Διήθηση Παλίνδρομου Λαρυγγικού Νεύρου από Θηλώδη Καρκίνο Θυρεοειδούς
Το κάθε παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, δεξιά και αριστερά, άρχεται από το σύστοιχο πνευμονογαστρικό νεύρο εντός του θώρακα, ενώ εν συνεχεία ακολουθεί ανοδική (παλίνδρομη) πορεία προς τον λάρυγγα.
Κατά την πορεία τους προς το λάρυγγα, τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα ακολουθούν αρχικώς μία λοξή πορεία και εν συνεχεία πορεύονται στην τραχειο-οισοφαγική αύλακα, μεταξύ της τραχείας και του οισοφάγου, ακριβώς όπισθεν του σύστοιχου λοβού του θυρεοειδούς αδένα.
Η πορεία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων τερματίζεται στην κρικοθυρεοειδική μεμβράνη του λάρυγγα, η οποία αποτελεί και το σημείο εισόδου τους εντός του λάρυγγα.
Τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα είναι υπεύθυνα για τη νεύρωση των αρυταινοειδών μυών, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι υπεύθυνοι για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών.
Εξαιτίας της στενής ανατομικής σχέσης των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων με την οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς αδένα, η επαφή ή ακόμη και η διήθηση του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου από κάποιον καρκίνο θυρεοειδούς που εντοπίζεται στην οπίσθια επιφάνεια του αδένα είναι μεν σπάνιο, αλλά όχι και αδύνατον να συμβεί.
Η σπάνια περίπτωση της Διήθησης του Παλίνδρομου Λαρυγγικού Νεύρου από τον Θηλώδη Καρκίνο Θυρεοειδούς
Στην περίπτωση μας, μία γυναίκα ασθενής 51 ετών προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση μίας ευμεγέθους βρογχοκήλης που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της νόσου Graves, η οποία τις προκαλούσε τοπικά πιεστικά φαινόμενα, με την εμφάνιση δύσπνοιας και τους τελευταίους μήνες και δυσφαγίας.
Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα είχε αναδείξει εντός της βρογχοκήλης Graves την ύπαρξη ενός όζου θυρεοειδούς με ύποπτα χαρακτηριστικά, η παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση του οποίου ανέδειξε την παρουσία θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς κατά την οπίσθια επιφάνεια του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς αδένα, διαμέτρου 12 χιλιοστών.
Η ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθενούς ήταν η αφαίρεση του συνόλου του θυρεοειδούς αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή).
Από την προεγχειρητική βιντεο-λαρυγγοσκόπηση αναδείχθηκε φυσιολογική κινητικότητα και των δύο φωνητικών χορδών.
Η ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο για την πραγματοποίηση ολικής θυρεοειδεκτομής. Ύστερα από την επιτυχή αφαίρεση του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς αδένα, διαπιστώθηκε κατά την παρασκευή του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς η διήθηση του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου από την εστία του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το γεγονός πως η διεγχειρητική νευροδιέγερση για το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο απέδιδε φυσιολογικά δυναμικά και συνεπώς λειτουργικότητα του νεύρου.
Μετά από εξαιρετικά λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς, κατέστη δυνατή η πλήρης αποκόλληση του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου από τον υπερκείμενο θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς, με το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο πλήρως λειτουργικό, και η ολοκλήρωση της ολικής θυρεοειδεκτομής.
Καθόλη τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής, όπως και κατά την ιδιαίτερα εργώδη αποκόλληση του δεξιού παλίνδρομου νεύρου από τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, η εφαρμογή της συνεχούς διεγχειρητικής νευροδιέγερσης και νευροπαρακολούθησης εξασφάλιζε την πλήρη λειτουργικότητα των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και κατά συνέπεια της φυσιολογικής κινητικότητας των φωνητικών χορδών.
Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς υπήρξε άριστη, με τη μετεγχειρητική βιντεο-λαρυγγοσκόπηση των φωνητικών χορδών να αναδεικνύει τη φυσιολογική κινητικότητα τους, όπως αναλλοίωτη υπήρξε και η φωνή της ασθενούς, η οποία εξήλθε της κλινικής το επόμενο πρωινό από το χειρουργείο.
Συμπερασματικά, η στενή ανατομική σχέση των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων με τον θυρεοειδή αδένα ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις διήθησης του νεύρου από εστίες καρκίνου του θυρεοειδούς που εντοπίζονται στην οπίσθια επιφάνεια του αδένα.
Κατά συνέπεια, η άριστη γνώση της ανατομίας, η εφαρμογή της διεγχειρητικής νευροδιέγερσης και νευροπαρακολούθησης και κυρίως, η πραγματοποίηση της θυρεοειδεκτομής από κάποιον έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς αποδεικνύονται εξαιρετικά πολύτιμα, ακόμη και στις σπάνιες και εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις διήθησης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου από τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν όλες τις επεμβάσεις της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), όπως και το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής