Αφαίρεση Θυρεοειδούς και Θάλασσα
Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αποτελεί μία ιδιαίτερη και λεπτή χειρουργική επέμβαση. Αυτό οφείλεται στην λεπτότητα των ιστών του τραχήλου, όπως και στο γεγονός πως η χειρουργική τομή στον τράχηλο είναι περισσότερο εκτεθειμένη, σε σύγκριση με κάποια τομή σε άλλο σημείο του σώματος.
Μέσω της χρήσης των πλέον σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών, συμπεριλαμβανομένης της πλαστικής χειρουργικής, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η τομή της αφαίρεσης του θυρεοειδούς να έχει άριστη επούλωση και ως εκ τούτου να επιτύχουμε ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Για την επίτευξη του άριστου αυτού αισθητικού αποτελέσματος, η σύγκλειση της τομής πραγματοποιείται με ενδοδερμική ραφή της πλαστικής χειρουργικής, η οποία εγγυάται το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της άριστη σύγκλεισης της τομής, μέχρι η επούλωση του τραύματος να ολοκληρωθεί πλήρως.
Για να επιτύχουμε, λοιπόν, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η αποφυγή της επί μακρόν απευθείας έκθεσης της τομής στον ήλιο, για ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά το χειρουργείο του θυρεοειδή. Κατά τους καλοκαιρινούς ιδιαίτερα μήνες, αυτό μεταφράζεται σε μία συνεχή προστασία της τομής από τον ήλιο, ενώ όταν είναι απαραίτητο να εκτεθεί η τομή στον ήλιο, συνιστούμε την συχνή χρήση αντηλιακού προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας.
Το μπάνιο στη θάλασσα, συνεπώς, δεν απαγορεύεται στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση θυρεοειδούς, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν την παρέλευση τουλάχιστον δύο εβδομάδων από το χειρουργείο, όπως και την όσο το δυνατόν μειωμένη απευθείας έκθεση της τομής στον ήλιο, με ταυτόχρονη εφαρμογή επάνω στην τομή αντηλιακού προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας.
Επιπρόσθετα, μετά το μπάνιο στη θάλασσα συνιστούμε στους ασθενείς να ξεπλένουν την τομή με άφθονο δροσερό νερό, καθώς η παραμονή του θαλασσινού νερού επάνω στην τομή μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση του δέρματος και να επηρεάσει, τελικά, την επούλωση της.
Όσον αφορά στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση θυρεοειδούς εξαιτίας καρκίνου του θυρεοειδούς και οι οποίοι θα λάβουν συμπληρωματική θεραπεία με την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, σκόπιμη είναι η αποφυγή του μπάνιου στη θάλασσα για ένα διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας πριν από τη λήψη του ραδιενεργού ιωδίου. Η αποφυγή του μπάνιου στη θάλασσα υπάγεται στα γενικότερα μέτρα προετοιμασίας του ασθενούς για τη θεραπεία με το ραδιενεργό ιώδιο, τα οποία έχουν κοινό γνώμονα την αποφυγή έκθεσης του σώματος σε οποιαδήποτε μορφή ιωδίου από το περιβάλλον, είτε αυτή προέρχεται από την διατροφή είτε από την απορρόφηση του ιωδίου από το δέρμα, όπως συμβαίνει κατά την επαφή μας με το θαλασσινό νερό.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει και να λύσει κάθε απορία σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.