Τι προκαλεί την παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία και ειδικά η νοσογόνος παχυσαρκία αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας. Ο φρενήρης σύγχρονος τρόπος ζωής με τη συνεπαγόμενη έλλειψη χρόνου για σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με τη συχνή κατανάλωση «έτοιμων» ή πρόχειρα προετοιμασμένων τροφών, είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση της παχυσαρκίας και ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Ορισμός της παχυσαρκίας – Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – BMI)

Η διεθνώς αποδεκτή μέθοδος αποτύπωσης του σωματικού βάρους σε συνάρτηση με το σωματικό ύψος κάθε ατόμου είναι μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI). Το δείκτη μάζας σώματος υπολογίζουμε, συνεπώς, από την ακόλουθη εξίσωση (έκφραση σε kg/m2):

ΔΜΣ ή BMI = Σωματικό Βάρος σε Kg / (Ύψος Σώματος) 2

Με βάση, λοιπόν, την τιμή του ΒΜΙ, το σωματικό βάρος κάθε ανθρώπου το ταξινομούμε ως ακολούθως:

παχυσαρκία ορισμός-δείκτης μάζας σώματος

Συνεπώς, οι τιμές του BMI που υπερβαίνουν τα 30 kg/m2 αποτελούν το διεθνές όριο καθορισμού της παχυσαρκίας.

Στόχος της βαριατρικής χειρουργικής – Η Χειρουργική της Παχυσαρκίας

Οι πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους μέσω της δίαιτας και της εντατικής σωματικής άσκησης, εντούτοις, αποτέλεσαν το έναυσμα της βαριατρικής χειρουργικής ή χειρουργικής της παχυσαρκίας, ήδη από την δεκαετία του 1970.

Σκοπό της βαριατρικής χειρουργικής αποτελεί η απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, με στόχο την αποκατάσταση του βάρους εντός φυσιολογικών ορίων. Αυτό είναι εφικτό μέσω της μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων ή/και των απορροφούμενων θερμίδων, με τελικό αποτέλεσμα ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο.

είδη επεμβασεις παχυσαρκιας

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τον όρο βαριατρική χειρουργική τείνει πλέον να αντικαταστήσει ο όρος Μεταβολική Χειρουργική. Πολυάριθμες δημοσιευμένες μελέτες έχουν αποδείξει πως το όφελος των ασθενών από τις χειρουργικές αυτές επεμβάσεις δεν αφορά μόνο στην απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, αλλά περιλαμβάνει, επίσης, την ύφεση ή ακόμη και την πλήρη εξάλειψη των συν-νοσηρών καταστάσεων, που συχνά συνοδεύουν την παχυσαρκία.

Κριτήρια καταλληλότητας βαριατρικής χειρουργικής

Τα κριτήρια καταλληλότητας ενός ατόμου για την πραγματοποίηση κάποιας βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης είναι τα ακόλουθα:

  • BMI > 40 kg / m2 ή 
  • BMI > 35 kg / m2 & ύπαρξη μίας τουλάχιστον συν-νοσηρής κατάστασης που συνοδεύει την παχυσαρκία, όπως ακολουθούν στον πίνακα: 

παχυσαρκία συννοσηρές καταστάσεις

Είδη βαριατρικών χειρουργικών επεμβάσεων

Τον υποκείμενο μηχανισμό απώλειας σωματικού βάρους των βαριατρικών χειρουργικών επεμβάσεων συνοψίζουμε, λοιπόν, ως εξής:

  • Περιοριστικού τύπου επεμβάσεις: περιορισμός της ποσότητας της προσλαμβανόμενης τροφής
  • Mικτού τύπου επεμβάσεις: περιορισμός τόσο της ποσότητας της προσλαμβανόμενης τροφής όσο και του ποσοστού απορρόφησης αυτής από το έντερο

χειρουργική επέμβαση παχυσαρκία

Παραδοσιακά, η Λαπαροσκοπική Γαστρική Παράκαμψη ή Bypass (LRYGB) αποτελούσε τη χειρουργική μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η Γαστρική Παράκαμψη παρέχει, μακροπρόθεσμα, τα σταθερότερα αποτελέσματα απώλειας σωματικού βάρους και ύφεσης των συν-νοσηρών καταστάσεων. 

επεμβαση απωλεια βαρους επεμβαση απωλεια βαρους mobile

Τα εξαιρετικά, ωστόσο, αποτελέσματα της προαναφερθείσας επέμβασης είναι πλέον συγκρίσιμα αυτών της Λαπαροσκοπικής Επιμήκους Γαστρεκτομής (LSG). Όπως αποδεικνύεται από δημοσιευμένες μελέτες της ομάδας μας, τα αποτελέσματα της επέμβασης αυτής όσον αφορά στην απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και στην ύφεση των συννοσηρών καταστάσεων μετά την πάροδο 5 ετών, είναι σχεδόν συγκρίσιμα αυτών του λαπαροσκοπικού γαστρικού bypass.

Επιλογή της κατάλληλης βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης

Η επιλογή της κατάλληλης βαριατρικής επέμβασης για κάθε άτομο είναι υψίστης σημασίας και οφείλει να λαμβάνει υπόψιν διάφορους παράγοντες. Ο Dr. Αποστόλου Κωνσταντίνος είναι εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός και πραγματοποιεί εξατομικευμένη διάγνωση και συμβουλευτική για την κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία σε κάθε ασθενή.

Οι παράγοντες που καθορίζουν την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση για κάθε ασθενή περιλαμβάνουν:

  • Τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου
  • Την παρουσία συγκεκριμένων συν-νοσηρών καταστάσεων που συνηγορούν υπέρ κάποιου τύπου βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης 

Συνοψίζοντας, τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τον καίριο και πολύπλευρο ρόλο των βαριατρικών χειρουργικών επεμβάσεων. Ο ρόλος τους αφορά στην απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους, όπως και στην ύφεση των συν-νοσηρών καταστάσεων που συνοδεύουν την παχυσαρκία. 

παχυσαρκια καταλληλη επεμβαση desktop παχυσαρκια καταλληλη επεμβαση mobile

Η χειρουργική μας ομάδα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη βαριατρική χειρουργική, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην ασφάλεια του ασθενούς, στην ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και στην επιτυχία της επέμβασης. Τα αποτελέσματα αυτά είναι εφικτά μόνο μέσα από την εκτέλεση μεγάλου αριθμού αυτών των επεμβάσεων ετησίως.

 

Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να απαλλαγείτε οριστικά από τη σύγχρονη μάστιγα της παχυσαρκίας όπως και των συν-νοσηρών καταστάσεων που αυτή συνεπάγεται.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό και τη χειρουργική του ομάδα για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και την υγεία σας.

 

 

Katerina DrivilaKaterina Drivila
16:27 07 Apr 24
Ο Δρ.Αποστολου είναι ο γιατρός που θα εξαλείψει κάθε φόβο σου με το χαμόγελο του.Τελειος επιστημών με πείρα και άνθρωπος.Τετοια ευγένεια,ειλικρίνεια,αισιοδοξία και αφοσίωση σπανίζει να συναντήσει κανείς.Ειναι πολύ καλός γενικός χειρουργός με εξειδίκευση σε παθήσεις θυρεοειδούς/παραθυρεοειδων. Αριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με σεβασμό και αγάπη προς τον ασθενή και όχι το συμφέρον.Τηρει αληθινά τον όρκο του Ιπποκράτη.THE BEST SURGEON EVER!!! 💯 💯💯THANK YOU!!!
ΔημήτριοςΔημήτριος
13:06 03 Apr 24
Ο καλύτερος χειρούργος για θυρεοειδή!!!Ειμαι 34ετων, πριν περίπου 1 μηνα βγήκε θετική η παρακέντηση θυρεοειδούς που εκανα στον Κο Κατσαούνο τον οποίο με σύστησε ο ενδοκρινολόγος μου !Μαζί με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς, μέσα στο αγχος που είχαμε ψαξαμε στο διαδίκτυο κ διαβάσαμε για τον Κο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κλείσαμε κατευθείαν ραντεβού ....ειλικρινά δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο!!! Ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που έβγαζε καθως μας μιλούσε ήταν πολυ αναλυτικός, πολύ διαβασμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφαλεια !!! Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια, μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο και δεν θέλω χρήματα επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά !!!! Μου έκανε το χειρουργείο, μου χάρισε υπέροχη κ ανώδυνη εμπειρία, είμαι καλα σαν να μην είχα ποτέ τίποτα!!!!Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό τον Άνθρωπο,γιατρό κ πλεον φίλο μου!!! Θα τον ευγνωμονώ για μια ζωη !!
Εξαιρετικός ιατρός, και ειδήμον στον τομέα του.Έχει χειρουργήσει και εμένα, και την μητέρα μου, και είμαστε αμφότεροι ευγνώμονες στον εκπληκτικό επιστήμονα, που απλοποίησε τις ζωές μας. Πλέον όμως από πολύ καλός ιατρός, ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και πολύ καλός άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται ειλικρινά για τον ασθενή, και διαθέτει την φιλοσοφία πως τελεί λειτούργημα, και όχι επάγγελμα...Τέτοιοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, σπανίζουν !!!
Yannis FrydakisYannis Frydakis
07:23 07 Mar 24
Εξαίρετος άνθρωπος και γιατρός. Σου εμπνέει σιγουριά με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του, και με την οικειότητα του τον νιώθεις σαν να είναι δικός σου άνθρωπος. Εξαιρετικός.
efibozikaefibozika
07:23 27 Feb 24
Εξαιρετικός γιατρος με ήθος και ανθρωπιά!Είχα hashimoto με graves που είχε οδηγήσει σε ευμεγέθη βρογχοκηλη.3 χρόνια αναποτελεσματικες θεραπείες και ακαρπες επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς.Ο Κ.Αποστολου μου έδωσε την κατάλληλη θεραπεια και ανέλαβε το δύσκολο χειρουργείο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.Καταρτισμενος,επεξηγηματικος,φιλικός.Ευχαριστω γιατρε για ολα μου δώσατε πίσω τη ζωή μου.
Maria AthanasopoulouMaria Athanasopoulou
11:48 16 Feb 24
Ο Δρ. Απόστολου είναι καταπληκτικός επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τους ασθενείς του και διευκρινίζει υπομονετικά κάθε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση και την ασθένεια. Αναζήτησα μια δεύτερη γνώμη για την πάθηση μου, αλλά τελικά του εμπιστεύθηκα όλη την θεραπεία μου, γιατί με έπεισε ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
anna konstantinidouanna konstantinidou
19:47 07 Feb 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ ένας εξαίρετος επιστήμονας που αντιμετωπίζει και αγκαλιάζει τους ασθενείς του με ήθος αγάπη απλότητα και με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει τιμώντας τον όρκο του στο έπακρο. Από την συμβουλή και την πιο μικρή ιατρική πράξη μέχρι το σοβαρότερο χειρουργείο έχουν την απόλυτη προσοχή του και έννοια. Τον ευχαριστώ βαθιά
Vasileia SekVasileia Sek
17:23 06 Feb 24
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε στο ιατρείο του τον εξαιρετικό ιατρό κύριο Αποστόλου. Ο χειρουργός εξέτασε και χειρούργησε την μητέρα μου. Η οποία είναι διαβητική και της αφαίρεσε με απόλυτη επιτυχία τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος είχε πολλαπλούς όζους.Σας ευχαριστούμε ιατρέ για όλα και θα σας συστήνω ανεπιφύλακτα!
Πρόσφατα απευθύνθηκα στον χειρουργό κ. Αποστόλου. Εξαιρετικός γιατρός, καταρτισμενος, σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για κάθε θέμα με τον θυρεοειδή αδένα.
Επεξηγηματικός. ήρεμος, ειλικρινής. Η επιστήμη κερδίζει με την παρουσία του.
js_loader