Έκτοπο Αδένωμα Παραθυρεοειδούς
Τι είναι το Έκτοπο Αδένωμα Παραθυρεοειδούς;
Το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς αφορά την κατάσταση εκείνη που ένα αδένωμα παραθυρεοειδούς εντοπίζεται σε μία έκτοπη θέση, δηλαδή σε ανατομική θέση διαφορετική από την «κανονική» του θέση.
Οι παραθυρεοειδείς αδένες εντοπίζονται φυσιολογικά στην οπισθοπλάγια επιφάνεια του θυρεοειδούς αδένα. Ο φυσιολογικός παραθυρεοειδής αδένας έχει μέγεθος 3 x 3 x 3 χιλιοστά, ενώ το βάρος του είναι 40 – 60 mg.
Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται κάποιος έκτοπος παραθυρεοειδής αδένας, δηλαδή παραθυρεοειδής που εντοπίζεται σε θέση διαφορετική από την αναμενόμενη του. Συνεπώς, η ανάπτυξη αδενώματος σε έναν έκτοπο παραθυρεοειδή αδένα θα προκαλέσει το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς.
Έκτοπο Αδένωμα Παραθυρεοειδούς – Πιθανές Θέσεις
Όπως καθίσταται εύκολα αντιληπτό, οι πιθανές εντοπίσεις για ένα έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς είναι πολλαπλές, με τους κάτω παραθυρεοειδείς αδένες να εμφανίζουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην εντόπισή τους, συνεπεία της διαφορετικής εμβρυολογικής τους προέλευσης σε σύγκριση με τους άνω παραθυρεοειδείς αδένες.
Στις πιθανές εντοπίσεις για ένα έκτοπο αδένωμα των άνω παραθυρεοειδών αδένων περιλαμβάνονται:
- Πίσω από τον οισοφάγο (οπισθοοισοφαγικό)
- Πίσω από τον φάρυγγα (οπισθοφαρυγγικό)
- Πίσω από τον λάρυγγα (οπισθολαρυγγικό)
- Εντός του θυρεοειδούς αδένα (ενδοθυρεοειδικό)
- Εντός του θύμου αδένα (ενδοθυμικό)
- Πάνω από τον θυρεοειδή χόνδρο του λάρυγγα
Αντιστοίχως, στις πιθανές θέσεις για ένα έκτοπο αδένωμα των κάτω παραθυρεοειδών αδένων περιλαμβάνονται:
- Εντός του ελύτρου της καρωτίδας και του αγγειονευρώδους δεματίου του τραχήλου
- Πίσω από τα μεγάλα αγγεία του τραχήλου (καρωτίδα αρτηρία και έσω σφαγίτιδα φλέβα)
- Υψηλότερα από τον άνω πόλο του θυρεοειδούς αδένα
- Εντός του θυρεοειδούς αδένα (ενδοθυρεοειδικό)
- Εντός του θύμου αδένα (ενδοθυμικό)
- Στον θυρο-θυμικό σύνδεσμο (μεταξύ θυρεοειδούς και θύμου αδένα)
- Στο ανώτερο μεσοθωράκιο
Οπισθοοισοφαγικό Έκτοπο Αδένωμα Παραθυρεοειδούς
Στην περίπτωση μας, ένας άνδρας ασθενής προσήλθε για χειρουργική θεραπεία ενός έκτοπου αδενώματος παραθυρεοειδούς.
Ο ασθενής εμφάνιζε τα κλασικά συμπτώματα και σημεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού κατά τους τελευταίους 3 μήνες, με τις τιμές παραθορμόνης και ασβεστίου αίματος να ξεπερνούν υπερβολικά τις ανώτερες φυσιολογικές τιμές. Πιο συγκεκριμένα, ο ασθενής εμφάνιζε:
- Παραθορμόνη αίματος > 800 pg/ml (φυσιολογικές τιμές: 20 – 100 pg/ml)
- Ασβέστιο αίματος > 13 mg/dl (φυσιολογικές τιμές < 10.5 mg/dl)
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε εξετάσεις εντοπισμού του αδενώματος παραθυρεοειδούς και πιο συγκεκριμένα σε σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών και σε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων.
Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με τεχνήτιο 99m – Sestamibi (Tc 99m – Sestamibi) αποκάλυψε την καθήλωση του ραδιοφαρμάκου σε κάποιον παραθυρεοειδή αδένα που εντοπίζεται παρά τον δεξιό κάτω πόλο του θυρεοειδούς αδένα.
Σε αντίθεση με το σπινθηρογράφημα, ωστόσο, το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών δεν κατάφερε να αναδείξει την ύπαρξη κάποιου αδενώματος του παραθυρεοειδούς αδένα.
Ως εκ τούτου, ο θεράπων ενδοκρινολόγος εξαιρετικά ορθώς παρέπεμψε τον ασθενή για την πραγματοποίηση μαγνητικής τομογραφίας. Η μαγνητική τομογραφία τραχήλου και θώρακος με την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού μέσου ανέδειξε την παρουσία μορφώματος στο επίπεδο του δεξιού κάτω πόλου του θυρεοειδούς αδένα.
Tο εν λόγω μόρφωμα εντοπίστηκε οπισθίως και πλαγίως του οισοφάγου (οπισθοοισοφαγικό έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς). Οι διαστάσεις του εν λόγω έκτοπου αδενώματος ήταν εξαιρετικά αυξημένες, της τάξεως των 2.9 x 2.1 εκατοστών.
Έκτοπο Αδένωμα Παραθυρεοειδούς: Χειρουργική Αφαίρεση
Ο ασθενής ενημερώθηκε αναλυτικά για τη χειρουργική θεραπεία για το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς και την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στο χειρουργείο.
Πριν την πραγματοποίηση της τραχηλικής τομής μετρήθηκαν τα επίπεδα παραθορμόνης αίματος, τα οποία και ήταν 1240 pg/ml. Εν συνεχεία, αποκαλύφθηκε ο θυρεοειδής αδένας, με τον δεξιό λοβό του να παρασκευάζεται και να ανασπάται προς τη μέση γραμμή. Καθόλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η χρήση της διεγχειρητικής νευροδιέγερσης και νευροπαρακολούθησης εξασφάλιζε την ακεραιότητα και λειτουργικότητα του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, το οποίο και αναγνωρίστηκε και διαφυλάχθηκε στο ακέραιο.
Ακόμη και μετά την ανάσπαση του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς αδένα προς τη μέση γραμμή, το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς δεν είναι ακόμη ορατό.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρασκευή και διάνοιξη της τραχειο-οισοφαγικής αύλακας, η οποία αποκάλυψε ένα τμήμα του έκτοπου αδενώματος παραθυρεοειδούς κατά τη δεξιά πλάγια επιφάνεια του οισοφάγου.
Η παρασκευή των ιστών πέριξ του αδενώματος συνεχίστηκε και είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αποκάλυψη του έκτοπου αδενώματος του παραθυρεοειδούς, το οποίο είχε διαστάσεις σαφώς μεγαλύτερες από εκείνες της μαγνητικής τομογραφίας (~ 3.8 εκατοστά). Κατά το στάδιο αυτό, ακριβώς πριν την αφαίρεση του αδενώματος, μετρήθηκαν εκ νέου τα επίπεδα της παραθορμόνης αίματος, τα οποία εξαιτίας των χειρουργικών χειρισμών είχαν ανέλθει στα 1850 pg/ml.
Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε χειρουργική αφαίρεση του έκτοπου αδενώματος παραθυρεοειδούς (παραθυρεοειδεκτομή), με τα επίπεδα της παραθορμόνης 20 λεπτά μετά την αφαίρεση να έχουν ελαττωθεί δραματικά στα 157 pg/ml, ενώ η εκ νέου μέτρηση των επιπέδων παραθορμόνης αίματος μετά την πάροδο επιπλέον 15 λεπτών ανέδειξε επίπεδα παραθορμόνης αίματος της τάξεως των 49 pg/ml, δηλαδή εντός των φυσιολογικών ορίων.
Τα επίπεδα παραθορμόνης αίματος διαμορφώθηκαν, συνολικά, ως εξής:
- Πριν την χειρουργική τομή: 1240 pg/ml
- Πριν την αφαίρεση του έκτοπου αδενώματος: 1850 pg/ml
- 20 λεπτά μετά την αφαίρεση του έκτοπου αδενώματος: 157 pg/ml
- 35 λεπτά μετά την αφαίρεση του έκτοπου αδενώματος: 49 pg/ml
- Το ίδιο απόγευμα του χειρουργείου: 21 pg/ml
Η διεγχειρητική μέτρηση της παραθορμόνης αίματος και η επιστροφή των επιπέδων της παραθορμόνης σε φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της παραθυρεοειδεκτομής εξασφαλίζει τόσο την απουσία κάποιου έτερου παθολογικού παραθυρεοειδούς αδένα, όσο και την κλινική οριστική ίαση των ασθενών.
Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς υπήρξε άριστη, με τον ασθενή να εξέρχεται της κλινικής το ίδιο απόγευμα, με φυσιολογική λειτουργικότητα των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και φυσιολογικά επίπεδα παραθορμόνης αίματος (21 pg/ml).
Συμπεράσματα
Συμπερασματικά, το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, τόσο για τον ακριβή προεγχειρητικό εντοπισμό του όσο και για την χειρουργική αφαίρεση του. Κατά συνέπεια, η χειρουργική θεραπεία του έκτοπου αδενώματος παραθυρεοειδούς από κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών εξασφαλίζει την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης χωρίς επιπλοκές, όπως επίσης και την οριστική ίαση των ασθενών.
Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν όλες τις επεμβάσεις της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), όπως και το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής