Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;
Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης αποτελούν μία υπερπλασία του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης. Συνιστούν ένα συχνό εύρημα στο γενικό πληθυσμό, καθώς ανευρίσκονται στο 2% έως 5% των υπερηχογραφημάτων της χοληδόχου κύστης.
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης διακρίνονται σε αληθή αδενώματα και ψευδο-όγκους. Οι ψευδο-όγκοι διακρίνονται περαιτέρω σε χοληστερινικούς πολύποδες όπως και σε αδενομυομάτωση της χοληδόχου κύστης.
Ο κίνδυνος υπόκρυψης καρκίνου εντός ενός πολύποδα αυξάνεται ευθέως ανάλογα του μεγέθους του, με τους πολύποδες με μέγεθος ≥ 1 εκ. να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό κίνδυνο κακοήθειας
Χοληστερινικοί πολύποδες
Οι χοληστερινικοί πολύποδες εμφανίζονται ως έμμισχες βλάβες εντός της χοληδόχου κύστης. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνά συνήθως το 1 εκ., ενώ είναι συνήθως ευκίνητοι και πολλαπλοί. Αντιθέτως, η αδενομυομάτωση παρουσιάζεται ως μία επίπεδη (άμισχη) βλάβη στον πυθμένα της χοληδόχου κύστης, ενώ το μέγεθός της υπερβαίνει συνήθως το 1 εκατοστό.
Αληθή αδενώματα
Τα αληθή αδενώματα συνιστούν καλοήθεις υπερπλασίες του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, ο προεγχειρητικός διαχωρισμός τους από τον καρκίνο (αδενοκαρκίνωμα) της χοληδόχου κύστης είναι συνήθως δυσχερής.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;
Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου εντός ενός αληθούς αδενώματος αποτελούν:
- το αδένωμα με μέγεθος ≥ 1 εκατοστού
- η συνεχής αύξηση του μεγέθους του αδενώματος σε διαδοχικές απεικονιστικές εξετάσεις
- ο επίπεδος (άμισχος) πολύποδας
- η σύγχρονη παρουσία χολολίθων (πέτρες στη χολή)
- οι ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών
- η συνύπαρξη πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας
Ποια συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;
Η πλειοψηφία των πολυπόδων δεν προκαλεί κάποιο ειδικό σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό ανακαλύπτονται τυχαία κατά την πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος της άνω κοιλίας.
Κάποιοι ασθενείς με πολύποδες χοληδόχου κύστης εμφανίζουν, ωστόσο, επεισόδια άτυπου άλγους στο δεξιό υποχόνδριο, παρόμοιο αυτού του κωλικού των χοληφόρων. Επίσης, ένα μικρό ποσοστό των ασθενών μπορεί να εμφανίσει άτυπα δυσπεπτικά ενοχλήματα μετά τη λήψη ενός λιπαρού γεύματος.
Διαγνωστική προσέγγιση
Η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού καθώς και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης.
Επιπρόσθετα, το υπερηχογράφημα εμφανίζει την υψηλότερη ευαισθησία και ειδικότητα για τη διάγνωση των πολυπόδων, συγκριτικά με τις υπόλοιπες απεικονιστικές εξετάσεις.
Σε περιπτώσεις, ωστόσο, που υπάρχει υψηλή κλινική υποψία για την ύπαρξη καρκίνου εντός ενός αληθούς αδενώματος της χοληδόχου κύστης, η αξονική τομογραφία δύναται σε κάποιες περιπτώσεις να αναδείξει σημεία που συνηγορούν ή μη υπέρ της κακοήθειας.
Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Ποια είναι η αποτελεσματική θεραπεία;
Ωστόσο, η ανοικτή χολοκυστεκτομή θα πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε επί ύπαρξης πολλαπλών προδιαθεσικών παραγόντων ή ισχυρής κλινικής υποψίας για την υπόκρυψη καρκίνου.
Οι ασθενείς με ασυμπτωματικούς πολύποδες μεγέθους < 1 εκ. που δεν παρουσιάζουν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου μπορούν, εντούτοις, με απόλυτη ασφάλεια, να επανεξετάζονται και να υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε περίπτωση, ωστόσο, συνεχούς αύξησης του μεγέθους του πολύποδα > 2 χιλιοστών ανά έτος, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Απευθυνθείτε στον Γενικό Χειρουργό Dr. Αποστόλου Κωνσταντίνο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυπόδων χοληδόχου κύστης αλλά και για όποιο άλλο πρόβλημα σας απασχολεί.