Υφολική Γαστρεκτομή

Εγχειρητική τεχνική

 

Η υφολική γαστρεκτομή αποτελεί την χειρουργική επέμβαση εξαίρεσης του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου και πραγματοποιείται σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου που εντοπίζεται στο σώμα του στομάχου ή περιφερικότερα αυτού.

 

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια θέση, με τη δημιουργία μίας κάθετης κοιλιακής τομής εκτεινόμενης ύπερθεν και κάτωθεν του ομφαλού. Ο στόμαχος παρασκευάζεται και το μεγαλύτερο μέρος αυτού αφαιρείται  μαζί με τους περιοχικούς λεμφαδένες (D1 γαστρεκτομή), ενώ η συναφαίρεση των λεμφαδένων της αριστερής γαστρικής αρτηρίας, της κοινής ηπατικής αρτηρίας, της κοιλιακής αρτηρίας, της σπληνικής αρτηρίας και των πυλών του σπληνός αποτελούν την ογκολογικά ριζικότερη και διεθνώς καθιερωμένη D2 γαστρεκτομή. Εν συνεχεία, το εναπομείναν τμήμα του στομάχου αναστομώνεται με τη νήστιδα (γαστρο-νηστιδική αναστόμωση) (έλικα Roux), ενώ το δωδεκαδάκτυλο αναστομώνεται με την έλικα Roux σε απόσταση 40 εκατοστών από τη γαστρο-νηστιδική αναστόμωση (έλικα Y).

 

 

Η υφολική γαστρεκτομή αποτελεί μία ιδιαίτερα τεχνική χειρουργική επέμβαση. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:

 

  • Στην αποφυγή διεγχειρητικού τραυματισμού των γειτονικών «ευγενών» οργάνων, όπως το πάγκρεας, ο σπλήνας και το δωδεκαδάκτυλο. 
  • Στην προσεκτική δημιουργία της γαστρο-νηστιδικής αναστόμωσης, καθώς ενδεχόμενη στένωσή της θα προκαλέσει έντονη δυσφαγία, ενώ ενδεχόμενη διαφυγή εκ της αναστόμωσης αποτελεί μία κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή.

 

Μετεγχειρητικά

 

Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο και κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ενυδάτωση και φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση παρεντερικής (ενδοφλέβιας) διατροφής κρίνεται επιτακτική.

 

Την 5η μετεγχειρητική ημέρα πραγματοποιείται έλεγχος της ακεραιότητας των αναστομώσεων μέσω πραγματοποίησης διάβασης του ανώτερου πεπτικού συστήματος και επί ακεραιότητας αυτών ξεκινά η σίτιση του ασθενούς με υδαρείς τροφές, ενώ ο ασθενής εξέρχεται συνήθως της κλινικής την 6η μετεγχειρητική ημέρα. Η σίτιση του ασθενούς συνεχίζεται με τη λήψη υδαρών και πολτωδών τροφών για χρονικό διάστημα 30 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση, μετά την πάροδο των οποίων ο ασθενής σιτίζεται ελεύθερα ακριβώς όπως προ της χειρουργικής επέμβασης.

 

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: