Τι είναι ο καρκίνος παγκρέατος;

Ο καρκίνος του παγκρέατος (αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος) αποτελεί τον ένατο πιο συχνό καρκίνο παγκοσμίως, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, ενώ είναι ο τέταρτος καρκίνος παγκοσμίως σε θανάτους. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στο ανδρικό συγκριτικά με το γυναικείο φύλο, με τη μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου να είναι τα 72 έτη

Από γενετικής άποψης, μόνο ένα μικρό ποσοστό του καρκίνου του παγκρέατος οφείλεται σε κληρονομούμενους γενετικούς παράγοντες, με άλλα λόγια σε «ελαττωματικά» γονίδια τα οποία πέρασαν από τους γονείς στα παιδιά και τα οποία θα προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων συνίσταται σε σποραδικές περιπτώσεις  καρκίνου του παγκρέατος. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν κληρονομείται κάποιο ελαττωματικό γονίδιο από τους γονείς στα παιδιά, αλλά κάποιος συνδυασμός γονιδίων εμφανίζει μία αλλοίωση σε κάποια στιγμή της ζωής (μετάλλαξη), με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση της νόσου.

καρκινος παγκρεατος
 
καρκινος παγκρεατος γονιδια σταδια

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου περιλαμβάνουν τόσο περιβαλλοντικούς όσο και γενετικούς παράγοντες. Αναλυτικότερα, στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται:

  • Ανδρικό φύλο
  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρόνια παγκρεατίτιδα
  • Κληρονομικότητα (οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση – σύνδρομο FAP, κληρονομικός μη πολυποδιασικός καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού – σύνδρομο Lynch, σύνδρομο Peutz – Jeghers, κυστική ίνωση, οικογενής παγκρεατίτιδα).

Κλινική εικόνα

Ο καρκίνος του παγκρέατος εμφανίζεται κλινικά με την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων και σημείων, γεγονός που ευθύνεται για τη συχνή ανακάλυψή του σε σχετικά προχωρημένο στάδιο. Η νόσος δύναται να εκδηλωθεί με την εμφάνιση άλγους στο επιγάστριο ή και στην οσφύ, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα πρόωρου κορεσμού κατά τη λήψη τροφής καθώς και από μία ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους.

Σε αντίθεση με τις βλάβες που εντοπίζονται στο σώμα ή την ουρά του οργάνου, οι βλάβες της κεφαλής ή της αγκιστροειδούς απόφυσης  προκαλούν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων την εμφάνιση ικτέρου (κίτρινη χρώση του δέρματος και των επιπεφυκότων).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η νόσος παρουσιάζεται συχνά με την αιφνίδια εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Συνεπώς, η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη σε ηλικιωμένα άτομα, ειδικά όταν συνοδεύεται από την παρουσία κοιλιακού άλγους και ανεξήγητης απώλειας σωματικού βάρους, θα πρέπει να εγείρει την κλινική υποψία του αδενοκαρκινώματος του παγκρέατος και θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε διαγνωστική προσπάθεια για τον έγκαιρο αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση της νόσου.

παγκρεας εντοπιση
 
ικτερος καρκινος παγκρεατος

 

Διαγνωστική προσέγγιση & Σταδιοποίηση

Η διαγνωστική προσέγγιση της νόσου ξεκινά με την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.

Η αξονική τομογραφία (Multidetector three phase CT scan – MDCT) αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της νόσου, με τη διαγνωστική ευαισθησία της να ανέρχεται στο 85%.

Σπανιότερα, επί υπάρξεως διαγνωστικής αμφιβολίας, η διενέργεια ενδοσκοπικού υπερηχοτομογραφήματος (Endoscopic Ultrasound – EUS) με ή χωρίς τη σύγχρονη πραγματοποίηση βιοψίας της βλάβης διά λεπτής βελόνης (Fine Needle Aspiration Biopsy – FNAB) δύναται να προσφέρει επιπρόσθετες διαγνωστικές πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση της νόσου.

Συνεπώς, η διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος τίθεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βάσει των κλινικών και απεικονιστικών ευρημάτων δίχως την ανάγκη βιοψίας της ύποπτης βλάβης.

Διάφοροι καρκινικοί δείκτες στο αίμα έχουν συσχετισθεί με τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, εκ των οποίων το καρκινικό αντιγόνο 19-9 (CA 19-9) αποτελεί τον πιο ευαίσθητο και ειδικό δείκτη για τη νόσο. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονισθεί πως στο 10 – 15% των περιπτώσεων παγκρεατικού αδενοκαρκινώματος δεν παρατηρείται αύξηση του CA 19-9, το οποίο συνεπάγεται πως η ανίχνευση του CA 19-9 εντός φυσιολογικών επιπέδων δεν δύναται να αποκλείσει με απόλυτη ασφάλεια την ύπαρξη της νόσου. Ως εκ τούτου, το καρκινικό αντιγόνο 19-9 αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη για τη θεραπευτική ανταπόκριση του ασθενούς και την έγκαιρη ανίχνευση πιθανής υποτροπής της νόσου.

Την διάγνωση της νόσου ακολουθεί η σταδιοποίησή της, η οποία θα καθορίσει τόσο την έκταση της νόσου όσο και την ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπισή της.

Στάδια του Καρκίνου Παγκρέατος

Η έκταση της νόσου, η διασπορά της με άλλα λόγια, αξιολογείται τόσο σε τοπικό (πάγκρεας και γειτονικά όργανα – παράμετρος Τ) και περιοχικό (περιοχικοί λεμφαδένες – παράμετρος Ν) όσο και σε απομακρυσμένο επίπεδο (παρουσία ή απουσία μεταστάσεων – παράμετρος Μ). Η ορθή σταδιοποίηση της νόσου περιλαμβάνει την πραγματοποίηση αξονικής τομογραφίας θώρακος και κοιλίας, ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος (Endoscopic Ultrasound – EUS) επί υπάρξεως διαγνωστικής αμφιβολίας, καθώς και τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT) σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για τη σύγχρονη ύπαρξη μεταστατικής νόσου.

Από τη σταδιοποίηση προκύπτουν τα ακριβή κλινικά στάδια της νόσου και η ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, τα οποία με θεραπευτικά κριτήρια διακρίνονται σε:

  • Εξαιρέσιμη νόσος (Resectable disease)
  • Οριακά εξαιρέσιμη νόσος (Borderline resectable disease)
  • Τοπικά προχωρημένη νόσος (Locally advanced disease)
  • Μεταστατική νόσος (Unresectable / Metastatic disease)

Θεραπευτική προσέγγιση

Η ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση κάθε ασθενούς εξαρτάται από το ακριβές κλινικό στάδιο της νόσου, ενώ σχεδιάζεται και εξατομικεύεται μετά την πραγματοποίηση ογκολογικού συμβουλίου (Multidisciplinary Team Meeting), στο οποίο συμμετέχουν ο θεράπων χειρουργός, ο ογκολόγος, ο γαστρεντερολόγος και ο ακτινολόγος.

καρκινος παγκρεατος θεραπεια

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής τόσο στις περιπτώσεις εξαιρέσιμου καρκίνου του παγκρέατος όσο και στις περιπτώσεις οριακά εξαιρέσιμης νόσου με αποδεδειγμένη καλή ανταπόκριση στην προεγχειρητική χημειοθεραπεία και συνίσταται στην παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή Whipple για βλάβες της κεφαλής και της αγκιστροειδούς απόφυσης, ενώ οι βλάβες του σώματος ή της ουράς αντιμετωπίζονται με την πραγματοποίηση περιφερικής παγκρεατεκτομής και σπληνεκτομής.

Η χειρουργική θεραπεία στοχεύει στον τοπικό και περιοχικό έλεγχο της νόσου, μέσω της εκτομής του πάσχοντος τμήματος του παγκρέατος επί υγιών ορίων, του σύγχρονου λεμφαδενικού καθαρισμού των περιοχικών λεμφαδένων στους οποίους ενδεχομένως έχει επεκταθεί η νόσος και της επακόλουθης αποκατάστασης της συνέχειας των υγιών τμημάτων.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του παγκρέατος. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τη λαπαροσκοπική μέθοδο ισοδύναμη της κλασικής ανοικτής μεθόδου ως προς το ογκολογικό αποτέλεσμα (ογκολογική ριζικότητα), ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από όλα τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, δηλαδή του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου, της ταχείας ανάρρωσης και ως αποτέλεσμα της ταχείας επιστροφής του ασθενούς στην οικία του και στις συνήθεις δραστηριότητές του.   

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Η ορθή μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς (follow – up) αποτελεί ένα κεφάλαιο εξίσου σημαντικό της χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου και εγγυάται τόσο την έγκαιρη ανίχνευση ενδεχόμενης υποτροπής της νόσου όσο και τη μακροχρόνια επιβίωση των ασθενών. 

Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται για χρονικό διάστημα 5 ετών μετεγχειρητικά, με το συνδυασμό:

  • Αξονικής τομογραφίας κοιλίας και πυέλου κάθε 6 μήνες για τα πρώτα 3 έτη και ετησίως για τα επόμενα 2 έτη
  • Μέτρησης των επιπέδων του καρκινικού αντιγόνου 19-9 (CA 19-9) στο αίμα κάθε 6 μήνες για τα πρώτα 3 έτη και ετησίως για τα επόμενα 2 έτη 

Ενδεχόμενη υποτροπή της νόσου συμβαίνει συνηθέστερα κατά τα πρώτα 3 μετεγχειρητικά έτη, το οποίο επιβάλλει ένα υψηλό δείκτη υποψίας στην περίπτωση εμφάνισης «ύποπτων» συμπτωμάτων και σημείων, όπως κοιλιακό άλγος, ίκτερος και ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους. Στην περίπτωση αυτή, η έγκαιρη προσέλευση στον ιατρό και η πραγματοποίηση κλινικής εξέτασης και απεικονιστικού ελέγχου δύνανται να ανιχνεύσουν σε πρώιμο στάδιο μία ενδεχόμενη υποτροπή της νόσου, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένα ποσοστά επιβίωσης συγκριτικά με την καθυστερημένη διάγνωση της υποτροπής της νόσου.

 

 

Πολύ καλός γιατρός με εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτό που κάνει. Πραγματικός άνθρωπος με ενδιαφέρον για τον ασθενή του. Ιδιαίτερα συζητήσιμος και επεξηγηματικός ώστε να μην υπάρχει καμία απορία στον ασθενή. Γιατρέ μου, σε ευχαριστώ πολύ για όλα.
Anastasia Patrona
18:55 21 Dec 24
Πολύ αξιόλογος γιατρός ,μα πάνω από όλα άνθρωπος!!!!Ασχολήθηκε με το να μου εξηγήσει αναλυτικά το πρόβλημα που έχω και με έκανε να νιώσω ασφάλεια.Γιατρέ μου είσαι άψογος σε ευχαριστώ για όλα !!!!
katerina zampeli
17:28 18 Dec 24
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος!!! Ευγενικός, ήρεμος, επεξηγηματικός, πλήρως καταρτισμενος και με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενό του! Η επέμβαση του θυρεοειδή μου πήγε εξαιρετικά καλά! Σας ευχαριστώ πολύ για όλα γιατρέ!!! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!!
GSO STAKTEA
18:11 11 Dec 24
Και θυρεοειδή και οξεία χολοκυστιτιδα μέσα σε 5 μήνες Γιατρέ μου είσαι πάνω από όλα άνθρωπος Σε ευχαριστώ για όλα δε σε αλλάζω είσαι μοναδικός ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΓΕΙΑ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ.ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ .ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΑΚΤΕΑ ΜΑΡΙΑ🥰
BEATRICE VAUGHN
13:25 11 Dec 24
Ως συνοδός ασθενή, αισθάνθηκα στο έπακρο το ενδιαφέρον και τη φροντίδα του γιατρού. Ενημέρωση από την πρώτη στιγμή, καθησυχαστικος κι ως προς την ίδια την ασθενή, αλλά και προς εμένα. Και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, αλλά και προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά υπήρξε άψογος, κατατοπιστικος και πρόθυμος να επιλύσει κάθε απορία.Εξαιρετικός!
Εξαιρετικός, με ενσυναίσθηση, πρόθυμος να εξηγήσει και να λύσει απορίες του ασθενή.Είναι ο γιατρός που πολλοί θα ήθελαν να έχουν!Τον ευχαριστώ πολύ!
Anastasia
19:49 26 Nov 24
Ο γιατρός είναι εξαιρετικός όχι μόνο σαν επαγγελματίας αλλά και σαν άνθρωπος. Η επέμβαση που έπρεπε να κάνω κανονίστηκε άμεσα και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν άψογο. Επιπλέον είναι άνθρωπος ευγενικός, αποπνέει σιγουριά και όχι άδικα όπως φάνηκε ενώ απαντούσε κατατοπιστικά σε όποια απορία μου δημιουργήθηκε πριν και μετά την επέμβαση. Ευχαριστώ πολύ για όλα γιατρε.
Varvara Moutafi
20:41 30 Sep 24
Ο καλύτερος γιατρός χειρουργός με διάφορα κατατοπιστικός ευγενικός ήρεμος κ πράος!!!!Εξαιρετικός επιστήμονας και πολυ καλός άνθρωπος!!!Τον επέλεξα και θα συνεχίσω την πορεία Μ με τον ύποπτο όζο!!!Σ εμπνέει ασφάλεια!!!!
Myrto Chatzina
13:28 28 Sep 24
Ο Δρ. Αποστόλου είναι εξαίρετος και σαν γιατρός και σαν άνθρωπος. Με απόλυτη ενσυναίσθηση και κατανοητός, συνδυάζοντας την επιστήμη με την πιο ανθρώπινη πλευρά που εφησυχάζει τον ασθενή με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Ήταν άκρως αποτελεσματικός σε εγχείρηση συγγενικού μου προσώπου.
efi kakou
16:41 20 Sep 24
katerina katsarou
18:48 19 Sep 24
Ο Κος Αποστόλου χειρούργησε πρόσφατα τον σύζυγό μου(ολική αφαίρεση θυρεοειδούς αδένα).Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί και ευλογημένοι, που ερευνώντας,τον ανακαλύψαμε και τελικά τον επιλέξαμε ως γιατρό μας για την εκτέλεση της επέμβασης και την περαιτέρω παρακολούθηση του συζύγου μου.Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε και να μοιραστούμε δημόσια την μεγάλη εκτίμηση, εμπιστοσύνη και θαυμασμό που αισθανόμαστε προς τον κ. Αποστόλου για την ευγένειά του,το ήθος του, την επιστημονική κατάρτισή του,τηνσυνέπεια και την αφοσίωση που επιδεικνύει στον ασθενή του.Τι άλλο να πούμε, αποτελεί σπάνια περίπτωση για την εποχή μας.Γιατρέ, να έχετε πάντα υγεία και δύναμη.
Όσα λέγονται στις κριτικές για τον εκλεκτό κ. Αποστόλου, ειναι λίγα. Θα διαπιστώσετε από τη πρώτη συνάντησή σας, ότι εχετε να κάνετε με ενα γιατρό που κατέχει την ιατρική και διακρίνεται απο το ήθος του. Προσωπικά τον ευχαριστώ για όλα
Τι να πει κανείς για αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο αλλά και το μεγαλείο ψυχής που εκπέμπει στους συνανθρώπους του. Έχω ένα θέμα με την κόρη μου 12 χρονών και ενδιαφέρεται για το παιδί μου σαν να μας ξέρει χρόνια. Σ ευχαριστώ γιατρέ μου μέσα από τα βάθη της ψυχής μου!!!Συγχαρητήρια για το ήθος σας!!!
Καταπληκτικος! Έκανε ενδελεχή έλεγχο, μας εξήγησε τα πάντα και μας ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη. Εξαίρετος επιστήμονας, μα και άνθρωπος!
Stella
10:07 27 Aug 24
Εξαιρετικός χειρουργός θυρεοειδούς!! Όλα εξελίχθηκαν τέλεια στο χειρουργείο στο θυρεοειδή που έκαναν στον πατέρα μου! Ευχαριστούμε πολύ για όλα τον Δρ. Απόστολου!
js_loader