Πόσο καιρό κάνει να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής;
Πόσο καιρό κάνει να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής; Η χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών από το στόμα έχει θέση σε διάφορες καταστάσεις αλλά και παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
Έτσι, λοιπόν, η χορήγηση των θυρεοειδικών ορμονών πραγματοποιείται στις ακόλουθες καταστάσεις:
-
Θεραπεία του Υποθυρεοειδισμού (Αναπλήρωση θυρεοειδικών ορμονών) – Ρύθμιση Θυρεοειδή
Στην περίπτωση αυτή ο θυρεοειδής αδένας λόγω διαφόρων παθήσεων, με συχνότερη τη χρόνια θυρεοειδίτιδα Hashimoto, αδυνατεί να εκκρίνει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Στόχος της χορήγησης των ορμονών είναι η αναπλήρωση του ελλείμματος των θυρεοειδικών ορμονών, ώστε τα επίπεδα τους στο αίμα να φτάσουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
-
Θεραπεία Υποκατάστασης για την Ρύθμιση Θυρεοειδή
Η θεραπεία υποκατάστασης εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες είτε το σύνολο του θυρεοειδή αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή) είτε σπανιότερα το ήμισυ αυτού (ημιθυρεοειδεκτομή ή λοβεκτομή) έχει αφαιρεθεί χειρουργικά και ως εκ τούτου υπάρχει πλήρης έλλειψη ή ανεπάρκεια των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα των ασθενών, αντίστοιχα.
Στην πλέον συνηθισμένη περίπτωση της ολικής θυρεοειδεκτομής, η αφαίρεση του συνόλου του θυρεοειδούς αδένα συνεπάγεται την πλήρη έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών από το αίμα. Συνεπώς, ο οργανισμός εξαρτάται αποκλειστικά από την από του στόματος υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών.
Οι δύο κύριες ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας είναι η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολλαπλάσιες ποσότητες θυροξίνης σε σύγκριση με την τριιωδοθυρονίνη. Ως εκ τούτου, η υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών από το στόμα γίνεται μέσω της χορήγησης συνθετικής θυροξίνης ή αναλόγων αυτής.
Κάθε ορμόνη που κυκλοφορεί στο αίμα χαρακτηρίζεται από τον αντίστοιχο χρόνο ημιζωής (Τ1/2), με άλλα λόγια το χρόνο που απαιτείται ούτως ώστε τα επίπεδα της στο αίμα να μειωθούν στο μισό. Επιπρόσθετα, ο χρόνος ημιζωής επηρεάζει σαφέστατα και τον χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων της εκάστοτε ορμόνης στο αίμα.
Σε αντίθεση με την T3 που χαρακτηρίζεται από ένα χρόνο ημιζωής μερικών ωρών, η Τ4 χαρακτηρίζεται από ένα χρόνο ημιζωής της τάξεως των 5 – 7 ημερών.
Ο χρόνος που απαιτείται συνεπώς για να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής, δηλαδή με άλλα λόγια για να επιτευχθούν φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, εξαρτάται άμεσα από το χρόνο ημιζωής της χορηγούμενης θυροξίνης (Τ4), ο οποίος είναι ίδιος με αυτόν της φυσικής θυροξίνης, δηλαδή 5 – 7 ημέρες.
Οι έρευνες, λοιπόν, έχουν αποδείξει πως ο χρόνος που απαιτείται για να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής είναι 4 – 6 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η ορθή προσέγγιση περιλαμβάνει την υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών με σταθερή δόση συνθετικής θυροξίνης (λεβοθυροξίνης) από το στόμα για 4 – 6 εβδομάδες, στο πέρας των οποίων εκτιμούμε τα επίπεδα τόσο των θυρεοειδικών ορμονών όσο και της TSH στο αίμα και ακολούθως πραγματοποιούμε μικρο-ρυθμίσεις των επιπέδων της χορηγούμενης θεραπείας, εφόσον αυτό απαιτείται.
Ποιος ο ρόλος του θυρεοειδή αδένα στο μεταβολισμό;
Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματος, καθώς παράγει τις δύο θυρεοειδικές ορμόνες: την θυροξίνη (T4) και την τριιωδοθυρονίνη (T3). Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του μεταβολισμού των κυττάρων σε όλο το σώμα.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας. Η κύρια πρωτεΐνη που απαιτείται για την παραγωγή των ορμονών είναι η θυρεοσφαιρίνη (thyroglobulin – Tg), η οποία συντίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Η θυρεοσφαιρίνη συνδέεται με το ιώδιο που προσλαμβάνεται από τη διατροφή και σχηματίζει κυριότερα την Τ4 και σε μικρότερο βαθμό την ορμόνη T3.
Η T4 είναι η κυρίαρχη μορφή που απελευθερώνεται, αλλά μετατρέπεται στην πιο ενεργή μορφή, την T3, στους περιφερικούς ιστούς και τα κύτταρα του σώματος. Η μετατροπή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων. Οι θυρεοειδικές ορμόνες T4 και T3 επιδρούν σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Συμπερασματικά – Πόσο καιρό κάνει να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής;
Οι θυρεοειδικές ορμόνες T4 (θυροξίνη) και T3 (τριιωδοθυρονίνη) είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων και έχουν αντίκτυπο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της θερμορύθμισης, του αναπτυξιακού ρυθμού, της καρδιακής λειτουργίας, της νευρολογικής λειτουργίας και της αναπαραγωγικής υγείας.
O χρόνος που απαιτείται για να ρυθμιστεί ο θυροειδής είναι 4 – 6 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών. H ορθή προσέγγιση για τη ρύθμιση του θυρεοειδή περιλαμβάνει την υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών με σταθερή δόση συνθετικής θυροξίνης (λεβοθυροξίνης) από το στόμα για 4 – 6 εβδομάδες, στο πέρας των οποίων εκτιμούμε τα επίπεδα τόσο των θυρεοειδικών ορμονών όσο και της TSH στο αίμα και ακολούθως πραγματοποιούμε μικρο-ρυθμίσεις των επιπέδων της χορηγούμενης θεραπείας, εφόσον αυτό απαιτείται.
Ο χειρουργός Θυρεοειδούς Κωνσταντίνος Αποστόλου διαθέτει πολυετή πείρα και ειδίκευση σε επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής και παραθυρεοειδεκτομής.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει και να λύσει κάθε απορία σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.