Ολική γαστρεκτομή: Τι είναι;

Η  ολική γαστρεκτομή αποτελεί την χειρουργική επέμβαση εξαίρεσης του συνόλου του στομάχου. Συνήθως πραγματοποιείται σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου που εντοπίζεται πλησίον της οισοφαγο-γαστρικής συμβολής ή στο ανώτερο τμήμα του στομάχου, όπως και σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου που επεκτείνεται στο σύνολο του οργάνου.

Εγχειρητική τεχνική ολικής γαστρεκτομής

Η ολική γαστρεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, με την ανοικτή ή τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Κατά την ολική γαστρεκτομή, ο στόμαχος παρασκευάζεται και αφαιρείται εξ ’ολοκλήρου μαζί με τους περιοχικούς λεμφαδένες. Η συναφαίρεση των λεμφαδένων της αριστερής γαστρικής αρτηρίας, της κοινής ηπατικής αρτηρίας, της κοιλιακής αρτηρίας, της σπληνικής αρτηρίας και των πυλών του σπληνός αποτελούν την ογκολογικά ριζικότερη και διεθνώς καθιερωμένη D2 γαστρεκτομή.

Εν συνεχεία, παρασκευάζεται το ενδοκοιλιακό τμήμα του οισοφάγου, το οποίο κινητοποιείται και ακολούθως αναστομώνεται (ενώνεται) με τη νήστιδα (οισοφαγο-νηστιδική αναστόμωση) (έλικα Roux). Αντιθέτως,  η έλικα του δωδεκαδακτύλου (έλικα Υ) αναστομώνεται με την έλικα Roux σε απόσταση 40 εκατοστών από την οισοφαγο-νηστιδική αναστόμωση.

Ολική γαστρεκτομή: Για ποιους λόγους θεωρείται απαιτητική;

Η ολική γαστρεκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα τεχνική και απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στην αποφυγή διεγχειρητικού τραυματισμού των γειτονικών «ευγενών» οργάνων, όπως το πάγκρεας, ο σπλήνας και το δωδεκαδάκτυλο.
  • Στην προσεκτική δημιουργία της οισοφαγονηστιδικής αναστόμωσης, καθώς ενδεχόμενη στένωσή της θα προκαλέσει έντονη δυσφαγία, ενώ ενδεχόμενη διαφυγή εκ της αναστόμωσης αποτελεί μία κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή.

 

 

Λαπαροσκοπική ή ανοικτή μέθοδος;

Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν συγκρίνει την παραδοσιακή ανοικτή με τη λαπαροσκοπική μέθοδο για την πραγματοποίηση της ολικής γαστρεκτομής. Στόχος των μελετών είναι η σύγκριση των δύο μεθόδων, τόσο όσον αφορά την ασφάλεια τους για τους ασθενείς όσο και την ογκολογική ριζικότητά τους.

Ταυτόχρονα, η λαπαροσκοπική μέθοδος συνοδεύεται από πολλαπλά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με την ανοικτή μέθοδο, όπως ο ελαττωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η σπανιότερη εμφάνιση επιπλοκών εκ των χειρουργικών τραυμάτων καθώς και η θεαματικά ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και επιστροφή τους στην οικία τους.

Μετεγχειρητική περίοδος 

Η νοσηλεία των ασθενών το πρώτο 24ωρο μετά την ολική γαστρεκτομή πραγματοποιείται, συνήθως, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), για την συνεχή και ενδελεχή παρακολούθηση των ζωτικών τους λειτουργιών. Το επόμενο πρωινό οι ασθενείς επιστρέφουν κανονικά στο θάλαμο νοσηλείας τους και κινητοποιούνται άμεσα.

Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ενυδάτωση και φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση παρεντερικής (ενδοφλέβιας) διατροφής κρίνεται επιτακτική.

Την 5η μετεγχειρητική ημέρα πραγματοποιείται έλεγχος της ακεραιότητας των αναστομώσεων μέσω διενέργειας διάβασης του ανώτερου πεπτικού συστήματος. Επί ακεραιότητας αυτών ξεκινά η σίτιση του ασθενούς με υδαρείς τροφές.  Ο ασθενής εξέρχεται συνήθως της κλινικής την 7η μετεγχειρητική ημέρα. Η σίτιση του ασθενούς συνεχίζεται με τη λήψη υδαρών και πολτωδών τροφών για χρονικό διάστημα 30 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την ολική γαστρεκτομή, οι ασθενείς χρειάζονται συνολικά 4-6 εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους. Επίσης, ίσως χρειαστούν μετά την επέμβαση τη λήψη συμπληρωματικής θεραπείας με τη μορφή της χημειοθεραπείας. Η έναρξη της συμπληρωματικής θεραπείας, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσει μετά το πέρας των  6 εβδομάδων από την πραγματοποίηση της επέμβασης, χρονικό διάστημα απαραίτητο για την πλήρη αποκατάσταση του οργανισμού και των αναστομώσεων της ολικής γαστρεκτομής.

Σίτιση μετά από ολική γαστρεκτομή

Η σίτιση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε ολική γαστρεκτομή αποκαθίσταται προοδευτικά μετά την πάροδο 30 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, ενώ στο τέλος του δεύτερου μήνα το σύνολο, σχεδόν, των ασθενών έχει επιστρέψει στις διαιτητικές του συνήθειες, ακριβώς όπως προ της επέμβασης.

Η αφαίρεση του συνόλου του στομάχου, ωστόσο, συνεπάγεται την ανεπαρκή απορρόφηση κάποιων βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό των ασθενών. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική γαστρεκτομή θα πρέπει να λαμβάνουν εφόρου ζωής συμπληρώματα βιταμίνης Β12, όπως και άλλων βιταμινών, ενώ θα πρέπει να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα σιδήρου και φυλλικού οξέος στο αίμα.

 

Ο Γενικός Χειρουργός – Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Κωσταντίνος Αποστόλου, έχοντας εξαιρετική εμπειρία στη χειρουργική ογκολογία και πλούσιο συγγραφικό έργο, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την ολική γαστρεκτομή.

 

 

Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader