκτομή αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines), οι ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Συμπτωματικοί ασθενείς (ήπια, μέτρια καθώς και βαρέως συμπτωματικοί ασθενείς)
 • Ασυμπτωματικοί ασθενείς με επίπεδα ασβεστίου αίματος ≥ 1.0 mg/dl (0.25 mmol/L) πάνω από το ανώτερο φυσιολογικό όριο
 • Ασυμπτωματικοί ασθενείς ηλικίας < 50 ετών
 • Ασυμπτωματικοί ασθενείς με σημαντικού βαθμού υπερασβεστιουρία (επίπεδα ασβεστίου σε μέτρηση ούρων 24ώρου > 400 mg)
 • Ασυμπτωματικοί ασθενείς με νεφρολιθίαση
 • Ασυμπτωματικοί ασθενείς με οστεοπενία ή οστεοπόρωση
 • Ασυμπτωματικοί ασθενείς με επηρεασμένη νεφρική λειτουργία (ελάττωση της κάθαρσης κρεατινίνης > 30% συγκριτικά με αντίστοιχης ηλικίας και φύλου υγιείς ανθρώπους)

Νορμοασβεστιαιμικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Οι προαναφερθείσες ενδείξεις, βέβαια, αφορούν τη θεραπεία του κλασικού πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Όσον αφορά, ωστόσο, στην αντιμετώπιση της νορμοασβεστιαιμικής μορφής της νόσου, υπάρχουν, κατά καιρούς, διάφοροι αλγόριθμοι στη διεθνή βιβλιογραφία. Κύριος άξονας των αλγορίθμων αυτών είναι η ετήσια παρακολούθηση των ασθενών με σταθερές τιμές ασβεστίου, παραθορμόνης αίματος και οστικής πυκνότητας. Εντούτοις, για τους ασθενείς με προοδευτική επιδείνωση των ανωτέρων παραμέτρων, η παραθυρεοειδεκτομή αποτελεί την οριστική θεραπεία.

Ωστόσο, νεότερες επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από τη νορμοασβεστιαιμική μορφή της νόσου εμφανίζει μία κλινική και εργαστηριακή σταθερότητα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν μεταπέσει σε προοδευτική επιδείνωση και εμφανίσει ακολούθως την κλασική μορφή της νόσου. Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, επιστημονική τεκμηρίωση για την επίπτωση αυτής της μορφής της νόσου κατά το διάστημα αυτό στα διάφορα συστήματα του οργανισμού. Για τους λόγους αυτούς και ελλείψει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση του νορμοασβεστιαιμικού πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, ο θεράπων ιατρός εξατομικεύει, για κάθε ασθενή μεμονωμένα, τόσο την παρακολούθηση όσο και τη θεραπεία αυτής της μορφής της νόσου.

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης αίματος

Η χειρουργική θεραπεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού συνοδεύεται από εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όταν πραγματοποιείται από κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό παραθυρεοειδών αδένων. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, στην επίτευξη των άριστων αυτών αποτελεσμάτων διαδραματίζει η τεχνική της διεγχειρητικής μέτρησης της παραθορμόνης αίματος.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα της παραθορμόνης αίματος προσδιορίζονται άμεσα μετά την είσοδο του ασθενούς στην αναισθησία και επαναπροσδιορίζονται μετά την πάροδο 10 λεπτών από την αφαίρεση του παθολογικού παραθυρεοειδούς αδένα ή αδένων.

Η ελάττωση των επιπέδων παραθορμόνης αίματος κατά τουλάχιστον 50% της αρχικής τιμής (κριτήρια Miami) ή η επίτευξη φυσιολογικών πλέον επιπέδων παραθορμόνης, αποτελούν εγγύηση της βιοχημικής ίασης του ασθενούς.

Εν αντιθέσει, η παραμονή υψηλών επιπέδων παραθορμόνης μετά την εξαίρεση του παθολογικού αδένα υποδηλώνει την ύπαρξη έτερου παθολογικού αδένα ή αδένων. Το γεγονός αυτό επιβάλλει, συνεπώς, τη συνέχιση της διερεύνησης του τραχήλου για εντοπισμό και εξαίρεση του έτερου παθολογικού αδένα ή αδένων.

Θεραπευτικά αποτελέσματα παραθυρεοειδεκτομής

Η επιτυχής θεραπευτική αντιμετώπιση καθώς και η βιοχημική ίαση των ασθενών (επαναφορά των επιπέδων παραθορμόνης αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα) εξασφαλίζουν, σαφέστατα, την κλινική ίαση των ασθενών. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς απαλλάσσονται, πλέον, από την πλειονότητα των κλασικών κλινικών συμπτωμάτων και σημείων της νόσου.

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός πως ακόμη και οι πλήρως ασυμπτωματικοί ασθενείς εμφανίζουν σημαντική βελτίωση διαφόρων παραμέτρων (καρδιαγγειακής λειτουργίας).

πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-επιτυχής-θεραπεία-Desktop-Quote πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός-επιτυχής-θεραπεία-Mobile-Quote

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών, με πολυετή εμπειρία σε πολύπλοκα περιστατικά που απαιτούν αμέριστη προσοχή & ακρίβεια. Συμβουλεύει πάντοτε τους ασθενείς του με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις, προσφέροντας σύγχρονες και εξατομικευμένες μεθόδους θεραπείας σε κάθε ασθενή.

οζοι θυρεοειδους

Με βάση τα επίπεδα ασβεστίου αίματος, διακρίνουμε 2 μορφές πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού:

Τα συχνότερα αίτια που προκαλούν τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό είναι:

O πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός εκδηλώνεται κλινικά με τα κλασικά συμπτώματα και σημεία του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

 • Νεφρολιθίαση,
 • Νεφρασβέστωση,
 • Πολυουρία (αυξημένη ποσότητα ούρων),
 • Ινώδης κυστική οστεΐτιδα,
 • Οστεοπενία,
 • Οστεοπόρωση,
 • Αρθρίτιδα
 • Δυσκοιλιότητα,
 • Ναυτία,
 • Έμετοι,
 • Πεπτικό έλκος,
 • Παγκρεατίτιδα,
 • Αρτηριακή υπέρταση,
 • Καρδιακές αρρυθμίες,
 • Υπερτροφία μυοκαρδίου,
 • Σύγχυση,
 • Κατάθλιψη,
 • Κόπωση,
 • Μυϊκή αδυναμία,
 • Αναιμία,
 • Λήθαργος,
 • Διαταραχές της μνήμης,
 • Ψύχωση

Η διάγνωση για τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό προϋποθέτει αρχικά τον αποκλεισμό άλλων αιτίων που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης και ασβεστίου αίματος.

Στη συνέχεια, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων αίματος και ούρων.

Οι εξετάσεις εντοπισμού αποτελούν απεικονιστικές εξετάσεις που στοχεύουν στον εντοπισμό του πάσχοντος ή των πασχόντων παραθυρεοειδών αδένων.

Στις εξετάσεις εντοπισμού συγκαταλέγονται:

 • Το υπερηχογράφημα του τραχήλου
 • Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων με τεχνήτιο 99m – Sestamibi (99mTc – sestamibi scan)
 • Η τομογραφία εκπομπής μονήρους φωτονίου (SPECT)
 • Η αξονική τομογραφία τεσσάρων διαστάσεων (4D – CT)
 • Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων – Χολίνης (PET/CT Χολίνης)

Η θεραπεία για τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό είναι αμιγώς χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση του πάσχοντος ή των πασχόντων παραθυρεοειδών αδένων (παραθυρεοειδεκτομή).

Spiros AgathosSpiros Agathos
20:37 09 Jul 24
ΓΙΑΤΡΈ ΕΊΜΑΙ ΠΟΛΎ ΤΥΧΕΡΌΣ ΠΟΥ ΣΈ ΓΝΏΡΙΣΑ ΚΆΝΑΜΕ ΜΑΖΊ ΈΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΊΟ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΕΠΑΦΉ ΉΣΟΥΝ ΆΨΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΑΣ ΜΈ ΓΝΏΣΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ! ΠΑΡΆ ΤΟ ΝΕΑΡΌ ΤΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΣΟΥ ΉΜΟΥΝ ΣΊΓΟΥΡΟΣ ΌΤΙ ΈΚΑΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΉ ΕΠΙΛΟΓΉ! ΣΈ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ ΠΟΥ ΈΔΕΙΞΕΣ ΚΑΙ ΠΡΊΝ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΣΥΝΈΧΙΣΕ ΈΤΣΙ ΚΑΙ ΕΊΜΑΙ ΒΈΒΑΙΟΣ ΌΤΙ ΕΊΣΑΙ ΉΔΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ!
Panayiota KarantoniPanayiota Karantoni
11:12 24 Jun 24
Αξιόλογος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος!!! Ενημερώνει πλήρως και αναλυτικά τους ασθενείς για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, δείχνει απίστευτο ενδιαφέρον όχι μόνο πριν την επέμβαση αλλά και για την μετέπειτα ανάρρωσή τους. Αφήνεσαι στα χέρια του με ασφάλεια και εμπιστοσύνη! Η καλύτερη επιλογή που έκανα για την ολική αφαίρεση του θυρεοειδή μου! ... Σας ευχαριστώ πολύ για όλα γιατρέ!!!
aleka koutroumpaaleka koutroumpa
07:42 20 Jun 24
Μου συστήθηκε απο φίλο μου ως ο καλύτερος χειρουργός στο αντικείμενο του και όχι άδικα .Ευρύτατο πεδίο γνώσεων ,ήρεμος και πάνω από όλα άνθρωπος .Ασχολήθηκε και με το παραπάνω με το πρόβλημα μου το οποιο ήταν και πολυσύνθετο και απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις .Τον ευχαριστώ θερμά για όλα .
Εξαιρετικός γιατρός με εμπειρία στο αντικείμενο του.Είχα μεγάλο μέγεθος graves και πολύ δύσκολο αδένωμα με συνέπεια πολλές ώρες χειρουργείο.Παρόλη τη δυσκολία όλα πήγαν καλά.Σας ευχαριστώ για όλα και εννοείται αν ποτέ ξαναχρειαστώ χειρουργείο για οτιδήποτε θα έρθω πάλι σε σας
Αντιμετώπισα ένα σοβαρό θέμα υγείας και χρειάστηκε άμεσα να χειρουργηθώ.Μου συνέστησαν τον κο Αποστόλου ως τον καλύτερο που θα μπορούσα να επισκεφθώ για να τον συμβουλευτώ.Απο την πρώτη στιγμή με καθησύχασε, μου εξήγησε τα πάντα και ήταν μαζί μου σε κάθε βήμα πριν και μετά την επέμβαση. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα...Σας ευχαριστώ θερμά για ότι κάνατε και για το αμείωτο ενδιαφέρον σας έως και σήμερα.
Επισκέφθηκα πρόσφατα τον ιατρό κατόπιν σύστασης και μόνο τα καλύτερα έχω να πω .Αναλυτικός ,καθησυχαστικός,πρόθυμος να απαντήσει όποια απορία.Σε κάνει να αισθανθείς εμπιστοσύνη στο πρώτο πεντάλεπτο...χειρουργήθηκα άμεσα με τέλεια αποτελέσματα.Το ενδιαφέρον του κατόπιν της επέμβασης αμέριστο .Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.Γιατρε μου να σας έχει ο Θεός πάντα καλά!
Άριστος επαγγελματίας
vasilios kassarasvasilios kassaras
19:25 04 Jun 24
Να βρεις έναν γιατρό είναι εύκολο, το να βρεις έναν εξαιρετικό επιστήμονα, είναι δύσκολο, το να βρεις εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο μαζί... αυτό είναι σπανιότατο! Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου, γιατί το χαμόγελο σου μου έδωσε θάρρος, η ανθρωπιά σου κουράγιο και οι γνώσεις σου λύση στο πρόβλημα υγείας μου! Μεγάλο ευχαριστώ!
Άριστος επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, επεξηγηματικός, υπομονετικός, με την ευγένεια και το χαμόγελό του εμπνέει σιγουριά και διώχνει τους φόβους. Δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για τον ασθενή του ακόμα και μετά την εγχείρηση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για όλη τη φροντίδα σας.
EVI FLORIDIEVI FLORIDI
21:07 29 Apr 24
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τον κύριο Αποστόλου.Άριστος Χειρουργος αλλά κυρίως άριστος άνθρωπος.Δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπεριφορά.Υπέροχος άνθρωπος
STRATOS KERAMIANAKISSTRATOS KERAMIANAKIS
17:44 28 Apr 24
Elena GrigorakiElena Grigoraki
16:55 23 Apr 24
Χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο ολική αφαίρεση θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση στον Άγιο Σάββα. Δεν ήξερα τον κ. Αποστόλου. Τον επέλεξα από τις κριτικές που διάβασα . Όντως από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο του με τον τρόπο ομιλίας του, μου ενέπνευσε ηρεμία και σιγουριά, λέγοντας αναλυτικά για την μέθοδο της επέμβασης μου έφυγε κάθε φόβος για το επικείμενο χειρουργείο. Έτσι και έγινε. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον άνθρωπο πρώτα από όλα κ.Αποστόλου και μετά τον χειρουργό. ( και τα 5 αστέρια λίγα είναι ) . Εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω από όλα για να κάνετε καλά και εμάς. Ευχαριστώ από την ψυχή μου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
js_loader