Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο υποθυρεοειδισμός συνιστά μία κατάσταση ανεπαρκούς παραγωγής ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεταβολικών αναγκών του οργανισμού. Διακρίνεται σε υποκλινικό (έλλειψη συμπτωμάτων) και σε κλινικό (παρουσία συμπτωμάτων) υποθυρεοειδισμό.

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί τη συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμού στον δυτικό κόσμο, ενώ παράλληλα αποτελεί και παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα. Αντιθέτως, η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη ιωδίου συνιστά τη συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων, στα οποία συγκαταλέγονται το αίσθημα εύκολης κόπωσης, η πρόσληψη σωματικού βάρους, η δυσκοιλιότητα, η ξηροδερμία, η τριχόπτωση, η δυσανεξία στο ψύχος και στις γυναίκες, οι μεταβολές του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Εξαιτίας της μη ειδικής φύσης των συμπτωμάτων και σημείων, συχνά αυτά διαλάθουν της προσοχής του ασθενούς και η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού συνηθέστερα γίνεται μετά από την εκτίμηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού συνίσταται στην αναπλήρωση των θυρεοειδικών ορμονών μέσω της χορήγησης λεβοθυροξίνης από του στόματος, η οποία αποτελεί συνθετικό ανάλογο της θυροξίνης (Τ4) που παράγεται και εκκρίνεται φυσιολογικά από τον θυρεοειδή αδένα. Η δόση της χορηγούμενης λεβοθυροξίνης εξατομικεύεται με βάση το βάρος, την ηλικία και την υπολειπόμενη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ρυθμίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκτιμώντας τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στο αίμα του ασθενούς.

 

Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader