Τι είναι η Λαπαροσκοπική Επινεφριδεκτομή;
Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή αποτελεί την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του επινεφριδίου, με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο για καλοήθεις όσο και για ύποπτες για κακοήθεια παθήσεις των επινεφριδίων, υπό συγκεκριμένες, ωστόσο, προϋποθέσεις.
Πως πραγματοποιείται;
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε πλάγια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 11 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος), μέσω των οποίων διέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία καθώς και η οπτική κάμερα.
Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική και λεπτή χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη λεπτότητα και ευθρυπτότητα του επινεφριδίου καθώς και των πέριξ ιστών. Επιπλέον, το μικρό μήκος της δεξιάς επινεφριδικής φλέβας και η επακόλουθη στενή ανατομική σχέση του δεξιού επινεφριδίου με την κάτω κοίλη φλέβα και το ήπαρ, καθώς και του αριστερού επινεφριδίου με τον σπλήνα και το πάγκρεας επιβάλλουν την άριστη γνώση της ανατομίας και την αρτιότητα της χειρουργικής τεχνικής, για την αποφυγή ενδεχόμενων επιπλοκών.
Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:
- Στη δεξιά επινεφριδεκτομή, στην αναγνώριση και προσεκτική παρασκευή τόσο της δεξιάς επινεφριδικής φλέβας όσο και της εκβολής της στην κάτω κοίλη φλέβα, ακολουθούμενη από ενδελεχή απολίνωση της επινεφριδικής φλέβας. Ενδεχόμενος τραυματισμός κάποιου εκ των αγγείων προκαλεί διεγχειρητική ή μετεγχειρητική αιμορραγία, η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί.
- Στην αριστερή επινεφριδεκτομή, στην αναγνώριση και προσεκτική παρασκευή τόσο της αριστερής επινεφριδικής φλέβας όσο και της ουράς του παγκρέατος. Ενδεχόμενος τραυματισμός της επινεφριδικής φλέβας προκαλεί διεγχειρητική ή μετεγχειρητική αιμορραγία, ενώ ο τραυματισμός της ουράς του παγκρέατος ενδέχεται να οδηγήσει σε εκροή παγκρεατικών ενζύμων και δημιουργία παγκρεατοδερματικού συριγγίου, η αντιμετώπιση του οποίου ενδέχεται να απαιτήσει παραμονή στο νοσοκομείο για μακρό χρονικό διάστημα.
- Στην περίπτωση φαιοχρωμοκυττώματος, στην αποφυγή εκτεταμένων διεγχειρητικών χειρισμών επί του επινεφριδίου, καθώς αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη έκκριση των ορμονών του stress από τον αδένα, παρά την επαρκή προεγχειρητική προετοιμασία, με τελικό αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αρτηριακή υπέρταση και ταχυκαρδία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης που αποτελούν κατάσταση ιδιαιτέρως σοβαρή.
- Στην αποφυγή τραυματισμού και ρήξης της κάψας του επινεφριδίου κατά τους διεγχειρητικούς χειρισμούς, καθώς αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε διασπορά καρκινικών κυττάρων στην περίπτωση που ο επινεφριδικός αδένας υποκρύπτει κακοήθεια η οποία δεν ήταν δυνατόν να διαγνωσθεί προεγχειρητικά.
Η πραγματοποίηση των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων από έναν εξειδικευμένο χειρουργό ενδοκρινών αδένων με εμπειρία στη λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή έχει αποδειχθεί στη διεθνή βιβλιογραφία πως εξασφαλίζει ένα άριστο αποτέλεσμα, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Μετεγχειρητική περίοδος
Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της μικρής πιθανότητας δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.
Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο, είναι πλήρως κινητοποιημένοι και το ίδιο βράδυ μπορούν να σιτισθούν κανονικά. Ωστόσο, παραμένουν στο νοσοκομείο για χρονικό διάστημα μίας έως δύο ημερών μετά την επέμβαση για μετεγχειρητική παρακολούθηση και αναπλήρωση των επινεφριδικών ορμονών, αρχικά ενδοφλεβίως και μετά από του στόματος, η οποία και συνεχίζεται κατ’οίκον για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, έως ότου το εναπομείναν επινεφρίδιο επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού και τη διατήρηση της ομοιοστασίας του.
[lc_get_post id=”562″]