Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;

Ο υπερθυρεοειδισμός συνιστά μία κατάσταση υπερέκκρισης ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, οι οποίες υπερκαλύπτουν τις μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού. Διακρίνεται σε υποκλινικό (έλλειψη συμπτωμάτων) και σε κλινικό (παρουσία συμπτωμάτων) υπερθυρεοειδισμό.

Ο υπερθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων, στα οποία συγκαταλέγονται η απώλεια σωματικού βάρους, η νευρικότητα και ο τρόμος των άκρων, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού με επακόλουθο αίσθημα παλμών, η δυσανεξία στη ζέστη, η εφίδρωση, η αϋπνία, η ξηροδερμία, η τριχόπτωση, και στις γυναίκες, οι μεταβολές του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Νόσος Graves

Η νόσος Graves αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού παγκοσμίως και ευθύνεται για το 60 – 80% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού σε περιοχές με επαρκή διατροφική πρόσληψη ιωδίου. Αποτελεί μία αυτοάνοση πάθηση που οφείλεται στην παρουσία ειδικών αυτοαντισωμάτων που ενεργοποιούν τον υποδοχέα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TRAb), τα επίπεδα των οποίων ανιχνεύονται στο αίμα του ασθενούς με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων. Κυρίαρχος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου του Graves αποτελεί το γυναικείο φύλο, με διεθνείς επιστημονικές έρευνες να αποδεικνύουν πως η νόσος εμφανίζεται τέσσερις έως έξι φορές πιο συχνά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Η νόσος εμφανίζεται κλινικά ως μία διάχυτη ομαλή διόγκωση στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου την οποία και παρατηρεί ο ίδιος ο ασθενής, συνοδευόμενη από την παρουσία των μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων του υπερθυρεοειδισμού, όπως επίσης και του εξόφθαλμου (στο 50% των ασθενών)

 

με ή χωρίς την παρουσία πάχυνσης του δέρματος των κάτω άκρων (στο 1 – 2% των ασθενών). Η θεραπεία της νόσου του Graves συνίσταται αρχικά στη χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων, στοχεύοντας στη μείωση της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα. Συχνά, ωστόσο, η αντιθυρεοειδική φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να ελέγξει τα συμπτώματα και σημεία του ασθενούς, σημείο στο οποίο αποκτά πλέον ένδειξη η θεραπεία του ασθενούς είτε με ραδιενεργό ιώδιο είτε με χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος οργάνου.

Η χειρουργική θεραπεία προτείνεται ως θεραπεία εκλογής της νόσου Graves στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Παρουσία ύποπτων για κακοήθεια όζων ή όζων με βεβαιωμένη κακοήθεια
  • Παρουσία τοπικών πιεστικών φαινομένων (δύσπνοια, δυσκαταποσία)
  • Παρουσία οπισθοστερνικής βρογχοκήλης
  • Υποτροπή της νόσου μετά τη χορήγηση αντιθυρεοειδικής φαρμακευτικής αγωγής
  • Ασθενείς νεαρής ηλικίας
  • Ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας
  • Έγκυες ασθενείς στις οποίες η νόσος δεν ελέγχεται αποτελεσματικά από την αντιθυρεοειδική φαρμακευτική αγωγή
  • Παρουσία εξόφθαλμου

Νόσος Plummer

Αν και η νόσος του Graves αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού, η νόσος του Plummer ευθύνεται για το 20 – 40% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού και περιλαμβάνει το τοξικό αδένωμα (τοξικός μονήρης θυρεοειδικός όζος) και την τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη. Αμφότερες οι νόσοι εκδηλώνονται κλινικά με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων υπερθυρεοειδισμού. Η θεραπευτική τους αντιμετώπιση είναι χειρουργική και συνίσταται στη χειρουργική εξαίρεση του πάσχοντος λοβού και του ισθμού του θυρεοειδούς αδένα (ημι-θυρεοειδεκτομή) για το τοξικό αδένωμα και στην ολική θυρεοειδεκτομή για την τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη.

 

 

Άριστος επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, επεξηγηματικός, υπομονετικός, με την ευγένεια και το χαμόγελό του εμπνέει σιγουριά και διώχνει τους φόβους. Δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για τον ασθενή του ακόμα και μετά την εγχείρηση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για όλη τη φροντίδα σας.
EVI FLORIDIEVI FLORIDI
21:07 29 Apr 24
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τον κύριο Αποστόλου.Άριστος Χειρουργος αλλά κυρίως άριστος άνθρωπος.Δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπεριφορά.Υπέροχος άνθρωπος
STRATOS KERAMIANAKISSTRATOS KERAMIANAKIS
17:44 28 Apr 24
Elena GrigorakiElena Grigoraki
16:55 23 Apr 24
Χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο ολική αφαίρεση θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση στον Άγιο Σάββα. Δεν ήξερα τον κ. Αποστόλου. Τον επέλεξα από τις κριτικές που διάβασα . Όντως από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο του με τον τρόπο ομιλίας του, μου ενέπνευσε ηρεμία και σιγουριά, λέγοντας αναλυτικά για την μέθοδο της επέμβασης μου έφυγε κάθε φόβος για το επικείμενο χειρουργείο. Έτσι και έγινε. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον άνθρωπο πρώτα από όλα κ.Αποστόλου και μετά τον χειρουργό. ( και τα 5 αστέρια λίγα είναι ) . Εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω από όλα για να κάνετε καλά και εμάς. Ευχαριστώ από την ψυχή μου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
js_loader