Τι είναι η Χολολιθίαση;

χολολιθίαση-πέτρες στη χολή-illustrationΧολολιθίαση ονομάζεται η ύπαρξη λίθων (χολολίθων) εντός της χοληδόχου κύστης (πέτρες στη χολή). Η χολολιθίαση αποτελεί μία εξαιρετικά συχνή πάθηση, καθώς αφορά στο 10 – 15% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο.

Στα άτομα με χολολιθίαση, το μέγεθος των χολολίθων ποικίλλει, ενώ ενδέχεται να κυμαίνεται από διάμετρο < 1 mm (χολική λάσπη), 1 – 3 mm (μικροχολολιθίαση) έως και αρκετά εκατοστά.

Οι πέτρες στη χολή μπορεί να υπάρχουν σιωπηλά εντός της χοληδόχου κύστης για χρονικό διάστημα αρκετών ετών. Κατά συνέπεια, οι χολόλιθοι ανακαλύπτονται συχνά ως τυχαίο εύρημα κατά την πραγματοποίηση απεικονιστικών εξετάσεων της κοιλίας για άλλους λόγους. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ασθενών με χολολιθίαση θα εμφανίσει κάποια εκ των επιπλοκών της, στις οποίες συγκαταλέγονται:

Προδιαθεσικοί Παράγοντες Χολολιθίασης

χολολιθίαση-προδιαθεσικοί παράγοντες-Desktop-Quoteχολολιθίαση-προδιαθεσικοί παράγοντες-Mobile-Quote

Πιο συγκεκριμένα, οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τον σχηματισμό πέτρας στη χολή περιλαμβάνουν:

  • Το γυναικείο φύλο
  • Την αυξημένη ηλικία
  • Το σακχαρώδης διαβήτης
  • Τη δυσλιπιδαιμία
  • Την παχυσαρκία
  • Την απώλεια σωματικού βάρους, καθώς και η εντατική δίαιτα
  • Τη διατροφή πτωχή σε φρούτα, λαχανικά, βιταμίνη C όπως και καφεΐνη
  • Την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • Την κύηση
  • Τη γενετική προδιάθεση κάποιων ατόμων

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

Κλινική εικόνα – Συμπτώματα Χολολιθίασης

Η πλειοψηφία των ασθενών με χολολιθίαση (πέτρα στη χολή) παραμένει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ελαφρώς συμπτωματική ή ακόμη και τελείως ασυμπτωματική (χωρίς κάποιο ειδικό σύμπτωμα), με συνέπεια η νόσος να διαλάθει της προσοχής του ασθενούς. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ένα αίσθημα πληρότητας και δυσπεψίας μετά τη λήψη ενός πλήρους γεύματος πλούσιου σε λιπαρά. Το αίσθημα αυτό μπορεί, επίσης, να συνοδεύει και η εμφάνιση επιγαστρικού άλγους, συμπτώματα που συνηθέστερα αποδίδονται στην ποιότητα του γεύματος.

Κατά συνέπεια, η πλειοψηφία των χολολίθων αποτελεί τυχαίο εύρημα μετά την πραγματοποίηση απεικονιστικών εξετάσεων της κοιλίας (συνηθέστερα του υπερηχογραφήματος) για κάποιο άλλο λόγο.

 
χολική λάσπη

Διανοιγμένη χοληδόχος κύστη, μετά την αφαίρεσή της, με χολική λάσπη

 
χολολιθίαση

Συνυπάρχουσα μικρο-χολολιθίαση και χολολιθίαση στην ίδια ασθενή

 
ευμεγέθεις χολόλιθοι

Ευμεγέθεις χολόλιθοι

 

Διάγνωση Χολολιθίασης

Η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού καθώς και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης. Σημείο κλειδί στη διάγνωση της χολολιθίασης αποτελεί η ύπαρξη ιστορικού επιγαστρικού άλγους μετά συνοδού αισθήματος πληρότητας και δυσπεψίας μετά τη λήψη ενός γεύματος πλούσιου σε λιπαρά.

χολολιθίαση-διάγνωση

Ωστόσο, η επιβεβαίωση της διάγνωσης πραγματοποιείται με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων της κοιλίας.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη διάγνωση της χολολιθίασης. Εμφανίζει την υψηλότερη ευαισθησία όπως και ειδικότητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες απεικονιστικές εξετάσεις. Το υπερηχογράφημα μπορεί, επίσης, με ακρίβεια να διακρίνει μεταξύ μίας πέτρας στη χολή και ενός πολύποδα της χοληδόχου κύστης.

Σύγχρονες Μέθοδοι Θεραπείας Χολολιθίασης

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η θεραπευτική προσέγγιση της χολολιθίασης εξαρτάται τόσο από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και σημείων που προκαλεί όπως και από την ύπαρξη ή μη επιπλοκών της νόσου.

χολολιθίαση-συμπτώματα-Desktop-Quoteχολολιθίαση-συμπτώματα-Mobile-Quote

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών αυτών θα εμφανίσει κάποια στιγμή κάποια εκ των επιπλοκών της νόσου. Έτσι, ο κωλικός των χοληφόρων ή η οξεία χολοκυστίτιδα αποτελούν, συνηθέστερα, την πρώτη εκδήλωση της νόσου. Από τη στιγμή αυτή τίθεται, πλέον, και η απόλυτη ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί, αναμφίβολα, τη χειρουργική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης. Εμφανίζει σημαντικότατα πλεονεκτήματα συγκριτικά με την ανοικτή χολοκυστεκτομή, τα οποία περιλαμβάνουν τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, τη μικρή διάρκεια νοσηλείας (μερικών ωρών) και συνεπώς την ταχύτατη επιστροφή του ασθενούς στην οικία του και τις καθημερινές δραστηριότητές του.

 

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader