Μέτρηση της Καλσιτονίνης στο Υλικό Παρακέντησης για τη Διάγνωση του Μυελοειδούς Καρκίνου Θυρεοειδούς
Τι είναι η καλσιτονίνη και ποια η σχέση της με το μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς;
Η καλσιτονίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα C του θυρεοειδούς αδένα. Ο ρόλος της συνίσταται στην, από κοινού με την παραθορμόνη, ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα. Εκτός των κυττάρων C του θυρεοειδούς αδένα, ωστόσο, η καλσιτονίνη παράγεται και εκκρίνεται στην κυκλοφορία και από τα κύτταρα C του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, ο οποίος αποτελεί έναν ιδιαίτερο τύπο καρκίνου θυρεοειδούς.
Η αξιολόγηση των επιπέδων της καλσιτονίνης στο αίμα των ασθενών με ύποπτους όζους του θυρεοειδούς συμβάλλει αποτελεσματικά τόσο στην ορθή διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς όσο και στην παρακολούθηση της μετεγχειρητικής ανταπόκρισής του στη χειρουργική θεραπεία (ολική θυρεοειδεκτομή + κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου, με ή χωρίς πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό).
Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι κατά πόσον η μέτρηση της καλσιτονίνης στο υλικό της παρακέντησης ενός ύποπτου όζου του θυρεοειδούς μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διάγνωση του μυελοειδή καρκίνου, συγκριτικά με την συμβατική κυτταρολογική εξέταση του υλικού.
Η επιστημονική έρευνα
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Endocrine“.
Η έρευνα συμπεριέλαβε 6 μελέτες, οι οποίες συνέκριναν τη διαγνωστική ευαισθησία της συμβατικής κυτταρολογικής εξέτασης με αυτή της μέτρηση των επιπέδων καλσιτονίνης στο έκπλυμα του υλικού της παρακέντησης, όσον αφορά στην ορθή διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.
Η έρευνα συμπεριέλαβε, λοιπόν, 278 ασθενείς με ύποπτους για μυελοειδή καρκίνο όζους του θυρεοειδούς ή τραχηλικούς λεμφαδένες, καθώς όλοι οι ασθενείς εμφάνιζαν παθολογικά αυξημένα επίπεδα καλσιτονίνης αίματος. Ο συνολικός αριθμός των ύποπτων βλαβών που παρακεντήθηκαν ήταν 399, ενώ τελικά οι 173 εκ των 278 ασθενών με αυξημένα επίπεδα καλσιτονίνης αίματος εμφάνισαν στην ιστολογική εξέταση του αφαιρεθέντος θυρεοειδούς και των τραχηλικών λεμφαδένων μυελοειδή καρκίνο.
Τα ευρήματα της έρευνας
Η έρευνα, λοιπόν, αποκάλυψε πως η μέτρηση της καλσιτονίνης στο έκπλυμα εκ του υλικού παρακέντησης αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη για τη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς. Πιο αναλυτικά, η μέτρηση της καλσιτονίνης στο έκπλυμα της παρακέντησης εμφάνισε:
- Διαγνωστική Ευαισθησία = 98% (ανακάλυψε το 98% των ασθενών με μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς),
έναντι της συμβατικής κυτταρολογικής εξέτασης, η οποία εμφάνισε:
- Διαγνωστική Ευαισθησία = 54% (ανακάλυψε το 54% των ασθενών με μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς)
Ερμηνεία των αποτελεσμάτων
Η περιορισμένη διαγνωστική ευαισθησία της συμβατικής κυτταρολογικής εξέτασης στη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου δεν αποκαλύπτεται για πρώτη φορά. Μία άλλη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2015, διαπίστωσε πως η συμβατική κυτταρολογική εξέταση ήταν σε θέση να αποκαλύψει μόνο το 56% των περιπτώσεων μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.
Παρά τα ευρήματα της προαναφερθείσας μετα-ανάλυσης, οι αναθεωρημένες διεθνείς οδηγίες για το μυελοειδή καρκίνο από την Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς (American Thyroid Association – ATA) συστήνουν με βαθμό σύστασης “Β”, τη μέτρηση των επιπέδων καλσιτονίνης στο έκπλυμα της παρακέντησης ενός ύποπτου όζου του θυρεοειδούς ή κάποιου ύποπτου τραχηλικού λεμφαδένα.
Θα πρέπει εδώ, να σημειωθεί πως η παρούσα έρευνα είναι ουσιαστικά η πρώτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας, όσον αφορά στη σύγκριση της συμβατικής κυτταρολογικής εξέτασης και της μέτρησης της καλσιτονίνης στο έκπλυμα του υλικού παρακέντησης για την ορθή και έγκαιρη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς.
Κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης των ευρημάτων της παρούσας έρευνας, η μέτρηση των επιπέδων καλσιτονίνης στο έκπλυμα της κυτταρολογικής εξέτασης αποδεικνύεται πολύτιμη για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά πιθανό οι νεότερες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες να αναβαθμίσουν το βαθμό σύστασης για τη διενέργεια της μεθόδου αυτής στο ύψιστο, το βαθμό “Α”.
Συμπεράσματα
Συμπερασματικά, παρά το γεγονός πως η συμβατική κυτταρολογική εξέταση σε συνδυασμό με τη μέτρηση των επιπέδων καλσιτονίνης αίματος αποτελούσαν επί σειρά ετών τη μοναδική μέθοδο προεγχειρητικής διάγνωσης του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, η πρόοδος της βιοϊατρικής τεχνολογίας μας επιτρέπει, πλέον, να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς. Και δεν θα πρέπει, επίσης, να παραβλέπουμε το γεγονός, πως η έγκαιρη διάγνωση δεν μεταφράζεται μόνο σε λιγότερη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά και σε αυξημένα ποσοστά μακρόχρονης επιβίωσης και ουσιαστικά ίασης των ασθενών, καθώς με την εφαρμογή της νέας μεθόδου μας παρέχεται, πλέον, η δυνατότητα να ανακαλύπτουμε τη νόσο σε αρχικά στάδια.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει και να λύσει κάθε απορία σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.