Τι είναι ο οισοφάγος Barrett;

Από φυσιολογικής άποψης, ο βλεννογόνος του οισοφάγου (το εσωτερικό τοίχωμά του) έχει συγκεκριμένη μικροσκοπική μορφολογία, συνίσταται δηλαδή σε πλακώδες επιθήλιο. Ο οισοφάγος Barrett ή εντερική μεταπλασία του οισοφάγου αποτελεί την παθολογική κατάσταση της αντικατάστασης (μεταπλασίας) του φυσιολογικού πλακώδους επιθηλίου του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου από κυλινδρικό επιθήλιο.

Η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον κατώτερο οισοφάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί τον γενεσιουργό παράγοντα του οισοφάγου Barrett.

 

οισοφαγος Barrett

 

φυσιολογικο και barrett

Οισοφάγος Barrett και Καρκίνος Οισοφάγου

Όπως προαναφέρθηκε, η νόσος ξεκινά με την εμφάνιση μεταπλασίας στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Ωστόσο, η συνεχής έκθεση του νέου επιθηλίου στο γαστρικό περιεχόμενο έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική εμφάνιση δυσπλασίας του επιθηλίου, η οποία αποτελεί μία προκαρκινική κατάσταση και ως εκ τούτου συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου

Διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett είναι 40 φορές υψηλότερος εκείνου του γενικού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της νόσου τίθεται μετά από ενδοσκόπηση του οισοφάγου και του στομάχου (οισοφαγογαστροσκόπηση) και τη λήψη πολλαπλών βιοψιών από το μεταπλαστικό επιθήλιο.

Ακολούθως, η βαρύτητα της νόσου ταξινομείται με βάση τα ευρήματα της ιστοπαθολογικής εξέτασης ως ακολούθως:

  • Εντερική μεταπλασία, άνευ δυσπλασίας
  • Δυσπλασία χαμηλού βαθμού
  • Δυσπλασία ενδιαμέσου βαθμού
  • Δυσπλασία υψηλού βαθμού

Θεραπευτική προσέγγιση

Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή με βάση τη βαρύτητα της νόσου και στοχεύει αφενός στην εξάλειψη του γενεσιουργού παράγοντά της (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) και αφετέρου στην αποκατάσταση του φυσιολογικού βλεννογόνου του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί πως για τους ασθενείς με οισοφάγο Barrett που εμφανίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εξαιτίας ανατομικών διαταραχών του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου.

Οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett με απλή εντερική μεταπλασία ή με χαμηλόβαθμη δυσπλασία δύνανται να αντιμετωπισθούν είτε με φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην ελάττωση της οξύτητας του γαστρικού υγρού (αναστολείς της αντλίας πρωτονίων – PPIs) είτε χειρουργικά με την πραγματοποίηση κάποιας αντιπαλινδρομικής επέμβασης. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει την ανωτερότητα της χειρουργικής θεραπείας έναντι της φαρμακευτικής όσον αφορά στην ελάττωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και συνεπώς στην αποκατάσταση του φυσιολογικού βλεννογόνου του κατώτερου οισοφάγου στους ασθενείς αυτούς.

Σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett με συνοδό μετρίου ή υψηλού βαθμού δυσπλασία, η χειρουργική θεραπεία σε συνδυασμό με την ενδοσκοπική καταστροφή του δυσπλαστικού βλεννογόνου από εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο αποτελούν τη μέθοδο εκλογής, προσφέροντας άριστα αποτελέσματα και αποτρέποντας την πρόοδο της δυσπλασίας σε καρκίνο του οισοφάγου. 

Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett θα πρέπει να παρακολουθούνται με οισοφαγογαστροσκόπηση σε τακτική βάση σε άλλοτε άλλα χρονικά διαστήματα, εξαρτώμενα από τη βαρύτητα της νόσου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της θεράπουσας γαστρεντερολογικής ομάδας.

 

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader