Τι είναι τα Ορώδη Κυστικά Νεοπλάσματα;

ορώδη κυστικά νεοπλάσματα του παγκρέατος (ορώδη κυσταδενώματα) (Serous Cystic Neoplasms – SCNs), σε αντίθεση με τα βλεννώδη, απαντώνται λιγότερο συχνά, με τη μέση ηλικία διάγνωσής τους να κυμαίνεται από τα 60 έως τα 70 έτη.

Παρατηρούνται 4 φορές συχνότερα στο γυναικείο συγκριτικά με το ανδρικό φύλο, ενώ δύνανται να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε τμήμα του οργάνου, συχνότερα όμως αναπτύσσονται στην κεφαλή του παγκρέατος.

Μακροσκοπικά χαρακτηρίζονται ως ευμεγέθεις, καλώς αφοριζόμενες κυστικές μάζες, με ολιγάριθμα ή πολυάριθμα εσωτερικά διαφράγματα (εικόνα μελικηρήθρας) και την παρουσία κεντρικής νέκρωσης.

Η πλειοψηφία των ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων του παγκρέατος εμφανίζει καλοήθη βιολογική συμπεριφορά.

Ποια συμπτώματα προκαλούν;

Η νόσος εμφανίζεται κλινικά με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων, όπως με την εμφάνιση άλγους στο επιγάστριο ή και στην οσφύ, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα πρόωρου κορεσμού κατά τη λήψη τροφής καθώς και από μία ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους, σπανιότερα δε με την εμφάνιση ικτέρου.

ορωδες κυστικο νεοπλασμα
ορωδες νεοπλασμα ικτερος

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διαγνωστική προσέγγιση της νόσου ξεκινά με την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.

Η αξονική τομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της νόσου. Τα ορώδη κυστικά νεοπλάσματα εμφανίζουν συγκεκριμένα απεικονιστικά χαρακτηριστικά, όπως η παρουσία ολιγάριθμων ή πολυάριθμων εσωτερικών διαφραγμάτων, καθώς και κεντρικής νέκρωσης με ή χωρίς σημεία ασβεστοποίησης.

ορωδες νεοπλασμα αξονικη

Σπανιότερα, επί υπάρξεως διαγνωστικής αμφιβολίας, η διενέργεια ενδοσκοπικού υπερηχοτομογραφήματος (Endoscopic Ultrasound – EUS) με ή χωρίς τη σύγχρονη αναρρόφηση του περιεχομένου της κύστης διά λεπτής βελόνης (Fine Needle Aspiration – FNA) δύναται να προσφέρει επιπρόσθετες διαγνωστικές πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση της νόσου.

Θεραπευτική προσέγγιση

Δεδομένης της καλοήθους βιολογικής συμπεριφοράς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η θεραπευτική αντιμετώπιση των ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων του παγκρέατος εξατομικεύεται με βάση το μέγεθός τους, την πρόκληση ή όχι συμπτωμάτων και την ύπαρξη ή μη ύποπτων απεικονιστικών χαρακτηριστικών.

Η συντηρητική αντιμετώπιση ενδείκνυται στις περιπτώσεις μικρού μεγέθους ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων, τα οποία δεν αναδεικνύουν ύποπτα απεικονιστικά χαρακτηριστικά και δεν προκαλούν συμπτώματα.

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στις περιπτώσεις ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων που αναδεικνύουν ύποπτα απεικονιστικά χαρακτηριστικά για ενδεχόμενη υπόκρυψη κακοήθειας, σε βλάβες που αναδεικνύουν συνεχή αύξηση του μεγέθους τους, σε βλάβες που προκαλούν συμπτώματα, καθώς και στην πλειονότητα των ορωδών κυστικών νεοπλασμάτων με μέγεθος άνω των 4 εκατοστών, καθώς αυτά χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης συμπτωμάτων ή ταχείας αύξησης του μεγέθους τους.

 

 

Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader