Τα νεοπλάσματα της σκωληκοειδούς απόφυσης αποτελούν όγκους που αναπτύσσονται εντός του οργάνου, με τη συχνότητα εμφάνισής τους να διαμορφώνεται σε < 1% του συνόλου των περιπτώσεων σκωληκοειδεκτομής.

Δεδομένης της κλινικής εμφάνισής τους ως οξεία σκωληκοειδίτιδα στο ήμισυ των περιπτώσεων, η πλειοψηφία των νεοπλασμάτων αυτών γίνεται αντιληπτή μετά τη σκωληκοειδεκτομή και την ιστολογική εξέταση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

 

Τα νεοπλάσματα της σκωληκοειδούς απόφυσης εμφανίζουν πρόγνωση ανάλογη του ιστολογικού τους τύπου, οι οποίοι συνίστανται σε:

 

  • Καρκινοειδείς όγκοι
  • Αδενοκαρκίνωμα
  • Βλεννώδεις όγκοι

Καρκινοειδείς όγκοι σκωληκοειδούς απόφυσης

 

Οι καρκινοειδείς όγκοι αποτελούν την πλειοψηφία των σκωληκοειδικών νεοπλασμάτων. Εμφανίζονται ως μία μικρού μεγέθους, καλώς οριοθετημένη, βλάβη, εντοπιζόμενη στην κορυφή του οργάνου

 

Η βιολογική τους συμπεριφορά ποικίλει και εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός τους. Έτσι, οι καρκινοειδείς όγκοι με μέγεθος μικρότερο του ενός εκατοστού εμφανίζουν συνήθως καλοήθη συμπεριφορά, ενώ οι όγκοι με μέγεθος μεγαλύτερο των δύο εκατοστών ή οι όγκοι που διηθούν το μεσεντερίδιο ή τη βάση του οργάνου και το τυφλό κόλον εμφανίζουν σαφή κακοήθη συμπεριφορά.

 

Η θεραπευτική τους αντιμετώπιση εξαρτάται συνεπώς από το μέγεθός τους και την ενδεχόμενη ή μη διήθηση των γειτονικών δομών. Οι καρκινοειδείς όγκοι μεγέθους μικρότερου του ενός εκατοστού αντιμετωπίζονται με σκωληκοειδεκτομή, ενώ οι όγκοι μεγέθους μεγαλύτερου των δύο εκατοστών οφείλουν να αντιμετωπίζονται με δεξιά κολεκτομή. Οι όγκοι μεγέθους μεταξύ ενός και δύο εκατοστών αντιμετωπίζονται με σκωληκοειδεκτομή επί απουσίας λεμφαγγειακής διήθησης, ενώ επί παρουσίας αυτής η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση συνίσταται σε δεξιά κολεκτομή.  

 

Αδενοκαρκίνωμα σκωληκοειδούς απόφυσης

 

Το αδενοκαρκίνωμα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή των νεοπλασμάτων της σκωληκοειδούς απόφυσης, εμφανίζοντας σαφή κακοήθη συμπεριφορά. Η θεραπευτική αντιμετώπισή του δεν διαφέρει αυτής του αδενοκαρκινώματος του τυφλού κόλου και συνίσταται σε δεξιά κολεκτομή

 

Βλεννώδεις όγκοι σκωληκοειδούς απόφυσης

 

Οι βλεννώδεις όγκοι της σκωληκοειδούς απόφυσης εμφανίζουν μία ιδιαίτερη βιολογική συμπεριφορά, η οποία εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τα κακοήθη νεοπλάσματα. Ως αποτέλεσμα, οι βλεννώδεις όγκοι που αφαιρούνται εξ’ ολοκλήρου με την σκωληκοειδεκτομή δεν απαιτούν κάποια επιπλέον αντιμετώπιση, ενώ η ρήξη του όγκου εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά του, η οποία απαιτεί πλέον την πραγματοποίηση σκωληκοειδεκτομής, ενδελεχούς έκπλυσης της περιτοναϊκής κοιλότητας και ενδεχομένως χορήγηση ενδοπεριτοναϊκής υπέρθερμης χημειοθεραπείας (HIPEC), ο συνδυασμός των οποίων εξασφαλίζει εξαιρετικά μακροχρόνια αποτελέσματα επιβίωσης των ασθενών. 

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader