Καρκίνος Θυρεοειδούς και Ποσοστά Επιβίωσης
Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι συνήθως ένας σχετικά αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος και ως εκ τούτου έχει καλή πρόγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπευτική αντιμετώπιση και η επιβίωση είναι υψηλή.
Τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο θυρεοειδούς εξαρτώνται από τον τύπο όπως και το στάδιο του καρκίνου θυρεοειδούς.
Σε γενικές γραμμές, ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος ανήκουν στους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους του θυρεοειδούς αδένα και χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης.
Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς αδένα εμφανίζει επιθετικότερη βιολογική συμπεριφορά σε σύγκριση με τους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους θυρεοειδούς και ως εκ τούτου χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.
Ο αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς αποτελεί μία εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς και χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.
Όσον αφορά στα στάδια του καρκίνου θυρεοειδούς, διακρίνουμε τα ακόλουθα στάδια:
- Τοπική Νόσος: καρκίνος θυρεοειδούς εντοπισμένος μόνο στο θυρεοειδή αδένα
- Περιοχική Νόσος: καρκίνος θυρεοειδούς που έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες του τραχήλου (κεντρικούς ή/και πλάγιους λεμφαδένες)
- Μεταστατική Νόσος: καρκίνος θυρεοειδούς με απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα (πνεύμονες, εγκέφαλος, οστά)
Τα ποσοστά 5-ετούς επιβίωσης για τον κάθε τύπο και το κάθε στάδιο του καρκίνου του θυρεοειδούς διαμορφώνονται ως εξής:
Θηλώδης Καρκίνος Θυρεοειδούς
- Τοπική νόσος: ≥ 99 %
- Περιοχική νόσος: 99 %
- Μεταστατική νόσος: 74 %
Θυλακιώδης Καρκίνος Θυρεοειδούς
- Τοπική νόσος: 98 %
- Περιοχική νόσος: 96 %
- Μεταστατική νόσος: 67 %
Μυελοειδής Καρκίνος Θυρεοειδούς
- Τοπική νόσος: 93 %
- Περιοχική νόσος: 89 %
- Μεταστατική νόσος: 43 %
Αναπλαστικός Καρκίνος Θυρεοειδούς
- Τοπική νόσος: 11 %
- Περιοχική νόσος: 12 %
- Μεταστατική νόσος: 4 %
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι κάθε περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς είναι μοναδική και οι εκτιμήσεις των ποσοστών επιβίωσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογούνται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό αποδεικνύεται από τα σημαντικά ελαττωμένα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με μεταστατική (προχωρημένη) νόσο, σε σύγκριση με τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς σε πρωιμότερα στάδια.
Διάγνωση του Καρκίνου Θυρεοειδούς
Το υπερηχογράφημα αποτελεί την πιο ειδική εξέταση για την αξιολόγηση του θυρεοειδούς αδένα και ως εκ τούτου για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς πραγματοποιείται στα πλαίσια διερεύνησης κάποιου ύποπτου όζου του θυρεοειδούς.
Συνεπώς, το υπερηχογράφημα διακρίνει τα ανησυχητικά στοιχεία κάποιων ύποπτων όζων του θυρεοειδούς, ενώ η οριστική διάγνωση της φύσης της βλάβης τίθεται μέσω της παρακέντησής της και της κυτταρολογικής εξέτασης του υλικού της παρακέντησης από κάποιον εξειδικευμένο κυτταρολόγο.
Το υπερηχογράφημα είναι, επίσης, σε θέση να διακρίνει την παρουσία πιθανών μεταστάσεων της νόσου στους λεμφαδένες του τραχήλου, τόσο στο κεντρικό όσο και στο πλάγιο διαμέρισμα του τραχήλου. Ως εκ τούτου, το υπερηχογράφημα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το ακριβές στάδιο του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Ακόμη και στις αμφίβολες εκείνες περιπτώσεις ύπαρξης ύποπτων λεμφαδένων του τραχήλου, η παρακέντηση τους υπό την καθοδήγηση του υπερηχογραφήματος μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη ή μη μεταστατικής νόσου στους λεμφαδένες αυτούς, όπως και τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου. Στο πλαίσιο αυτό, η μέτρηση στο υγρό του εκπλύματος της παρακέντησης της θυρεοσφαιρίνης, για τον θηλώδη και τον θυλακιώδη καρκίνο θυρεοειδούς ή της καλσιτονίνης για το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς μπορεί με απόλυτη ακρίβεια να προσδιορίσει τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου θυρεοειδούς που εμφάνισε μετάσταση στους λεμφαδένες αυτούς.
Αναμφίβολα, το προεγχειρητικό υπερηχογράφημα του τραχήλου προσφέρει στους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς την δυνατότητα επίτευξης αυτών των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών επιβίωσης, καθώς επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και της πιθανής επέκτασής της στους τραχηλικούς λεμφαδένες, επιτρέποντας στην περίπτωση αυτή την αφαίρεση τόσο του θυρεοειδούς αδένα όσο και των προσβεβλημένων λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου) στην ίδια χειρουργική επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι κάποια πιθανή επανεπέμβαση στην περιοχή του τραχήλου. Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου θα σας προσφέρει περισσότερες πληροφορίες.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει και να λύσει κάθε απορία σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.