Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Συνιστά τη χειρουργική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης, όπως η χολολιθίαση και οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης.

λαπαροσκοπική-χολοκυστεκτομή

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τη δημιουργία 4 μικρών τομών, 5 έως 10 χιλιοστών. Ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση με τη βοήθεια μίας οπτικής κάμερας και των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Αρχικά, ο χειρουργός επισκοπεί το σύνολο της κοιλίας και εν συνεχεία αναγνωρίζει τη χοληδόχο κύστη καθώς και τις πιθανές συμφύσεις της με τους πέριξ ιστούς. Κατόπιν, η χοληδόχος κύστη και τα ανατομικά της στοιχεία (κυστικός πόρος και κυστική αρτηρία) παρασκευάζονται και απολινώνονται. Στη συνέχεια, ο χειρουργός αποκολλά τη χοληδόχο κύστη εκ της κοίτης της και την αφαιρεί. Συνολικά, η διάρκεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής δεν ξεπερνά, στις περισσότερες περιπτώσεις, τη 1 ώρα.

λαπαροσκοπικη-χολοκυστεκτομη-τομές

λαπαροσκοπικη-χολοκυστεκτομη-επέμβαση

λαπαροσκοπική-χολοκυστεκτομή-βιοψία

Χειρουργική Τεχνική “Critical View of Safety”

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί μία απαιτητική και λεπτή χειρουργική επέμβαση. Σε αυτό συμβάλλουν η στενή ανατομική σχέση της χοληδόχου κύστης με το ήπαρ, καθώς και η λεπτότητα τόσο αυτής όσο και των πέριξ ιστών.

Για το λόγο αυτό, ο χειρουργός θα πρέπει να εφαρμόζει σε κάθε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή τη χειρουργική τεχνικήcritical view of safety“. Η τεχνική “critical view of safety” αποτελεί το σημαντικότερο σημείο κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει πως συμβάλλει καθοριστικά στην αναγνώριση όλων των ανατομικών στοιχείων, ενώ παράλληλα αποτρέπει οποιοδήποτε ενδεχόμενο τραυματισμό τους

λαπαροσκοπικη-χολοκυστεκτομη-critical-view-of-safety

Λεπτομερής και προσεκτική παρασκευή του κυστικού πόρου και της κυστικής αρτηρίας, με πλήρη ορατότητα του ήπατος όπισθεν των δομών αυτών (critical-view-of-safety)

Χολοκυστεκτομή ανατομία

Κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μετά την επίτευξη του “critical view of safety”, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύουμε, για την αποφυγή επιπλοκών:

  • Στην αναγνώριση και προσεκτική απολίνωση του κυστικού πόρου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τον κοινό ηπατικό και κοινό χοληδόχο πόρο.

Ο τραυματισμός του κοινού ηπατικού ή του κοινού χοληδόχου πόρου κατά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί, εντούτοις, μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Η κλνική του εκδήλωση είναι, συνηθέστερα, με την εμφάνιση χολόρροιας (διαρροή χολής) ή αποφρακτικού ικτέρου (σε περιπτώσεις απολίνωσης του κοινού ηπατικού ή του κοινού χοληδόχου πόρου). Στις περιπτώσεις αυτές, συνεπώς, η επανεπέμβαση του ασθενούς είναι συνήθως επιτακτική, προς αποκατάσταση της ροής της χολής στο λεπτό έντερο.

  • Στην προσεκτική παρασκευή και απολίνωση της κυστικής αρτηρίας, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τη δεξιά ηπατική αρτηρία.

Ο διεγχειρητικός τραυματισμός της κυστικής αρτηρίας οδηγεί σε διεγχειρητική αιμορραγία, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών.

  • Στην ενδελεχή αποκόλληση της χοληδόχου κύστης εκ της ηπατικής κοίτης της.

Δια της κοίτης της χοληδόχου κύστης διέρχονται σε κάποιες περιπτώσεις επικουρικά χοληφόρα αγγεία του ήπατος που καταλήγουν εντός της κύστης. Συνεπώς, ενδεχόμενος τραυματισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική χολόρροια.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής

πλεονεκτήματα-λαπαροσκοπικής-χολοκυστεκτομήςΤη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή χαρακτηρίζουν όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή:

  • Μικρές τομές
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρή διάρκεια νοσηλείας μερικών ωρών
  • Ταχύτατη ανάρρωση
  • Ταχεία επιστροφή του ασθενούς στην οικία του καθώς και στις συνήθεις δραστηριότητές του
  • Απουσία μετεγχειρητικών ουλών

Μετεγχειρητική Περίοδος & Ανάρρωση

Η ανάρρωση των ασθενών μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ταχύτατη. Μετά την πάροδο μερικών ωρών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς νιώθουν ελάχιστο πόνο, είναι πλήρως κινητοποιημένοι, ενώ η διατροφή τους είναι ελαφριά. Το ίδιο βράδυ οι ασθενείς επιστρέφουν στην οικία τους, ενώ από το επόμενο πρωινό μπορούν να επιστρέψουν και στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Μετεγχειρητικά

Μετεγχειρητικά

Διατροφή μετά τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στις διατροφικές τους συνήθειες από την επόμενη κιόλας ημέρα της χειρουργικής επέμβασης.

 

O Γενικός Χειρουργός Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι εξειδικευμένος καθώς και με πολυετή εμπειρία στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για να επωφεληθείτε των πλεονεκτημάτων της λαπαροσκοπικής χειρουργικής & να απαλλαγείτε οριστικά από τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

 

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

 

Αντιμετώπισα ένα σοβαρό θέμα υγείας και χρειάστηκε άμεσα να χειρουργηθώ.Μου συνέστησαν τον κο Αποστόλου ως τον καλύτερο που θα μπορούσα να επισκεφθώ για να τον συμβουλευτώ.Απο την πρώτη στιγμή με καθησύχασε, μου εξήγησε τα πάντα και ήταν μαζί μου σε κάθε βήμα πριν και μετά την επέμβαση. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα...Σας ευχαριστώ θερμά για ότι κάνατε και για το αμείωτο ενδιαφέρον σας έως και σήμερα.
Επισκέφθηκα πρόσφατα τον ιατρό κατόπιν σύστασης και μόνο τα καλύτερα έχω να πω .Αναλυτικός ,καθησυχαστικός,πρόθυμος να απαντήσει όποια απορία.Σε κάνει να αισθανθείς εμπιστοσύνη στο πρώτο πεντάλεπτο...χειρουργήθηκα άμεσα με τέλεια αποτελέσματα.Το ενδιαφέρον του κατόπιν της επέμβασης αμέριστο .Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.Γιατρε μου να σας έχει ο Θεός πάντα καλά!
Άριστος επαγγελματίας
vasilios kassarasvasilios kassaras
19:25 04 Jun 24
Να βρεις έναν γιατρό είναι εύκολο, το να βρεις έναν εξαιρετικό επιστήμονα, είναι δύσκολο, το να βρεις εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο μαζί... αυτό είναι σπανιότατο! Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου, γιατί το χαμόγελο σου μου έδωσε θάρρος, η ανθρωπιά σου κουράγιο και οι γνώσεις σου λύση στο πρόβλημα υγείας μου! Μεγάλο ευχαριστώ!
Άριστος επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, επεξηγηματικός, υπομονετικός, με την ευγένεια και το χαμόγελό του εμπνέει σιγουριά και διώχνει τους φόβους. Δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για τον ασθενή του ακόμα και μετά την εγχείρηση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για όλη τη φροντίδα σας.
EVI FLORIDIEVI FLORIDI
21:07 29 Apr 24
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τον κύριο Αποστόλου.Άριστος Χειρουργος αλλά κυρίως άριστος άνθρωπος.Δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπεριφορά.Υπέροχος άνθρωπος
STRATOS KERAMIANAKISSTRATOS KERAMIANAKIS
17:44 28 Apr 24
Elena GrigorakiElena Grigoraki
16:55 23 Apr 24
Χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο ολική αφαίρεση θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση στον Άγιο Σάββα. Δεν ήξερα τον κ. Αποστόλου. Τον επέλεξα από τις κριτικές που διάβασα . Όντως από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο του με τον τρόπο ομιλίας του, μου ενέπνευσε ηρεμία και σιγουριά, λέγοντας αναλυτικά για την μέθοδο της επέμβασης μου έφυγε κάθε φόβος για το επικείμενο χειρουργείο. Έτσι και έγινε. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον άνθρωπο πρώτα από όλα κ.Αποστόλου και μετά τον χειρουργό. ( και τα 5 αστέρια λίγα είναι ) . Εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω από όλα για να κάνετε καλά και εμάς. Ευχαριστώ από την ψυχή μου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
js_loader