Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Κοιλιοκήλης (IPOM)
Εγχειρητική τεχνική
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χειρουργικής αποκατάστασης της κοιλιοκήλης και της ομφαλοκήλης.
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε ύπτια κατακεκλιμένη θέση, με τη δημιουργία μικρού μεγέθους οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 5 έως 11 χιλιοστών (λαπαροσκοπική μέθοδος). Διά της μίας οπής διέρχεται η οπτική κάμερα, ενώ διά των υπολοίπων οπών τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.
Ακολούθως αναγνωρίζεται η κήλη, τα περιεχόμενα της οποίας παρασκευάζονται, κινητοποιούνται και ανατάσσονται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας.
Εν συνεχεία, το μυοαπονευρωτικό έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος ενισχύεται με την τοποθέτηση ενδοπεριτοναϊκού πλέγματος με μέγεθος που υπερκαλύπτει αυτό του ελλείμματος, το οποίο συμβάλει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ισχύος των κοιλιακών τοιχωμάτων δίχως την δημιουργία τάσης στους ιστούς.
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των κοιλιοκηλών ενδέχεται να υποκρύπτει συγκεκριμένους κινδύνους. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται:
- Στην αναγνώριση, προσεκτική παρασκευή και αποφυγή τραυματισμού των περιεχόμενων εντός της κήλης ενδοκοιλιακών οργάνων. Ενδεχόμενος τραυματισμός του εντέρου θα προκαλέσει επιμόλυνση του χειρουργικού πεδίου, το οποίο αποτελεί αντένδειξη για την τοποθέτηση πλέγματος, προς αποφυγή του κινδύνου διαπύησης αυτού.
- Στη διεγχειρητική αναγνώριση του μεγέθους του ελλείμματος των κοιλιακών τοιχωμάτων και την τοποθέτηση ενδοπεριτοναϊκού πλέγματος μεγέθους μεγαλύτερου αυτού του ελλείμματος. Η τοποθέτηση πλέγματος ανεπαρκούς μεγέθους θα οδηγήσει στη δημιουργία τάσης στην εν λόγω περιοχή, με τελικό αποτέλεσμα τη ρίκνωση του πλέγματος και την ανεπαρκή κάλυψη του ελλείμματος, που μεταφράζονται σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της κήλης.
Μετεγχειρητικά
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας αποκατάστασης της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.
Οι ασθενείς μετά την πάροδο μερικών ωρών από την χειρουργική επέμβαση νοιώθουν ελάχιστο πόνο και είναι πλήρως κινητοποιημένοι. Το επόμενο πρωινό, οι ασθενείς σιτίζονται συνήθως κανονικά, ενώ μετά την πάροδο μίας ακόμη ημέρας επιστρέφουν στην οικία τους και στις καθημερινές δραστηριότητές τους.
Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την άρση βάρους μεγαλύτερου των πέντε κιλών καθώς και την πραγματοποίηση οποιασδήποτε βαριάς χειρωνακτικής εργασίας για χρονικό διάστημα δύο μηνών, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η πλήρης επιθηλιοποίηση του πλέγματος και συνεπώς η αποκατάσταση της φυσιολογικής ισχύος των κοιλιακών τοιχωμάτων.
Ο Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή.