Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;

Ο υπερθυρεοειδισμός συνιστά μία κατάσταση υπερέκκρισης ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, οι οποίες υπερκαλύπτουν τις μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού. Διακρίνεται σε υποκλινικό (έλλειψη συμπτωμάτων) και σε κλινικό (παρουσία συμπτωμάτων) υπερθυρεοειδισμό.

Ο υπερθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων, στα οποία συγκαταλέγονται η απώλεια σωματικού βάρους, η νευρικότητα και ο τρόμος των άκρων, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού με επακόλουθο αίσθημα παλμών, η δυσανεξία στη ζέστη, η εφίδρωση, η αϋπνία, η ξηροδερμία, η τριχόπτωση, και στις γυναίκες, οι μεταβολές του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Νόσος Graves

Η νόσος του Graves αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού παγκοσμίως και ευθύνεται για το 60 – 80% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού σε περιοχές με επαρκή διατροφική πρόσληψη ιωδίου. Αποτελεί μία αυτοάνοση πάθηση που οφείλεται στην παρουσία ειδικών αυτοαντισωμάτων που ενεργοποιούν τον υποδοχέα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TRAb), τα επίπεδα των οποίων ανιχνεύονται στο αίμα του ασθενούς με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων. Κυρίαρχος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου του Graves αποτελεί το γυναικείο φύλο, με διεθνείς επιστημονικές έρευνες να αποδεικνύουν πως η νόσος εμφανίζεται τέσσερις έως έξι φορές πιο συχνά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Η νόσος εμφανίζεται κλινικά ως μία διάχυτη ομαλή διόγκωση στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου την οποία και παρατηρεί ο ίδιος ο ασθενής, συνοδευόμενη από την παρουσία των μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων του υπερθυρεοειδισμού, όπως επίσης και του εξόφθαλμου (στο 50% των ασθενών)

 

με ή χωρίς την παρουσία πάχυνσης του δέρματος των κάτω άκρων (στο 1 – 2% των ασθενών). Η θεραπεία της νόσου του Graves συνίσταται αρχικά στη χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων, στοχεύοντας στη μείωση της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα. Συχνά, ωστόσο, η αντιθυρεοειδική φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να ελέγξει τα συμπτώματα και σημεία του ασθενούς, σημείο στο οποίο αποκτά πλέον ένδειξη η θεραπεία του ασθενούς είτε με ραδιενεργό ιώδιο είτε με χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος οργάνου.

Η χειρουργική θεραπεία προτείνεται ως θεραπεία εκλογής της νόσου Graves στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Παρουσία ύποπτων για κακοήθεια όζων ή όζων με βεβαιωμένη κακοήθεια
  • Παρουσία τοπικών πιεστικών φαινομένων (δύσπνοια, δυσκαταποσία)
  • Παρουσία οπισθοστερνικής βρογχοκήλης
  • Υποτροπή της νόσου μετά τη χορήγηση αντιθυρεοειδικής φαρμακευτικής αγωγής
  • Ασθενείς νεαρής ηλικίας
  • Ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας
  • Έγκυες ασθενείς στις οποίες η νόσος δεν ελέγχεται αποτελεσματικά από την αντιθυρεοειδική φαρμακευτική αγωγή
  • Παρουσία εξόφθαλμου

Νόσος Plummer

Αν και η νόσος του Graves αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού, η νόσος του Plummer ευθύνεται για το 20 – 40% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού και περιλαμβάνει το τοξικό αδένωμα (τοξικός μονήρης θυρεοειδικός όζος) και την τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη. Αμφότερες οι νόσοι εκδηλώνονται κλινικά με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων υπερθυρεοειδισμού. Η θεραπευτική τους αντιμετώπιση είναι χειρουργική και συνίσταται στη χειρουργική εξαίρεση του πάσχοντος λοβού και του ισθμού του θυρεοειδούς αδένα (ημι-θυρεοειδεκτομή) για το τοξικό αδένωμα και στην ολική θυρεοειδεκτομή για την τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη.

 

 

Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader