Λοβεκτομή Θυρεοειδούς και Μερική Θυρεοειδεκτομή
Λοβεκτομή Θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας αποτελείται από δύο λοβούς, τον αριστερό και το δεξιό λοβό του θυρεοειδούς, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους μέσω του ισθμού. Στο ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων υπάρχει και ένας επιπρόσθετος λοβός, ο πυραμοειδής λοβός του θυρεοειδούς. Ο πυραμοειδής λοβός αποτελεί μία προέκταση του θυρεοειδούς αδένα προς τα πάνω και μπορεί να ξεκινά από έναν εκ των δύο λοβών ή ακόμη και από τον ισθμό του θυρεοειδούς αδένα.
Διάφοροι όροι έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς στη βιβλιογραφία, όσον αφορά στη λοβεκτομή θυρεοειδούς και τη μερική θυρεοειδεκτομή, δηλαδή την αφαίρεση μέρους του θυρεοειδούς αδένα. Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν:
- Λοβεκτομή θυρεοειδούς: αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του ενός λοβού του θυρεοειδούς, χωρίς τον ισθμό του θυρεοειδούς.
- Ημιθυρεοειδεκτομή: αφορά στην αφαίρεση του ενός λοβού του θυρεοειδούς, μαζί με τον ισθμό.
Η μερική θυρεοειδεκτομή έρχεται προφανώς σε πλήρη αντίθεση με την ολική θυρεοειδεκτομή, στην οποία αφαιρείται το σύνολο και όχι μέρος του θυρεοειδούς αδένα.
Σε ποιες παθήσεις έχει ένδειξη η λοβεκτομή θυρεοειδούς;
Η λοβεκτομή θυρεοειδούς πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων που εντοπίζονται αποκλειστικά και μόνον στον ένα λοβό του θυρεοειδούς, με την προϋπόθεση πως ο άλλος λοβός του θυρεοειδούς είναι φυσιολογικός και δεν εμφανίζει κάποια πάθηση στο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.
Συνεπώς, οι παθήσεις που μπορεί να εμφανισθούν στον ένα λοβό του θυρεοειδούς και να αποτελέσουν ένδειξη για λοβεκτομή θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:
- Τον μονήρη όζο του θυρεοειδούς
- Το τοξικό αδένωμα
- Πολλαπλούς όζους θυρεοειδούς που εντοπίζονται αποκλειστικά στον ένα λοβό.
Λοβεκτομή Θυρεοειδούς: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της ολικής θυρεοειδεκτομής και αυτά συνοψίζονται στα ακόλουθα:
- Eκθέτει τον ασθενή σε στατιστικά ελαττωμένο κίνδυνο κάκωσης των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων, καθώς περιορίζεται στην αφαίρεση του ενός λοβού του θυρεοειδούς, αφήνοντας τον άλλο λοβό άθικτο. Συνεπώς, το αντίπλευρο παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, ενώ παράλληλα, η εφαρμογή της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης και νευροδιέγερσης διασφαλίζει την ακεραιότητα και λειτουργικότητα και του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου που εντοπίζεται στην πλευρά της λοβεκτομής.
- Aποκλείει τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού, υπολειτουργίας δηλαδή των παραθυρεοειδών αδένων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η λοβεκτομή περιορίζεται στην αφαίρεση του ενός λοβού του θυρεοειδούς, αφήνοντας τον άλλο λοβό όπως και τους παραθυρεοειδείς αδένες που εντοπίζονται πλησίον του άθικτους.
- Η λοβεκτομή κατέχει το θεωρητικό πλεονέκτημα της επάρκειας του εναπομείναντος θυρεοειδούς αδένα για την κάλυψη των μεταβολικών αναγκών του οργανισμού. Το γεγονός αυτό, πρακτικά, μεταφράζεται στην αποφυγή λήψης από του στόματος θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς κάθε πρωί από τους ασθενείς.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της Λοβεκτομής Θυρεοειδούς;
Αναμφίβολα, η λοβεκτομή θυρεοειδούς όπως και κάθε μορφή μερικής θυρεοειδεκτομής έχουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα, τα οποία συνοψίζονται στα κάτωθι:
- Το θεωρητικό πλεονέκτημα της λοβεκτομής όσον αφορά στην αποφυγή λήψης από του στόματος θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών έχει αμφισβητηθεί από πολλαπλές μελέτες, με την πλέον πρόσφατη να έχει δημοσιευθεί από την ομάδα μας και να αποδεικνύει πως το θεωρητικό πλεονέκτημα δεν ισχύει καθολικά σε όλες τις περιπτώσεις λοβεκτομής θυρεοειδούς.
- Το εναπομείναν τμήμα του θυρεοειδούς αδένα παράγει, όπως είναι αναμενόμενο, θυρεοειδικές ορμόνες καθώς και θυρεοσφαιρίνη. Εξαιτίας αυτού, η αξιολόγηση των επιπέδων της θυρεοσφαιρίνης στο αίμα μετά από κάθε μορφή μερικής θυρεοειδεκτομής για την ανίχνευση ενδεχόμενης υποτροπής της νόσου είναι πρακτικά αδύνατη. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε λοβεκτομή θυρεοειδούς και η βιοψία ανέδειξε την ύπαρξη καρκίνου του θυρεοειδούς είναι αδύνατον να παρακολουθούνται κλινικά μέσω της εκτίμησης των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης αίματος.
- Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε λοβεκτομή θυρεοειδούς ή ημιθυρεοειδεκτομή και η βιοψία του αφαιρεθέντος τμήματος του θυρεοειδούς αδένα αναδείξει καρκίνο θυρεοειδούς, είναι πιθανό να χρειαστούν νέα χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του εναπομείναντος θυρεοειδούς αδένα λίγες μόλις ημέρες μετά τη λοβεκτομή, με στόχο την ογκολογικά ορθή αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα. Το γεγονός αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί από τον ιστολογικό τύπο και υπότυπο του καρκίνου θυρεοειδούς, το μέγεθός του καθώς και από άλλους παράγοντες.
Συμπερασματικά, η λοβεκτομή θυρεοειδούς καθώς και κάθε μορφή μερικής θυρεοειδεκτομής συνοδεύονται από συγκεκριμένες ενδείξεις, προϋποθέσεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και θα πρέπει να εφαρμόζονται μετά από μία ενδελεχή και προσεκτική αξιολόγηση όλων των παραμέτρων του κάθε ασθενούς εξατομικευμένα, την οποία θα πραγματοποιήσει κάποιος εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς.
Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν όλες τις επεμβάσεις της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), όπως και το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής