Ολική γαστρεκτομή: Τι είναι;

Η  ολική γαστρεκτομή αποτελεί την χειρουργική επέμβαση εξαίρεσης του συνόλου του στομάχου. Συνήθως πραγματοποιείται σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου που εντοπίζεται πλησίον της οισοφαγο-γαστρικής συμβολής ή στο ανώτερο τμήμα του στομάχου, όπως και σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου που επεκτείνεται στο σύνολο του οργάνου.

Εγχειρητική τεχνική ολικής γαστρεκτομής

Η ολική γαστρεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, με την ανοικτή ή τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Κατά την ολική γαστρεκτομή, ο στόμαχος παρασκευάζεται και αφαιρείται εξ ’ολοκλήρου μαζί με τους περιοχικούς λεμφαδένες. Η συναφαίρεση των λεμφαδένων της αριστερής γαστρικής αρτηρίας, της κοινής ηπατικής αρτηρίας, της κοιλιακής αρτηρίας, της σπληνικής αρτηρίας και των πυλών του σπληνός αποτελούν την ογκολογικά ριζικότερη και διεθνώς καθιερωμένη D2 γαστρεκτομή.

Εν συνεχεία, παρασκευάζεται το ενδοκοιλιακό τμήμα του οισοφάγου, το οποίο κινητοποιείται και ακολούθως αναστομώνεται (ενώνεται) με τη νήστιδα (οισοφαγο-νηστιδική αναστόμωση) (έλικα Roux). Αντιθέτως,  η έλικα του δωδεκαδακτύλου (έλικα Υ) αναστομώνεται με την έλικα Roux σε απόσταση 40 εκατοστών από την οισοφαγο-νηστιδική αναστόμωση.

Ολική γαστρεκτομή: Για ποιους λόγους θεωρείται απαιτητική;

Η ολική γαστρεκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα τεχνική και απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στην αποφυγή διεγχειρητικού τραυματισμού των γειτονικών «ευγενών» οργάνων, όπως το πάγκρεας, ο σπλήνας και το δωδεκαδάκτυλο.
  • Στην προσεκτική δημιουργία της οισοφαγονηστιδικής αναστόμωσης, καθώς ενδεχόμενη στένωσή της θα προκαλέσει έντονη δυσφαγία, ενώ ενδεχόμενη διαφυγή εκ της αναστόμωσης αποτελεί μία κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή.

 

 

Λαπαροσκοπική ή ανοικτή μέθοδος;

Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν συγκρίνει την παραδοσιακή ανοικτή με τη λαπαροσκοπική μέθοδο για την πραγματοποίηση της ολικής γαστρεκτομής. Στόχος των μελετών είναι η σύγκριση των δύο μεθόδων, τόσο όσον αφορά την ασφάλεια τους για τους ασθενείς όσο και την ογκολογική ριζικότητά τους.

Ταυτόχρονα, η λαπαροσκοπική μέθοδος συνοδεύεται από πολλαπλά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με την ανοικτή μέθοδο, όπως ο ελαττωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η σπανιότερη εμφάνιση επιπλοκών εκ των χειρουργικών τραυμάτων καθώς και η θεαματικά ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και επιστροφή τους στην οικία τους.

Μετεγχειρητική περίοδος 

Η νοσηλεία των ασθενών το πρώτο 24ωρο μετά την ολική γαστρεκτομή πραγματοποιείται, συνήθως, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), για την συνεχή και ενδελεχή παρακολούθηση των ζωτικών τους λειτουργιών. Το επόμενο πρωινό οι ασθενείς επιστρέφουν κανονικά στο θάλαμο νοσηλείας τους και κινητοποιούνται άμεσα.

Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ενυδάτωση και φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση παρεντερικής (ενδοφλέβιας) διατροφής κρίνεται επιτακτική.

Την 5η μετεγχειρητική ημέρα πραγματοποιείται έλεγχος της ακεραιότητας των αναστομώσεων μέσω διενέργειας διάβασης του ανώτερου πεπτικού συστήματος. Επί ακεραιότητας αυτών ξεκινά η σίτιση του ασθενούς με υδαρείς τροφές.  Ο ασθενής εξέρχεται συνήθως της κλινικής την 7η μετεγχειρητική ημέρα. Η σίτιση του ασθενούς συνεχίζεται με τη λήψη υδαρών και πολτωδών τροφών για χρονικό διάστημα 30 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την ολική γαστρεκτομή, οι ασθενείς χρειάζονται συνολικά 4-6 εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους. Επίσης, ίσως χρειαστούν μετά την επέμβαση τη λήψη συμπληρωματικής θεραπείας με τη μορφή της χημειοθεραπείας. Η έναρξη της συμπληρωματικής θεραπείας, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσει μετά το πέρας των  6 εβδομάδων από την πραγματοποίηση της επέμβασης, χρονικό διάστημα απαραίτητο για την πλήρη αποκατάσταση του οργανισμού και των αναστομώσεων της ολικής γαστρεκτομής.

Σίτιση μετά από ολική γαστρεκτομή

Η σίτιση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε ολική γαστρεκτομή αποκαθίσταται προοδευτικά μετά την πάροδο 30 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, ενώ στο τέλος του δεύτερου μήνα το σύνολο, σχεδόν, των ασθενών έχει επιστρέψει στις διαιτητικές του συνήθειες, ακριβώς όπως προ της επέμβασης.

Η αφαίρεση του συνόλου του στομάχου, ωστόσο, συνεπάγεται την ανεπαρκή απορρόφηση κάποιων βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό των ασθενών. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική γαστρεκτομή θα πρέπει να λαμβάνουν εφόρου ζωής συμπληρώματα βιταμίνης Β12, όπως και άλλων βιταμινών, ενώ θα πρέπει να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα σιδήρου και φυλλικού οξέος στο αίμα.

 

Ο Γενικός Χειρουργός – Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Κωσταντίνος Αποστόλου, έχοντας εξαιρετική εμπειρία στη χειρουργική ογκολογία και πλούσιο συγγραφικό έργο, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την ολική γαστρεκτομή.

 

 

Άριστος επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, επεξηγηματικός, υπομονετικός, με την ευγένεια και το χαμόγελό του εμπνέει σιγουριά και διώχνει τους φόβους. Δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για τον ασθενή του ακόμα και μετά την εγχείρηση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για όλη τη φροντίδα σας.
EVI FLORIDIEVI FLORIDI
21:07 29 Apr 24
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τον κύριο Αποστόλου.Άριστος Χειρουργος αλλά κυρίως άριστος άνθρωπος.Δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπεριφορά.Υπέροχος άνθρωπος
STRATOS KERAMIANAKISSTRATOS KERAMIANAKIS
17:44 28 Apr 24
Elena GrigorakiElena Grigoraki
16:55 23 Apr 24
Χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο ολική αφαίρεση θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση στον Άγιο Σάββα. Δεν ήξερα τον κ. Αποστόλου. Τον επέλεξα από τις κριτικές που διάβασα . Όντως από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο του με τον τρόπο ομιλίας του, μου ενέπνευσε ηρεμία και σιγουριά, λέγοντας αναλυτικά για την μέθοδο της επέμβασης μου έφυγε κάθε φόβος για το επικείμενο χειρουργείο. Έτσι και έγινε. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον άνθρωπο πρώτα από όλα κ.Αποστόλου και μετά τον χειρουργό. ( και τα 5 αστέρια λίγα είναι ) . Εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω από όλα για να κάνετε καλά και εμάς. Ευχαριστώ από την ψυχή μου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
js_loader