Υψηλή Παραθορμόνη και Φυσιολογικό Ασβέστιο: Ένα συχνό φαινόμενο
Η υψηλή παραθορμόνη με φυσιολογικό ασβέστιο στο αίμα αποτελεί μία συχνή διαταραχή στις μέρες μας. Η παραθορμόνη αποτελεί μία ορμόνη που παράγεται και εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες. Ο ρόλος της παραθορμόνης συνίσταται στην, από κοινού με τη βιταμίνη D και την καλσιτονίνη, διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Τα φυσιολογικά επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος.
Η παραγωγή και έκκριση της παραθορμόνης από τους παραθυρεοειδείς αδένες εξαρτάται μόνο από τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα, μέσω ενός παλίνδρομου μηχανισμού. Αναλυτικότερα, όταν το ασβέστιο στο αίμα είναι σε επίπεδα χαμηλότερα του φυσιολογικού, αυτό διεγείρει την παραγωγή και έκκριση της παραθορμόνης, με αποτέλεσμα το ασβέστιο να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Στην αντίθετη περίπτωση, τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα καταστέλλουν την παραγωγή της παραθορμόνης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή πτώση του ασβεστίου εντός των φυσιολογικών ορίων. Συνεπώς, η υψηλή παραθορμόνη με φυσιολογικό ασβέστιο στο αίμα αποτελεί μία κατάσταση που δεν είναι συμβατή με τον φυσιολογικό ρόλο της παραθορμόνης όσον αφορά στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα και ως εκ τούτου χρήζει διερεύνησης και αντιμετώπισης.
Τι σημαίνει, λοιπόν, η υψηλή παραθορμόνη στο αίμα, με φυσιολογικό, ωστόσο, το ασβέστιο;
Η υψηλή παραθορμόνη, δηλαδή η παραθορμόνη της οποίας τα επίπεδα υπερβαίνουν τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, παρατηρείται στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, κατάσταση που συνοδεύεται, ωστόσο, από αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παραγωγής της παραθορμόνης από τους παραθυρεοειδείς αδένες.
Η υψηλή παραθορμόνη με φυσιολογικό ασβέστιο, εντούτοις, δεν αντιπροσωπεύει τον κλασικό πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό και ως εκ τούτου μπορεί να παρατηρηθεί στις ακόλουθες 2 καταστάσεις:
- Στον νορμοασβεστιαιμικό πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό (σπανίως)
- Στην βαριά έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D (συνηθέστερα)
Ο νορμοασβεστιαιμικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός αποτελεί μία, σχετικά σπάνια, εναλλακτική μορφή πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, στην οποία τα αυξημένα επίπεδα της παραθορμόνης δεν συνοδεύονται από αυξημένα, αλλά από φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, τη συχνότερη αιτία που προκαλεί υψηλή παραθορμόνη και φυσιολογικό ασβέστιο στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα δεν συνεπικουρούν, στο βαθμό που θα αναμενόταν, τη δράση της παραθορμόνης για τη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στα φυσιολογικά όρια. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες να υπερπαράγουν και να υπερεκκρίνουν παραθορμόνη στο αίμα, με αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα της παραθορμόνης να κατορθώνουν να διατηρούν το ασβέστιο στα φυσιολογικά όρια.
Η διόρθωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D αναστρέφει πλήρως την εικόνα αυτή του αίματος, επαναφέροντας τα επίπεδα της παραθορμόνης στα φυσιολογικά επίπεδα.
Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την εξαιρετική σημασία της βιταμίνης D στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα εντός φυσιολογικών ορίων, όπως και την αξία της στη διατήρηση της υγείας των οστών.
Η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του οργανισμού, ενώ οποιαδήποτε πτώση των επιπέδων της θα πρέπει να διορθώνεται, πριν προλάβει να προκαλέσει άλλα προβλήματα.
Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν όλες τις επεμβάσεις της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), όπως και το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής