Ενότητες

Λαπαροσκοπική Επιμήκης Γαστρεκτομή (Sleeve)

Τεχνική

Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή (Laparoscopic Sleeve Gastrectomy – LSG) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική περιοριστικού τύπου επέμβαση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Στόχο της επέμβασης αποτελεί η δημιουργία ενός στομάχου επιμήκους μορφολογίας, του οποίου η χωρητικότητα θα είναι σημαντικά ελαττωμένη, επιτρέποντας έτσι τον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων μέσω του κορεσμού του αισθήματος πείνας του ατόμου μετά τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία πέντε οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 12 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος). Διά της οπής πλησίον του ομφαλού διέρχεται η οπτική κάμερα, ενώ διά των υπολοίπων οπών τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

Ενδεχόμενοι κίνδυνοι

Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή αποτελεί μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη δημιουργία μίας μεγάλου μήκους γραμμής συρραφής του εναπομείναντος στομάχου, με όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

Στον προσεκτικό προεγχειρητικό σχεδιασμό του μεγέθους του εναπομείναντος στομάχου και κατά συνέπεια στην προσεκτική τοποθέτηση κατάλληλου μεγέθους εργαλείων που χρησιμεύουν ως εκμαγεία. Οποιαδήποτε απόκλιση της θέσης του εργαλείου – εκμαγείου από το ιδανικό δύναται να προκαλέσει στένωση, για την αντιμετώπιση της οποίας ενδέχεται να απαιτηθεί επανεπέμβαση του ασθενούς. Στην ενδελεχή επισκόπηση της γραμμής συρραφής του εναπομείναντος στομάχου για τον αποκλεισμό αιμορραγικών εστιών, τόσο από την εξωτερική επιφάνεια του στομάχου όσο και από το εσωτερικό του, με την πραγματοποίηση διεγχειρητικής γαστροσκόπησης. Στον ενδελεχή έλεγχο της ακεραιότητας και στεγανότητας της γραμμής συρραφής του εναπομείναντος στομάχου. Ενδεχόμενη διαφυγή γαστρικού περιεχομένου εκ της γραμμής συρραφής αποτελεί μία κατάσταση άκρως σοβαρή και ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή.

Μετεγχειρητικά

Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι και λειτουργικοί. Μετά την πάροδο 48 ωρών, οι ασθενείς αρχίζουν να σιτίζονται και μετά την πάροδο 24 επιπλέον ωρών είναι σε θέση να επιστρέψουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους, με την υιοθέτηση ειδικού διαιτολογίου για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: