Σύστημα TIRADS και Όζοι Θυρεοειδούς
Τι είναι το σύστημα TIRADS;
Το σύστημα TIRADS (Thyroid Imaging Reporting and Data Systems) αποτελεί ένα διεθνώς αποδεκτό και καθιερωμένο σύστημα αναφοράς και ταξινόμησης των χαρακτηριστικών που παρουσιάζει κάθε όζος θυρεοειδούς στο υπερηχογράφημα.
Στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή μορφή του συστήματος, το EU–TIRADS, με την πλέον πρόσφατη ανανέωσή του να έχει λάβει χώρα εν έτει 2017 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς.
Ποια χαρακτηριστικά των όζων θυρεοειδούς αξιολογεί το σύστημα TIRADS;
Το σύστημα TIRADS αξιολογεί συγκεκριμένα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά των όζων θυρεοειδούς, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Την ηχογένεια του όζου (ισοηχογενής ή ισόηχος όζος, υπερηχογενής όζος, υποηχογενής ή υπόηχος όζος θυρεοειδούς)
- Το σχήμα του όζου (ελλειψοειδής, στρογγυλός ή taller-than-wide όζος)
- Τα όρια του όζου (ομαλά ή ανώμαλα όρια)
- Την ύπαρξη ή απουσία αποτιτανώσεων εντός του όζου
Τα εν λόγω χαρακτηριστικά εν συνεχεία βαθμολογούνται μεμονωμένα και έτσι προκύπτει η κατηγορία TIRADS κάθε όζου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε κατηγορία TIRADS χαρακτηρίζεται και από τον αντίστοιχο κίνδυνο ο όζος να αφορά ή να υποκρύπτει καρκίνο θυρεοειδούς.
Οι Κατηγορίες του Συστήματος TIRADS
Το σύστημα EU-TIRADS διακρίνει 5 κατηγορίες επικινδυνότητας του κάθε όζου, οι οποίες είναι:
- TIRADS 1
Απουσία όζων του θυρεοειδούς
- TIRADS 2
Καλοήθης όζος θυρεοειδούς
0% κίνδυνος υπόκρυψης καρκίνου
- TIRADS 3
Όζος θυρεοειδούς χαμηλού κινδύνου
2 – 4% κίνδυνος υπόκρυψης καρκίνου
- TIRADS 4
Όζος θυρεοειδούς ενδιάμεσου κινδύνου
6 – 17% κίνδυνος υπόκρυψης καρκίνου
- TIRADS 5
Όζος θυρεοειδούς υψηλού κινδύνου
26 – 87% κίνδυνος υπόκρυψης καρκίνου
Σύστημα TIRADS: Ποια είναι η χρησιμότητά του;
Η χρησιμότητα του συστήματος TIRADS είναι πολλαπλή. Αφενός, το σύστημα TIRADS αποτελεί ένα διεθνώς αποδεκτό σύστημα ταξινόμησης των υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών των όζων θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα να διευκολύνει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων από τις εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες.
Επιπρόσθετα, η ύπαρξη ενός προτυποποιημένου συστήματος για την ταξινόμηση των υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών των όζων θυρεοειδούς συνεισφέρει στην ταξινόμηση των όζων σε κατηγορίες επικινδυνότητας, με τα χαρακτηριστικά αυτά να μπορούν να επαληθευτούν σε διαδοχικά υπερηχογραφήματα, ακόμη και από διαφορετικό ακτινολόγο. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται ένα προφίλ για κάθε όζο θυρεοειδούς, τις ενδεχόμενες αλλαγές του οποίου μπορούμε να αξιολογούμε σε διαδοχικές εξετάσεις.
Το πλέον σημαντικό, ωστόσο, πλεονέκτημα που προσφέρει το σύστημα TIRADS είναι το γεγονός πως λαμβάνοντας υπόψιν την κατηγορία επικινδυνότητας καθώς και το μέγεθος κάθε όζου, αποφασίζεται η περαιτέρω διαχείριση του όζου αυτού, η οποία μπορεί να είναι:
- Η τακτική παρακολούθηση του όζου με επαναληπτικά υπερηχογραφήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή
- Η παρακέντηση του όζου δια λεπτής βελόνης (FNA)
Ποιοι όζοι χρειάζονται παρακέντηση, σύμφωνα με το Σύστημα TIRADS και το Μέγεθός τους;
Αναμφίβολα, κάθε όζος που εμφανίζει ύποπτα χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα είναι ένας όζος υποψήφιος για παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση του υλικού του.
Με βάση, λοιπόν, την κατηγορία επικινδυνότητας κατά το σύστημα TIRADS, η παρακέντηση του όζου έχει απόλυτη ένδειξη στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Όζου κατηγορίας TIRADS 3, με μέγεθος > 20 χιλιοστά
- Όζου κατηγορίας TIRADS 4, με μέγεθος > 15 χιλιοστά
- Όζου κατηγορίας TIRADS 5, με μέγεθος > 10 χιλιοστά.
Στη συνέχεια, η ταξινόμηση του αποτελέσματος της κυτταρολογικής εξέτασης του υλικού της παρακέντησης του όζου θα ταξινομηθεί κατά το διεθνές σύστημα Bethesda, βάσει του οποίου αποφασίζεται η ενδεδειγμένη θεραπευτική διαχείριση του κάθε όζου θυρεοειδούς.
Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν όλες τις επεμβάσεις της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), όπως και το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής