Τα βλεννώδη κυστικά νεοπλάσματα (Mucinous Cystic Neoplasms – MCNs) αποτελούν τα συχνότερα κυστικά νεοπλάσματα του παγκρέατος, με τη μέση ηλικία διάγνωσής τους να κυμαίνεται από τα 40 έως τα 50 έτη.

Παρατηρούνται 10 φορές συχνότερα στο γυναικείο συγκριτικά με το ανδρικό φύλο, και εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο σώμα και την ουρά του οργάνου, ενώ σπανίως ενδέχεται να εμφανιστούν στην κεφαλή του παγκρέατος.

Μακροσκοπικά χαρακτηρίζονται ως ευμεγέθεις, καλώς αφοριζόμενες κυστικές μάζες, με ή χωρίς λεπτά εσωτερικά διαφράγματα και βλεννώδες περιεχόμενο.

Η βιολογική συμπεριφορά τους ποικίλλει από πλήρως καλοήθη έως άκρως κακοήθη βλεννώδη κυστικά νεοπλάσματα, γεγονός που επιβάλλει την ορθή διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Κλινική εικόνα

Η νόσος εμφανίζεται κλινικά με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων, όπως με την εμφάνιση άλγους στο επιγάστριο ή και στην οσφύ, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα πρόωρου κορεσμού κατά τη λήψη τροφής καθώς και από μία ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους.

βλεννωδες κυστικο νεοπλασμα παγκρεατος
βλεννωδη κυστικα νεοπλασματα παγκρεατος αξονικη

 

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διαγνωστική προσέγγιση της νόσου ξεκινά με την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.

Η αξονική τομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της νόσου. Τα βλεννώδη κυστικά νεοπλάσματα εμφανίζουν συγκεκριμένα απεικονιστικά χαρακτηριστικά, όπως η πιθανή παρουσία ολιγάριθμων εσωτερικών διαφραγμάτων, καθώς και η ενδεχόμενη παρουσία περιφερικής ασβεστοποίησης.

Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί πως η αξονική τομογραφία δεν δύναται πάντοτε να διακρίνει τα καλοήθη από τα κακοήθη βλεννώδη κυστικά νεοπλάσματα με απόλυτη ειδικότητα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες συνυπάρχουν απεικονιστικά σημεία ενδεικτικά κακοήθους βιολογικής συμπεριφοράς, όπως η παρουσία περιφερικής ασβεστοποίησης δίκην κελύφους αυγού ή νεοπλασμάτων μεγάλου μεγέθους.

Επί διαγνωστικής αμφιβολίας, η διενέργεια ενδοσκοπικού υπερηχοτομογραφήματος (Endoscopic Ultrasound – EUS) με σύγχρονη αναρρόφηση του περιεχομένου της κύστης διά λεπτής βελόνης (Fine Needle Aspiration – FNA) δύναται να προσφέρει επιπρόσθετες διαγνωστικές πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση της νόσου, καθώς το περιεχόμενο των βλεννωδών κυστικών νεοπλασμάτων χαρακτηρίζεται από την παρουσία βλέννης καθώς και από υψηλά επίπεδα του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου (CEA) (CEA > 192 ng/ml).

Θεραπευτική προσέγγιση

Δεδομένης της δυνητικά κακοήθους βιολογικής συμπεριφοράς τους όπως και της αυξημένης πιθανότητας κακοήθους εξαλλαγής των καλοήθων βλαβών, η θεραπευτική αντιμετώπιση εκλογής των βλεννωδών κυστικών νεοπλασμάτων του παγκρέατος συνίσταται στη χειρουργική εξαίρεσή τους επί υγιών ορίων.

 

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader