Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης αποτελούν μία υπερπλασία του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης. Συνιστούν ένα συχνό εύρημα στο γενικό πληθυσμό, καθώς ανευρίσκονται στο 2% έως 5% των υπερηχογραφημάτων της χοληδόχου κύστης.

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης διακρίνονται σε αληθή αδενώματα και ψευδο-όγκους. Οι ψευδο-όγκοι διακρίνονται περαιτέρω σε χοληστερινικούς πολύποδες όπως και σε αδενομυομάτωση της χοληδόχου κύστης.

πολύποδες χοληδόχου κύστης-Mobile Quote πολύποδες χοληδόχου κύστης-Desktop Quote

πολύποδες χοληδόχου κύστης-μέγεθος-επικινδυνότητα

Ο κίνδυνος υπόκρυψης καρκίνου εντός ενός πολύποδα αυξάνεται ευθέως ανάλογα του μεγέθους του, με τους πολύποδες με μέγεθος ≥ 1 εκ. να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό κίνδυνο κακοήθειας

Χοληστερινικοί πολύποδες

Οι χοληστερινικοί πολύποδες εμφανίζονται ως έμμισχες βλάβες εντός της χοληδόχου κύστης. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνά συνήθως το 1 εκ., ενώ είναι συνήθως ευκίνητοι και πολλαπλοί. Αντιθέτως, η αδενομυομάτωση παρουσιάζεται ως μία επίπεδη (άμισχη) βλάβη στον πυθμένα της χοληδόχου κύστης, ενώ το μέγεθός της υπερβαίνει συνήθως το 1 εκατοστό.

Αληθή αδενώματα

Τα αληθή αδενώματα συνιστούν καλοήθεις υπερπλασίες του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, ο προεγχειρητικός διαχωρισμός τους από τον καρκίνο (αδενοκαρκίνωμα) της χοληδόχου κύστης είναι συνήθως δυσχερής.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες; 

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου εντός ενός αληθούς αδενώματος αποτελούν:

  • το αδένωμα με μέγεθος ≥ 1 εκατοστού
  • η συνεχής αύξηση του μεγέθους του αδενώματος σε διαδοχικές απεικονιστικές εξετάσεις
  • ο επίπεδος (άμισχος) πολύποδας
  • η σύγχρονη παρουσία χολολίθων (πέτρες στη χολή)
  • οι ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών
  • η συνύπαρξη πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

πολύποδες χοληδόχου κύστης-κίνδυνος καρκίνου-Mobile Quote πολύποδες χοληδόχου κύστης- κίνδυνος καρκίνου- Desktop Quote

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Η πλειοψηφία των πολυπόδων δεν προκαλεί κάποιο ειδικό σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό ανακαλύπτονται τυχαία κατά την πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος της άνω κοιλίας.

Κάποιοι ασθενείς με πολύποδες χοληδόχου κύστης εμφανίζουν, ωστόσο, επεισόδια άτυπου άλγους στο δεξιό υποχόνδριο, παρόμοιο αυτού του κωλικού των χοληφόρων. Επίσης, ένα μικρό ποσοστό των ασθενών μπορεί να εμφανίσει άτυπα δυσπεπτικά ενοχλήματα μετά τη λήψη ενός λιπαρού γεύματος.

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού καθώς και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης.

πολύποδες χοληδόχου κύστης-διάγνωση-υπερηχογράφημα-Mobile Quote πολύποδες χοληδόχου κύστης-διάγνωση-υπερηχογράφημα-Desktop Quote

Επιπρόσθετα, το υπερηχογράφημα εμφανίζει την υψηλότερη ευαισθησία και ειδικότητα για τη διάγνωση των πολυπόδων, συγκριτικά με τις υπόλοιπες απεικονιστικές εξετάσεις.

Σε περιπτώσεις, ωστόσο, που υπάρχει υψηλή κλινική υποψία για την ύπαρξη καρκίνου εντός ενός αληθούς αδενώματος της χοληδόχου κύστης, η αξονική τομογραφία δύναται σε κάποιες περιπτώσεις να αναδείξει σημεία που συνηγορούν ή μη υπέρ της κακοήθειας.

πολυποδες χολη θεραπεια

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Ποια είναι η αποτελεσματική θεραπεία;

λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή-οριστική θεραπεία-Mobile Quote λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή-οριστική θεραπεία-Desktop Quote

Ωστόσο, η ανοικτή χολοκυστεκτομή θα πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε επί ύπαρξης πολλαπλών προδιαθεσικών παραγόντων ή ισχυρής κλινικής υποψίας για την υπόκρυψη καρκίνου.

Οι ασθενείς με ασυμπτωματικούς πολύποδες μεγέθους < 1 εκ. που δεν παρουσιάζουν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου μπορούν, εντούτοις, με απόλυτη ασφάλεια, να επανεξετάζονται και να υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε περίπτωση, ωστόσο, συνεχούς αύξησης του μεγέθους του πολύποδα >  2 χιλιοστών ανά έτος, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία.

 

Απευθυνθείτε στον Γενικό Χειρουργό Dr. Αποστόλου Κωνσταντίνο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυπόδων χοληδόχου κύστης αλλά και για όποιο άλλο πρόβλημα σας απασχολεί.

 

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader