Μυελοειδές Καρκίνωμα Θυρεοειδούς με Λεμφαδενικές Μεταστάσεις
Τι είναι το Μυελοειδές Καρκίνωμα Θυρεοειδούς;
Το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς ή διαφορετικά μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς αποτελεί ένα σχετικά σπάνιο τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, καθώς αφορά στο 5-10% του συνόλου των καρκίνων του θυρεοειδούς.
Το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς προέρχεται από τα κύτταρα C ή παραθυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν στην κυκλοφορία του αίματος την ορμόνη καλσιτονίνη.
Η πρόγνωση των ασθενών στους οποίους έχει παρουσιαστεί μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς είναι δυσμενέστερη αυτής των καλώς διαφοροποιημένων καρκίνων του θυρεοειδούς (θηλώδης, θυλακιώδης καρκίνος), το οποίο οφείλεται σε δύο παράγοντες:
- στη συχνή εμφάνιση απομακρυσμένων μεταστάσεων (πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος) ήδη κατά τη στιγμή της διάγνωσης του
- στην αναποτελεσματικότητα του ραδιενεργού ιωδίου να ελέγξει τη νόσο, καθώς ο μυελοειδής καρκίνος προέρχεται από τα παραθυλακιώδη και όχι από τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα.
Κατά συνέπεια, το μοναδικό θεραπευτικό μέσο για το μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η χειρουργική θεραπεία. Σε αντίθεση με τους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους, ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς εμφανίζει εξαιρετικά συχνά μεταστάσεις στους λεμφαδένες του κεντρικού και του πλάγιου διαμερίσματος του τραχήλου. Το γεγονός αυτό επιβάλλει τον κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό σε συνδυασμό με την ολική θυρεοειδεκτομή σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη μεταστάσεων στο πλάγιο διαμέρισμα του τραχήλου καθιστά επιτακτικό και τον πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου.
Μυελοειδές Καρκίνωμα Θυρεοειδούς με Μεταστάσεις στους Κεντρικούς και Πλάγιους Λεμφαδένες του Τραχήλου
Στην περίπτωση μας, μία νεαρή γυναίκα ασθενής προσήλθε για χειρουργική θεραπεία ενός μυελοειδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς, το οποίο ανακάλυψε τυχαία κατά την πραγματοποίηση αιματολογικών εξετάσεων, οι οποίες ανέδειξαν εξαιρετικά αυξημένες τιμές καλσιτονίνης αίματος.
Η ασθενής εν συνεχεία παραπέμφθηκε ορθώς από την θεράποντα ενδοκρινολόγο για την πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος του θυρεοειδούς αδένα καθώς και χαρτογράφησης του τραχήλου από κάποιον εξειδικευμένο ακτινολόγο, τα οποία ανέδειξαν την ύπαρξη:
- μίας εστίας μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς διαμέτρου 16 χιλιοστών στο δεξιό λοβό του θυρεοειδούς αδένα
- την ύπαρξη λεμφαδένων στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου με χαρακτηριστικά που συνηγορούσαν υπέρ της μετάστασης της νόσου στους λεμφαδένες αυτούς
- την ύπαρξη δύο λεμφαδένων στο επίπεδο IV του δεξιού πλάγιου διαμερίσματος του τραχήλου, με χαρακτηριστικά που συνηγορούσαν υπέρ της ύπαρξης μεταστάσεων σε αυτούς.
Η ασθενής υποβλήθηκε σε διαδερμική παρακέντηση των δύο δεξιών πλάγιων τραχηλικών λεμφαδένων, με την έκπλυση του βελόνης παρακέντησης να αναδεικνύει τιμές καλσιτονίνης 5.802 pg/ml και 12.089 pg/ml, οι οποίες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μεταστάσεων του μυελοειδούς καρκινώματος στους δεξιούς πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες.
Η προεγχειρητική σταδιοποίηση της νόσου απέκλεισε την ύπαρξη απομακρυσμένων μεταστάσεων σε άλλα όργανα και η ασθενής ενημερώθηκε πλήρως για τη χειρουργική θεραπευτική προσέγγιση της νόσου.
Η προεγχειρητική βιντεο-λαρυγγοσκόπηση της ασθενούς ανέδειξε τη φυσιολογική κινητικότητα και των δύο φωνητικών χορδών.
Μετά από τη λεπτομερή ενημέρωση, το επόμενο πρωινό η ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο.
Χειρουργική Θεραπεία για το Μυελοειδή Καρκίνο Θυρεοειδούς
Η εκτεταμένη και εργώδης χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ασθενούς από το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς περιέλαβε την αφαίρεση του συνόλου του θυρεοειδούς αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή), σε συνδυασμό με τον αμφοτερόπλευρο κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και ο λεμφαδενικός καθαρισμός των επιπέδων ΙΙΙ και IV του δεξιού πλάγιου διαμερίσματος του τραχήλου. Καθόλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η εφαρμογή της διεγχειρητικής νευροδιέγερσης και νευροπαρακολούθησης εξασφάλιζε την άριστη λειτουργικότητα των παλινδρομώντας λαρυγγικών νεύρων και κατά συνέπεια και της ομιλίας της ασθενούς μετεγχειρητικά.
Η πολύωρη χειρουργική επέμβαση εξελίχθηκε ομαλώς ως αναμενόταν, με την ασθενή να ανανήπτει επιτυχώς με άριστη αναπνοή και ομιλία ήδη από τις πρώτες στιγμές.
Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς υπήρξε άριστη, με τη μετεγχειρητική βιντεο-λαρυγγοσκόπηση των φωνητικών χορδών να αναδεικνύει τη φυσιολογική κινητικότητα τους, όπως αναλλοίωτη υπήρξε και η φωνή της ασθενούς, η οποία εξήλθε της κλινικής το επόμενο απόγευμα από το χειρουργείο. Άριστη υπήρξε και η μετεγχειρητική λειτουργικότητα των παραθυρεοειδών αδένων, με την ασθενή να εξέρχεται της κλινικής δίχως να λαμβάνει συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D από το στόμα.
Ήδη μετά την παρέλευση 2 μηνών από τη χειρουργική θεραπεία της ασθενούς, τα επίπεδα της καλσιτονίνης αίματος έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά (0.2 pg/ml), το οποίο επιβεβαιώνει την ίαση της ασθενούς από το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένα.
Η ηθική ικανοποίηση μας από την ίαση της ασθενούς έγινε ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η ασθενής στους 4 μήνες μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο χειρουργείο μας ανακοίνωσε με μεγάλη χαρά την εγκυμοσύνη της, η οποία εξελίσσεται απόλυτα ομαλά και σε λίγους μήνες θα έχει στην αγκαλιά της την κορούλα της.
Συμπεράσματα
Συμπερασματικά, για την ορθή χειρουργική θεραπεία για το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς απαιτείται κάποιος εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα και του τραχήλου, τα οποία εγγυώνται την επίτευξη της οριστικής ίασης των ασθενών από τον επιθετικό αυτό τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.
Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν όλες τις επεμβάσεις της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), όπως και το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής