Τα επίπεδα της TSH μετά από την Θυρεοειδεκτομή
Η θυρεοειδεκτομή αφορά στην αφαίρεση όλου του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παντελή απουσία των ορμονών του θυρεοειδούς από τον οργανισμό, εξαιτίας της έλλειψης του θυρεοειδούς αδένα. Οι θυρεοειδικές ορμόνες, ωστόσο, είναι απόλυτα απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς καθορίζουν την ομαλή θερμορύθμιση, τον μεταβολικό και αναπτυξιακό ρυθμό, την καρδιακή λειτουργία, τη νευρολογική λειτουργία και την αναπαραγωγική υγεία. Ως εκ τούτου, η θεραπεία υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών από το στόμα είναι απόλυτα απαραίτητη σε όλους τους ασθενείς μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας. Η κύρια πρωτεΐνη που απαιτείται για την παραγωγή των ορμονών είναι η θυρεοσφαιρίνη (Tg), η οποία συντίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Η θυρεοσφαιρίνη συνδέεται με το ιώδιο που προσλαμβάνεται από τη διατροφή και σχηματίζει κυριότερα την Τ4 και σε μικρότερο βαθμό την T3.
Η παραγωγή και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών από το θυρεοειδή αδένα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υποθαλάμου και της υπόφυσης, μέσω του άξονα υποθάλαμος- υπόφυση – θυρεοειδής αδένας. Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) παράγεται και εκκρίνεται από την υπόφυση. Ακολούθως, η TSH φτάνει στον θυρεοειδή αδένα και δρα επάνω του, ενεργοποιώντας τους υποδοχείς της TSH στα κύτταρα του αδένα. Αυτή η δράση της TSH οδηγεί στην παραγωγή και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών T4 και T3 στο αίμα από τον θυρεοειδή αδένα.
Τα επίπεδα της TSH και των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζονται μέσω ενός μηχανισμού αρνητικής ανατροφοδότησης. Με απλά λόγια, όταν τα επίπεδα αίματος των ορμονών Τ3 και Τ4 αυξηθούν, η έκκριση της TSH ελαττώνεται, ενώ αντιθέτως, τα χαμηλά επίπεδα των Τ3 και Τ4 στο αίμα διεγείρουν την έκκριση της TSH, με αποτέλεσμα τα επίπεδά της να αυξάνονται. Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται μία ισορροπία των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH.
Τα επίπεδα της TSH μετά τη θυρεοειδεκτομή, εξαρτώνται από τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.
Επίσης, τα επιθυμητά επίπεδα της TSH μετά τη θυρεοειδεκτομή εξαρτώνται από την ένδειξη της θυρεοειδεκτομής, δηλαδή εάν η αφαίρεση του θυρεοειδούς πραγματοποιήθηκε για κάποια καλοήθη πάθηση ή για καρκίνο του θυρεοειδούς.
Στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή εξαιτίας κάποιας καλοήθους πάθησης του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη), τα επιθυμητά επίπεδα TSH στο αίμα μετά το χειρουργείο βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων της TSH, όρια τα οποία διαφέρουν ελάχιστα από εργαστήριο σε εργαστήριο. Οι ασθενείς αυτοί, λοιπόν, ρυθμίζονται φαρμακευτικά ώστε να είναι ευθυρεοειδικοί μετά τη χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, οι ασθενείς αυτοί που εμφανίζουν επίπεδα TSH υψηλότερα από τα φυσιολογικά χρειάζονται αύξηση της χορηγούμενης δοσολογίας της θυροξίνης (Τ4), ενώ αντιθέτως, οι ασθενείς με επίπεδα TSH χαμηλότερα από τα φυσιολογικά χρήζουν μείωσης της χορηγούμενης δοσολογίας της Τ4. Ο χειρουργός θυρεοειδούς Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, θα σας προσφέρει εξατομικευμένη προσέγγιση.
Στην περίπτωση, ωστόσο, των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή εξαιτίας καρκίνου του θυρεοειδούς, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μιλώντας για τους ασθενείς αυτούς, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον διεγερτικό ρόλο της TSH στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Έτσι, λοιπόν, στους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς, στόχος μας είναι η αποφυγή οποιασδήποτε διέγερσης πιθανού υπολείμματος θυρεοειδούς αδένα από τα υψηλά επίπεδα της TSH.
Στους ασθενείς, λοιπόν, που έχουν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή για καρκίνο θυρεοειδούς, τα επίπεδα της TSH θα πρέπει να διατηρούνται τουλάχιστον χαμηλότερα από τα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να τείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς το μηδέν. Με τον τρόπο αυτό καταστέλλεται η λειτουργία οποιουδήποτε ενδεχόμενου υπολείμματος θυρεοειδούς αδένα, με διεθνείς μελέτες να έχουν αποδείξει πως η καταστολή των επιπέδων της TSH ελαττώνει σημαντικά τα ποσοστά υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς.
Όσον αφορά στα μετεγχειρητικά επίπεδα – στόχο της TSH στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση θυρεοειδούς εξαιτίας καρκίνου θυρεοειδούς, αυτά καθορίζονται από τον κίνδυνο που διατρέχει κάθε ασθενής μεμονωμένα για υποτροπή (επανεμφάνιση) της νόσου. Ο κίνδυνος υποτροπής καθορίζεται από τον ιστολογικό τύπο, τον ιστολογικό υπότυπο, το μέγεθος της εστίας του καρκίνου στη βιοψία, την παρουσία ή απουσία διηθημένων λεμφαδένων του τραχήλου, καθώς και από το στάδιο της νόσου.
Συμπερασματικά
Συνοψίζοντας, τα επίπεδα αίματος της TSH μετά από τη θυρεοειδεκτομή για καλοήθη νόσο οφείλουν να βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, ενώ για τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή για καρκίνο θυρεοειδούς οφείλουν να είναι ίσα ή χαμηλότερα από το κατώτερο φυσιολογικό όριο, εξαρτώμενα πάντοτε από τον κίνδυνο κάθε ασθενούς μεμονωμένα για πιθανή υποτροπή της νόσου.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει και να λύσει κάθε απορία σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.