Η χολή αποτελεί ένα υγρό που παράγεται και εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος (ηπατοκύτταρα) σε σταθερό ημερήσιο ρυθμό. Στους ενήλικες, το ήπαρ παράγει ημερησίως 800 – 900 ml χολής. Η χοληστερόλη και τα χολικά άλατα αποτελούν τα κύρια συστατικά της χολής.

 

Ο βιολογικός ρόλος της χολής συνίσταται, κυρίως, στη συμβολή της στην πέψη και απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάμιξης της χολής με τα παγκρεατικά υγρά στον αυλό του δωδεκαδακτύλου και του λεπτού εντέρου, που οδηγεί στη γαλακτωματοποίηση και πέψη του λίπους.

Επιπρόσθετα, μέσω της χολής εκκρίνονται και αποβάλλονται πολλαπλά προϊόντα του μεταβολισμού, όπως και οι μεταβολίτες αρκετών φαρμάκων.

 

Αρχικώς, η χολή μεταφέρεται από τα ηπατοκύτταρα στα ενδοηπατικά χοληφόρα αγγεία, τα οποία ακολούθως συμβάλλουν δημιουργώντας τον κοινό ηπατικό πόρο. Μετά τη συμβολή του με τον κυστικό πόρο, ο κοινός ηπατικός πόρος ονομάζεται πλέον κοινός χοληδόχος πόρος. Διαμέσου του χοληδόχου πόρου,η χολή μεταφέρεται στο δωδεκαδάκτυλο, όπου αναμιγνύεται με τα παγκρεατικά υγρά.

 

Χολή Χοληφόρα

 

Χοληδόχος Κύστη

 

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί μία προσωρινή “αποθήκη” μιας μικρής ποσότητας χολής. Ο ρόλος της συνίσταται στην απελευθέρωση της επιπλέον ποσότητας χολής στο δωδεκαδάκτυλο, μετά τη λήψη κάποιου εξαιρετικά λιπαρού γεύματος.

Η διατροφική πρόσληψη μεγάλης ποσότητας λιπαρών τροφών έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση και απελευθέρωση στην κυκλοφορία της ορμόνης χολοκυστοκινίνη. Η δράση της χολοκυστοκινίνης συνίσταται στην πρόκληση έντονης σύσπασης και συνεπώς κένωση της χοληδόχου κύστης. Τελικώς, η επιπλέον αυτή αποθηκευμένη ποσότητα χολής καταλήγει στο δωδεκαδάκτυλο και βοηθά στην πέψη του λιπαρού γεύματος.

 

Χοληδόχος κύστη

 

Η στάση της χολής εντός της χοληδόχου κύστης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα καθίζησης των συστατικών της. Τελικό αποτέλεσμα αυτού ενδέχεται να είναι ο σχηματισμός χολολίθων (πέτρες στη χολή).

 

Οι χολόλιθοι μπορούν να υπάρχουν σιωπηλά εντός της χοληδόχου κύστης, χωρίς να προκαλούν κάποιο σύμπτωμα, για διάστημα αρκετών ετών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των χολολίθων θα προκαλέσει κάποια στιγμή κάποια πάθηση, συνηθέστερα κωλικό των χοληφόρων, οξεία χολοκυστίτιδα ή χοληδοχολιθίαση.

 

 

Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
js_loader