Πως πέφτει η παραθορμόνη; Θεραπεία
Η παραθορμόνη αποτελεί μία ορμόνη που παράγεται και εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες. Ο βιολογικός ρόλος της παραθορμόνης συνίσταται στην, από κοινού με τη βιταμίνη D και την καλσιτονίνη (ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα C του θυρεοειδούς), ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.
Τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι εξαιρετικά σημαντικά, διότι εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και όλων των μυών του σώματος.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η παραθορμόνη παράγεται και εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες ως απάντηση στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Στη συνέχεια, η δράση της παραθορμόνης συνίσταται στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, μέχρις ότου αυτά φτάσουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Εξαιτίας της κοινής δράσης της παραθορμόνης και της βιταμίνης D στην ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, είναι απαραίτητο να αξιολογούμε τα επίπεδα της παραθορμόνης, της βιταμίνης D και του ασβεστίου στο αίμα την ίδια χρονική στιγμή και όχι σε διαφορετικές αιμοληψίες.
Η δράση της παραθορμόνης ασκείται σε τρία όργανα – στόχους:
- Στα οστά, όπου μειώνει την εναπόθεση ασβεστίου σε αυτά και ταυτόχρονα αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.
- Στους νεφρούς, στους οποίους η παραθορμόνη μειώνει την αποβολή του ασβεστίου στα ούρα και αυξάνει την έκκριση της βιταμίνης D στο αίμα.
- Στο λεπτό έντερο, όπου αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου που προσλαμβάνεται από τη διατροφή.
Όλες οι προαναφερθείσες δράσεις της παραθορμόνης έχουν ως κοινό παρονομαστή την αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα.
Η αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα αποτελεί, επίσης, στόχο της βιταμίνης D. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η δράση τόσο της παραθορμόνης όσο και της βιταμίνης D δεν ασκείται ανεξέλεγκτα, διότι στην περίπτωση αυτή τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα θα ξεπερνούσαν τα ανώτερα φυσιολογικά όρια.
Η αποκατάσταση των επιπέδων ασβεστίου στα φυσιολογικά όρια έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση των επιπέδων της παραθορμόνης και ως εκ τούτου την ελάττωση της δράσης της. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί τον αμυντικό μηχανισμό του ανθρώπινου οργανισμού σε κάθε πιθανή ανεξέλεγκτη αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.
Τι αυξάνει τα επίπεδα της παραθορμόνης;
Τα επίπεδα της παραθορμόνης στο αίμα αυξάνονται εξαιτίας:
- υπέρμετρης και ανεξέλεγκτης παραγωγής της παραθορμόνης από τους παραθυρεοειδείς αδένες ή
- απόκρισης του οργανισμού στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου αίματος.
Πως πέφτει, λοιπόν, η παραθορμόνη;
Εύλογα, λοιπόν, η πτώση των αυξημένων επιπέδων παραθορμόνης στα φυσιολογικά επίπεδα σε περιπτώσεις υπέρμετρης και ανεξέλεγκτης παραγωγής της από τους παραθυρεοειδείς αδένες, δηλαδή με άλλα λόγια σε περιπτώσεις υπερπαραθυρεοειδισμού, είναι δυνατή αποκλειστικά μέσω της θεραπείας του υπερπαραθυρεοειδισμού. Αυτό ισχύει για όλες τις μορφές του υπερπαραθυρεοειδισμού, δηλαδή για τον πρωτοπαθή, τον δευτεροπαθή και τον τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.
Στις καταστάσεις πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, η χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος του πάσχοντος παραθυρεοειδούς αδένα ή της υφολικής παραθυρεοειδεκτομής (σε περιπτώσεις διάχυτης υπερπλασίας όλων των παραθυρεοειδών αδένων) είναι θεραπευτική και επαναφέρει τα επίπεδα της παραθορμόνης στο φυσιολογικό. Όσον αφορά στον δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, η φαρμακευτική θεραπεία και επί αποτυχίας της η χειρουργική αντιμετώπιση είναι και πάλι θεραπευτικές. Οι περιπτώσεις τριτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού αντιμετωπίζονται με τη χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος του πάσχοντος παραθυρεοειδούς αδένα (παραθυρεοειδεκτομή), με άριστη θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου θα σας προσφέρει εξατομικευμένη προσέγγιση.
Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή της απόκρισης των παραθυρεοειδών αδένων στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, η πτώση των επιπέδων της παραθορμόνης είναι εφικτή, μέσω της διόρθωσης του γενεσιουργού αιτίου. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε, πως το συχνότερο αίτιο αύξησης των επιπέδων της παραθορμόνης είναι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα. Συνεπώς, η φαρμακευτική χορήγηση βιταμίνης D και η επακόλουθη διόρθωση της ανεπάρκειας ή της έλλειψής της, δρα θεραπευτικά, αποκαθιστώντας αρχικώς τα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D στο αίμα στα φυσιολογικά επίπεδα. Στη συνέχεια, η παραθορμόνη, ανταποκρινόμενη στη διόρθωση του ασβεστίου, επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Είναι, συνεπώς, εξαιρετικά σημαντικός ο διαχωρισμός των αιτίων των αυξημένων επιπέδων παραθορμόνης στο αίμα, καθώς κάθε αιτία απαιτεί και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση.
Συμπερασματικά
Συνοψίζοντας, τα αυξημένα επίπεδα της παραθορμόνης στο αίμα μπορούν να επανέλθουν εντός των φυσιολογικών ορίων, έχοντας, ωστόσο, ως προϋπόθεση την ορθή αναγνώριση του γενεσιουργού αιτίου, όπως και την ορθή και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει και να λύσει κάθε απορία σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.