Τι είναι η αχαλασία οισοφάγου;

Η αχαλασία του οισοφάγου αποτελεί μία επίκτητη διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου και του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, ενώ η συχνότητά της ανέρχεται σε 6 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρώπους ανά έτος.

Η αχαλασία οισοφάγου χαρακτηρίζεται από τη διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας των λείων μυϊκών ινών του τοιχώματος του οισοφάγου και του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την ελλειπή σύσπαση του σώματος του οισοφάγου και την ανεπαρκή χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα κατά την κατάποση.

αχαλασια οισοφαγου

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η μακρόχρονη πορεία της νόσου συσχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, με επιστημονικές μελέτες να αναδεικνύουν την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου στο 8% των ασθενών με αχαλασία του οισοφάγου διάρκειας 20 ετών.

Κλινική εικόνα

Η νόσος εμφανίζεται κλινικά με την κλασική τριάδα των συμπτωμάτων της, τα οποία περιλαμβάνουν τη δυσφαγία, τις αναγωγές των τροφών και την σταδιακή απώλεια βάρους, συμπτώματα που δύνανται να συνυπάρχουν με το αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου και το βήχα κατά τη διάρκεια της νύκτας. 

Η δυσφαγία εμφανίζει ένα παράδοξο πρότυπο, εμφανίζεται δηλαδή αρχικώς στα υγρά και με την πάροδο των ετών αφορά και στα στερεά τρόφιμα (παράδοξη δυσφαγία), σε αντίθεση με τη δυσφαγία που εμφανίζεται σε ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου, η οποία εμφανίζεται αρχικώς στα στερεά τρόφιμα και ακολούθως στα υγρά.

Διαγνωστική προσέγγιση

Η διαγνωστική προσέγγιση της νόσου ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και ενδελεχούς κλινικής εξέτασης, τα οποία συχνά αποκαλύπτουν την ύπαρξη της νόσου.

Ωστόσο, η επιβεβαίωση της διάγνωσης τίθεται με τη πραγματοποίηση διαφόρων εξετάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Μανομετρία του οισοφάγου (μέτρηση των ενδοαυλικών πιέσεων), η οποία αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της νόσου και για τον αποκλεισμό άλλων διαταραχών της κινητικότητας του οισοφάγου.
  • Ενδοσκόπηση οισοφάγου και στομάχου (οισοφαγογαστροσκόπηση), η οποία αποκαλύπτει την ενδεχόμενη ύπαρξη οισοφαγίτιδας ή καρκίνου του οισοφάγου.
  • Απεικόνιση του οισοφάγου και του στομάχου μετά την κατάποση σκιαγραφικής ουσίας (διάβαση του ανώτερου πεπτικού), η οποία σε κάποιες περιπτώσεις συμβάλλει στη διάγνωση της νόσου.

Θεραπευτική προσέγγιση

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου και στοχεύει στην ελάττωση του μυϊκού τόνου του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Η λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller αποτελεί τη σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο εκλογής για τη θεραπεία της νόσου, η οποία απαλλάσσει το σύνολο των ασθενών από τα συμπτώματα της νόσου, αποκαθιστώντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους.

 

 

efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
Nikos DimopoulosNikos Dimopoulos
11:37 01 Feb 24
Εξαιρετικός επιστήμονας, υπέροχος άνθρωπος! Χειρουργηθηκα για αδενωμα παραθυρεοειδους και όλα πήγαν τέλεια. Τον γιατρό τον συστήνω ανεπιφύλακτα και τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε .
Εξαίρετος γιατρός και υπέροχος άνθρωπος.. Έδωσε λύση στο πρόβλημα μου και τον ευχαριστώ πολύ για όλα..
Aggeliki MitrakouAggeliki Mitrakou
22:03 13 Jan 24
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν το πόσο εξαίρετος επιστήμονας είναι ο κ. Αποστόλου. Ακόμη πιο σημαντικό από αυτό όμως είναι, το ποσο καταπληκτικός άνθρωπος είναι ! Γιατρέ μου, σας υπέρ ευχαριστώ για όλα ! Να είστε πάντα καλά !
js_loader