Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Συνιστά τη χειρουργική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης, όπως η χολολιθίαση και οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης.

λαπαροσκοπική-χολοκυστεκτομή

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τη δημιουργία 4 μικρών τομών, 5 έως 10 χιλιοστών. Ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση με τη βοήθεια μίας οπτικής κάμερας και των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Αρχικά, ο χειρουργός επισκοπεί το σύνολο της κοιλίας και εν συνεχεία αναγνωρίζει τη χοληδόχο κύστη καθώς και τις πιθανές συμφύσεις της με τους πέριξ ιστούς. Κατόπιν, η χοληδόχος κύστη και τα ανατομικά της στοιχεία (κυστικός πόρος και κυστική αρτηρία) παρασκευάζονται και απολινώνονται. Στη συνέχεια, ο χειρουργός αποκολλά τη χοληδόχο κύστη εκ της κοίτης της και την αφαιρεί. Συνολικά, η διάρκεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής δεν ξεπερνά, στις περισσότερες περιπτώσεις, τη 1 ώρα.

λαπαροσκοπικη-χολοκυστεκτομη-τομές

λαπαροσκοπικη-χολοκυστεκτομη-επέμβαση

λαπαροσκοπική-χολοκυστεκτομή-βιοψία

Χειρουργική Τεχνική “Critical View of Safety”

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί μία απαιτητική και λεπτή χειρουργική επέμβαση. Σε αυτό συμβάλλουν η στενή ανατομική σχέση της χοληδόχου κύστης με το ήπαρ, καθώς και η λεπτότητα τόσο αυτής όσο και των πέριξ ιστών.

Για το λόγο αυτό, ο χειρουργός θα πρέπει να εφαρμόζει σε κάθε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή τη χειρουργική τεχνικήcritical view of safety“. Η τεχνική “critical view of safety” αποτελεί το σημαντικότερο σημείο κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει πως συμβάλλει καθοριστικά στην αναγνώριση όλων των ανατομικών στοιχείων, ενώ παράλληλα αποτρέπει οποιοδήποτε ενδεχόμενο τραυματισμό τους

λαπαροσκοπικη-χολοκυστεκτομη-critical-view-of-safety

Λεπτομερής και προσεκτική παρασκευή του κυστικού πόρου και της κυστικής αρτηρίας, με πλήρη ορατότητα του ήπατος όπισθεν των δομών αυτών (critical-view-of-safety)

Χολοκυστεκτομή ανατομία

Κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μετά την επίτευξη του “critical view of safety”, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύουμε, για την αποφυγή επιπλοκών:

  • Στην αναγνώριση και προσεκτική απολίνωση του κυστικού πόρου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τον κοινό ηπατικό και κοινό χοληδόχο πόρο.

Ο τραυματισμός του κοινού ηπατικού ή του κοινού χοληδόχου πόρου κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί, εντούτοις, μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Η κλνική του εκδήλωση είναι, συνηθέστερα, με την εμφάνιση χολόρροιας (διαρροή χολής) ή αποφρακτικού ικτέρου (σε περιπτώσεις απολίνωσης του κοινού ηπατικού ή του κοινού χοληδόχου πόρου). Στις περιπτώσεις αυτές, συνεπώς, η επανεπέμβαση του ασθενούς είναι συνήθως επιτακτική, προς αποκατάσταση της ροής της χολής στο λεπτό έντερο.

  • Στην προσεκτική παρασκευή και απολίνωση της κυστικής αρτηρίας, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τη δεξιά ηπατική αρτηρία.

Ο διεγχειρητικός τραυματισμός της κυστικής αρτηρίας οδηγεί σε διεγχειρητική αιμορραγία, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών.

  • Στην ενδελεχή αποκόλληση της χοληδόχου κύστης εκ της ηπατικής κοίτης της.

Δια της κοίτης της χοληδόχου κύστης διέρχονται σε κάποιες περιπτώσεις επικουρικά χοληφόρα αγγεία του ήπατος που καταλήγουν εντός της κύστης. Συνεπώς, ενδεχόμενος τραυματισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική χολόρροια.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής

πλεονεκτήματα-λαπαροσκοπικής-χολοκυστεκτομήςΤη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή χαρακτηρίζουν όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή:

  • Μικρές τομές
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρή διάρκεια νοσηλείας μερικών ωρών
  • Ταχύτατη ανάρρωση
  • Ταχεία επιστροφή του ασθενούς στην οικία του καθώς και στις συνήθεις δραστηριότητές του
  • Απουσία μετεγχειρητικών ουλών

Μετεγχειρητική Περίοδος & Ανάρρωση

Η ανάρρωση των ασθενών μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ταχύτατη. Μετά την πάροδο μερικών ωρών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς νιώθουν ελάχιστο πόνο, είναι πλήρως κινητοποιημένοι, ενώ η διατροφή τους είναι ελαφριά. Το ίδιο βράδυ οι ασθενείς επιστρέφουν στην οικία τους, ενώ από το επόμενο πρωινό μπορούν να επιστρέψουν και στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Μετεγχειρητικά

Μετεγχειρητικά

Διατροφή μετά τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στις διατροφικές τους συνήθειες από την επόμενη κιόλας ημέρα της χειρουργικής επέμβασης.

 

O Γενικός Χειρουργός Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι εξειδικευμένος καθώς και με πολυετή εμπειρία στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για να επωφεληθείτε των πλεονεκτημάτων της λαπαροσκοπικής χειρουργικής & να απαλλαγείτε οριστικά από τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

 

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader