Τι είναι το Αδένωμα Παραθυρεοειδούς;

Το αδένωμα του παραθυρεοειδούς αδένα αποτελεί μία πάθηση, κατά την οποία κάποιος παραθυρεοειδής αδένας εμφανίζει αιφνιδίως μία υπερπλασία των κυττάρων του, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ανεξέλεγκτη και αυτόνομη έκκριση παραθορμόνης (PTH) από το αδένωμα.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς αποτελεί μία καλοήθη πάθηση, σε πλήρη αντίθεση με τον καρκίνο του παραθυρεοειδούς, ο οποίο προκαλεί τα ίδια συμπτώματα, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό.

Από τι προκαλείται το Αδένωμα Παραθυρεοειδούς;

Οι περισσότερες περιπτώσεις αδενώματος παραθυρεοειδούς είναι σποραδικές, δηλαδή δεν οφείλονται σε κάποιο γενετικό αίτιο, αλλά σε αίτια που δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Κάποιοι ασθενείς, ωστόσο, με αδένωμα παραθυρεοειδούς εμφανίζουν τη νόσο στα πλαίσια κάποιου γενετικού συνδρόμου, το συχνότερο εκ των οποίων είναι το σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας 1 (σύνδρομο MEN 1), το οποίο ευθύνεται για το 12-35% των περιπτώσεων αδενώματος παραθυρεοειδούς.

αδενωμα παραθυρεοειδους

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αδενώματος παραθυρεοειδούς εμφανίζεται στις ηλικίες 50 – 70 ετών, με εξαίρεση τους ασθενείς που εμφανίζουν αδένωμα παραθυρεοειδούς στα πλαίσια του συνδρόμου MEN 1, στους οποίους η νόσος εμφανίζεται αρκετά νωρίτερα, με περιπτώσεις αδενώματος παραθυρεοειδούς να έχουν αναφερθεί ήδη από την ηλικία των 5 ετών.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς εμφανίζεται, επίσης, 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τι προκαλεί το Αδένωμα Παραθυρεοειδούς;

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς προκαλεί την ανεξέλεγκτη και αυτόνομη έκκριση παραθορμόνης, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση εξαιρετικά αυξημένων επιπέδων παραθορμόνης και ασβεστίου στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα, τα επίπεδα φωσφόρου αίματος είναι ελαττωμένα. Αυτά με τη σειρά τους προκαλούν διάφορα συμπτώματα και σημεία, τα οποία αποτελούν τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένα αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, καθώς διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει πως ευθύνεται για το 80 – 90% των περιπτώσεων πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς: Ποια είναι τα Συμπτώματα;

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς προκαλεί τα συμπτώματα και σημεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Τη νεφρολιθίαση και την ουρητηρολιθίαση
 • Την οστεοπενία και την οστεοπόρωση
 • Τη δυσκοιλιότητα, τη ναυτία, τους εμέτους και το πεπτικό έλκος
 • Την αρτηριακή υπέρταση και τις καρδιακές αρρυθμίες
 • Τη σύγχυση, την κόπωση και την κατάθλιψη
 • Την σωματική και μυϊκή αδυναμία

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς: Πως γίνεται η Διάγνωση;

Η διάγνωση του αδενώματος του παραθυρεοειδούς αδένα ακολουθεί τη διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς εμφανίζουν αρχικά τα συμπτώματα και σημεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, ακολούθως τίθεται η διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και εν συνεχεία ανευρίσκεται το αίτιο της νόσου, δηλαδή το αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Η διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού τίθεται με την ανεύρεση στο αίμα:

 • Παθολογικά υψηλών τιμών παραθορμόνης αίματος, σε συνδυασμό με 
 • Ασβέστιο αίματος με τιμές ανώτερες από το ανώτερο φυσιολογικό όριο, και
 • Φώσφορο αίματος με φυσιολογικές τιμές ή τιμές χαμηλότερες από το κατώτερο φυσιολογικό όριο.

Θα πρέπει, δηλαδή, μετά τη διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, να εντοπισθεί και να πιστοποιηθεί το αίτιό του μέσω κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων εντοπισμού, το οποίο όπως προαναφέρθηκε είναι το αδένωμα του παραθυρεοειδούς στο 80-90% των περιπτώσεων.

αδενωμα παραθυρεοειδους εντοπισμος

Ο εντοπισμός του αδενώματος παραθυρεοειδούς δεν είναι πάντοτε εύκολος, καθώς κάθε απεικονιστική εξέταση χαρακτηρίζεται από την αντίστοιχη ευαισθησία και ειδικότητα στον εντοπισμό του αδενώματος. Οι συνηθέστερες εξετάσεις που εφαρμόζονται για τον εντοπισμό του αδενώματος παραθυρεοειδούς είναι:

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς: Προεγχειρητικός εντοπισμός

Ο προεγχειρητικός εντοπισμός του αδενώματος παραθυρεοειδούς, δηλαδή με άλλα λόγια η ακριβής ανεύρεση της θέσης του σε σχέση με τον θυρεοειδή αδένα και τις υπόλοιπες ανατομικές δομές του τραχήλου, είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Τα αδενώματα των παραθυρεοειδών αδένων εντοπίζονται συνήθως σε ορθότοπη θέση, δηλαδή στη φυσιολογική θέση του νοσούντος παραθυρεοειδούς αδένα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, τα αδενώματα των παραθυρεοειδών αδένων μπορούν να εντοπιστούν σε κάποια έκτοπη θέση (έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς), γεγονός που καθιστά εξαιρετικά σημαντικό τον προεγχειρητικό εντοπισμό του, καθώς έτσι αποφεύγεται η εκτεταμένη αναζήτηση του αδενώματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται και η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της επέμβασης.

αδενωμα παραθυρεοειδους

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

‘Ενα ακόμη πλεονέκτημα του προεγχειρητικού εντοπισμού του αδενώματος είναι το γεγονός πως μας επιτρέπει αφενός τον αποκλεισμό του ενδεχομένου νόσησης των υπολοίπων παραθυρεοειδών αδένων, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία της νόσου, η οποία διαφορετικά θα απαιτούσε τη διερεύνηση του συνόλου του τραχήλου, την αποκάλυψη όλων των παραθυρεοειδών αδένων και την ανεύρεση διεγχειρητικά του νοσούντος αδένα.

Συνεπώς, ο ακριβής προεγχειρητικός εντοπισμός του αδενώματος παραθυρεοειδούς εγγυάται μία ελάχιστα επεμβατική και χωρίς επιπλοκές θεραπεία της νόσου.

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς: Ποια είναι η Θεραπεία;

Η θεραπεία για το αδένωμα παραθυρεοειδούς είναι αμιγώς χειρουργική και συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος (παραθυρεοειδεκτομή).

Η παραθυρεοειδεκτομή αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χειρουργικής αφαίρεσης του αδενώματος του πάσχοντος παραθυρεοειδούς αδένα και πραγματοποιείται μέσω μίας εξαιρετικά μικρής τομής στο κατώτερο μέρος του τραχήλου, η οποία στο τέλος συγκλείεται με ενδοδερμική ραφή, με αποτέλεσμα η τομή να μην είναι ορατή μετά από κάποιες εβδομάδες.

Η παραθυρεοειδεκτομή εξασφαλίζει την ίαση του ασθενούς, μέσω της αφαίρεσης του πάσχοντος παραθυρεοειδούς αδένα και του αδενώματός του, το οποίο μεταφράζεται σε άμεση πτώση των επιπέδων της παραθορμόνης αίματος και επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα, όπως επίσης και στην απαλλαγή των ασθενών από τα συμπτώματα που προκαλεί το αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Διαβάστε – Παραθυρεοειδεκτομή

Συνοψίζοντας, η ορθή διάγνωση, ο ακριβής εντοπισμός του αδενώματος παραθυρεοειδούς ως το αίτιο του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και η χειρουργική εξαίρεσή του απαιτούν εξατομικευμένη προσέγγιση και εμπειρία.

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων, διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση περιπτώσεων αδενώματος παραθυρεοειδούς και μπορεί να σας καθοδηγήσει ορθά στη διάγνωση και στη θεραπεία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αδενώματος παραθυρεοειδούς είναι σποραδικές, δηλαδή δεν οφείλονται σε κάποιο γενετικό αίτιο.

Κάποιοι ασθενείς, ωστόσο, με αδένωμα παραθυρεοειδούς εμφανίζουν τη νόσο στα πλαίσια κάποιου γενετικού συνδρόμου, το συχνότερο εκ των οποίων είναι το σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας 1 (σύνδρομο MEN 1), το οποίο ευθύνεται για το 12-35% των περιπτώσεων αδενώματος παραθυρεοειδούς.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς προκαλεί την ανεξέλεγκτη και αυτόνομη έκκριση παραθορμόνης, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση εξαιρετικά αυξημένων επιπέδων παραθορμόνης και ασβεστίου στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα, τα επίπεδα φωσφόρου αίματος είναι ελαττωμένα. Αυτά με τη σειρά τους προκαλούν διάφορα συμπτώματα και σημεία, τα οποία αποτελούν τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένα αποτελεί την συχνότερη αιτία πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, καθώς διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει πως ευθύνεται για το 80 – 90% των περιπτώσεων πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς προκαλεί τα συμπτώματα και σημεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Την αυξημένη παραθορμόνη αίματος
 • Το αυξημένο ασβέστιο αίματος
 • Το φυσιολογικό ή ελαττωμένο φώσφορο αίματος
 • Τη νεφρολιθίαση και την ουρητηρολιθίαση
 • Την οστεοπενία και την οστεοπόρωση
 • Τη δυσκοιλιότητα, τη ναυτία, τους εμέτους και το πεπτικό έλκος
 • Την αρτηριακή υπέρταση και τις καρδιακές αρρυθμίες
 • Τη σύγχυση, την κόπωση και την κατάθλιψη
 • Την σωματική και μυϊκή αδυναμία

Η διάγνωση του αδενώματος του παραθυρεοειδούς αδένα ακολουθεί τη διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Θα πρέπει, δηλαδή, μετά τη διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, να εντοπισθεί και να πιστοποιηθεί το αίτιό του με κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις εντοπισμού, το οποίο όπως προαναφέρθηκε είναι το αδένωμα του παραθυρεοειδούς στο 80-90% των περιπτώσεων.

Ο εντοπισμός του αδενώματος παραθυρεοειδούς πραγματοποιείται με κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Το υπερηχογράφημα του τραχήλου,
 • Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων με τεχνήτιο 99m – Sestamibi (99mTc – sestamibi scan).
 • Η αξονική τομογραφία τριών διαστάσεων με χρήση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού μέσου και διαφορετικές χρονικές λήψεις (4D – CT).
 • Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων – Χολίνης (PET/CT Χολίνης)
 • Η τομογραφία εκπομπής μονήρους φωτονίου (SPECT).

Η θεραπεία για το αδένωμα παραθυρεοειδούς είναι αμιγώς χειρουργική και συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος (παραθυρεοειδεκτομή).

Άριστος επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, επεξηγηματικός, υπομονετικός, με την ευγένεια και το χαμόγελό του εμπνέει σιγουριά και διώχνει τους φόβους. Δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για τον ασθενή του ακόμα και μετά την εγχείρηση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για όλη τη φροντίδα σας.
EVI FLORIDIEVI FLORIDI
21:07 29 Apr 24
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τον κύριο Αποστόλου.Άριστος Χειρουργος αλλά κυρίως άριστος άνθρωπος.Δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπεριφορά.Υπέροχος άνθρωπος
STRATOS KERAMIANAKISSTRATOS KERAMIANAKIS
17:44 28 Apr 24
Elena GrigorakiElena Grigoraki
16:55 23 Apr 24
Χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο ολική αφαίρεση θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση στον Άγιο Σάββα. Δεν ήξερα τον κ. Αποστόλου. Τον επέλεξα από τις κριτικές που διάβασα . Όντως από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο του με τον τρόπο ομιλίας του, μου ενέπνευσε ηρεμία και σιγουριά, λέγοντας αναλυτικά για την μέθοδο της επέμβασης μου έφυγε κάθε φόβος για το επικείμενο χειρουργείο. Έτσι και έγινε. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον άνθρωπο πρώτα από όλα κ.Αποστόλου και μετά τον χειρουργό. ( και τα 5 αστέρια λίγα είναι ) . Εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω από όλα για να κάνετε καλά και εμάς. Ευχαριστώ από την ψυχή μου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
js_loader