Σταδιοποίηση του Καρκίνου Θυρεοειδούς
Σύστημα Σταδιοποίησης και Πρόγνωσης του Καρκίνου του Θυρεοειδούς
Το σύστημα σταδιοποίησης του National Comprehensive Cancer Network (“Διεθνές Δίκτυο για τον Καρκίνο”) αποτελεί το πλέον σύγχρονο, έγκριτο και καθολικά αποδεκτό σύστημα Σταδιοποίησης του Καρκίνου του Θυρεοειδούς Αδένα.
Η ονομασία του συστήματος είναι TNM με τα αρχικά του να προκύπτουν από τις παραμέτρους τις οποίες αξιολογεί. Πιο συγκεκριμένα, οι παράμετροι προς αξιολόγηση είναι:
- Η τοπική έκταση της νόσου στο θυρεοειδή αδένα (παράμετρος “Τ“)
- Η λεμφαδενική διασπορά της νόσου στους τραχηλικούς λεμφαδένες (παράμετρος “Ν“)
- Η παρουσία ή απουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων (παράμετρος “M“)
Κάθε παράμετρος για τη σταδιοποίηση του καρκίνου θυρεοειδούς εμπεριέχει τις αντίστοιχες υπο-παραμέτρους, με σκοπό την ακριβή αντιστοίχιση της νόσου.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι αξιολογούμενες παράμετροι διαφέρουν ως προς τις υπο-παραμέτρους τους, μεταξύ των καλώς διαφοροποιημένων καρκίνων και του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.
Αναλόγως των τιμών των αξιολογούμενων παραμέτρων προκύπτουν και τα αντίστοιχα προγνωστικά στάδια της νόσου, τα οποία, επίσης, διαφέρουν μεταξύ των καλώς διαφοροποιημένων καρκίνων και του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, οι αξιολογούμενες παράμετροι του συστήματος σταδιοποίησης του καρκίνου θυρεοειδούς και τα αντίστοιχα προγνωστικά στάδια της νόσου έχουν ως ακολούθως:
Ερμηνεία του Συστήματος Σταδιοποίησης και Πρόγνωσης
Η προσεκτική αξιολόγηση του συστήματος σταδιοποίησης του καρκίνου θυρεοειδούς καθώς και των προγνωστικών σταδίων της νόσου αποκαλύπτει διάφορα αξιόλογα ευρήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Τη βαρύνουσα σημασία που έχει η παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων στο πλάγιο τραχηλικό διαμέρισμα, συγκριτικά με το κεντρικό διαμέρισμα. Πιο αναλυτικά, η παρουσία πλάγιων τραχηλικών λεμφαδενικών μεταστάσεων αναβαθμίζει το στάδιο της νόσου και επιδεινώνει την πρόγνωση των ασθενών περισσότερο, σε σύγκριση με την παρουσία λεμφαδενικής νόσου στο κεντρικό διαμέρισμα.
- Τη σταδιοποίηση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς και απομακρυσμένες μεταστάσεις στο τελευταίο προγνωστικό στάδιο, ανεξάρτητα των άλλων παραμέτρων. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη δυσμενή πρόγνωση των ασθενών αυτών.
- Την εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία της ηλικίας όσον αφορά στα προγνωστικά στάδια των ασθενών με καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους του θυρεοειδούς. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς ηλικίας < 55 ετών εμφανίζουν σαφέστατα καλύτερη πρόγνωση συγκριτικά με τους ασθενείς ηλικίας ≥ 55 ετών του ιδίου σταδίου.
Συμπεράσματα
Ύψιστης σημασίας είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα στο γενικό πληθυσμό. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία και ακολούθως να εξατομικεύεται, αναλόγως των ευρημάτων του υπερηχογραφήματος (παρουσία όζων θυρεοειδούς, πολυοζώδους βρογχοκήλης) και των ορμονολογικών εξετάσεων του αίματος.
Η ανεύρεση του καρκίνου του θυρεοειδούς σε πρώιμο στάδιο απαλλάσσει τους ασθενείς από τις βαρύνουσες παραμέτρους του συστήματος σταδιοποίησης, όπως:
- την ανεύρεση του καρκίνου σε νεαρή ηλικία.
- την διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς σε πρώιμο στάδιο, το οποίο συνηθέστατα δεν συνοδεύουν λεμφαδενικές ή απομακρυσμένες μεταστάσεις, με τελικό θετικό πρόσημο για την πρόγνωση και επιβίωση των ασθενών.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει και να λύσει κάθε απορία σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.