Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα συνιστά μία οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η συχνότητα εμφάνισής της είναι εξαιρετικά υψηλή και κορυφώνεται κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής, με τις επιστημονικές έρευνες να αναδεικνύουν πως το 6% έως 7% των ανθρώπων θα νοσήσει κάποια στιγμή από την πάθηση αυτή.

Από τι προκαλείται;

Η νόσος προκαλείται από την απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης πλησίον της βάσης της που συνεπάγεται την αύξηση της ενδοαυλικής πίεσης εντός του οργάνου, το οποίο με τη σειρά του επάγει τη στάση του φλεβικού αίματος. Η παρατεινόμενη στάση του φλεβικού αίματος προκαλεί, μετά την πάροδο άλλοτε άλλου χρονικού διαστήματος, ισχαιμία του συνόλου του οργάνου, η οποία τελικώς οδηγεί σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης.

σκωληκοειδιτιδα

Αναλογιζόμενοι το εξαιρετικά αυξημένο μικροβιακό φορτίο του στατικού περιεχομένου της σκωληκοειδούς απόφυσης, η ρήξη του οργάνου εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας αποτελεί μία εξαιρετικά σοβαρή πάθηση (περιτονίτιδα), που συνοδεύεται από αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας. Η ρήξη του οργάνου εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας ενδέχεται να εκδηλωθεί ως ακολούθως:

  • Ως τοπική περιτονίτιδα (συχνότερα), με το σχηματισμό αποστήματος ή plastron της σκωληκοειδούς απόφυσης (μάζα πέριξ ή πλησίον της σκωληκοειδούς απόφυσης, αποτελούμενη από εντερικές έλικες και επίπλουν)
  • Ως οξεία γενικευμένη περιτονίτιδα (σπανιότερα), στην οποία πάσχει το σύνολο σχεδόν της κοιλίας

Κλινική εικόνα

Η νόσος εκδηλώνεται κλινικά με την αιφνίδια εμφάνιση έντονου περιομφαλικού άλγους, το οποίο με την πάροδο των ωρών μετατοπίζεται προς το δεξιό λαγόνιο βόθρο. Ο χαρακτήρας του άλγους είναι συνεχής, με τους ασθενείς να εμφανίζουν όψη πάσχοντος, ενώ συνηθέστερα βρίσκονται αμετακίνητοι στο κρεβάτι. Το έντονο κοιλιακό άλγος συνοδεύεται συνήθως από πυρετό και ανορεξία. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η απουσία του πυρετού δεν δύναται με ασφάλεια να αποκλείσει την ύπαρξη της νόσου.

σκωληκοειδιτιδα πονος

Η κλινική εξέταση του ασθενούς αποκαλύπτει την ύπαρξη ευαισθησίας στο δεξιό λαγόνιο βόθρο (σημείο McBurney) και στην περιομφαλική χώρα, ενώ η ύπαρξη αναπηδώσας ευαισθησίας (Rebound) υποδεικνύει τον ερεθισμό του τοιχωματικού περιτοναίου εκ της φλεγμονής του οργάνου.

Συμπληρωματικά κλινικά σημεία ενδεικτικά της παρουσίας της νόσου περιλαμβάνουν το σημείο Rovsing (άλγος στο δεξιό λαγόνιο βόθρο κατά την ψηλάφηση του αριστερού λαγόνιου βόθρου), το σημείο του ψοΐτη (άλγος κατά την έκταση του σύστοιχου κάτω άκρου) και το σημείο του θυροειδούς (άλγος στο δεξιό λαγόνιο βόθρο κατά την έσω στροφή του δεξιού μηρού).

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης. Σημείο κλειδί στη διάγνωση της νόσου αποτελεί η ύπαρξη έντονου άλγους στο δεξιό λαγόνιο βόθρο, συνοδευόμενο συνήθως από τοπικό περιτοναϊκό ερεθισμό.

Ωστόσο, η ποικιλομορφία της θέσεως της κορυφής της σκωληκοειδούς απόφυσης ενδέχεται να προκαλέσει την εμφάνιση άλγους στην πύελο ή ακόμη και στο δεξιό υποχόνδριο.

Η διάγνωση της νόσου καθίσταται κλινικά πιο ευχερής στους άνδρες, ενώ η ανατομική θέση των έσω γεννητικών οργάνων των γυναικών πλησίον της σκωληκοειδούς απόφυσης και οι ενδεχόμενες παθήσεις τους δύνανται να περιπλέξουν τη διάγνωση της νόσου.Πιο αναλυτικά, οι ακόλουθες παθήσεις δύνανται να μιμηθούν κλινικά την οξεία σκωληκοειδίτιδα στις γυναίκες:

  • Ρήξη κύστης ωοθήκης
  • Συστροφή ωοθήκης
  • Πόνος κατά την ωορρηξία (Mittelschmerz)
  • Έκτοπος κύηση
  • Ενδομητρίωση
  • Πυελική φλεγμονώδης νόσος

Για τον αποκλεισμό των ανωτέρω παθήσεων και την έγκαιρη και ορθή διάγνωση της νόσου, ο αιματολογικός εργαστηριακός έλεγχος παρέχει συμπληρωματικές ενδείξεις που συνηγορούν ή μη υπέρ της διάγνωσης της νόσου, όπως η λευκοκυττάρωση (αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων που υπερβαίνει τα ανώτερα φυσιολογικά όρια) και η αύξηση της C – αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), που συνιστά δείκτη φλεγμονής.

Ωστόσο, η διάγνωση της νόσου παραμένει κυρίως κλινική, με αποτέλεσμα η παρουσία εργαστηριακών αποτελεσμάτων εντός των φυσιολογικών ορίων να μην μπορεί με ασφάλεια να αποκλείσει την ύπαρξη της νόσου.

Η αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας με συνοδό χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού μέσου αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της νόσου, παρουσιάζονται την υψηλότερη ευαισθησία και ειδικότητα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες απεικονιστικές εξετάσεις.

Σε περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου κατά την εγκυμοσύνη, η μαγνητική τομογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο λόγω της απουσίας ιοντίζουσας ακτινοβολίας και ως εκ τούτου αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση.

Θεραπευτική προσέγγιση

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η συντηρητική αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας με τη χορήγηση ενδοφλέβιας ενυδάτωσης και αντιβιοτικών συνοδεύεται από ένα ποσοστό αποτυχίας ελέγχου της εξέλιξης της νόσου της τάξεως του 40%.

Συνεπώς, η σκωληκοειδεκτομή αποτελεί τη θεραπευτική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας και θα πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα μετά τη διάγνωση της νόσου, προς ελαχιστοποίηση του κινδύνου ρήξης του οργάνου εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η σκωληκοειδεκτομή αποτελεί, επίσης, τη θεραπευτική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας και στις εγκύους ασθενείς, καθώς πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει πως δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της νόσου τόσο στις εγκύους όσο και στις μη εγκύους ασθενείς, καθώς εμφανίζει σημαντικότατα πλεονεκτήματα συγκριτικά με την ανοικτή μέθοδο, όπως τη δυνατότητα επισκόπησης του συνόλου της κοιλίας, τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, τη μειωμένη διάρκεια νοσηλείας και συνεπώς την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην οικία του και τις καθημερινές δραστηριότητές του.

 

 

Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader