Υποθυρεοειδισμός

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο υποθυρεοειδισμός συνιστά μία κατάσταση ανεπαρκούς παραγωγής ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεταβολικών αναγκών του οργανισμού. Διακρίνεται σε υποκλινικό (έλλειψη συμπτωμάτων) και σε κλινικό (παρουσία συμπτωμάτων) υποθυρεοειδισμό.

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί τη συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμού στον δυτικό κόσμο, ενώ παράλληλα αποτελεί και παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα. Αντιθέτως, η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη ιωδίου συνιστά τη συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων, στα οποία συγκαταλέγονται το αίσθημα εύκολης κόπωσης, η πρόσληψη σωματικού βάρους, η δυσκοιλιότητα, η ξηροδερμία, η τριχόπτωση, η δυσανεξία στο ψύχος και στις γυναίκες, οι μεταβολές του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Εξαιτίας της μη ειδικής φύσης των συμπτωμάτων και σημείων, συχνά αυτά διαλάθουν της προσοχής του ασθενούς και η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού συνηθέστερα γίνεται μετά από την εκτίμηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού συνίσταται στην αναπλήρωση των θυρεοειδικών ορμονών μέσω της χορήγησης λεβοθυροξίνης από του στόματος, η οποία αποτελεί συνθετικό ανάλογο της θυροξίνης (Τ4) που παράγεται και εκκρίνεται φυσιολογικά από τον θυρεοειδή αδένα. Η δόση της χορηγούμενης λεβοθυροξίνης εξατομικεύεται με βάση το βάρος, την ηλικία και την υπολειπόμενη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ρυθμίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκτιμώντας τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στο αίμα του ασθενούς.

Dr Konstantinos Apostolou

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας

Μοιραστείτε το περιεχόμενο: