Τι είναι ο οισοφάγος Barrett;

Από φυσιολογικής άποψης, ο βλεννογόνος του οισοφάγου (το εσωτερικό τοίχωμά του) έχει συγκεκριμένη μικροσκοπική μορφολογία, συνίσταται δηλαδή σε πλακώδες επιθήλιο. Ο οισοφάγος Barrett ή εντερική μεταπλασία του οισοφάγου αποτελεί την παθολογική κατάσταση της αντικατάστασης (μεταπλασίας) του φυσιολογικού πλακώδους επιθηλίου του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου από κυλινδρικό επιθήλιο.

Η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον κατώτερο οισοφάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί τον γενεσιουργό παράγοντα του οισοφάγου Barrett.

 

οισοφαγος Barrett

 

φυσιολογικο και barrett

Οισοφάγος Barrett και Καρκίνος Οισοφάγου

Όπως προαναφέρθηκε, η νόσος ξεκινά με την εμφάνιση μεταπλασίας στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Ωστόσο, η συνεχής έκθεση του νέου επιθηλίου στο γαστρικό περιεχόμενο έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική εμφάνιση δυσπλασίας του επιθηλίου, η οποία αποτελεί μία προκαρκινική κατάσταση και ως εκ τούτου συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου

Διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett είναι 40 φορές υψηλότερος εκείνου του γενικού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της νόσου τίθεται μετά από ενδοσκόπηση του οισοφάγου και του στομάχου (οισοφαγογαστροσκόπηση) και τη λήψη πολλαπλών βιοψιών από το μεταπλαστικό επιθήλιο.

Ακολούθως, η βαρύτητα της νόσου ταξινομείται με βάση τα ευρήματα της ιστοπαθολογικής εξέτασης ως ακολούθως:

  • Εντερική μεταπλασία, άνευ δυσπλασίας
  • Δυσπλασία χαμηλού βαθμού
  • Δυσπλασία ενδιαμέσου βαθμού
  • Δυσπλασία υψηλού βαθμού

Θεραπευτική προσέγγιση

Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή με βάση τη βαρύτητα της νόσου και στοχεύει αφενός στην εξάλειψη του γενεσιουργού παράγοντά της (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) και αφετέρου στην αποκατάσταση του φυσιολογικού βλεννογόνου του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί πως για τους ασθενείς με οισοφάγο Barrett που εμφανίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εξαιτίας ανατομικών διαταραχών του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου.

Οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett με απλή εντερική μεταπλασία ή με χαμηλόβαθμη δυσπλασία δύνανται να αντιμετωπισθούν είτε με φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην ελάττωση της οξύτητας του γαστρικού υγρού (αναστολείς της αντλίας πρωτονίων – PPIs) είτε χειρουργικά με την πραγματοποίηση κάποιας αντιπαλινδρομικής επέμβασης. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει την ανωτερότητα της χειρουργικής θεραπείας έναντι της φαρμακευτικής όσον αφορά στην ελάττωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και συνεπώς στην αποκατάσταση του φυσιολογικού βλεννογόνου του κατώτερου οισοφάγου στους ασθενείς αυτούς.

Σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett με συνοδό μετρίου ή υψηλού βαθμού δυσπλασία, η χειρουργική θεραπεία σε συνδυασμό με την ενδοσκοπική καταστροφή του δυσπλαστικού βλεννογόνου από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο αποτελούν τη μέθοδο εκλογής, προσφέροντας άριστα αποτελέσματα και αποτρέποντας την πρόοδο της δυσπλασίας σε καρκίνο του οισοφάγου. 

Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett θα πρέπει να παρακολουθούνται με οισοφαγογαστροσκόπηση σε τακτική βάση σε άλλοτε άλλα χρονικά διαστήματα, εξαρτώμενα από τη βαρύτητα της νόσου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της θεράπουσας γαστρεντερολογικής ομάδας.

 

 

Spiros AgathosSpiros Agathos
20:37 09 Jul 24
ΓΙΑΤΡΈ ΕΊΜΑΙ ΠΟΛΎ ΤΥΧΕΡΌΣ ΠΟΥ ΣΈ ΓΝΏΡΙΣΑ ΚΆΝΑΜΕ ΜΑΖΊ ΈΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΊΟ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΕΠΑΦΉ ΉΣΟΥΝ ΆΨΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΑΣ ΜΈ ΓΝΏΣΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ! ΠΑΡΆ ΤΟ ΝΕΑΡΌ ΤΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΣΟΥ ΉΜΟΥΝ ΣΊΓΟΥΡΟΣ ΌΤΙ ΈΚΑΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΉ ΕΠΙΛΟΓΉ! ΣΈ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ ΠΟΥ ΈΔΕΙΞΕΣ ΚΑΙ ΠΡΊΝ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΣΥΝΈΧΙΣΕ ΈΤΣΙ ΚΑΙ ΕΊΜΑΙ ΒΈΒΑΙΟΣ ΌΤΙ ΕΊΣΑΙ ΉΔΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ!
Panayiota KarantoniPanayiota Karantoni
11:12 24 Jun 24
Αξιόλογος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος!!! Ενημερώνει πλήρως και αναλυτικά τους ασθενείς για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, δείχνει απίστευτο ενδιαφέρον όχι μόνο πριν την επέμβαση αλλά και για την μετέπειτα ανάρρωσή τους. Αφήνεσαι στα χέρια του με ασφάλεια και εμπιστοσύνη! Η καλύτερη επιλογή που έκανα για την ολική αφαίρεση του θυρεοειδή μου! ... Σας ευχαριστώ πολύ για όλα γιατρέ!!!
aleka koutroumpaaleka koutroumpa
07:42 20 Jun 24
Μου συστήθηκε απο φίλο μου ως ο καλύτερος χειρουργός στο αντικείμενο του και όχι άδικα .Ευρύτατο πεδίο γνώσεων ,ήρεμος και πάνω από όλα άνθρωπος .Ασχολήθηκε και με το παραπάνω με το πρόβλημα μου το οποιο ήταν και πολυσύνθετο και απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις .Τον ευχαριστώ θερμά για όλα .
Εξαιρετικός γιατρός με εμπειρία στο αντικείμενο του.Είχα μεγάλο μέγεθος graves και πολύ δύσκολο αδένωμα με συνέπεια πολλές ώρες χειρουργείο.Παρόλη τη δυσκολία όλα πήγαν καλά.Σας ευχαριστώ για όλα και εννοείται αν ποτέ ξαναχρειαστώ χειρουργείο για οτιδήποτε θα έρθω πάλι σε σας
Αντιμετώπισα ένα σοβαρό θέμα υγείας και χρειάστηκε άμεσα να χειρουργηθώ.Μου συνέστησαν τον κο Αποστόλου ως τον καλύτερο που θα μπορούσα να επισκεφθώ για να τον συμβουλευτώ.Απο την πρώτη στιγμή με καθησύχασε, μου εξήγησε τα πάντα και ήταν μαζί μου σε κάθε βήμα πριν και μετά την επέμβαση. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα...Σας ευχαριστώ θερμά για ότι κάνατε και για το αμείωτο ενδιαφέρον σας έως και σήμερα.
Επισκέφθηκα πρόσφατα τον ιατρό κατόπιν σύστασης και μόνο τα καλύτερα έχω να πω .Αναλυτικός ,καθησυχαστικός,πρόθυμος να απαντήσει όποια απορία.Σε κάνει να αισθανθείς εμπιστοσύνη στο πρώτο πεντάλεπτο...χειρουργήθηκα άμεσα με τέλεια αποτελέσματα.Το ενδιαφέρον του κατόπιν της επέμβασης αμέριστο .Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.Γιατρε μου να σας έχει ο Θεός πάντα καλά!
Άριστος επαγγελματίας
vasilios kassarasvasilios kassaras
19:25 04 Jun 24
Να βρεις έναν γιατρό είναι εύκολο, το να βρεις έναν εξαιρετικό επιστήμονα, είναι δύσκολο, το να βρεις εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο μαζί... αυτό είναι σπανιότατο! Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου, γιατί το χαμόγελο σου μου έδωσε θάρρος, η ανθρωπιά σου κουράγιο και οι γνώσεις σου λύση στο πρόβλημα υγείας μου! Μεγάλο ευχαριστώ!
Άριστος επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος, επεξηγηματικός, υπομονετικός, με την ευγένεια και το χαμόγελό του εμπνέει σιγουριά και διώχνει τους φόβους. Δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για τον ασθενή του ακόμα και μετά την εγχείρηση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για όλη τη φροντίδα σας.
EVI FLORIDIEVI FLORIDI
21:07 29 Apr 24
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τον κύριο Αποστόλου.Άριστος Χειρουργος αλλά κυρίως άριστος άνθρωπος.Δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπεριφορά.Υπέροχος άνθρωπος
STRATOS KERAMIANAKISSTRATOS KERAMIANAKIS
17:44 28 Apr 24
Elena GrigorakiElena Grigoraki
16:55 23 Apr 24
Χρειάστηκε να κάνω χειρουργείο ολική αφαίρεση θυρεοειδούς μετά από παρακέντηση στον Άγιο Σάββα. Δεν ήξερα τον κ. Αποστόλου. Τον επέλεξα από τις κριτικές που διάβασα . Όντως από το πρώτο ραντεβού στο ιατρείο του με τον τρόπο ομιλίας του, μου ενέπνευσε ηρεμία και σιγουριά, λέγοντας αναλυτικά για την μέθοδο της επέμβασης μου έφυγε κάθε φόβος για το επικείμενο χειρουργείο. Έτσι και έγινε. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον άνθρωπο πρώτα από όλα κ.Αποστόλου και μετά τον χειρουργό. ( και τα 5 αστέρια λίγα είναι ) . Εύχομαι να έχετε την υγεία σας πάνω από όλα για να κάνετε καλά και εμάς. Ευχαριστώ από την ψυχή μου. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
js_loader