Τι εννοούμε με τον όρο Τυχαίωμα Επινεφριδίου;

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το τυχαίωμα του επινεφριδίου αποτελεί ένα μόρφωμα εντοπιζόμενο στο επινεφρίδιο, το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία στα πλαίσια απεικονιστικού ελέγχου της κοιλίας, όπως υπερηχογραφήματος, αξονικής τομογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας, για κάποια άλλη πάθηση.

Η ευρεία διαθεσιμότητα των νεότερων απεικονιστικών μεθόδων έχει ως αποτέλεσμα τη συχνότερη ανακάλυψη των τυχαιωμάτων των επινεφριδίων σε σύγκριση με το παρελθόν, με τη συχνότητα εμφάνισής τους στις μέρες μας να ανέρχεται στο 5% του πληθυσμού. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το 15% των ασθενών με επινεφριδικό τυχαίωμα εμφανίζει κατά τη διάγνωση και ένα δεύτερο τυχαίωμα στο ετερόπλευρο επινεφρίδιο.

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διαγνωστική προσέγγιση του τυχαιώματος του επινεφριδίου συνίσταται στη διερεύνηση τόσο της λειτουργικότητας – εκκριτικότητας του όσο και των χαρακτηριστικών του που ενδεχομένως εγείρουν την υπόνοια κακοήθειας. Η λειτουργικότητα και η υπόνοια κακοήθειας θα καθορίσουν εν συνεχεία και τη θεραπευτική προσέγγιση του επινεφριδικού τυχαιώματος.

Η διερεύνηση της λειτουργικότητας του τυχαιώματος του επινεφριδίου συνίσταται στην εκτίμηση της εκκριτικότητας του, δηλαδή της έκκρισης ή μη επινεφριδικών ορμονών. Διεθνείς πολυκεντρικές επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει πως η πλειοψηφία των τυχαιωμάτων των επινεφριδίων (75 – 80%) δεν προκαλεί υπερέκκριση κάποιας επινεφριδικής ορμόνης (μη λειτουργικά τυχαιώματα).

Ωστόσο, το 20 – 25% των τυχαιωμάτων είναι υπεύθυνο για την υπερέκκριση κάποιας επινεφριδικής ορμόνης (λειτουργικά τυχαιώματα), συχνότερα της κορτιζόλης και κατά φθίνουσα συχνότητα της επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης και τέλος της αλδοστερόνης.

Η εκτίμηση της λειτουργικότητας ενός τυχαιώματος του επινεφριδίου πραγματοποιείται με τη διενέργεια ειδικών βιοχημικών εξετάσεων αίματος και ούρων, που στοχεύουν στην ανίχνευση των ορμονών αυτών και των μεταβολιτών τους. 

Η διερεύνηση της κακοήθους ή μη μορφολογίας του τυχαιώματος του επινεφριδίου πραγματοποιείται με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων (αξονική και μαγνητική τομογραφία) και ακολούθως με την εκτίμηση συγκεκριμένων απεικονιστικών χαρακτηριστικών που εγείρουν την υποψία κακοήθειας, όπως η ύπαρξη αποτιτανώσεων/ασβεστώσεων πέριξ του τυχαιώματος, η παρουσία νεκρωτικής περιοχής εντός του μορφώματος καθώς επίσης και η ανάδειξη διογκωμένων περιοχικών λεμφαδένων ή σημείων διήθησης γειτονικών οργάνων, με τα δύο τελευταία να αποτελούν τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά ενός κακοήθους τυχαιώματος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η λειτουργικότητα ενός τυχαιώματος του επινεφριδίου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της κακοήθειας, καθώς το 60% των κακοήθων επινεφριδικών τυχαιωμάτων προκαλεί την υπερέκκριση κάποιας επινεφριδικής ορμόνης.

Το μέγεθος ενός τυχαιώματος του επινεφριδίου αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα καθορισμού της κακοήθους ή μη μορφολογίας του. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του αυξανομένου μεγέθους ενός τυχαιώματος και του κινδύνου κακοήθειας, με τον κίνδυνο να αυξάνει για τυχαιώματα μεγέθους άνω των 3 cm και να γίνεται δυσανάλογα αυξημένος για τυχαιώματα μεγέθους 6 cm ή μεγαλύτερα.

Θεραπευτική προσέγγιση

Η θεραπευτική προσέγγιση του τυχαιώματος του επινεφριδίου εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργικότητα, ενδεχόμενα απεικονιστικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν κακοήθεια καθώς και το μέγεθος του τυχαιώματος.

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής των τυχαιωμάτων των επινεφριδίων που πληρούν τις ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης, οι οποίες συνίστανται σε:

  • Λειτουργικά τυχαιώματα των επινεφριδίων
  • Επινεφριδικά τυχαιώματα με απεικονιστικά χαρακτηριστικά ύποπτα κακοήθειας
  • Επινεφριδικά τυχαιώματα με μέγεθος 4 cm ή μεγαλύτερο (3 cm ή μεγαλύτερο σε ασθενείς νεαρής ηλικίας)

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η παρακολούθηση του ασθενούς σε τακτική βάση με τη διενέργεια κλινικής εξέτασης, απεικονιστικών εξετάσεων και ενδεχομένως εξετάσεων εκτίμησης της λειτουργικότητας του τυχαιώματος αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση.

 

 

Αντιμετώπισα ένα σοβαρό θέμα υγείας και χρειάστηκε άμεσα να χειρουργηθώ.Μου συνέστησαν τον κο Αποστόλου ως τον καλύτερο που θα μπορούσα να επισκεφθώ για να τον συμβουλευτώ.Απο την πρώτη στιγμή με καθησύχασε, μου εξήγησε τα πάντα και ήταν μαζί μου σε κάθε βήμα πριν και μετά την επέμβαση. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα...Σας ευχαριστώ θερμά για ότι κάνατε και για το αμείωτο ενδιαφέρον σας έως και σήμερα.
Επισκέφθηκα πρόσφατα τον ιατρό κατόπιν σύστασης και μόνο τα καλύτερα έχω να πω .Αναλυτικός ,καθησυχαστικός,πρόθυμος να απαντήσει όποια απορία.Σε κάνει να αισθανθείς εμπιστοσύνη στο πρώτο πεντάλεπτο...χειρουργήθηκα άμεσα με τέλεια αποτελέσματα.Το ενδιαφέρον του κατόπιν της επέμβασης αμέριστο .Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.Γιατρε μου να σας έχει ο Θεός πάντα καλά!
Άριστος επαγγελματίας
vasilios kassarasvasilios kassaras
19:25 04 Jun 24
Να βρεις έναν γιατρό είναι εύκολο, το να βρεις έναν εξαιρετικό επιστήμονα, είναι δύσκολο, το να βρεις εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο μαζί... αυτό είναι σπανιότατο! Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου, γιατί το χαμόγελο σου μου έδωσε θάρρος, η ανθρωπιά σου κουράγιο και οι γνώσεις σου λύση στο πρόβλημα υγείας μου! Μεγάλο ευχαριστώ!
Άριστος επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, επεξηγηματικός, υπομονετικός, με την ευγένεια και το χαμόγελό του εμπνέει σιγουριά και διώχνει τους φόβους. Δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για τον ασθενή του ακόμα και μετά την εγχείρηση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για όλη τη φροντίδα σας.
EVI FLORIDIEVI FLORIDI
21:07 29 Apr 24
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τον κύριο Αποστόλου.Άριστος Χειρουργος αλλά κυρίως άριστος άνθρωπος.Δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπεριφορά.Υπέροχος άνθρωπος
STRATOS KERAMIANAKISSTRATOS KERAMIANAKIS
17:44 28 Apr 24
Elena GrigorakiElena Grigoraki
16:55 23 Apr 24
Χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο ολική αφαίρεση θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση στον Άγιο Σάββα. Δεν ήξερα τον κ. Αποστόλου. Τον επέλεξα από τις κριτικές που διάβασα . Όντως από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο του με τον τρόπο ομιλίας του, μου ενέπνευσε ηρεμία και σιγουριά, λέγοντας αναλυτικά για την μέθοδο της επέμβασης μου έφυγε κάθε φόβος για το επικείμενο χειρουργείο. Έτσι και έγινε. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον άνθρωπο πρώτα από όλα κ.Αποστόλου και μετά τον χειρουργό. ( και τα 5 αστέρια λίγα είναι ) . Εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω από όλα για να κάνετε καλά και εμάς. Ευχαριστώ από την ψυχή μου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
js_loader