Εγχειρητική τεχνική

Η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή Whipple (επέμβαση Whipple) αποτελεί την χειρουργική επέμβαση εξαίρεσης της κεφαλής του παγκρέατος, του συνόλου του δωδεκαδακτύλου, της χοληδόχου κύστης και των εξωηπατικών χοληφόρων έως το επίπεδο του κοινού ηπατικού πόρου και πραγματοποιείται σε περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος που εντοπίζεται στην κεφαλή του οργάνου, καρκίνου της περιφερικής μοίρας των εξωηπατικών χοληφόρων (περιφερικό χολαγγειοκαρκίνωμα) ή καρκίνου εντοπιζόμενου πλησίον του φύματος του Vater.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια θέση, με τη δημιουργία είτε μίας κάθετης κοιλιακής τομής εκτεινόμενης ύπερθεν και κάτωθεν του ομφαλού είτε μίας λοξής τομής κάτωθεν των κατώτερων θωρακικών πλευρών. Η κεφαλή του παγκρέατος παρασκευάζεται και αποκολλάται από τα υποκείμενα άνω μεσεντέρια αγγεία και ακολούθως εκτέμνεται μαζί με το σύνολο του δωδεκαδακτύλου, τη χοληδόχο κύστη και τα εξωηπατικά χοληφόρα έως το επίπεδο του κοινού ηπατικού πόρου. Εν συνεχεία, η συνέχεια του πεπτικού συστήματος αποκαθίσταται με την πραγματοποίηση τριών αναστομώσεων στην ίδια έλικα της νήστιδας, ήτοι του στομάχου με το λεπτό έντερο (γαστρονηστιδική αναστόμωση), του κοινού ηπατικού πόρου με το λεπτό έντερο (χολοπεπτική αναστόμωση) και του παγκρεατικού πόρου με το λεπτό έντερο (παγκρεατονηστιδική αναστόμωση).

 

 

Η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή Whipple αποτελεί μία εξαιρετικά τεχνική και βαρεία χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στην αποφυγή διεγχειρητικού τραυματισμού των γειτονικών «ευγενών» οργάνων, όπως η κάτω κοίλη φλέβα, η πυλαία φλέβα και τα άνω μεσεντέρια αγγεία. 
  • Στην προσεκτική δημιουργία της χολοπεπτικής και της παγκρεατονηστιδικής αναστόμωσης, καθώς ενδεχόμενη διαφυγή τους αποτελεί μία κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή.

 

Μετεγχειρητικά

Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ενυδάτωση και φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση παρεντερικής (ενδοφλέβιας) διατροφής κρίνεται επιτακτική.

Την 6η μετεγχειρητική ημέρα και επί ακεραιότητας των αναστομώσεων ξεκινά η σίτιση του ασθενούς με υδαρείς τροφές, ενώ ο ασθενής εξέρχεται συνήθως της κλινικής την 8η μετεγχειρητική ημέρα.

 

 

Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader