Τι είναι το Γαστρικό Bypass;

Η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη ή bypass (Laparoscopic Roux – en – Y Gastric Bypass – LRYGB) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μικτού τύπου επέμβαση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Στόχος της επέμβασης είναι αφενός η δημιουργία ενός στομάχου του οποίου η χωρητικότητα θα είναι σημαντικά ελαττωμένη (περιοριστικό στοιχείο), επιτρέποντας έτσι τον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων εξαιτίας του κορεσμού του αισθήματος πείνας του ατόμου με τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής και αφετέρου η επίτευξη ενός βαθμού δυσαπορρόφησης των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών, μέσω παράκαμψης ενός τμήματος του λεπτού εντέρου (δυσαπορροφητικό στοιχείο).

Εγχειρητική τεχνική

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία λαπαροσκοπικά, με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία 6 οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 12 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος), διαμέσου των οποίων διέρχονται η οπτική κάμερα καθώς και τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Ακολούθως σχεδιάζεται προσεκτικά το μήκος του λεπτού εντέρου προς παράκαμψη. Ο στόμαχος εκτέμνεται εγκαρσίως με τη χρήση ειδικών συρραπτικών εργαλείων, δημιουργώντας ένα τμήμα του στομάχου μικρής χωρητικότητας, το οποίου αναστομώνεται (ενώνεται) με το περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου, παρακάμπτοντας κατά αυτό τον τρόπο το προσχεδιασμένο τμήμα του λεπτού εντέρου. Τέλος, το παρακαμφθέν κεντρικό τμήμα του λεπτού εντέρου ενώνεται με το περιφερικό τμήμα αυτού σε προκαθορισμένη απόσταση από την αναστόμωση του τελευταίου με το στόμαχο.

γαστρικο bypass τομες
 
γαστρικο bypass ανατομια

Η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική χειρουργική επέμβαση, που απαιτεί μεγάλη χειρουργική εμπειρία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη δημιουργία δύο αναστομώσεων, τόσο μεταξύ του στομάχου και του λεπτού εντέρου όσο και μεταξύ των δύο τμημάτων του λεπτού εντέρου, με όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

  • Στον προσεκτικό προεγχειρητικό σχεδιασμό του μήκους του λεπτού εντέρου προς παράκαμψη. Ενδεχόμενη παράκαμψη μικρότερου μήκους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή δυσαπορρόφηση, ενώ παράκαμψη μεγαλύτερου μήκους από το ενδεδειγμένο οδηγεί σε έντονη δυσαπορρόφηση και μακροπρόθεσμα σε ένδεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
  • Στην ενδελεχή επισκόπηση της ακεραιότητας της αναστόμωσης του κεντρικού και του περιφερικού τμήματος του λεπτού εντέρου. Ενδεχόμενη διαφυγή περιεχομένου εκ της αναστόμωσης αποτελεί μία κατάσταση άκρως σοβαρή και ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή.
  • Στον ενδελεχή έλεγχο της ακεραιότητας και στεγανότητας της αναστόμωσης του τμήματος του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Ενδεχόμενη στένωση της αναστόμωσης αυτής προκαλεί δυσχέρεια στη λήψη τροφής, επιβάλλοντας σε κάποιες περιπτώσεις την επανεπέμβαση του ασθενούς.

Μετεγχειρητικά

Η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι και λειτουργικοί. Μετά την πάροδο 48 ωρών οι ασθενείς αρχίζουν να σιτίζονται και μετά την πάροδο 24 επιπλέον ωρών είναι σε θέση να επιστρέψουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους, με την υιοθέτηση ειδικού διαιτολογίου για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

 

 

Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader