Το φαινόμενο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Από φυσιολογικής άποψης, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα συνδυασμό αντιπαλινδρομικών μηχανισμών, οι οποίοι αθροιστικά συνιστούν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος αποτρέπει την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνιστά την παθολογική κατάσταση της παλινδρόμησης του περιεχομένου του στομάχου στον κατώτερο οισοφάγο.

γαστροοισοφαγικη παλινδρομηση

Ο υποκείμενος μηχανισμός εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) συνίσταται στη διαφορά των ενδοαυλικών πιέσεων μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, με αποτέλεσμα η αυξημένη πίεση εντός του στομάχου να προκαλεί την εμφάνιση του φαινομένου.

Εξαιρετικά κρίσιμος είναι ο διαχωρισμός μεταξύ της ΓΟΠ και της εμφάνισης των συμπτωμάτων και των ενδεχόμενων επιπλοκών του φαινομένου, σημείο κατά το οποίο ομιλούμε πλέον για γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο (ΓΟΠΝ) και κατά το οποίο τίθεται πλέον η ένδειξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Κλινική εικόνα & Επιπλοκές

Η νόσος εκδηλώνεται κλινικά με την εμφάνιση οπισθοστερνικού άλγους και αισθήματος καύσου, το οποίο αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα και συχνά μιμείται  το άλγος καρδιακής αιτιολογίας. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται επίσης οι αναγωγές γαστρικού περιεχομένου, ο βήχας και το βράγχος της φωνής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται μετά τη λήψη ενός πλούσιου και λιπαρού γεύματος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η μακρόχρονη πορεία της νόσου συνεπάγεται την συνεχή έκθεση του βλεννογόνου του οισοφάγου στο όξινο γαστρικό περιεχόμενο, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση εντερικής μεταπλασίας του οισοφάγου ή οισοφάγου Barrett, πάθηση που δύναται να εξελιχθεί σε καρκίνο του οισοφάγου.

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διαγνωστική προσέγγιση της νόσου ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης, τα οποία συχνά αποκαλύπτουν την ύπαρξη της νόσου. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της διάγνωσης τίθεται με τη πραγματοποίηση διαφόρων εξετάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Ενδοσκόπηση οισοφάγου και στομάχου (οισοφαγογαστροσκόπηση), η οποία αποκαλύπτει την ενδεχόμενη ύπαρξη οισοφαγίτιδας ή οισοφάγου Barrett καθώς και την πιθανή ύπαρξη μίας διαφραγματοκήλης.
  • Μέτρηση του pH του κατώτερου οισοφάγου (24ωρη pH-μετρία του οισοφάγου), η οποία αξιολογεί το pH του κατώτερου οισοφάγου επί 24 ώρες. 
  • Μανομετρία του οισοφάγου (μέτρηση των ενδοαυλικών πιέσεων), η οποία αξιολογεί τις ενδοαυλικές πιέσεις του κατώτερου οισοφάγου και του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, αποκαλύπτοντας ενδεχόμενη λανθάνουσα διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου.

Θεραπευτική προσέγγιση

Η θεραπεία της νόσου θα πρέπει να εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψιν:

  • Το χρόνο έναρξης και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων
  • Την ύπαρξη επιπλοκών της νόσου
  • Την ύπαρξη άλλων καταστάσεων που σχετίζονται αιτιολογικά με τη νόσο

Η φαρμακευτική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία 1ης γραμμής για ασθενείς με ΓΟΠΝ που δεν εμφανίζουν κάποια επιπλοκή της νόσου ή κάποια σχετιζόμενη αιτιολογικά με αυτή πάθηση. Η φαρμακευτική θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (PPIs), τα οποία μειώνουν την οξύτητα του γαστρικού υγρού και κατά συνέπεια επάγουν την ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου, ελαττώνοντας παράλληλα και την προκαλούμενη οισοφαγική βλάβη.

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στους ασθενείς που δεν εμφανίζουν ικανοποιητική ύφεση των συμπτωμάτων παρά τη λήψη φαρμακευτικής θεραπείας, όπως επίσης και στους ασθενείς που εμφανίζουν επιπλοκές της νόσου ή σύγχρονη διαφραγματοκήλη, οι οποίοι δεν ωφελούνται από τη φαρμακευτική θεραπεία.

Η χειρουργική θεραπεία στοχεύει στην αναστολή της παλινδρόμησης του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο μέσω των αντιπαλινδρομικών χειρουργικών επεμβάσεων, εκ των οποίων η λαπαροσκοπική θολοπλαστική του στομάχου κατά 360º (θολοπλαστική κατά Nissen) έχει επικρατήσει ως η αποτελεσματικότερη, συνιστώντας τη χειρουργική επέμβαση εκλογής και η οποία δύναται να συνδυασθεί με τη σύγχρονη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης σε ασθενείς που εμφανίζουν συνδυασμό αυτών των παθήσεων.

 

 

Therese AlatsiTherese Alatsi
00:44 27 Nov 23
Αφάνταστα χαίρομαι που επέλεξα τον καλύτερο γιατρό. Ο κύριος Αποστόλου με νοιάστηκε και με φρόντισε καλύτερα από όσο θα μπορούσα ποτέ να περιμένω. Στην κυριολεξία με έσωσε. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συστήσω ανεπιφύλακτα τον επιστήμονα και πάνω απ'όλα άνθρωπο Κύριο Αποστόλου . Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο που προσέγγισε το τόσο σοβαρό πρόβλημά μου . Αποτελεί εξαίρεση στο χώρο της χειρουργικής και ενδιαφέρεται από καρδιάς για τους ασθενείς του. Άριστος!Σας είμαι υπόχρεη για μια ζωή!
Vasileios PassosVasileios Passos
08:19 22 Oct 23
Κορυφαίος χειρουργός θυρεοειδούς και φοβερή όλη η ομάδα του γιατρού!! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το χειρουργείο, την ανθρωπιά τους και από το ότι ήταν συνεχώς δίπλα μου, ανεξαρτήτως ώρας!!Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου!
panagiotis sotiraspanagiotis sotiras
07:22 16 Oct 23
Έκανα αφαίρεση κύστης από την περιοχή της μασχάλης με μεγάλη επιτυχία.Ευχαριστω πολύ για όλα.Εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος.
Έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον γιατρό από το χειρουργείο στο θυρεοειδή της φίλης μου, επισκέφθηκα το χειρουργό θυρεοειδούς κ. Αποστόλου, καθώς η νόσος Graves στο θυρεοειδή από την οποία έπασχα μου είπαν πως χρειάζεται πλέον χειρουργείο. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν άψογα, ενώ και η φωνή μου που με απασχολούσε ιδιαίτερα δεν έχει αλλάξει καθόλου.Γιατρέ μου, σε ευχαριστούμε και πάλι οικογενειακώς για όλα όσα έκανες για εμάς!!
Aggelos KokonaAggelos Kokona
09:08 21 Sep 23
Ο καλύτερος χειρουργός της Ελλάδας. Βοήθησε τη μητέρα μου στην αντιμετώπιση του θυρεοειδή που την ταλαιπωρούσε καιρό. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Helen IoannidouHelen Ioannidou
13:40 20 Sep 23
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς και καταπληκτικός άνθρωπος! Μου εξήγησε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε άγχος που είχα απλά έφυγε. Ένιωσα αμέσως εμπιστοσύνη και εννοείται όλα πήγαν τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!
George Kalog.George Kalog.
12:25 20 Sep 23
Ένας εξαιρετικός χειρούργος θυρεοειδούς.Δίπλα μας από την πρώτη στιγμή!Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για εμάς.
Ο καλύτερος χειρουργός θυρεοειδούς. Εξαιρετικός γιατρός, σοβαρός άνθρωπος, με ευγένεια και γλυκύτητα. Τον ευχαριστώ θερμά που όχι μόνο ήταν υπομονετικός μαζί μου, αλλά απάντησε σε κάθε προσωπική κλήση με ηρεμία και κατανόηση. Πολύ καλό team, με αμεσότητα και κατάρτιση.
Αγαπητέ κύριε Αποστόλου σας ευχαριστώ θερμά για την υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά το χειρουργείο ολικής αφαίρεσης θυρεοειδούς .Έπειτα από δέκα χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας παλεύοντας με τη νόσο graves χωρίς αποτέλεσμα είχα χάσει κάθε ελπίδα...Με την δική σας βοήθεια και μέσα από την άρτια επιστημονική σας κατάρτιση, την ανθρώπινη επικοινωνία, τη στήριξή και το σεβασμό στον ασθενή, μου χαρίσατε μια ποιότητα ζωής που δύσκολα διασφαλίζεται σ' ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Μαζί με την οικογένεια μου σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη λαμπρή σας πορεία στηρίζοντας τον συνάνθρωπο με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται την ιατρική σαν λειτούργημα βάσει της αντίληψης ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την αγάπη,την ευγένεια και την αφοσίωση σας στο χώρο της υγείας που υπηρετείτε με παραδειγματική ανθρωπιά!
js_loader