Anti-Tg και Καρκίνος Θυρεοειδούς
Τα αντισώματα Anti–Tg
Η συσχέτιση ανάμεσα στα αντισώματα Anti–Tg και τον καρκίνο θυρεοειδούς έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλαπλών επιστημονικών μελετών.
Τα αντισώματα Anti-Tg είναι τα αντισώματα έναντι της Θυρεοσφαιρίνης (Tg) που παράγονται από τα ίδια τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα, σε μικρές ποσότητες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, τα επίπεδα των αντισωμάτων Anti-Tg στο αίμα αυξάνονται σε επίπεδα ανώτερα από τα φυσιολογικά. Στις καταστάσεις που προκαλούν αυξημένα επίπεδα anti–Tg στο αίμα συγκαταλέγονται:
- Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto)
- Όλες οι υπόλοιπες μορφές θυρεοειδίτιδας
- Ο καρκίνος του θυρεοειδούς
Ποια είναι η σημασία των αντισωμάτων Anti–Tg στον καρκίνο θυρεοειδούς;
Τα αντισώματα anti–Tg έχουν μεγάλη σημασία στους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα αντισώματα anti-Tg εμπλέκονται στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της θυρεοσφαιρίνης αίματος, με την οποία σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα, με αποτέλεσμα τα μετρούμενα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης αίματος να μην αντικατοπτρίζουν τα αληθινά επίπεδα. Κατά συνέπεια, τα αντισώματα anti-Tg εμπλέκονται με τον καρκίνο θυρεοειδούς:
- Στην παρακολούθηση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο θυρεοειδούς
- Στην πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς
Αντισώματα Anti–Tg και Μετεγχειρητική Παρακολούθηση των Ασθενών
Η θυρεοσφαιρίνη αποτελεί έναν εξαιρετικά ευαίσθητο δείκτη για την παρακολούθηση των ασθενών με καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς, που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία, με ή χωρίς τη μετεγχειρητική λήψη ραδιενεργού ιωδίου.
Στους ασθενείς αυτούς, η ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα και των λεμφαδένων του τραχήλου που εμφάνιζαν μεταστάσεις από τη νόσο έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης αίματος να είναι εξαιρετικά χαμηλά έως και μη ανιχνεύσιμα, γεγονός που αποδεικνύει την απουσία ενεργού υπολειμματικής νόσου.
Η ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς οφείλει, επίσης, να επαναφέρει τα επίπεδα αίματος των anti–Tg αντισωμάτων σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.
Το 20% των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς, ωστόσο, εμφανίζει αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων anti–Tg στο αίμα, ήδη πριν από τη χειρουργική θεραπεία της νόσου. Ως εκ τούτου, η ερμηνεία των επιπέδων τόσο της θυρεοσφαιρίνης αίματος όσο και των επιπέδων των anti-Tg αντισωμάτων καθιστά δυσχερή τη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών αυτών και συνεπώς και τον καθορισμό του κινδύνου κάθε ασθενούς για ενδεχόμενη υποτροπή της νόσου.
Στους ασθενείς αυτούς, λοιπόν, θα πρέπει να αξιολογείται η διακύμανση των επιπέδων τόσο της θυρεοσφαιρίνης όσο και των anti–Tg αντισωμάτων στο αίμα. Σε ποιο βαθμό, όμως, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την αξιοπιστία της μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών με αυξημένα επίπεδα anti-Tg αντισωμάτων;
Επιπρόσθετα, ποια είναι η σημασία των επιπέδων των anti-Tg αντισωμάτων, όσον αφορά στην πρόγνωση των ασθενών με καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς;
Την απάντηση και ταυτόχρονα και τη λύση στο πρώτο ερώτημα έρχεται να δώσει μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2023 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Clinical Endocrinology”.
Η έρευνα εξέτασε την αξιοπιστία μίας νέας μεθόδου μέτρησης των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης αίματος, την εξαιρετικά ευαίσθητη θυρεοσφαιρίνη αίματος (hsTg), όσον αφορά στη συσχέτισή της με την πρόγνωση των ασθενών με αυξημένα επίπεδα anti-Tg αντισωμάτων στο αίμα και καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν πως η hsTg αποτελεί έναν πιο ευαίσθητο δείκτη για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς και ανιχνεύσιμα επίπεδα anti-Tg αντισωμάτων στο αίμα, σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο εκτίμησης των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης στο αίμα.
Αντισώματα Anti–Tg, Ανταπόκριση των Ασθενών στη Θεραπεία και Πρόγνωση
Ακολουθώντας τη λογική της μετεγχειρητικής αξιολόγησης των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης αίματος, τα αντισώματα anti-Tg εμπλέκονται, όπως προαναφέρθηκε, στην αξιολόγηση της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία του καλώς διαφοροποιημένου καρκίνου θυρεοειδούς και κατά συνέπεια στην πρόγνωση των ασθενών αυτών.
Εύλογα, λοιπόν, αναμένουμε πως στους ασθενείς στους οποίους τα επίπεδα των αντισωμάτων anti–Tg είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό ή παραμένουν αυξημένα μετά τη θεραπεία της νόσου, η πρόγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς θα είναι δυσμενέστερη, σε σύγκριση με ασθενείς με μη ανιχνεύσιμα ή πτωτικά επίπεδα anti-Tgαντισωμάτων μετά τη θεραπεία.
Την επιβεβαίωση σε αυτή τη θεώρηση και την απάντηση στο ερώτημα της σημασίας των anti-Tg αντισωμάτων στους ασθενείς με καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς, έρχεται να δώσει μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Thyroid”.
Η μελέτη, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη έως σήμερα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας, αξιολόγησε τα αντισώματα anti–Tg ως πιθανό προγνωστικό παράγοντα σε ασθενείς με καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς μετά τη χειρουργική θεραπεία και τη λήψη ραδιενεργού ιωδίου.
Τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα anti–Tg αντισωμάτων πριν τη θεραπεία του καρκίνου θυρεοειδούς:
- Διατρέχουν 81% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες, σε σύγκριση με τους ασθενείς με μη ανιχνεύσιμα επίπεδα των anti-Tg αντισωμάτων.
- Διατρέχουν σχεδόν 3πλάσιο (278%) κίνδυνο να εμφανίσουν υποτροπή ή επιμονή του καρκίνου θυρεοειδούςμετά τη θεραπεία, σε σύγκριση με τους ασθενείς με μη ανιχνεύσιμα επίπεδα anti-Tg αντισωμάτων.
- Εμφανίζουν την ίδια πρόγνωση και προσδόκιμο ζωής, σε σύγκριση με τους ασθενείς με μη ανιχνεύσιμα επίπεδα anti-Tg αντισωμάτων.
Επιπρόσθετα, η μελέτη ανέδειξε πως οι ασθενείς που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα anti-Tg μετά τη θυρεοειδεκτομή ή μη πτωτικά επίπεδα anti-Tg μετά τη χειρουργική θεραπεία χαρακτηρίζονται από:
- Σημαντικά αυξημένο (10πλάσιο) κίνδυνο εμφάνισης υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς ή εμμένουσας νόσου, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έχουν μη ανιχνεύσιμα ή συνεχώς πτωτικά επίπεδα anti-Tg αντισωμάτων μετά τη θεραπεία.
- Σημαντικά αυξημένη (15πλάσια) θνητότητα από τον καρκίνο θυρεοειδούς, σε σύγκριση με τους ασθενείς με μη ανιχνεύσιμα ή συνεχώς πτωτικά επίπεδα anti-Tg αντισωμάτων μετά τη θεραπεία.
Anti-Tg και Καρκίνος Θυρεοειδούς: Συμπεράσματα
Τα αντισώματα anti–Tg επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη των ασθενών με καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς, καθώς:
- Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου.
- Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υποτροπής του καρκίνου θυρεοειδούς ή επιμονής του καρκίνου μετά τη θεραπεία του.
- Επηρεάζουν αρνητικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς.
Συνεπώς, τόσο η προεγχειρητική όσο και η μετεγχειρητική εκτίμηση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης και των αντισωμάτων anti-Tg στο αίμα αποδεικνύονται πολύτιμα, όσον αφορά στο σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου κάθε ασθενούς, όπως και στην παρακολούθηση των ασθενών μετά τη χειρουργική θεραπεία του καλώς διαφοροποιημένου καρκίνου θυρεοειδούς και την πιθανή λήψη της συμπληρωματικής θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο.
Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν όλες τις επεμβάσεις της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), όπως και το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής