Όζοι θυρεοειδούς – Διατροφή & Άγχος
Οι θυρεοειδικές διαταραχές αφορούν σε διαταραχές της μορφολογίας ή/και της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος. Οι συχνότερες μορφολογικές διαταραχές περιλαμβάνουν τους όζους του θυρεοειδούς, ενώ οι λειτουργικές διαταραχές του αδένα περιλαμβάνουν τον υπερθυρεοειδισμό (υπερλειτουργία του θυρεοειδούς) και τον υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργία του θυρεοειδούς).
Η διατροφή δεν αποτελεί από μόνη της αιτία των θυρεοειδικών διαταραχών, αλλά μπορεί, ωστόσο, να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Πιο αναλυτικά, ορισμένα συστατικά της διατροφής μπορεί να επηρεάσουν την έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών, ενώ άλλες διατροφικές επιλογές μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία του θυρεοειδούς.
Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, συνιστάται η μείωση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ιώδιο. Περιορισμένη οφείλει να είναι και η κατανάλωση του αλκοόλ, καθώς μπορεί να οξύνει τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού. Επίσης, ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν θειοκυανικό οξύ, όπως ο καρπός του κερασιού, μπορεί να επηρεάσουν τη θυρεοειδική λειτουργία και θα πρέπει να αποφεύγονται.
Από την άλλη πλευρά, τόσο οι όζοι του θυρεοειδούς όσο και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να σχετίζονται με την έλλειψη ιωδίου, οπότε η προσθήκη ιωδίου στη διατροφή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ωφελούνται από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ιώδιο, όπως τα θαλασσινά και τα φρούτα. Ωστόσο, πριν αυξήσετε τη διατροφική πρόσληψη ιωδίου είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς η υπερβολική κατανάλωση ιωδίου μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή.
Η ιδανική διατροφή για την υγεία του θυρεοειδούς
Γενικά, η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, φρούτα, λαχανικά, Ω-3 λιπαρά οξέα, αρκετό νερό και πολλά ιχνοστοιχεία είναι σημαντική για την υγεία γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της εύρυθμης λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σελήνιο, όπως, τα φυτικά σπορέλαια και οι σπόροι κολοκύθας, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Στην ίδια ωφέλιμη κατεύθυνση κινείται και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι αντιοξειδωτικές τους ουσίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Υψίστης σημασίας είναι η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση ισορροπημένου του σωματικού βάρους, καθώς η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Συνοψίζοντας, η διατροφή δεν είναι η μοναδική αιτία των θυρεοειδικών διαταραχών, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Συμβουλευθείτε τον ιατρό σας που θα σας παράσχει προσαρμοσμένες συστάσεις διαχείρισης της θυρεοειδικής σας λειτουργίας, με απόλυτο γνώμονα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.
Μπορεί να προκαλέσει το άγχος Θυρεoειδοπάθεια;
Ενώ το άγχος από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει θυρεοειδοπάθεια, μπορεί, ωστόσο, να συμβάλλει στην επιδείνωση μιας προϋπάρχουσας κατάστασης. Το άγχος είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη αυτοάνοσων θυρεοειδικών νοσημάτων.
Ο υπερθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από την υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μπορεί να μιμηθεί τα συμπτώματα που προκαλεί το άγχος της καθημερινότητάς μας. Οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι, νευρικοί, ευερέθιστοι και υπερ-ενεργητικοί. Η αυπνία, και το έντονο αίσθημα ανησυχίας χωρίς σαφή αιτία είναι, επίσης, συχνό φαινόμενο στους ασθενείς αυτούς. Το σύνολο των συμπτωμάτων αυτών προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό. Ο χειρουργός θυρεοειδούς Κωνσταντίνος Αποστόλου θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Ο ιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να προβείτε σε μία σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων των αιματολογικών εξετάσεων για την εκτίμηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, και του υπερηχογραφήματος του θυρεοειδούς αδένα, για να εξετάσει το μέγεθος, τη δομή και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Αν η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού επιβεβαιωθεί, ο ιατρός σας μπορεί να σας προτείνει διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Αυτές περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή για τον προσωρινό έλεγχο της υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς και τη αφαίρεση θυρεοειδούς ως την οριστική λύση του φαινομένου του υπερθυρεοειδισμού.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει και να λύσει κάθε απορία σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.