Αφαίρεση Θυρεοειδή: Τι πρέπει να προσέχω πριν & μετά τη Θυρεοειδεκτομή;
Η αφαίρεση του θυρεοειδούς ή θυρεοειδεκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα λεπτή χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πλούσια αιμάτωση του θυρεοειδούς αδένα, όπως και στη γειτνίασή του με «ευγενείς» ανατομικές δομές του τραχήλου.
Εξαιρουμένων των ιδιαιτεροτήτων της χειρουργικής επέμβασης, σκόπιμη θεωρείται η εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών εκ μέρους των ασθενών, τόσο κατά το διάστημα πριν όσο και μετά από το χειρουργείο στο θυρεοειδή. Στόχος της προεγχειρητικής προετοιμασίας των ασθενών είναι η όσο το δυνατόν ιδανικότερη ορμονική ρύθμιση του θυρεοειδή αδένα πριν την αφαίρεσή του. Παράλληλα, η εφαρμογή και τήρηση συγκεκριμένων πρακτικών και προληπτικών μέτρων μετά την αφαίρεση του θυρεοειδή, εγγυάται τη διατήρηση του άριστου εγχειρητικού αποτελέσματος.
Αφαίρεση Θυρεοειδή: Τι πρέπει να προσέχω πριν τη Θυρεοειδεκτομή;
Η προεγχειρητική προετοιμασία των ασθενών είναι εξίσου σημαντική της χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης του θυρεοειδή.
Αυτά, λοιπόν, που οφείλει κάποιος να προσέξει πριν τη θυρεοειδεκτομή είναι:
1. Ορμονική ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα
Σκόπιμη θεωρείται η προεγχειρητική ορμονική ρύθμιση των ασθενών με υποθυρεοειδισμό, μέχρις ότου καταστούν ευθυρεοειδικοί. Το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την ανταπόκριση των ασθενών τόσο στην αναισθησία όσο και στο stress που προκαλείται στον οργανισμό από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση. Η διόρθωση του υποθυρεοειδισμού πραγματοποιείται με τη χορήγηση θυροξίνης από του στόματος κάθε πρωί και εκτίμηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο έλεγχος και η διόρθωση του προεγχειρητικού υπερθυρεοειδισμού. Οι ασθενείς που εμφανίζουν προεγχειρητικό υπερθυρεοειδισμό εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες και καρδιαγγειακά συμβάματα κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Ως εκ τούτου, η διόρθωση του προεγχειρητικού υπερθυρεοειδισμού πριν τη θυρεοειδεκτομή είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας και πραγματοποιείται υπό τη στενή παρακολούθηση του ασθενούς από τον ενδοκρινολόγο του.
2. Προεγχειρητική ρύθμιση των επιπέδων της βιταμίνης D
Η διόρθωση των επιπέδων της βιταμίνης D που βρίσκονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια είναι, επίσης, σημαντική, καθώς εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων και συνεπώς τα φυσιολογικά επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα.
3. Προεγχειρητική αποφυγή έκθεσης στο ιώδιο
Το ιώδιο είναι απολύτως απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.
Η έκθεση του οργανισμού σε μεγάλη ποσότητα ιωδίου, ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσει είτε υπερθυρεοειδισμό είτε, παραδόξως, υποθυρεοειδισμό εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας του ιωδίου που προσλήφθηκε από τον θυρεοειδή αδένα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς υποβάλλονται σε σταδιοποίηση της νόσου (στάδια καρκίνου θυρεοειδούς) με τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας με χορήγηση ενδοφλέβιου ιωδιούχου σκιαγραφικού, αποκλειστικά μετά τη θυρεοειδεκτομή και όχι προεγχειρητικά.
4. Προεγχειρητική διόρθωση των διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος
Η διόρθωση των πιθανών διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος, σε συνδυασμό με τη χρήση των τελευταίας γενιάς αιμοστατικών συσκευών και χειρουργικών τεχνικών, εκμηδενίζουν το ενδεχόμενο της μετεγχειρητικής αιμορραγίας, εξασφαλίζοντας κατά τον τρόπο αυτό μία αναίμακτη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς.
Μετεγχειρητική περίοδος της θυρεοειδεκτομής
Η μετεγχειρητική περίοδος της θυρεοειδεκτομής, εξίσου σημαντική με τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδή, χαρακτηρίζεται από ορισμένες ιδιαιτερότητες, εξαιτίας της φύσεως της χειρουργικής αυτή επέμβασης. Εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων αυτών, αυτά που πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς μετά τη θυρεοειδεκτομή περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
1. Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Η θυρεοειδεκτομή συνεπάγεται την πλήρη έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών από το ανθρώπινο σώμα. Ως εκ τούτου, η υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών, μέσω της χορήγησης θυροξίνης (T4) από του στόματος κάθε πρωί, εξασφαλίζει την ορμονική ρύθμιση των ασθενών, η οποία με τη σειρά της εγγυάται την ομαλή λειτουργία του συνόλου των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.
2. Καθημερινή αλλαγή του τραύματος
Η καθημερινή αλλαγή του τραύματος για τις πρώτες 7 ημέρες μετά το χειρουργείο εξασφαλίζει την ομαλή και δίχως αναπάντεχα συμβάματα επούλωσή του, επιτυγχάνοντας κατά τον τρόπο αυτό ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
3. Αποφυγή έντονης σωματικής κόπωσης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων
Η αποφυγή της έντονης σωματικής κόπωσης περιλαμβάνει την αποφυγή άρσης βάρους και έντονης γυμναστικής δραστηριότητας για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων μετά τη θυρεοειδεκτομή.
4. Αποφυγή επαφής του τραύματος με το νερό τις πρώτες 7 ημέρες
Η αποφυγή της διαβροχής του τραύματος με φυσικό νερό στοχεύει στην αποτροπή ενδεχόμενης επιμόλυνσης του τραύματος, η οποία διαφορετικά θα οδηγούσε σε ελλειμματική επούλωση της τομής. Ως εκ τούτου, η προφύλαξη του τραύματος από το νερό για τις πρώτες 7 ημέρες συμβάλλει στην ομαλή επούλωσή του.
5. Αποφυγή του μπάνιου στη θάλασσα για τις πρώτες 14 ημέρες
Το θαλασσινό νερό περιέχει μεγάλη ποσότητα άλατος, σε σύγκριση με το φυσικό νερό. Η επαφή, λοιπόν, της τομής με το θαλασσινό νερό έχει μεν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση, με πιθανό όμως κίνδυνο την επιμόλυνση του τραύματος από τα μικρόβια που περιέχει η θάλασσα. Συνιστάται, συνεπώς, η αποφυγή της επαφής του τραύματος με το θαλασσινό νερό για τις πρώτες 14 ημέρες μετά την αφαίρεση του θυρεοειδή.
6. Προστασία της τομής από την άμεση έκθεση στον ήλιο
Η προστασία της τομής της θυρεοειδεκτομής από την άμεση έκθεση στο φως του ήλιου είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς ευνοεί την άριστη επούλωση της τομής, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο σχηματισμού υπερτροφικής ουλής.
7. Εφαρμογή επανορθωτικής αλοιφής επί της τομής
Η εφαρμογή επανορθωτικής αλοιφής επί της τομής έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την επούλωση του τραύματος της θυρεοειδεκτομής. Συνιστούμε, συνεπώς, σε όλους τους ασθενείς μας, την εφαρμογή επανορθωτικής κρέμας/αλοιφής επί της τομής της θυρεοειδεκτομής, μετά την παρέλευση δύο εβδομάδων από το χειρουργείο.
8. Αποφυγή εκτεταμένης έκθεσης στο ιώδιο μέσω δερματικής επαφής
Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή εξαιτίας καρκίνου του θυρεοειδούς είναι σκόπιμο να αποφεύγουν την εκτεταμένη έκθεσή τους στο ιώδιο, μέσω της επαφής του δέρματος με φαρμακευτικά προϊόντα μεγάλης περιεκτικότητας σε αυτό. Η απορρόφηση του ιωδίου από το δέρμα είναι μεγάλη και ως εκ τούτου, η αποφυγή της επαφής του ασθενούς με το ιώδιο αποκλείει το ίδιο το ιώδιο ως πιθανή αιτία ενδεχόμενης υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς, όπως έχει προταθεί κατά καιρούς από διάφορες μελέτες, ενώ αμφισβητείται από νεότερες έρευνες της επιστημονικής κοινότητας.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει και να λύσει κάθε απορία σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.