Τι είναι η Λαπαροσκοπική Επινεφριδεκτομή;

Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή αποτελεί την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του επινεφριδίου, με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο για καλοήθεις όσο και για ύποπτες για κακοήθεια παθήσεις των επινεφριδίων, υπό συγκεκριμένες, ωστόσο, προϋποθέσεις.

Πως πραγματοποιείται;

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε πλάγια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 11 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος), μέσω των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία καθώς και η οπτική κάμερα.

 

Λαπαροσκοπικη Επινεφριδεκτομη θεση

Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική και λεπτή χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη λεπτότητα και ευθρυπτότητα του επινεφριδίου καθώς και των πέριξ ιστών. Επιπλέον, το μικρό μήκος της δεξιάς επινεφριδικής φλέβας και η επακόλουθη στενή ανατομική σχέση του δεξιού επινεφριδίου με την κάτω κοίλη φλέβα και το ήπαρ, καθώς και του αριστερού επινεφριδίου με τον σπλήνα και το πάγκρεας επιβάλλουν την άριστη γνώση της ανατομίας και την αρτιότητα της χειρουργικής τεχνικής, για την αποφυγή ενδεχόμενων επιπλοκών.

Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στη δεξιά επινεφριδεκτομή, στην αναγνώριση και προσεκτική παρασκευή τόσο της δεξιάς επινεφριδικής φλέβας όσο και της εκβολής της στην κάτω κοίλη φλέβα, ακολουθούμενη από ενδελεχή απολίνωση της επινεφριδικής φλέβας. Ενδεχόμενος τραυματισμός κάποιου εκ των αγγείων προκαλεί διεγχειρητική ή μετεγχειρητική αιμορραγία, η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί.
  • Στην αριστερή επινεφριδεκτομή, στην αναγνώριση και προσεκτική παρασκευή τόσο της αριστερής επινεφριδικής φλέβας όσο και της ουράς του παγκρέατος. Ενδεχόμενος τραυματισμός της επινεφριδικής φλέβας προκαλεί διεγχειρητική ή μετεγχειρητική αιμορραγία, ενώ ο τραυματισμός της ουράς του παγκρέατος ενδέχεται να οδηγήσει σε εκροή παγκρεατικών ενζύμων και δημιουργία παγκρεατοδερματικού συριγγίου, η αντιμετώπιση του οποίου ενδέχεται να απαιτήσει παραμονή στο νοσοκομείο για μακρό χρονικό διάστημα.
  • Στην περίπτωση φαιοχρωμοκυττώματος, στην αποφυγή εκτεταμένων διεγχειρητικών χειρισμών επί του επινεφριδίου, καθώς αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη έκκριση των ορμονών του stress από τον αδένα, παρά την επαρκή προεγχειρητική προετοιμασία, με τελικό αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αρτηριακή υπέρταση και ταχυκαρδία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης που αποτελούν κατάσταση ιδιαιτέρως σοβαρή.
  • Στην αποφυγή τραυματισμού και ρήξης της κάψας του επινεφριδίου κατά τους διεγχειρητικούς χειρισμούς, καθώς αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε διασπορά καρκινικών κυττάρων στην περίπτωση που ο επινεφριδικός αδένας υποκρύπτει κακοήθεια η οποία δεν ήταν δυνατόν να διαγνωσθεί προεγχειρητικά.

Η πραγματοποίηση των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων από έναν εξειδικευμένο χειρουργό ενδοκρινών αδένων με εμπειρία στη λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή έχει αποδειχθεί στη διεθνή βιβλιογραφία πως εξασφαλίζει ένα άριστο αποτέλεσμα, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.  

Μετεγχειρητική περίοδος

Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της μικρής πιθανότητας δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο, είναι πλήρως κινητοποιημένοι και το ίδιο βράδυ μπορούν να σιτισθούν κανονικά. Ωστόσο, παραμένουν στο νοσοκομείο για χρονικό διάστημα μίας έως δύο ημερών μετά την επέμβαση για μετεγχειρητική παρακολούθηση και αναπλήρωση των επινεφριδικών ορμονών, αρχικά ενδοφλεβίως και μετά από του στόματος, η οποία και συνεχίζεται κατ’οίκον για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, έως ότου το εναπομείναν επινεφρίδιο επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού και τη διατήρηση της ομοιοστασίας του.

 

[lc_get_post id=”562″]
Αντιμετώπισα ένα σοβαρό θέμα υγείας και χρειάστηκε άμεσα να χειρουργηθώ.Μου συνέστησαν τον κο Αποστόλου ως τον καλύτερο που θα μπορούσα να επισκεφθώ για να τον συμβουλευτώ.Απο την πρώτη στιγμή με καθησύχασε, μου εξήγησε τα πάντα και ήταν μαζί μου σε κάθε βήμα πριν και μετά την επέμβαση. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα...Σας ευχαριστώ θερμά για ότι κάνατε και για το αμείωτο ενδιαφέρον σας έως και σήμερα.
Επισκέφθηκα πρόσφατα τον ιατρό κατόπιν σύστασης και μόνο τα καλύτερα έχω να πω .Αναλυτικός ,καθησυχαστικός,πρόθυμος να απαντήσει όποια απορία.Σε κάνει να αισθανθείς εμπιστοσύνη στο πρώτο πεντάλεπτο...χειρουργήθηκα άμεσα με τέλεια αποτελέσματα.Το ενδιαφέρον του κατόπιν της επέμβασης αμέριστο .Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.Γιατρε μου να σας έχει ο Θεός πάντα καλά!
Άριστος επαγγελματίας
vasilios kassarasvasilios kassaras
19:25 04 Jun 24
Να βρεις έναν γιατρό είναι εύκολο, το να βρεις έναν εξαιρετικό επιστήμονα, είναι δύσκολο, το να βρεις εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο μαζί... αυτό είναι σπανιότατο! Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου, γιατί το χαμόγελο σου μου έδωσε θάρρος, η ανθρωπιά σου κουράγιο και οι γνώσεις σου λύση στο πρόβλημα υγείας μου! Μεγάλο ευχαριστώ!
Άριστος επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, επεξηγηματικός, υπομονετικός, με την ευγένεια και το χαμόγελό του εμπνέει σιγουριά και διώχνει τους φόβους. Δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για τον ασθενή του ακόμα και μετά την εγχείρηση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για όλη τη φροντίδα σας.
EVI FLORIDIEVI FLORIDI
21:07 29 Apr 24
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τον κύριο Αποστόλου.Άριστος Χειρουργος αλλά κυρίως άριστος άνθρωπος.Δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπεριφορά.Υπέροχος άνθρωπος
STRATOS KERAMIANAKISSTRATOS KERAMIANAKIS
17:44 28 Apr 24
Elena GrigorakiElena Grigoraki
16:55 23 Apr 24
Χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο ολική αφαίρεση θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση στον Άγιο Σάββα. Δεν ήξερα τον κ. Αποστόλου. Τον επέλεξα από τις κριτικές που διάβασα . Όντως από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο του με τον τρόπο ομιλίας του, μου ενέπνευσε ηρεμία και σιγουριά, λέγοντας αναλυτικά για την μέθοδο της επέμβασης μου έφυγε κάθε φόβος για το επικείμενο χειρουργείο. Έτσι και έγινε. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον άνθρωπο πρώτα από όλα κ.Αποστόλου και μετά τον χειρουργό. ( και τα 5 αστέρια λίγα είναι ) . Εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω από όλα για να κάνετε καλά και εμάς. Ευχαριστώ από την ψυχή μου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
js_loader