Χειρουργική ή Φαρμακευτική Αντιμετώπιση της Οξείας Σκωληκοειδίτιδας;
Παραδοσιακά, η χειρουργική θεραπεία αποτελούσε τη θεραπεία εκλογής της οξείας σκωληκοειδίτιδας. Η συνεχής, ωστόσο, πρόοδος της ιατρικής έρευνας ανέδειξε τη φαρμακευτική θεραπεία ως πιθανή εναλλακτική θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας ανεπίπλεκτης σκωληκοειδίτιδας.
Η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας στην αντιμετώπιση της οξείας ανεπίπλεκτης σκωληκοειδίτιδας με τη χορήγηση ευρέος φάσματος αντιβιοτικής αγωγής τέθηκε στο μικροσκόπιο δύο μετα-αναλύσεων, οι οποίες δημοσιεύθηκαν το 2019 (Int J Colorectal Dis 2019 Jun;34(6):963-971, BMC Surg 2019 Aug 14;19(1):110). Τα ευρήματά τους αναδεικνύουν πως η φαρμακευτική θεραπεία αναμενόμενα συνοδεύεται από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητές του, τα οποία, ωστόσο, συνοδεύονται από έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο υποτροπής (επανεμφάνισης) της νόσου που κυμαίνεται από 7% έως και 37,4% εντός του πρώτου έτους από την εκδήλωση του επεισοδίου.
Η πλέον πρόσφατη προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη (COMMA Trial) που δημοσιεύθηκε στο πιο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό χειρουργικής (Annals of Surgery) έθεσε υπό σύγκριση τη χειρουργική και φαρμακευτική θεραπεία της οξείας ανεπίπλεκτης σκωληκοειδίτιδας, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνολικά, 186 ασθενείς συνέθεσαν τον πληθυσμό της μελέτης, εκ των οποίων οι 93 υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία (λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή) και οι υπόλοιποι 93 σε φαρμακευτική αγωγή (Ann Surg 2021 Aug 1;274(2):240-247).
Τα ευρήματα της μελέτης COMMA ανέδειξαν πως η χειρουργική αντιμετώπιση της οξείας ανεπίπλεκτης σκωληκοειδίτιδας συνεπάγεται την οριστική ίαση του ασθενούς, η οποία συνοδεύεται από μία σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής, συγκριτικά με τη φαρμακευτική αγωγή, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό υποτροπής της νόσου σε έναν στους τέσσερις ασθενείς (25,3%) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους από την εκδήλωση του επεισοδίου.
Συμπερασματικά, παρά την πρόοδο της ιατρικής έρευνας και την εξατομίκευση της αντιβιοτικής αγωγής, η παρούσα επιστημονική γνώση, όπως καταδεικνύεται από τις τρείς προαναφερθείσες έρευνες, εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χειρουργική θεραπεία (λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή) ως τη θεραπεία εκλογής της οξείας ανεπίπλεκτης σκωληκοειδίτιδας.
Ο ιατρός και η ομάδα που τον πλαισιώνει πραγματοποιούν όλες τις επεμβάσεις της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς, Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων), όπως και το σύνολο σχεδόν των χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής