Εγχειρητική τεχνική

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χειρουργικής αποκατάστασης της κοιλιοκήλης και της ομφαλοκήλης. 

 

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία μικρού μεγέθους οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 11 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος). Διά της μίας οπής διέρχεται η οπτική κάμερα, ενώ διά των υπολοίπων οπών τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

 

Ακολούθως αναγνωρίζεται η κήλη, τα περιεχόμενα της οποίας παρασκευάζονται, κινητοποιούνται και ανατάσσονται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας.

 

Εν συνεχεία, το μυοαπονευρωτικό έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος ενισχύεται με την τοποθέτηση ενδοπεριτοναϊκού πλέγματος με μέγεθος που υπερκαλύπτει αυτό του ελλείμματος, το οποίο συμβάλει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ισχύος των κοιλιακών τοιχωμάτων δίχως την δημιουργία τάσης στους ιστούς.

 

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των κοιλιοκηλών ενδέχεται να υποκρύπτει συγκεκριμένους κινδύνους. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

 

  • Στην αναγνώριση, προσεκτική παρασκευή και αποφυγή τραυματισμού των περιεχόμενων εντός της κήλης ενδοκοιλιακών οργάνων. Ενδεχόμενος τραυματισμός του εντέρου θα προκαλέσει επιμόλυνση του χειρουργικού πεδίου, το οποίο αποτελεί αντένδειξη για την τοποθέτηση πλέγματος, προς αποφυγή του κινδύνου διαπύησης αυτού.
  • Στη διεγχειρητική αναγνώριση του μεγέθους του ελλείμματος των κοιλιακών τοιχωμάτων και την τοποθέτηση ενδοπεριτοναϊκού πλέγματος μεγέθους μεγαλύτερου αυτού του ελλείμματος. Η τοποθέτηση πλέγματος ανεπαρκούς μεγέθους θα οδηγήσει στη δημιουργία τάσης στην εν λόγω περιοχή, με τελικό αποτέλεσμα τη ρίκνωση του πλέγματος και την ανεπαρκή κάλυψη του ελλείμματος, που μεταφράζονται σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της κήλης.

Μετεγχειρητικά

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας αποκατάστασης της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

 

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι. Το επόμενο πρωινό, οι ασθενείς σιτίζονται συνήθως κανονικά, ενώ μετά την πάροδο μίας ακόμη ημέρας επιστρέφουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

 

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την άρση βάρους μεγαλύτερου των πέντε κιλών καθώς και την πραγματοποίηση οποιασδήποτε βαριάς χειρωνακτικής εργασίας για χρονικό διάστημα δύο μηνών, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η πλήρης επιθηλιοποίηση του πλέγματος και συνεπώς η αποκατάσταση της φυσιολογικής ισχύος των κοιλιακών τοιχωμάτων.

 

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader