Καρκίνος Θυρεοειδούς Αδένα

Ο καρκίνος θυρεοειδούς αδένα εμφανίζει μία ραγδαία αύξηση της συχνότητάς του τα τελευταία έτη. Αυτό το αποδίδουμε, κυρίως, στην συχνότερη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου για κάποια άλλη πάθηση, συγκριτικά με το παρελθόν. Εξαιτίας της τυχαίας ανακάλυψης αυτών των καρκινικών βλαβών, αυτές συχνά φέρουν την ονομασία τυχαιώματα (incidentalomas).

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου εξηγεί παρακάτω όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον Καρκίνο Θυρεοειδούς Αδένα και την αντιμετώπισή του. Ο ιατρός είναι εξειδικευμένος στον κλάδο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων, με μακροχρόνια εμπειρία στην προσφορά υψηλής ποιότητας θεραπευτικών υπηρεσιών.

Καρκινος θυρεοειδους αδενα

Ιστολογικοί Τύποι Καρκίνου Θυρεοειδούς Αδένα

Σύμφωνα με την κυτταρική του προέλευση, διακρίνουμε τους ακόλουθους ιστολογικούς τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα:

  • Θηλώδης καρκίνος
  • Θυλακιώδης καρκίνος
  • Καρκίνος θυρεοειδούς εκ των κυττάρων Hürthle
  • Μυελοειδής καρκίνος
  • Αναπλαστικός/Αδιαφοροποίητος καρκίνος
  • Λέμφωμα θυρεοειδούς

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καρκινος θυρεοειδους-ειδη

Θηλώδης & Θυλακιώδης Καρκίνος

Ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος ανήκουν στους καλώς διαφοροποιημένους θυρεοειδικούς καρκίνους. Η προέλευση τους είναι από τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Αποτελούν τους συχνότερους καρκίνους του θυρεοειδούς (85 – 90% του συνόλου) και εμφανίζουν άριστη πρόγνωση.

Ο θηλώδης καρκίνος έχει την τάση να εμφανίζει συχνότερα μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες, σε αντίθεση με το θυλακιώδη καρκίνο, ο οποίος εμφανίζει συχνότερα απομακρυσμένες (αιματογενείς) μεταστάσεις (πνεύμονες, οστά).

θηλώδης καρκινος θυρεοειδους θηλώδης καρκινος θυρεοειδους-ευμεγέθης θηλώδης καρκινος θυρεοειδους-άλλο

Καρκινος Θυρεοειδη Πρόγνωση quote Δρ. Αποστόλου 

Καρκινος Θυρεοειδη Πρόγνωση quote Δρ. Αποστόλου

Καρκίνος Θυρεοειδούς Αδένα εκ Κυττάρων Hürthle

Επιπρόσθετα, στους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους ανήκει και ο καρκίνος εκ των κυττάρων Hürthle. Ωστόσο, η πρόγνωσή του είναι ελαφρώς δυσμενέστερη, με την 10-ετή επιβίωση των ασθενών αυτών να αγγίζει το 80%.

Μυελοειδής Καρκίνος

Ο μυελοειδής καρκίνος εμφανίζεται λιγότερο συχνά από τους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους (5 – 10% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων). Ειδικότερα, ο μυελοειδής καρκίνος προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα (κύτταρα C) του θυρεοειδούς αδένα, τα οποία εκκρίνουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Εμφανίζει μία επιθετικότερη βιολογική συμπεριφορά, συγκριτικά με το θηλώδη και το θυλακιώδη καρκίνο. Στους περισσότερους ασθενείς με μυελοειδή καρκίνο, οι λεμφαδενικές μεταστάσεις είναι συχνά παρούσες, ήδη από τη στιγμή της διάγνωσης της νόσου. Εξαιτίας της έκκρισης της καλσιτονίνης από τα κύτταρα αυτά, η μέτρηση των επιπέδων της στο αίμα του ασθενούς αποτελεί χρήσιμο κριτήριο για τη διάγνωση του μυελοειδή καρκίνου.

μυελοειδής καρκινος θυρεοειδους
Ευμεγέθης μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς

Αναπλαστικός/Αδιαφοροποίητος Καρκίνος

Ο αναπλαστικός ή αδιαφοροποίητος καρκίνος αποτελεί τον πιο επιθετικό ιστολογικό τύπο. Eυτυχώς, η εμφάνισή του είναι εξαιρετικά σπάνια (1–2% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων). Εντούτοις, η πρόγνωσή του είναι αποκαρδιωτική. Η διάμεση επιβίωση των ασθενών είναι της τάξεως των τριών έως έξι μηνών, ενώ μόλις το 20% των ασθενών επιβιώνει ένα ή και περισσότερα έτη.

Λέμφωμα του Θυρεοειδούς

Το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αδένα αποτελεί έναν ιδιαίτερο ιστολογικό τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα. Η προέλευσή του είναι από το λεμφικό ιστό του οργάνου, ενώ αντιπροσωπεύει το 1-5% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων. Παράλληλα, το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αποδεδειγμένα εμφανίζει ισχυρή συσχέτιση με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Πιο συγκεκριμένα, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος θυρεοειδούς κατά 70 – 80 φορές, συγκριτικά με την απουσία της.

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοπαθών λεμφωμάτων του θυρεοειδούς αδένα αφορά σε non – Hodgkin λεμφώματα. Αναλυτικότερα, οι συχνότεροι ιστολογικοί τύποι περιλαμβάνουν το διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β – κύτταρα, το εκ’ βλεννογονοεξαρτώμενου λεμφικού ιστού λέμφωμα, το λέμφωμα περιφερικής ζώνης από Β – κύτταρα, το θυλακιώδες λέμφωμα και τέλος, οποιοδήποτε συνδυασμό των ανωτέρω. Σε αντίθεση με τον καρκίνο θυρεοειδούς, το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αδένα εμφανίζει εξαιρετική ευαισθησία στην ακτινοβολία και στη χημειοθεραπεία. Επιπρόσθετα, οι επιστημονικές μελέτες δεν αναδεικνύουν κάποιο πλεονέκτημα επιβίωσης με την προσθήκη της χειρουργικής εξαίρεσης του θυρεοειδούς.

Παράγοντες Κινδύνου

Ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών ή ακόμη και γενετικών παραγόντων προκαλούν την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα. Κυρίαρχους παράγοντες κινδύνου αποτελούν η ακτινοβόληση του τραχήλου κατά την παιδική ηλικία, το γυναικείο φύλο, η δίαιτα πτωχή σε ιώδιοη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, καθώς και διάφοροι γενετικοί παράγοντες, ιδιαίτερα στα πλαίσια γενετικών συνδρόμων, όσον αφορά το μυελοειδή καρκίνο.

Καρκινος Θυρεοειδους Παράγοντες Κινδύνου
Αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, η νόσος δεν προκαλεί κάποιο ειδικό σύμπτωμα. Σπανιότερα, ωστόσο, οι ασθενείς με κάποιο ευμεγέθη καρκίνο του θυρεοειδούς μπορούν οι ίδιοι να ψηλαφούν ένα συμπαγές, σκληρό μόρφωμα στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου.

Στις σπάνιες, ακόμη, περιπτώσεις που η εντόπιση του καρκίνου είναι πλησίον του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου, ενδεχόμενη διήθηση του νεύρου από τη νόσο μπορεί να προκαλέσει βράγχος φωνής.

Κάποιοι ασθενείς, επίσης, με αδιάγνωστη νόσο επί μακρόν, μπορεί να ψηλαφούν σκληρούς, αμετακίνητους και διογκωμένους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες. Στις περιπτώσεις αυτές, η μετάσταση της νόσου στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Διάγνωση & Σταδιοποίηση του Καρκίνου Θυρεοειδούς Αδένα

Τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα τον εντοπίζουμε, συνηθέστερα, στα πλαίσια διερεύνησης μίας ύποπτης βλάβης του αδένα. Ως επί το πλείστον, τη βλάβη αυτή την ανακαλύπτουμε τυχαία, σε απεικονιστικές εξετάσεις του τραχήλου για κάποια άλλη πάθηση.

Καρκινος Θυρεοειδης Εμφάνιση quote Δρ. Αποστόλου

Καρκινος Θυρεοειδης Εμφάνιση quote Δρ. Αποστόλου

Με εξαίρεση την καλσιτονίνη για το μυελοειδή καρκίνο, δεν υπάρχουν άλλοι ειδικοί βιοχημικοί δείκτες στο αίμα για τον καρκίνο θυρεοειδούς. Κατά συνέπεια, η κυτταρολογική εξέταση του υλικού της παρακέντησης διά λεπτής βελόνης (FNA) ενός όζου με ύποπτα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά θα επιβεβαιώσει την πραγματική φύση του όζου, όπως και την ύπαρξη ή μη κακοήθειας. 

θυρεοειδής-παρακέντηση
Η παρακέντηση υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα

Το υπερηχογράφημα του τραχήλου (χαρτογράφηση του τραχήλου) από εξειδικευμένο ακτινολόγο θα πρέπει να ακολουθεί την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η χαρτογράφηση του τραχήλου στοχεύει στον εντοπισμό πιθανής λεμφαδενικής διασποράς της νόσου στους τραχηλικούς λεμφαδένες. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτή η διάγνωση μιας ενδεχόμενης λεμφαδενικής διασποράς πριν τη χειρουργική θεραπεία της νόσου. 

θυρεοειδής-λεμφαδένες
Οδοί πιθανής λεμφαδενικής διασποράς της νόσου

Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην επίτευξη άριστων ποσοστών οριστικής ίασης των ασθενών, αφού επιτρέπει τη σύγχρονη χειρουργική εξαίρεση τόσο του θυρεοειδούς αδένα καθώς και των προσβεβλημένων από τη νόσο λεμφαδένων (τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός) κατά την ίδια χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, οι ασθενείς αποφεύγουν, έτσι, μία ή και περισσότερες χειρουργικές επανεπεμβάσεις λεμφαδενικού καθαρισμού του τραχήλου, τις οποίες χαρακτηρίζουν αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας, συγκριτικά με τις πρωτογενείς επεμβάσεις.

Θεραπευτική Προσέγγιση

Καρκινος Θυρεοειδους Ίαση quote Δρ. Αποστόλου

Καρκινος Θυρεοειδους Ίαση quote Δρ. Αποστόλου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των άριστων αυτών αποτελεσμάτων αποτελεί η ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς αδένα. Επομένως, ακρογωνιαίο λίθο της ορθής θεραπείας αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου με τη διενέργεια ολικής θυρεοειδεκτομής (ολικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα).

Λεμφαδενική Διασπορά του Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα μπορεί, ενδεχομένως, να προσβάλλει τους τραχηλικούς λεμφαδένες. Συνεπώς, σε περιπτώσεις διαπιστωμένης λεμφαδενικής διασποράς του καρκίνου θυρεοειδούς αδένα (συνηθέστερα στο θηλώδη καρκίνο, καθώς ο θυλακιώδης καρκίνος σπανίως μεθίσταται στους  λεμφαδένες), είτε από την προεγχειρητική χαρτογράφηση του τραχήλου είτε από την αναγνώριση «ύποπτων» λεμφαδένων κατά την χειρουργική επέμβαση της ολικής θυρεοειδεκτομής, διενεργείται επίσης σύγχρονος λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου στα τραχηλικά διαμερίσματα που περιλαμβάνουν τους προσβεβλημένους από τη νόσο λεμφαδένες.

Ο μυελοειδής καρκίνος επιβάλλει το σύγχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό του κεντρικού διαμερίσματος του τραχήλου σε όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία «ύποπτων» λεμφαδένων στην προεγχειρητική χαρτογράφηση του τραχήλου. Συμπερασματικά, πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει σαφέστατο πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σύγκριση με την ολική θυρεοειδεκτομή άνευ κεντρικού τραχηλικού λεμφαδενικού καθαρισμού, στους ασθενείς αυτούς.

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

καλέστε τον Δρ. Αποστόλου

Ραδιενεργό Ιώδιο & Καρκίνος Θυρεοειδούς Αδένα

Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες ενδείξεις, ο καρκίνος του θυρεοειδούς απαιτεί τη συμπληρωματική μετεγχειρητική θεραπεία με τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Το ραδιενεργό ιώδιο στοχεύει στην πλήρη καταστροφή ενδεχόμενων, μη ορατών κατά τη χειρουργική επέμβαση, υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού. Τα υπολείμματα αυτά μπορεί να αφορούν τόσο το τοπικό (θυρεοειδής αδένας) όσο και το περιοχικό (τραχηλικοί λεμφαδένες) επίπεδο. Συμπερασματικά, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου συμβάλλει στην πλήρη εξάλειψη της νόσου και στην περαιτέρω βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Καρκινος Θυρεοειδους Ιώδιο quote Δρ. Αποστόλου

Καρκινος Θυρεοειδους Ιώδιο quote Δρ. Αποστόλου

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Γενικά, ο καρκίνος του θυρεοειδούς επιτάσσει την τακτική παρακολούθηση των ασθενών, μετά την χειρουργική επέμβαση και την οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία. Στόχος της παρακολούθησης είναι η φαρμακευτική υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών, όπως και η έγκαιρη ανίχνευση ενδεχόμενης υποτροπής της νόσου. Ενδεχόμενη υποτροπή του θηλώδους και του θυλακιώδους καρκίνου μπορούμε να την ανιχνεύσουμε μέσω της μέτρησης των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης αίματος, ενώ του μυελοειδή καρκίνου μέσω της μέτρησης των επιπέδων καλσιτονίνης αίματος.

Απευθυνθείτε στον Εξειδικευμένο Χειρουργό Δρ. Αποστόλου για εξατομικευμένη θεραπεία και ιδιαίτερη φροντίδα. Βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας, προσφέροντάς σας σύγχρονες, ασφαλείς & ανώδυνες μεθόδους αντιμετώπισης κάθε ασθένειας.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: