Ευμεγέθης Πολυοζώδης Βρογχοκήλη
Ευμεγέθης Πολυοζώδης Βρογχοκήλη. Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί έναν ενδοκρινή αδένα που εντοπίζεται στην περιοχή του τραχήλου, περιβάλλοντας την πρόσθια και μέρος της πλάγιας επιφάνειας της τραχείας, με την οποία και συμφύεται στέρεα.
Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να διογκωθεί ως αποτέλεσμα διαφόρων καταστάσεων, με τελικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη βρογχοκήλης.
Η βρογχοκήλη ξεκινά συνήθως ως μία διάχυτη διόγκωση του θυρεοειδή (διάχυτη βρογχοκήλη), ενώ με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται εντός της ένας ή περισσότεροι όζοι θυρεοειδούς (πολυοζώδης βρογχοκήλη).
Το μέγεθος της βρογχοκήλης ποικίλει από ασθενή σε ασθενή και μπορεί να κυμαίνεται από μία ήπια διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα έως μία εξαιρετικά ευμεγέθη βρογχοκήλη αρκετών εκατοστών.
Η βρογχοκήλη προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται από το μέγεθός της. Έτσι, μία βρογχοκήλη μεγάλου μεγέθους είναι πιθανότερο να προκαλέσει βήχα ή δύσπνοια, δυσφαγία ή βραχνάδα της φωνής, εξαιτίας της πίεσης της τραχείας, του οισοφάγου και των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων, αντίστοιχα.
Η ιδανική θεραπεία της βρογχοκήλης, όπως έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, είναι η ολική αφαίρεση του διογκωμένου θυρεοειδούς αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή), καθώς αποδεδειγμένα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων μορφών θεραπείας της βρογχοκήλης.
Η θυρεοειδεκτομή για μία ευμεγέθη πολυοζώδη βρογχοκήλη αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό χειρουργείο, που απαιτεί εμπειρία στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα, το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την κινητοποίησή του, η οποία θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, εξαιτίας του ενδεχόμενου κινδύνου τραυματισμού των μεγάλων αγγείων του τραχήλου ή των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων από την έντονη έλξη του θυρεοειδούς αδένα.
Ευμεγέθης Πολυοζώδης Βρογχοκήλη
Στην περίπτωση μας, γυναίκα ασθενής 38 ετών προσήλθε για χειρουργική θεραπεία μίας ευμεγέθους πολυοζώδους βρογχοκήλης, την ύπαρξη της οποίας γνώριζε από ετών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, ωστόσο, διαπιστώθηκαν στο υπερηχογράφημα όζοι του θυρεοειδούς εντός της βρογχοκήλης, οι οποίοι αυξάνονταν συνεχώς σε μέγεθος, γεγονός που οδήγησε την ασθενή στο να λάβει την απόφαση της αφαίρεσης του θυρεοειδούς της.
Τα συμπτώματα της ασθενούς περιλάμβαναν την εμφάνιση δύσπνοιας, ειδικά κατά τη βραδινή κατάκλιση, όπως και τη διαλείπουσα εμφάνιση δυσφαγίας (δυσκολίας στη δίοδο των τροφών προς τον στόμαχο). Η ασθενής είχε, επίσης, παρατηρήσει η ίδια τη σταδιακή διόγκωση του λαιμού της, ειδικά όταν συνέκρινε την εικόνα του τραχήλου της με αυτή του παρελθόντος.
H ασθενής είχε υποβληθεί προεγχειρητικά σε υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα, το οποίο ανέδειξε την παρουσία πολλαπλών όζων εντός μίας ευμεγέθους βρογχοκήλης, με το σύνολο αυτών να ταξινομούνται ως EU–TIRADS 3 η λεγόμενη Ευμεγέθης Πολυοζώδης Βρογχοκήλη.
Η προεγχειρητική βιντεο-λαρυγγοσκόπηση της ασθενούς ανέδειξε τη φυσιολογική κινητικότητα και των δύο φωνητικών χορδών.
Κατόπιν ενδελεχούς προεγχειρητικής ενημέρωσης, η ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο προς πραγματοποίηση ολικής θυρεοειδεκτομής.
Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του συνόλου της πολυοζώδους βρογχοκήλης (ολική θυρεοειδεκτομή) με εφαρμογή της διεγχειρητικής νευροδιέγερσης και νευροπαρακολούθησης ήταν εξαιρετικά εργώδης, εξαιτίας της ανατομίας του τραχήλου της ασθενούς. Παρόλα αυτά, η ολική θυρεοειδεκτομή εξελίχθηκε απόλυτα ομαλά ως αναμενόταν, με το σύνολο του θυρεοειδούς αδένα να αφαιρείται μέσω της τραχηλικής τομής, δίχως κάποιο αναπάντεχο συμβάν.
Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς στην Ευμεγέθης Πολυοζώδης Βρογχοκήλη υπήρξε άριστη, με τη μετεγχειρητική βιντεο-λαρυγγοσκόπηση των φωνητικών χορδών να αναδεικνύει τη φυσιολογική κινητικότητα τους, όπως αναλλοίωτη υπήρξε και η φωνή της ασθενούς, η οποία εξήλθε της κλινικής το επόμενο πρωινό από το χειρουργείο, ενώ 48 ώρες μετά το χειρουργείο επέστρεψε στην εργασία της.
Η ιστολογική εξέταση (βιοψία) του αφαιρεθέντος θυρεοειδούς αδένα ανέδειξε την παρουσία μίας ευμεγέθους πολυοζώδους βρογχοκήλης, με βάρος 56 γραμμάρια και διαστάσεις 13.8 x 4.1 x 3.4 εκατοστά, κατά τον εγκάρσιο, κάθετο και προσθιοπίσθιο άξονα, με το σύνολο των όζων να είναι υπερπλαστικοί όζοι θυρεοειδούς, δίχως να ανευρεθεί κάποια εστία καρκίνου του θυρεοειδούς.
Συμπερασματικά, η χειρουργική αφαίρεση μίας ευμεγέθους πολυοζώδους βρογχοκήλης απαιτεί μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα και του τραχήλου, εξαιτίας του αυξημένου μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα που καθιστά τους χειρουργικούς χειρισμούς δυσχερείς, όπως και του κινδύνου καταστροφικών επιπλοκών στα χέρια μη έμπειρων χειρουργών.
Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν όλες τις επεμβάσεις της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), όπως και το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής